Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.06.05. 22:53 Tévésámán

A legsötétebb óra (The Darkest Hour, 2011)

darkest_hour_ver3.jpg

Vannak olyan filmek, mint a King Kong vs. Godzilla vagy a Gyilkos cápa vs. óriáspolip, amiket egy pillanatra sem kell/lehet komolyan venni és bár rosszak, de szerethetőek, legalább röhöghetünk rajtuk. Aztán akadnak olyan mozik, mint a Greenberg, amiknek nincs történetük és nincs bennük semmi, de a kutya se nézi meg őket, úgyhogy nem lehet rájuk igazán haragudni. És akkor jönnek A legsötétebb óra testvérei, amik a 3D-re épülnek, abszurd/gagyi/nevetséges sztorijuk van, rossz színészekkel operálnak és annak ellenére, hogy a kritika utálja őket, mégis egy csomóan beülnek rájuk a mozikba. Ezzel is ugyanaz a helyzet, mint az utóbbi 3 évben készült térhatású horrorokkal, amiknél az ember mindig fölteszi a kérdés: Miért kellett ez? A válasz persze egyértelmű, aki még nem jött volna rá, annak a történet ismertetése után elárulom! 

Két amerikai srác (Emile Hirsch és Max Minghella) Moszkvába utazik munkaügyben, ám görény munkatársuk (Joel Kinnaman) lenyúlja az ötletüket és sajátjaként nyújtja be. A csalódott fiúk aztán ugyanabban a klubban kötnek ki, ahol ő, találkoznak két amerikai lánnyal (Olivia Thrilby és Rachel Taylor), majd hamarosan közösen lesznek tanúi egy szemet gyönyörködtető, ám felettébb szokatlan jelenségnek: Mindenhol elmegy az áram és az égből hatalmas, narancsszín gömbszerűségek hullanak. Ám gyorsan kiderül, hogy a látványos néznivalót produkáló valamik szörnyen veszélyesek, mert amint hozzáérnek valakihez, az illető elporlad - és ráadásul ezek a lények el is kezdenek vadászni az emberekre! Az öt "hős" szerencsésen túléli a támadás első hullámát és aztán együtt próbálnak meg hazajutni az USA-ba, de a dolguk korántsem egyszerű, merthogy az elektromos energia nem tér vissza és a megszállók amellett, hogy halálosak, alapvetően láthatatlanok is! Vajon sikerül élve hazajutniuk vagy mindnyájan a kísértetvárossá vált Moszkvában lelik halálukat? 

photo-the-darkest-hour-2011-38.jpg

/Az elején feltett kérdésre a válasz: pénzért, sok pénzért.../ Tavaly, mikor bemutatták, elolvastam az ajánlót és a szereposztást, utána eldöntöttem, hogy ez engem nem érdekel, de most mégis megnéztem, a cinegore-os kerekasztal miatt, szóval legalább biztos lehetek benne, hogy jól mértem fel egy évvel ezelőtt... A jó öreg "menjünk el valahová baromi messze és rúgjunk ki a hámból"-indítást már láttuk párszor (A romok, Motel, Train, stb.), szóval utána kellett volna valami izgalmasat/érdekeset mutatniuk, ami felkeltette volna a figyelmemet - ezt viszont elbukták. Kit érdekel egy láthatatlan ellenfél, ami egyetlen érintéssel eléget? Ennél jobban már nem is lehetnének túlerőben az ufók, viszont mivel a külsejük rejtve marad, ezért legalább a kíváncsiságomra sikerült hatniuk - ha már a "hősökért" lehetetlenség izgulni... Emile Hirsch most se jó, pedig ez már a harmadik alkalom, hogy találkozom vele; Olivia Thrilby meg főszerepe dacára megmaradt a mellékszereplői szinten. A másik két fiatal csak azért van ott, hogy szépek legyenek (Taylor egyébként az első Transformers-ben az idegesítő akcentusú nőci), plusz a "rosszfiú" nem is igazán rossz és bárki más legalább így eljátszhatta volna.

Azért akad két szimpatikus háttéralak, az egyik a villanyszerelő (Dato Bakhtadze), a másik a tinilány (Veronika Vernadskaya), és felbukkan még az orosz akcióhős Yuriy Kutsenko (lásd a videót a bejegyzés végén) is. A rendező az elsősorban művészeti vezetőként dolgozó Chris Gorak, akinek ez a második rendezése, a főproducer meg a legutóbb az Abraham Lincoln, a vámpírvadásszal előrukkoló Timur Bekmambetov. Még annyit muszáj leszögeznem, hogy ez a film szerintem még 3D-ben se élvezhető, ha ilyen ostobán néznek ki az űrlények /igen, úgy-ahogy megmutatják őket a végén/ és ennyire nincs történet. 

Rachael-taylor-48904.jpg

Érdekességként csak annyit találtam, hogy a forgatás három hetet állt, mert a Moszkvát övező erdőkben pusztító tűz miatt mindent füst borított, a későbbi felvételekről sokszor utólag kellett ezt eltüntetni. Továbbá fura, hogy én nem is vettem észre, de a végén a tengeralattjárós résznél Natalie és Sean egyszerre ugranak a vízbe, ám a lány mégis jó pár kilométernyire, a szárazföldön köt ki. A The Darkest Hour 30 millió dollárból lett, több mint 64 milliót hozott vissza, a kritikusoknak nem vetítették, de ők azért megnézték és nagyon utálták. 

Összefoglalva: Se nem izgalmas, se nem eredeti, a klisé-befejezés meg még csak ront rajta, kerüljétek el!

Pontozás: 

imdb: 4.9 

Szerintem: 2/5 (Láttam már rosszabbat, de egy pontot még levontam, mert olyan uncsi...) 

Hírek: 

- Max Minghella Juno Temple és Daniel Radcliffe oldalán játszik a Horns című horror-regény-feldolgozásban. (Láttam, írtam róla.)

- Joel Kinnaman lesz az új Robotzsaru! Talán nem a legjobb választás, de majd meglátjuk... (Erről szintén értekeztem.)

- Timur Bekmambetov pénzeli a Wanted 2-t... Ez is mi a francért kell?! 

Majd kiderül, mi a következő film, amit nézek, mindenesetre valószínűleg nem ma és nem holnap kerítek rá sort. 

És itt a beígért videó:

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr685346300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása