Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.10.06. 12:47 Tévésámán

Violet & Daisy (2011)

tumblr_mkzz3nfygi1qzc84bo1_r1_500.jpg

Már jó régen felírtam a listámra ezt a filmet, ami azért vonzott, mert kedvelem a két főszereplő hölgyet. Eddig nem bírtam hozzájutni, most viszont már hazánkban is elérhetővé vált dvdn, így végre láthattam – plusz éppen kapóra jött, mert a Vágy és vezeklés meghozta a kedvem Saoirse Ronan mozijaihoz.

violet.jpg

A címszereplők (Violet – Alexis Bledel és Daisy – Saoirse Ronan) foglalkozásukat tekintve bérgyilkosok. Közös albérletben laknak, csak együtt dolgoznak és fiatalságuk meg a gyengébbik nemhez való tartozásuk ellenére halálosan hatékonyak. A szabadnapjukon új megbízatás érkezik: a főnöküket kirabolta egy illető, aki utána felhívta őt telefonon, megmondta, hol lakik, és hogy várja az embereit. Egyszerű, könnyű melónak látszik, a pénz pedig jól jönne a párosnak, mert nemrég dobták piacra a popsztár Barbie Sunday új ruhakollekcióját, amiből mindketten szeretnének egy-egy mesés, ám méregdrága darabot. A gond csak akkor kezdődik, mikor véletlenségből szóba állnak a célszeméllyel (James Gandolfini), innentől ugyanis elkezdik megismerni őt és nem könnyű végezni valakivel, akit már ismersz. A dolgot tovább bonyolítja a rivális kollégák felbukkanása, a célpont sok izgalmas titka és lassan fény derül arra is, hogy a két lány elhallgat dolgokat egymás elől. Vajon sikerül végrehajtani a feladatot vagy ezúttal ők lesznek az áldozatok?

James+Gandolfini+Violet+Daisy+Portraits+2011+_iJDez9P8KAl.jpg

A nyitójelent megmutatta, hogy ez valami egészen szokatlan lesz. A két lenyűgözően kék szemű színésznő érdekes párost alakít és a szó szerint véresen komoly események ellenére a Violet & Daisy-nek van egy megfoghatatlan komikuma. A történet lassan indul be, de amint a három főhős az első alkalommal szembesül egymással, onnantól rögtön begyorsít, magával ragad. Kíváncsi lettem, hogy miért akar a fickó meghalni, de miközben ezt szépen adagolják, újabb és újabb érdekes részletek bukkannak fel. Kár, hogy az ezekből fakadó rengeteg lehetőséget nem aknázták ki a készítők – lásd lejjebb, a szpojlereknél. Ronan, Bledel és Gandolfini triója remek, teljesen hitelesek mindnyájan, mindössze a csajok háttértörténetén dolgozhattak volna egy picit többet. A legnagyobb problémám az egésszel az, hogy nincs magyarázat arra, miért meg hogyan lett Violet és Daisy bérgyilkossá. Az egyetlen ismertebb mellékszereplő Danny Trejo, akinek mindössze 5 perce van, valamint számomra ismerős még Stu „Large” Riley is, akit anno a Ha/Ver szó szerinti nehézfiújaként láthattunk – ő kezelte a végén a páncélöklöt. Az író-rendező-producer Geoffrey Fletcher volt, akihez az Oscar-díjas Precious forgatókönyve köthető. 

Érdekességek: Gandolfini karakterét elvileg Michaelnek hívják, de ez egyszer se hangzik el. Egy vicces név a mellékszereplők közül: Emerald-Angel Young (Fiatal Smaragd-Angyal), egy bizonyos May-t alakított.

violet_daisy.jpg

SZPOJLEREK JÖNNEK 

Folyamatosan visszatérő probléma, hogy hősnőink kifogynak a lőszerből. Ekkor azt gondoltam, jujj, de hülyék, miért nem veszik el a halottak fegyvereit? És mekkora poén, hogy a pasas megkérdezi tőlük ugyanezt:D Daisy titka tök jó, bár ebben az esetben még inkább érdekelt volna, hogy mi vette rá arra, hogy bérgyilkosnak álljon? Továbbá az sem kapott túl nagy hangsúlyt, hogy Violet nyilvánvalóan megölte a volt társát és a négy gazember, akiket kivégez, anno feltehetőleg megerőszakolták őt. A repülőgép-motívumot sem magyarázzák meg és ezekért mind kár, mert engem tényleg érdekeltek volna… A legjobb jelenet egyébként a szülinapi tánc, ahol egy nagyon vicces Harry Belafonte-dalra ropják, kár, hogy az olyan rövid. (Ha már tánc, később van egy elég sokkoló, hasonló részlet.) Az idősebb lány álma szintén érdekes, a szerszámboltban valamiért mennyei fény van az ajtó mögött, és ezek együtt egy icipici fantasztikumot visznek bele a sztoriba. 

SZPOJLEREK VÉGE 

A Violet & Daisy a wikipedia szerint 17 ezer dollárt hozott be, a kritikusok utálták. Igen különös film, mert nincs eleje és végülis a vége se igazi vég, a játékidő inkább csak egy szelet valami nagyobból. A szokatlan történet és a központban álló trió miatt tetszett, ám sajnálom, hogy annyi minden kimaradt belőle… 

Pontozás: 

imdb: 6.1 (3 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 3/5 

Hírek: 

- Saoirse Ronant ebben a hónapban a Majd újra lesz nyár névre hallgató romantikus, háborús drámában láthatjuk. (Erről azóta született cikk.)

- Danny Trejo Macheteként hamarosan gyilkolni fog a hazai mozikban, rezüméjén pedig 21 új cím szerepel, ezeket inkább nem részletezném. (A Machete gyilkolról is írtam már.)

Korábban beharangoztam egy filmet, de azt valahogy azóta se volt kedvem megnézni, pláne mivel kiderült, hogy feliratos és nem angolul beszélnek benne… Valószínűleg egyszer csak rászánom magam, de korántsem biztos, addig meg az összeírt mozik listájából fogok válogatni. (Erről szintén elkészült már a cikkem.)

Végül jöjjön egy trailer, hátha kedvet kaptok a filmhez:

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr165553704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása