Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.06.17. 12:18 Tévésámán

Spílerek az őskorból, avagy két külföldi dvd elemzése

161.jpg

A kezdet kezdete (Year One, 2009) 

Van úgy, hogy az ember „ragaszkodik” egyes filmekhez, nem számít, hogy azok jók vagy sem. Ilyenek például a gyerekként sokat látott mozik, amik felnőttként már korántsem annyira királyak; vagy azok, amikhez valami buta kis emlék fűz. Utóbbi okból vettem meg 100 Ft-ért ezt a förmedvényt, mert ez volt az, ami megszerettette velem Juno Temple-t. /És fura módon éppen azon a napon vettem, amikor a tv is adta, mi ez, ha nem jel, hogy újból látnom kell?/ 

A kezdet kezdetéről szóló írásomat itt olvashatjátok el.

114.jpg

Egyes esetekben jót tesz az újranézés (pl. Ha/Ver), máskor viszont csak arra jövünk rá, hogy az adott alkotás jobb volt elsőre (TDKR) vagy, hogy ugyanolyan jó századszorra (Szuper haver). Most pedig azzal kellett szembesülnöm, hogy a Year One másodszorra, angolul is ugyanolyan rémesen rossz, mint elsőre, magyarul. Sajnálom ezt a filmet, mert óriási potenciál volt benne: egy csomó jó vígjátéki színész (Oliver Platt, Hank Azaria, Jack Black), remek díszletek, fantasztikus jelmezek és szép nők (Juno, June Diane Raphael, Olivia Wilde, Eden Riegel), a rendezői székben Harold Ramis-szel. És mégis, az amerikai fingós-böfögős poénok legalsó szintjére süllyedt az egész… Tény, hogy van erre igény (lásd: Scary Movie 5 vagy 6 vagy mennyi), de azt hiszem ettől az alap felállástól az ember jóval többet várna. 

Year+One+New+York+Premiere+After+Party+HRXJLUg_9z2l.jpg

Nézzük magát a kiadást! Egylemezes verzió, a kép kitűnő, a hangnál viszont észrevettem, hogy Michael Cera szinte minden mondata furán szól – a többiek megfelelően hallatszanak. /Ehhez a témához még annyit, hogy Platt az égő áldozatos részeknél elváltoztatja egy kissé a hangját, hogy a főpap igazán erősnek, hatalmasnak tűnjön; ez viszont a magyar szinkronban nem érződött./ Tetszett, hogy a lemez behelyezése után nincsenek mindenféle marhaságok és a menü is tetszetős, animált, barlangrajz-szerű megjelenítési móddal bír. További kellemes meglepetés volt, hogy a lejátszás után nem a szokásos „ne másold, mert csúnya dolog”-feliratok vagy a főmenü jönnek be, hanem egyből átdobnak minket az extrák közé – lássuk is, mik ezek! 

076.jpg

Elsőnek mindig a bakiparádét szoktam megnézni, ez jelen esetben viccesebb és szórakoztatóbb a filmnél. Van egy alternatív befejezés, ami jobb és izgalmasabb a mozis verziónál, itt már gyanakodni kezdtem valamire. A kivágott jelenetek bénák, de aztán jönnek a hosszabb/alternatív szekvenciák és ekkor bebizonyosodott, hogy a vágás az egyik dolog, ami miatt a Year One annyira rossz. Két jó poén kimaradt és a hosszabb részekből kiderült volna, hogy Maya és Zed kapcsolata már a kezdetektől sokkal erősebb, mint amilyennek tűnik. A trailer sokkal jobbnak mutatja a végeredményt, mint amilyen – legalább itt eredményes munkát végeztek a készítők. Van két humoros videócska is: Leroy Jenkins Sodoma kapuinál és az Állj be te is rabszolgának! – mindkettő hatalmas:D

A negyed órás werkfilmből kiderül, hogy az írók hibája a sok szar vicc, Ramis-nek viszont ez tetszett, szóval az övé is; meg amit nem vettem észre, hogy Zed alap ruhája bűzös borz bőrökből van. Különben látszik, hogy mindenki milyen jól szórakozott a forgatáson, ez csak még szomorúbbá teszi, hogy a munkájuk eredménye ez a szemétre való akármi lett… Végezetül elénk raknak még néhány érdektelen trailert, de ezeket legalább nem kötelező megnézni.

125.jpg

Összesítsünk: Ez a kiadás sokkal jobb, mint maga A kezdet kezdete. Legalább ennyi extra kellene minden egyes mozi mellé, amit kiadnak és legalább ilyen szintűek is! Aki megnézi a sok bónusz tartalmat, az tényleg szemtanúja lehet, hogy micsoda tehetség, erőfeszítés és idő ment kárba mindenki részéről, hogy ez a film megszülethessen… A dvdt ajánlom, mert kitűnő kiadvány, csak éppen a mozgókép, amit tartalmaz, az szar… 

Pontozás: 8/10

rocknrolla.jpg

Spíler (RockNRolla, 2008) 

Szeretem Guy Ritchie filmjeit, eddig nem találkoztam olyan művével, amire azt kellett volna mondanom, hogy béna, és mivel anno ezt csak egyszer láttam, így kapva kaptam az alkalmon, hogy elvigyem a turkálóból egy százasért. Külön érdekesség, amit utólag vettem észre, hogy ez egy Kölcsönzői Változata a dvdnek, most már legalább ilyent is birtokolhatok. 

A RockNRolláról szóló írásomat itt találhatjátok meg.

SZPOJLER! 

Már azért megérte az árát a lemez, mert megtudtam, hogy hogyan kerül a nőhöz a festmény, ami az első nézéskor valahogy nem maradt meg: Johnny Quid ellopja Lenny-től, tőle a drogosok nyúlják le, eladják Cookie-nak, amaz meg odaajándékozza Egy-Kétnek és ő adja a nőnek. 

SZPOJLER VÉGE 

gerard-butler-rocknrolla-premiere-04.jpg

A lemez behelyezése után egy pici stúdiólogó után ki kell választani, melyik országban vagyunk, van Magyarország opció, de értelmetlen, mert se magyar felirat, se menü, se szinkron nincs. A Year One-nal ellentétben ez a menü statikus, viszont tök jó zene szól alatta, az egyetlen apró gond, hogy mikor elindítod a filmet, olyan pici az átmenet a két muzsika közt, hogy meg se tudod mondani, hogy ez már a mozi maga vagy még mindig a nyitóképernyő. Elképesztő, de ha a főmenüben nem választunk semmiféle opciót, akkor miután lemegy a zene, a film magától elindul – ilyet se láttam még… Egylemezes kiadásról beszélünk egyébként, a kép és a hang kitűnő, egyes karaktereknél az angol akcentus miatt nehezen érthető mit mondanak, de ez csak az elején volt fura, utána hozzászokott a fülem. 

rocknrolla-movie-2.jpg

Talán a Kölcsönzői Változat miatt, de csak 3 extrát kapunk. Az egyik egy audiokommentár, amit sose hallgatok meg, így nyilatkozni nem tudok róla. Van még egy elég ostoba kivágott jelenet, viszont erről legalább lerí, hogy miért hagyták ki (unalmas, béna, nem illik bele a cselekménybe se). A fő extra a Guy’s Town névre keresztelt kisfilm, amiben a készítők/szereplők együtt beszélnek Londonról, megtudhatjuk, hogy a sztori a valóságból merít és bejárhatjuk a forgatás helyszíneit. Néhány érdekesség, amit megtudtam belőle: Ők voltak az elsők, akik a felújított Wembley-ben filmezhettek, Ritchie szerint London lassan egy új New Yorkká válik, Thandie Newton pedig azt mondja, hogy bár ott lakik a brit fővárosban, a Spíler munkálatai alatt mégis egy egészen új oldalát ismerhette meg otthonának. Ez a mini-mozi önmagában számomra kevésbé volt érdekes, mert nem is a filmről beszélnek, hanem a valóságról, ami inspirálta, de csak általánosságokról. 

Elég csupasz kiadás ez, de az árát így is megérte, mert a film remek – de talán egy otthoni nézésre kiadott dvdvel jobban jártam volna.

Pontozás: 8/10 (A kevés extra miatt.)

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr615365491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása