Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.07.25. 17:03 Tévésámán

Titokzatos folyó (Mystic River, 2003)

Screen-Shot-2013-05-20-at-14.44.0_328.jpg

Van két turkáló a városomban, ahol árulnak használt, külföldi dvdket, ezek mind Angliából jönnek és mivel rengeteg magyar nem tud angolul, ezért gyakorlatilag halmokban állnak - a könyvekkel együtt. (2017-re sajnos mindkettő megszűnt...) A múltkoriban a frissen érkezett lemezek közt kutatva akadt a kezembe ez és gondoltam, ha már mást nem találtam, akkor ezt elviszem egy százasért. Baromi régen láttam egyszer, de sok dolog megmaradt belőle és az elején hamar eszembe jutott a megoldás is, ám ettől függetlenül egy mellbevágó, érzelmileg igen megterhelő két órában volt részem a Mystic River megtekintése közben... 

quick-fix-movie-to-watch-mystic-river-image.jpg

Egy kisvárosban él három fiú, Dave, Sean és Jimmy, akiknek az élete azonnal megváltozik, mikor az utcájukban frissen aszfaltozott járdába belevésik a nevüket, ugyanis egy nagy, fekete autó áll meg mellettük és a vezetője kiszáll belőle, jelvénye van, az oldalán pedig bilincsek lógnak. A "köztulajdon rongálása" miatt leszidja őket, Dave-et pedig, aki egy másik utcában lakik, beparancsolja a kocsiba, mondván elviszik őt haza, hogy megmondják az anyjának, milyen rossz kisfiú volt. Az autó lassan elgurul és onnantól kezdve minden más lesz... Hosszú évekkel később ugyanott járunk, a három fiú felnőtt férfi lett, már nem tartják a kapcsolatot, ám egy szörnyű tragédia ismét összehozza őket: Jimmy (Sean Penn) lánya ugyanis gyilkosság áldozata lesz, a nyomozást a rendőrré vált Sean (Kevin Bacon) vezeti, Dave (Tim Robbins) pedig a tanúk egyike. Ám utóbbi felesége, Celeste (Marcia Gay Harden) látta férjét a bűntény éjjelén véresen, sérülten hazatérni és a zsaruk is szagot fognak, mert valami nagyon nem stimmel Dave-vel. Jimmy pedig önállóan kezdi felforgatni a várost, hogy megtalálja lánya gyilkosát és közben egyre több sötét titokra derül fény. Vajon tényleg az a tettes, aki a leggyanúsabb vagy valaki más ölte meg a szépséges áldozatot? 

1044744_586858214678420_2124717427_n.png

A Titokzatos folyó egy lassan építkező, feszültséggel és elsőrangú színészi játékkal teli dráma, ahol a múltban és a jelenben történt tragédia összefonódása után kiderül, hogy talán nem is ismerik egymást a régi cimborák, hogy a békés kisvárosban szörnyűségek lappangnak a nyugodt felszín alatt és hogy a család a legfontosabb, amiért érdemes mindent megtenni. Mind a három főszereplő más oldalán áll a törvénynek, más értékrendet képviselnek, más a munkájuk, de mindegyikükben közös, hogy feleségük és gyerekük van, meg az, hogy egyiküknek sem könnyű az élete. Megrendítő látni, ahogy elérkezik a pillanat, mikor az apa rádöbben, hogy mennyi mindent nem tud a lányáról, mikor a feleség szembesül azzal, hogy az ember, akivel együtt él, egészen más, mint amilyennek hiszi vagy hogy egy gyerekkorban átélt trauma örökre mély, kitörölhetetlen emléket hagy... 

Mystic River 1.jpg

Érdekes módon valójában csak Sean küzd ténylegesen a családjáért, Jimmy-t a bosszú vezérli, Dave pedig el akarja rejteni a világ elől iszonyatos titkait - a három alakot három méltán híres színész formálja meg fantasztikus módon. Tim Robbins mindig az egyik kedvenc férfiszínészem volt, vele kapcsolatban elég csak a Nekem 8-ra vagy A nagy ugrásra gondolni, itt pedig egy merőben más, alapvetően negatív szerepben csodálhatjuk meg. Dave néhol félelmetes, néhol szánnivaló és valahogy nem tudod elhinni, amit a többiek hisznek róla, pedig mi van, ha igaz? Kevin Bacont is kedvelem, főleg az utóbbi 4-5 évben látott szerepei miatt (SUPER, X-Men: Az elsők), ebben a filmben talán övé az egyetlen pozitív alak, de felmerül a kérdés, hogy ha Sean tényleg jó ember, akkor miért hagyta ott a felesége? Végül marad Sean Penn, akinek nem sok munkáját láttam, de itt mindent visz. Az érzelmek rendkívül széles skáláját tökéletesen jeleníti meg, a néző átérzi a fájdalmát, a haragját és a bosszúvágyát, ritka az ennyire jó alakítás bárhol, már csak miatta megéri látni a Mystic Rivert. További mellékszereplők, a nevek magukért beszélnek: Laurence Fishburne, Emmy Rossum, Laura Linney, a már említett Marcia Gay Harden és a legendás Eli Wallach. Ha pedig ehhez még hozzáteszem, hogy a rendező-producer-zeneszerző Clint Eastwood, akkor már tényleg biztos vagyok benne, hogy mindenki átérzi, milyen színvonalú alkotásról beszélek. 

MV5BOTE5ODAyMjY2OF5BMl5BanBnXkFtZTcwODk2Nzc3Mw@@._V1._SX640_SY426_.jpg

Érdekességek: A történet Dennis Lehane 2001-es regényén alapul, a könyv 2002-ben elnyerte a Dilys Awardot, amit a könyvárusok szavaznak meg annak az alkotásnak, amit a rejtélyes kategóriában a legjobban szerettek eladni. Lehane megjelenik egy rövid időre a végén, a parádé-jelenetben, ahol egy autó hátuljában ülve integet a nézőknek, egyébként ő írta a Viharszigetet is. A szerepére való felkészülés részeként Kevin Bacon a Massachusetts Állami Rendőrségen dolgozott egy ideig. Amikor Jimmy ígértet tesz halott lányának a gyilkos megölésére, a felvétel alatt Emmy Rossum elsírta magát Sean Penn lenyűgöző alakítása láttán. A stúdió azt akarta, hogy költségkímélésből Kanadában készüljön a film, ám Eastwood ragaszkodott a helyszínül szolgáló Bostonhoz. Eli Wallach A Jó, A Rossz és A Csúf óta először dolgozott együtt ismét a rendezővel. A kezdésnél megfigyelhető a kocsiban elöl ülő férfi kezén egy jellegzetes gyűrű: ez egy püspöki gyűrű, így reflektáltak az alkotók egy akkoriban Bostonban kirobbant egyházi botrányra. Egy vicces név a mellékszereplők közül: Shawn Fitzgibbon (a temetésszervező). A Titokzatos folyó 30 millió dollárból készült és kis híján 157 milliót hozott be. A kritikusok mindenütt dicsérték, Sean Penn elnyerte vele a Legjobb Színésznek járó Oscar-díjat, Tim Robbins pedig a Legjobb Mellékszereplő kategóriában lett díjazott. 

Súlyos, nyomasztó mozi ez, ami fogva tartja a nézőt; izgalmas, szomorú és tele van a legkitűnőbb színészi alakításokkal. Aki valami igazán minőségit akar látni, annak ajánlom! 

Pontozás: 

imdb: 8.0 (Egyáltalán nem érzem túlzásnak.) 

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Tim Robbins rendezi a Man Under című érdekesnek tűnő drámát, valamint ő játssza a férfi főszerepet is - akit bővebben érdekel, az keressen rá a Keresőben a címre, idézőjelben! 

- Kevin Bacont mostanság ismét gazfickóbőrbe bújva láthatjuk az R.I.P.D.-ben. (Láttam, írtam róla.)

- Marcia Gay Harden szerepet kapott a készülőfélben lévő, egyelőre még cím nélküli legújabb Woody Allen-moziban. 

A dvdről: Egylemezes, egészen egyszerű kiadásról van szó, a tok kinyitásakor meglepődtem, mert tartalmaz egy füzetkét, ami a "Filmek, amik számítanak" címet viseli és egyfajta ajánló a totalfilm.comtól a nézőnek, hogy mire érdemes időt áldoznia, mindez műfajokra szedve. A korong egy minimalista, részben mozgó menüt tartalmaz, a film remek hang- és képminőséggel található rajta, egyetlen extra kíséretében. A kisfilmből az alábbiakat tudtam meg: Rejtélyek és fájdalom adják a cselekmény lényegét. Láthatunk képeket a forgatásról, a kulisszák mögül, elsősorban a rendező beszél, de a szereplők is mondanak egy-egy mondatot munkájukról. Az író szintén megszólal, megtudhatjuk, hogy Eastwood egy újságcikkben olvasott a regényről először és ekkor ragadta magával a sztori. Összesen alig 11 és fél perces ez az egész, a nagy részét a Mystic Riverből beillesztett jelenetek adják, és hát annyival nem lettem okosabb tőle. Szóval olyan van is, nincs is extra... A dvd 100 Ft-ot azért megért, de úgy gondolom, egy ilyen kaliberű alkotás többet érdemelt volna. 

Véget ért a szabadságom és mégsem sikerült megnéznem a Silent Hill 2-t, bár hamarosan átalakul a munkarendem, így talán több időm lesz filmeket nézni. Ma este megtekintek valamit, de nem biztos. A közeljövőben várható a Byzantium hazai premierje, erre megpróbálok minél előbb eljutni; augusztus végén pedig érkezik az általam már nagyon várt Ha/Ver 2, ami az elsőre kissé furcsa és nehezen befogadható, rendhagyó szuperhősmozi folytatása!

Szólj hozzá!

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr765426360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása