Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.05.11. 21:43 Tévésámán

Batman: Kezdődik! (Batman Begins, 2005)

batman_begins_fanart_teaser4.jpg

Kb. két hete a Viasat3 ismét elővette a régi készletét és sorban leadta a Batman-mozikat, kezdve Christopher Nolan 2005-ös elő-történetével, a Kezdődik!-kel. Akkor ez még hidegen hagyott, de a Mindörökké Batmant nem lehetett kihagyni, ettől viszont mégis megjött a kedvem az utolsó Denevérember-mozihoz, amiről nem írtam még eddig. Úgyhogy vágjunk is bele, nézzük meg, hogyan kezdődött A Sötét Lovag története - elöljáróban csak annyit, hogy a véleményem pozitív irányba változott cikkem tárgyáról: 

Évekkel azután, hogy szüleit a szeme láttára megölték, a mindenki által halottnak hitt Bruce Wayne (Christian Bale) visszatér szülővárosába, Gothambe, hogy saját kezébe vegye az igazságszolgáltatást. Tudja, hogy e metropoliszt a bűn béklyói kötik gúzsba és látja, hogy senki sem tesz semmit; ezért egy új személyazonosságot és a hozzá dukáló rémisztő külsőt felöltve elindul az éjszakába, hogy megkezdje egyszemélyes háborúját a gazemberek ellen. Látszólag mindenért az alvilág feje, Falcone (Tom Wilkinson) a felelős, ám felbukkan a félelmet manipuláló Madárijesztő (Cillian Murphy) is, és a szálak egy még nagyobb gonosz irányába mutatnak, aki a háttérből irányít. Vajon ki lehet ő? És a Denevéremberré vált Wayne le tudja-e őt győzni gyerekkori barátja, az ügyésszé lett Rachel (Katie Holmes), a zseniális kutató Lucius Fox (Morgan Freeman), a becsületes rendőr Gordon (Gary Oldman) és az apja helyett apjaként szolgáló Alfred (Michael Caine) segítségével? 

Tumblr_ltmp7tEIkr1qh9ho4.jpg

Talán hülyén hangzik ez a bevezető, de nem akartam leírni az egész sztorit. A lényeg az, hogy megtudhatjuk, miért és hogyan lett Batman, kik voltak az első segítőtársai, kikkel vívta korai csatáit, hol tanult meg harcolni és honnét szerezte a király cuccait. Az egészhez hozzájön még Bruce Wayne drámája, aki egyszerre akar milliárdos playboynak látszani, Batmannek lenni és közben önmaga maradni. És egyben ez az a film, ami megteremtette az azóta is dívó "realisztikus szuperhős" alakját. Ha Christopher Nolan nem forgatja le ezt, akkor a mostani szuperhős-karakterek teljesen másmilyenek lennének. Tulajdonképpen szpojlerezés nélkül lehetetlenség ennél többet mondani a Begins-ről, az a lényeg, hogy szemtanúi lehetünk Batman megszületésének. 

SZPOJLER ITT 

Van pár hibája ennek a filmnek, amik miatt sokáig nem tetszett. Az első az, hogy bár Batmannek nincsenek szuperképességei, az ellenfelei gyakran mégis rendelkeznek ilyennel, így például Ra's Al Ghul halhatatlan a rajzfilmekben, a Madárijesztő meg külsőleg sokkal félelmetesebb. Hiába Cillian Murphy hideg őrülete és Liam Neeson most is nagyszerű játéka, ez a két realisztikussá tett "szupergonosz" aligha nevezhető ijesztőnek és nincs bennük semmi érdekes. Bane és Joker baromijól néznek ki, rejtélyesek, karakteresek; de ezek itt nem... Aztán ott van még Katie "Tomcruiseneje" Holmes, aki se nem szép, se nem jó színésznő - ez is negatívum. Szóval, íme, ezek miatt képtelen vagyok teljes szívemből szeretni ezt a filmet. 

SZPOJLER VÉGE 

A történet mindenképpen érdekes, hiszen ki ne szeretné tudni, miért pont a denevér alakját öltötte magára Bruce Wayne, vagy hogy kitől tanulta egyedi harci stílusát? A színészekre (Holmes-t kivéve) sem lehet panasz, hiszen a már fentebb említett nagyszerű úriemberekkel találkozhatunk Gotham utcáin, továbbá ismerősök lehetnek még: Ken Watanabe (Eredet), Rade Serbedzija (Blöff) és Jack Gleeson (Trónok Harca). Christopher Nolan íróként is dolgozott a filmen, David S. Goyerrel együtt; a zenét Hans Zimmer és James Newton Howard szerezték. 

Batman begins Scarecrow.jpg

Érdekességek: A Batman & Robin kritikai bukása miatt az ötödik résznek szánt, jóval sötétebb hangulatú Batman Triumphantot végül mégsem készítették el, ám az új Denevérember-moziról nem akartak lemondani a stúdió vezetői. 2003-ban elkezdődtek a munkálatok, ekkor még úgy volt, hogy Darren Aronofsky lesz a rendező, az alapot pedig Frank Miller legendás Batman: Year One eredet-képregénye adja. Ám aztán ebből sem lett semmi, valószínűleg a forgatókönyv miatt, ami igencsak érdekes dolgokat tartalmazott (lásd: imdb trivia részlege). Miután Nolan megkapta a rendezés jogát, Goyerrel együtt tábort vertek a direktor garázsában és ott írták meg a sztori nagy részét, később egy egész Gotham City-modellt felépített nekik oda a díszlettervező. Inspirációul szolgáltak: a Szárnyas fejvadász, Batman-képregények (The Long Halloween, Dark Victory, The Man Who Falls, Year One) és Az Árnyék eredet-története. Goyer egyik korai forgatókönyve 2004 áprilisában kiszivárgott az internetre. 

Rachel Dawes-t a szkriptírók találták ki, korábban sosem jelent meg a Batman-univerzumban, funkcióját tekintve Harvey Dent ügyész-szerepét tölti be, a figurát Katie Holmes-nak írták. Henri Ducardot az 1989-es Batman-film írója, Sam Hamm alkotta meg, ám az alak végül kimaradt a kész műből - évekkel később Hamm, már mint képregény-alkotó, beépítette teremtményét a Denevérember-mítoszba. Ra's Al Ghul arabul azt jelenti: a démon feje, ezzel utalva a pozíciójára. Ez a Madárijesztő első élőszereplős színre lépése - egyébként ő lett volna a Triumphantben a főgonosz. A bemutatókor a Forbes Magazin kiszámolta, hogy Bruce Wayne vagyona megközelítőleg 6,8 billió dollár, ezzel a világ 7. leggazdagabb kitalált szereplője; ahhoz pedig, hogy valaki Batmanné válhasson, kb. 3 és fél millió dollárra lenne szüksége. 

christian_bale.jpg

A teljes felvételi idő alatt Nolan irányította a stábot. Itt látható először az új DC-logó. Ez az első Batman-mozi, ami Bob Kane (a Denevérember kreátora) halála után készült és az első, aminél így nem működött közre. Ha csak egy vagy két denevért látunk, azok igaziak, ha viszont sokat, azok számítógépes rajzok, amik halott állatok beszkennelésével születtek. A Bat-barlang egy hatalmas díszlet volt, 76 méter hosszú, 37 méter széles és 12 méter magas, a szikláit valódi barlangok köveiről vett minták alapján állították elő. A hozzá tartozó vízesést tizenkét pumpa működtette, 55 ezer liternyi vízből állt. A Wayne-rezidencia valódi neve Mentmore Towers és az angliai Buckinghamshire-ben áll - többek közt felbukkan még A Múmia visszatérben, a Brazilban, az Ali G Indahouse-ban és a Johnny English-ben is. Húszféle különböző maszkból választották ki a Madárijesztő végső "arcát".

A zeneszerzők inspirációként gyakran meglátogatták a forgatást. A londoni munkát le kellett állítani egy időre, mert a stúdió tetőterében udvarló galambok annyira zajosak voltak. A metrószerelvényes résznél olyan sok gőzt engedtek ki, hogy az lecsapódva percekig esőként hullott vissza a stábra. A nindzsa-vizsgánál a statiszták fából készült emelvényeken álltak, mert különben Liam Neeson kimagaslott volna közülük. A korábbi feldolgozásokban az Oscar-nyertes színészek a rosszfiúk sorait erősítették, itt viszont a jó oldalon állnak. Nolant annyira lenyűgözte Cillian Murphy égkék szeme, hogy minden alkalmat megragadott arra, hogy levetesse Dr. Crane-nel a szemüvegét. Néhány vicces név a stábból: Turbo Kong (a nagydarab börtöntöltelék, aki meg akarja ruházni Bruce-t), Mark Rhino Smith (az egyik nindzsa, a rhino rinocéroszt jelent), Mark Strange (Furcsa Márk, ő is nindzsa volt). Feltűnően sok Nolan nevű illető fedezhető fel a stáblistában: John Nolan (a rendező nagybátyja, ő az, aki azt mondja, hogy "az alma messze esett a fájától"), Patrick Nolan (kikötői rendőr), Tom Nolan (az egyik inas) - az utóbbi kettőről nem írják, hogy rokonai lennének Christophernek. 

Dö Támblör-rovat 

A Batmobil felépítése 9 hónapba telt és több millió dollárt emésztett fel. Az utastér valójában nem a kocsiban volt, hanem egy külön díszletben. Az autóból négy darab készült, az egyik egy miniatürizált makett, amit elektromos motor hajtott - ezt láthatjuk akkor, mikor a jármű háztetőkön ugrál. Egy másikat a közeli képekhez használtak, a harmadikba pedig igazi szuperszonikus hajtóművet építettek be. A vízeséses szekvenciában a valódi Batmobil ugrat át a víztömegen. A chicagoi helyszíneken folyton dugót okozott a hatalmas kocsi és az azt szállító kíséret, egy alkalommal egy részeg illető nekihajtott, mert azt hitte, hogy földönkívüli megszálló űrhajó:D 

batman_begins.jpg

Dö Betmen-rovat 

Innentől kezdve Christian Bale-ről van szó: 30 évével ő a legfiatalabb, aki életre keltette Batmant. Háromszor is berekedt, mikor A Sötét Lovag elváltoztatott hangján szólalt meg. A jelmez tisztán tartásának érdekében két stábtag folyton Bale nyomában járt és vitték a köpenyt, nehogy bepiszkolódjon. A színész maga hajtotta végre a legtöbb kaszkadőrmutatványt, kivéve azokat, amiket a Batmobil közelében kellett megcsinálni. Christian tanulmányozta a képregényeket és a hős egyéb ábrázolásait, hogy a jellemző pózokat megfelelően tudja felvenni. Előző szerepéhez, A gépészhez kb. 60 kilóra fogyott le, Wayne megformálásához pedig egy fél éves intenzív testépítő-folyamat eredményeképpen majdnem ötven kilót szedett fel, amiből aztán ismét le kellett adnia valamennyit, mert túl izmossá vált. Nyilvánosan többször is megjegyezte, mennyire utálta a Denevér-jelmezt, ami borzalmasan meleg volt, azonban ezt a negatív érzést belevitte a játékába, eképp jelenítve meg Batman dühét. Így nyilatkozott erről: "Batmannek vadnak kell lennie és ha felveszed azt a jelmezt, megvadulsz tőle, pont annyira, amennyire kell - mert Batman nem csak egy jelmezes férfi, hanem egy külön lény." Bale első közös jelenete a nagy öregekkel az volt, mikor Bruce felébred, Alfred és Lucius pedig ott várják; azonban a fiatalabb színész tényleg elaludt. Michael Caine viszont addig bökdöste, amíg felébredt:) 

A Batman: Kezdődik! 150 millió dollárból lett és 374 milliót hozott vissza. Akkoriban rekordot állított fel 100 milliós marketing-költségével; a kritikusoktól pozitív fogadtatásban részesült, elsősorban sötét hangulata miatt. Három Saturn Awardot és néhány egyéb díjat is kapott, Christian Bale-t az MTV Movie Awards-on a Legjobb Hősnek választották, Katie Holmes meg Arany Málnával "gazdagodott" alakításáért. 

Harmadszorra láttam, most már jobban tudom értékelni, de a szpojlereknél írt gyengeségei továbbra is szemet szúrtak számomra. Bár mint átlagos széria-nyitó/felvezető epizód, megállja a helyét, mégsem érhet fantasztikus utódai nyomába.

Pontozás: 

imdb: 8.3 

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Christopher Nolan írta és pénzelte a hamarosan bemutatásra kerülő Az acélembert. (Nagyon nem tetszett, mégis írtam róla.)

- Bob Kane sötét jelmezes éjszakai igazságosztója ismét új életre kel majd az egyelőre cím és bemutatási dátum nélküli Batman-újrában. (Ezt 2017-ben forgatják, a rendező-főszereplő Ben Affleck.)

- David S. Goyer írta a most készülő Godzilla (benne Ken Watanabe) és a népszerű videojátékon alapuló Metal Gear Solid forgatókönyvét. (Előbbit megnéztük, írtam róla.)

- Michael Caine következő érdekes munkája a közelgő Szemfényvesztők (ebben Morgan Freeman is felbukkan), valamint társproducerként közreműködik a The Double-nél (Rade Serbedzijával, akit ez bővebben érdekel, keressen rá idézőjelben a Keresőben). (Az elsőt Mozsárágyú látta, szerinte béna volt, az utóbbi gyorsan eltűnt a süllyesztőben.)

- Liam Neeson és Morgan Freeman együtt szinkronizálják a The Lego Movie-t. (Ez viszont irtó jó lett, erről is értekeztünk itt.)

- Gary Oldman benne lesz az új Robotzsaruban és a Dawn of The Planet of the Apes-ben. (Az elsőről szintén született bejegyzés.)

- Cillian Murphy állítólag szerepet kap a Tron harmadik részében. /Az első pénzügyileg, a második kritikailag bukott, akkor minek még egy?/ (2017-ig, hála Istennek, nem készült el.)

- Rade Serbedzija a még cím nélküli Nikola Tesla életrajzi film szereplőgárdáját erősíti. 

- Tom Wilkinsonnal legközelebb a The Grand Budapest Hotelben találkozhatunk. (Erről ugyanúgy írtam, mint a korábbiakról.)

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr165295808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása