Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.04.26. 18:03 Tévésámán

Vasember 3 (Iron Man 3, 2013)

robert-downey-jr-iron-man-3-poster-2013.jpg

Vitathatatlan tény, hogy az első Iron Man-mozi megváltoztatta az Álomgyárat, ugyanis bár addig is készült rengeteg szuperhősös film, mégis általában sikertelenek lettek (Mystery Men, Az Árnyék, Darkman, stb.), kivéve, ha a két legfőbb képregény-birodalom, a Marvel Enterprises vagy a DC Comics ikonikus arcairól (az X-Menek, Superman és Batman) szóltak. Azonban Tony Stark első élőszereplős vászonra lépésével megmutatta, hogy a világon mindenhol sikeres lehet egy olyan hős is, akit Amerikában imádnak, de másutt kevésbé ismerik. Ebben a műben minden benne van: rockzene, király effektek, hatalmas poénok, szép nők, remek főellenség és egy jól felépített, érdekes történet. Az addig főként színészként működő Jon Favreau és a '90-es évek végétől lejtmenetben lévő, de aztán lassan hamvaiból föltámadó Robert Downey Jr. (kiegészülve a csinos Gwyneth Paltrow-val és az ördögien jó Jeff Bridges-szel) összedobták a 2000-es évek egyik legjobb moziját.

Iron-Man-3.jpg

Nem volt kérdés, hogy jönni fog a folytatás. A Vasember 2-ben Tony-nak két új ellenfele akad (a szintén második aranykorát élő Mickey Rourke és az idegesítő Sam Rockwell), ám a legnagyobb harcát önmagával kell megvívnia. Ez a rész elsőre nem tetszett, de a második és a harmadik újranézésnél már sokkal pozitívabb lett a véleményem róla. Kétségtelen, hogy az elődje igen magasra tette a lécet, az Iron Man 2-nek pedig éppen csak sikerül átugrania fölötte, ám a képzeletbeli akadály nagyon-nagyon remeg. Sok pozitívum van benne (Rourke és Scarlett Johansson, a Hammer-drónok, a poénok, Terrence Howard cseréje Don Cheadle-re), ám vannak hibái is (Justin Hammer unalmas és pocsék gonosz, Ivan Vanko nem kap elég játékidőt, a fölösleges dolgok viszont igen, stb.), de végülis egy tisztességes, nézhető második rész. És ami a legfontosabb, megnyitotta az utat az Avengers-nek... Jött a Bosszúállók, ami a 2012-es év legjobb filmjének trónusát a The Dark Knight Rises-szel együtt birtokolja nálam és bár nem Vasember-mozi, Downey Jr. karaktere mégis az egyik legfőbb főszereplő benne - az Iron Man 3 ennek a folytatása, tulajdonképpen nem is a kettőnek.

ironman3_10.jpg

Tony átélte az egyik legmeghatározóbb élményét New Yorkban, a Lokival vívott csata során. Összemérte az erejét két istennel; és a 70 év után felbukkant Amerika Kapitánnyal, meg a világtól elvonultan élő, ám Starkhoz hasonlatos zsenialitással bíró Dr. Bruce Bannerrel való találkozása után megkérdőjeleződik az egész addigi élete. A Vasember 3-ban főhősünket újabb belső baj, pánikbetegség gyötri, képtelen aludni, éjjel-nappal dolgozik, és lassan kezd összeomlani. A bajt csak tetézi, hogy az országot egy magát Mandarinnak (Ben Kingsley) nevező rejtélyes terrorista tartja félelemben, akiről senki nem tud semmit, ám a pusztítás, amit maga után hagy, többet mond fenyegető videoüzeneteinek minden szavánál. Tony kihívja maga ellen a rosszfiút, ám arra senki nem számít, hogy ő kapva kap az alkalmon és otthonában rohanja le Starkot. A villa megsemmisül, a páncélokkal együtt, a hős pedig eltűnik és mindenki biztos benne, hogy halott... Valójában sikerül túlélnie az ostromot, aztán az Isten háta mögött, egy kisvárosban próbál meg lábra állni és kutatni ellenlábasa után. A szálak lassan összefonódnak egykori testőre, a túlbuzgó Happy Hogan (Jon Favreau) nyomozásával, de a megoldás közel sem egyértelmű. A címszereplő egy új (Ty Simpkins) és egy régi barát (Don Cheadle) segítségével elindul, hogy megállítsa a Mandarint, megmentse kedvesét (Gwyneth Paltrow) és elejét vegye egy őrült elme gonosz tervének. De győzhet-e a páncélja nélkül - és ha igen, akkor hogyan? 

gwyneth-paltrow-robert-downey-jr-iron-man-3-poster__oPt.jpg

Rettentően készültem erre a filmre, nagyon látni akartam, hiszen az eddigi három Downey-féle Vasember kalandban nem kellett csalódnom (a másodikban csak egy picit), de szörnyű kétségeim voltak vele kapcsolatban. Először is, tudnotok kell, hogy a Mandarin nem akárki a képregényekben, hanem Stark legnagyobb ellensége. Míg a hős a tudományt és a technikát, a valóság vívmányait használja, addig a keleti rosszfiú varázslattal, a természetfeletti erőivel harcol ellene; ezáltal ők tűz és víz, egymás szöges ellentétei. Erre mindenütt azt írták, hogy nem ilyen lesz a Mandarin, hanem lehozzák a földre, igazibbá alakítják, közelebb hozzák a The Dark Knight Jokeréhez. Hát ez a baj: miért kell ez? Miért kell teljesen megváltoztatni valamit, ami jó? No de ez még nem minden, ugyanis a korábbi sikeres rendező, Favreau saját elhatározásából (egy állítólag megszülető Disneyland-film miatt) otthagyta a rendezői széket és csak színészként meg producerként vett részt a forgatáson. A helyére a mostani trendek szerint egy tapasztalatlan embert ültettek, az elődjéhez hasonlóan elsősorban színész Shane Blacket, akinek a nevéhez az általam nem látott Durr, durr és csók rendezése, illetve a Predatorban valamelyik felejthető mellékalak szerepe fűződik. Vagyis immár adott két dolog, amin bukhat a harmadik fémruhás világmegmentés...

iron_man_3_trailer_10.jpg

Sajnos ez a két tényező erőteljesen rányomja a bélyegét a kész alkotásra, ugyanis Black nem csak rendezte, de írta is a sztorit, ezzel tulajdonképpen teljesen átalakította a széria eddigi utolsó darabját. A történetet a Vasember-képregények egyik legsikeresebbikje, a karaktert teljesen újraértelmező Extremis-széria adta, ami Warren Ellis és Adi Granov nevéhez fűződik. Ebből indult ki a direktor úr, a sztorit bőven elegyítette humorral, ami mindenképpen jó pont, de ettől a címtől alapvető elvárás, hogy vicces legyen. Szerencsére az akció szintén kellő mennyiségű, látványos, de mégis követhető; a poénkodás és a harc megfelelően vegyülnek. További pluszpont jár a kisfiú remek mellékszáláért, a szép Rebecca Hall szerepeltetéséért, az új páncélokért és a gigaméretű plüssnyúlért (:D); Kingsley több szempontból kiemelkedő alakítása meg már csak hab a tortán. Megpróbálkoztak egy tökéletesen futurisztikus, jelen álláspont szerint elképzelhetetlen hős valóságossá tételével és ez sikerült - most láthatjuk, mire megy Tony Tony-ként. Most talán páran néznek, hogy mi a fene történik, hiszen "sajnos"-sal kezdtem a bekezdést, de mégis pozitívumokat sorolok - akkor az ő kedvükért jöjjenek a negatívumok.

ironman-kingsley-jpg_003455.jpg

Az egyetlen igazi rossz dolog a főellenség személye. A film háromnegyedéig kitűnő suspense-légkört teremtenek, zéró információt kapunk a gonoszról és bár lassan kirajzolódik a közte és a többi szereplő közt lévő összefüggés, de senki se fog rájönni, hogy ki ő valójában. Kicsoda a Mandarin? Miért csinálja ezt az egészet? Aztán lelepleződik, a közönség reakciója pedig nem az lesz, amire mindenki számít. Egy darabig el se hittem, hogy tényleg az, aki, de az és innentől fogva már érdektelen a film. Tudjuk, ki a gonosz, tudjuk, mi fog történni vele és dacára, hogy a végére szánt két nagy csata (az Air Force One és a kikötő) baromi látványos, nincs már tétje, kiveszik belőle minden érdekesség. Nyilvánvaló, ki fog győzni, a kérdés csak az, miként - a robbanások közé besuvasztott hűdenagy csavar totál kiszámítható klisé. Aztán jön a finálé és természetesen a Marvel-filmeknél megszokott stáblista utáni jelenet, ahol még egy utolsó poénra marasztalják a nézőket - aztán érkezik egy fontos információ, amit érdemes a rajongóknak fejben tartani. Plusz egy dolog nem tetszett, ez maga az Extremis, ami szerintem borzasztó nagy hülyeség... Az itt felsoroltak miatt a végeredmény kicsit a Showtime-ra hasonlít: az, hogy miről szól a film (egy hős, aki elveszti a legfőbb fegyverét, kénytelen enélkül tovább küzdeni), tök jó, de a hozzá tett bűnüldözős körítés szar - jelen esetben ez csak félig igaz, mert amíg a Mandarint övező rejtély megmarad, addig a Vasember 3 szinte tökéletes. Onnantól viszont már korántsem az... 

la-et-mg-robert-downey-jr-lederhosen-iron-man--001.jpg

Érdekességek: Miután a Disney megvette a Marvelt, gondok merültek fel a forgalmazással kapcsolatban, mert a jogok a Paramountnál voltak, de aztán a Disney több mint 115 millió dollárt fizetett a forgalmazásért, így a munkálatok megkezdődhettek. Black úgy foglalta össze filmjét, hogy "nem két fickóról szól, akik fém páncélokban harcolnak egymással, hanem inkább egy Tom Clancy-thriller". A történet szerint a Harci Gép (War Machine) azért lesz VasHazafi (Iron Patriot), mert a Bosszúállók csapata után Amerikának szüksége van egy új "hivatásos" szuperhősre, a változtatás az elnök parancsa. A forgatás 9 napot állt, mikor Downey Jr. bokája megsérült és emiatt lábadozott. A kész film kínai változata tartalmaz néhány bónuszjelenetet, amit speciálisan az ottani közönségnek készítettek. Megjelent egy kétrészes mini-képregény-előzmény, ami a Harci Gépről szól, és azt meséli el, miért maradt távol New York ostromától, mivel foglalkozott akkor. (Nem hinném, hogy annál fontosabb lehetett...) Két vicces név a statiszták közül: Toochukwu T.C. Anyachonkeya (egyes számú buli vendég) és Ric Bagoly (fotós). Az Iron Man 3 200 millió dollárból lett, mivel még csak most mutatták be, így a végső bevételét csak találgatni lehet; ám a Fülöp-szigeteken már megdöntötte a bemutató napján elért legnagyobb bevétel rekordját. A fogadtatása (nyilvánvalóan a "földhözragadt" megközelítés miatt) pozitív - egyelőre, mivel az amerikai premier hátra van.

Jó kis folytatás ez, de a sztori két fontos részlete nem tetszett. Sikerült megújítani a figurát és közben megtartani a lényegét, ülnek a poénok, a csaták is óriásiak, de valahogy Jon Favreau rendezése hozzám közelebb állt.

Pontozás: 

imdb: 7.2 (Ez nyilván csökkenni fog...) (4 év alatt 1.2-t.)

Szerintem: 4/5 (Annyira szórakoztató, hogy nincs szívem ennél jobban lepontozni.) 

Hírek: 

- Shane Black rendezi mindenki kedvenc animéjének, a Death Note-nak az élőszereplős verzióját, erről egyelőre nem lehet többet tudni. 

- A forgatókönyvet író másik úriember, Drew Pearce készíti a szkripteket a szó szerint hatalmasnak ígérkező Pacific Rimhez (magyarul Tűzgyűrű) és a Sherlock Holmes 3-hoz (ebben vajon mi a fene lesz?). (Előbbi elkészült, írtam róla, a második 2017-ig csak ötlet maradt.)

- Robert Downey Jr. következő két szereplése még nem nyert megerősítést. Az egyik a 2015-ös Avengers 2-ben Tony Starké, a másik a Pinocchio sötét fantasy-változatának Gepettoja, utóbbi csak szinkronizálás. (Az első meglett, értekeztem róla.)

- James Badge Dale, a kopasz rosszfiú a Z világháborúban tér vissza a mozivászonra. 

- William Sadler, aki itt az elnök volt, a sheriffet alakítja majd a Machete Kills-ben. (Erről is lett azóta cikk itt.)

- Ben Kingsley a Walking with the Enemy című drámában Horthy Miklós bőrébe bújik! A szereplők nagy része magyar névvel bír, a történet egy fiatalemberről szól, aki a II. Világháborúban náci tisztnek álcázva magát megpróbál a családja nyomára bukkanni, ám ennél sokkal többet sikerül kiderítenie. Ezen kívül Sir Ben felbukkan két sci-fiben, az egyik az Ender's Game, ami izgalmasnak ígérkezik; a másik pedig az Our Robot Overlords, amiről érdekes címén kívül most semmi mást nem lehet tudni. Végül még egy mozi, amiben láthatjuk őt: Mary Mother of Christ - ebben a Szűz Máriáról szóló történelmi drámában Heródes királyt alakítja. 

- Stan Lee rezüméjén borzasztó sok új mozgókép szerepel, nézzük őket sorban! Ezeknél mint a karakter kitalálója-írója szerepel a stáblistában: cím nélküli Daredevil újra, Ant-Man, Fantasztikus Négyes újra, The Incredible Hulk tv-sorozat, A csodálatos Pókember 2-3, Agents of S.H.I.E.L.D. tv-film. Ezeknél pedig producer: The Avengers 2, Deadpool, Doctor Strange, Nick Fury, Amerika Kapitány 2, Thor: Sötét világ. /A címek közt vannak átfedések, de külön vettem őket, hogy biztosan bekerüljön az is, ahol csak író és az is, ahol csak producer./ (2017-ig NEM valósult meg: a Hulk-sorozat és a Nick Fury-film, az Andrew Garfield-féle Pókember pedig megbukott, így sose lesz harmadik része.)

A folytatásról: Robert Downey Jr. szerződése a Marvellel most járt le, ezért nem biztos, hogy ő lesz Tony Stark a Bosszúállók 2-ben. Shane Black azt nyilatkozta, hogy ha meghosszabbítják Robert szerződését, az legalább egy új Vasembert is jelentene. Downey Jr. nyitott a szerződéshosszabbítás irányába, a főproducer Kevin Feige viszont azt mondta, Tony Stark története biztos, hogy folytatódik, R.D.-vel vagy nélküle. (Folytatódott, vele.)

Befejezésül annyit, hogy készüljetek fel a nyitójelenetben szóló zenére, ami rendesen odabasz; figyeljétek Stan Lee bácsi felbukkanását és várjátok meg a stáblista utáni poént is!

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr685248529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása