Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.03.11. 18:21 Tévésámán

Terminátor 3. - A gépek lázadása (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003)

terminator-3-poster-1.jpg

Sokadszorra adták már, de csak most ültem le megnézni, és az adatok összegyűjtése közben realizálódott bennem, hogy ez már 10 éves film... Az eredeti Terminator minden idők egyik leghíresebb sci-fi akciómozija, amiben a jövőből jött, embernek álcázott robot orvgyilkos próbál megölni egy nőt, Sarah Connort, akinek egyszer fontos szerepe lesz az emberiség túlélésében. Merthogy azt a jövőt a gépek és az őket irányító globális intelligencia, a Skynet irányítja. Sarah azonban a bátor Reese-nek köszönhetően túléli a harcot a géplénnyel, hogy aztán magányosan folytassa felkészülését az eljövendő Ítéletnapra - ami aztán egy jó évtized múlva ismét esedékessé válik, merthogy addigra megszületik a fia, John Connor, az emberiség jövőbeli vezére. A kissrácnak és kemény harcossá vált édesanyjának ismét szembe kell néznie a halálosztóval, de ezúttal a kiborg azért jön, hogy megvédje őket egy másik veszedelmes entitástól, a folyékony fém alapú T-1000-estől. Ekkor felcsillan a remény arra is, hogy Connorék csírájában elfojtsák a Skynetet, mielőtt az öntudatra ébredne, a végső győzelem után úgy látszik, az emberiség megmenekült. De mi van, ha mégsem?

6a00d8341c630a53ef01538e24fae3970b-500wi.jpg

Erre a kérdésre keresi a választ A gépek lázadása, amikor az immár felnőtt férfivá érett John (Nick Stahl) céltalan életét élve egy napon ismét összetalálkozik a fekete bőrruhába öltözött Terminátorral (Arnold Schwarzenegger), aki elrabolja őt és az eseményekbe látszólag teljesen véletlenül belekeveredett Kate-et (Claire Danes), hogy megmentse őket a gyönyörű és halálos T-X-től (Kristanna Loken). Az őrültnek látszó John és az értetlen Kate lassan kénytelenek lesznek elfogadni, hogy a jövőből érkezett szörnyetegek miattuk jöttek, meg azt is, hogy a sorsukat immár nem mások uralják. A hősök ismét megpróbálkoznak a Skynet ébredésének megakadályozásával, de a siker korántsem biztos, mert az elképesztő tűzerővel bíró T-X elpusztíthatatlannak bizonyul, amíg az őket védelmező T-101-est egyre jobban megviseli a sok csata. Vajon ezúttal is elkerülhető az Ítélet Napja vagy a gonosz gépek aratják le a babérokat?

terminator-3.jpg

Egy folytatás esetében mindig nagy kérdés, hogy túl tudja-e szárnyalni az elődjét? [Megjegyzés: Manapság már nem csak azoknak a filmeknek csinálnak folytatást, amik sikeresek lesznek...] Nyilvánvaló, hogy ha egy mozi óriásit kaszál, akkor lesz folytatása, TELJESEN MINDEGY, hogy miről van szó benne, mert ha már tovább nem lehet vinni, akkor elkezdik előről vagy előzményt forgatnak hozzá, esetleg csinálnak egy spin-offot (az adott univerzumban játszódik, de nem kapcsolódik annyira szervesen hozzá); a cím pedig márkanévvé válik, ezért minimum a készítési költséget mindig behozza. Jelen esetben a Terminatorról beszélünk, aminek a lényege az, hogy férfi és nő menekül a gyilkos elől, aki most éppen egy robot, ezért nehéz legyőzni. Nincsen mondanivalója, nincsenek benne mély értelmű utalások, csak szórakoztatni akar, le akar nyűgözni és ez még 30 év után is megy neki. Egy ilyen alkotást könnyű folytatni, pláne úgy, ha már alapvetően benne volt a következő rész lehetősége - az elsődleges célpont ugyanis nem Sarah, hanem a megszületendő fia, John; innentől adott az új főhős. A Terminator 2. minden tekintetben elképesztően jó második rész: látványos, izgalmas, érdekes, vicces és baromi király. James Cameron ezzel és az Aliens-szel bebizonyította, hogy a folytatások nagymestere - de mi van akkor, ha az ő művét akarják folytatni az ő karaktereivel, de Cameron maga már semmilyen módon nem akar részt venni a munkálatokban?

terminator3.jpg

Ekkor jön az, hogy szükség van valamire, ami újdonságként hat amellett, hogy minden olyat megpróbálnak visszahozni, ami az elődöket naggyá tette. Ezért aztán hívták Schwarzit, aki ismét formába hozta magát; kreáltak egy női antagonistát; megpróbálták a két emberi hőst a lehető legszimpatikusabbá tenni és az egészet nyakon öntötték egy jó adag időutazós-jövő-a-múltban-szósszal. A dolog működik, mert a robotok működnek és igazán rajtuk meg a harcukon kívül nem sok érdemleges dolog akad - azért a végére betettek egy csavart, ami ütni aligha üt, de mindenképpen váratlan. A néznivaló remek, a csaták óriásiak, szinte érezni a két gépharcos ütéseinek erejét; ráadásként a Terminátor most is, mint a kettőben, ász poénokat nyomat. A négy főszereplő közül egyértelműen Arnie a legjobb, aki már harmadszor alakította a Terminatort és Kristanna Loken személyében méltó partnerre talált a pusztításban. Claire Danes-t sosem kedveltem, itt viszont pont azért jó, mert annyira kilóg a többiek közül és végülis az a szerepe, hogy kívülálló legyen; Nick Stahl (a Sin City Yellow Bastardje) viszont totál átlagos. (Én a jó robotnak drukkoltam végig, nem az embereknek...) A mellékalakok közt ott van a visszatérő pszichiáter, dr. Silberman, vagyis Earl Boen; a báros nyitójelenetnél a kidobóember pedig M.C. Gainey (Lost, Kerge Kacsák). A rendezéssel Jonathan Mostow-t (A félelem országútján) bízták meg, James Cameron semmilyen módon nem vett részt a filmben, egykori társa, Gale Anne Hurd viszont most is producerkedett.

kristanna-loken-terminator.jpg

Érdekességek: 170 millió dolláros jóváhagyott költségvetésével a Rise of the Machines rendelkezik a világon a legnagyobb előre megítélt büdzsével. Jonathan Mostow írta a betétdalok közül kettőnek a szövegét. Ez Earl Boen utolsó szereplése, amikor láthatjuk is, azóta már csak szinkronmunkát vállal. A fickó, akinek John összetöri a kocsiját, az Billy D. Lucas, Arnold Schwarzenegger egyik személyes kaszkadőre; a bárban a sztriptízt néző nők közül szintén többen a Governator alkalmazottai voltak. A lánctalpas, tankszerű robotok a befejezés felé valódi, működő modellek; a részecskegyorsító viszont számítógéppel rajzolt. Az autós üldözést fél évig tartott összevágni, Kate és John beszélgetését a furgon hátuljában négy nap alatt vették fel, ám a napok között hónapok teltek el. Az Ítélet Napja egészen pontosan 2004. július 24-én, 18.18 percre esik. A Skynet-jelenetsornál látható két vicces nevű légibázis, amik a valóságban is léteznek: a Moron Airfield (szó szerint, angolul Barom Reptér) Spanyolországban van, a Batman Air Base (Batman Légibázis) Törökországban található. Az akkor még Terminator-trilógia mindegyik részében ugyanaz a benzinkút látható, ahol tankolnak; mindig ugyanabból a szögből mutatják, ahogy a halálosztó felül egy motorra és elhajt jobbra; valamint a gépférfiú bal lába mindegyik epizódban megsérül. A film többféle videojátékot inspirált (lásd a bejegyzés végét). Mindkét robotot játszó színészről életnagyságú maketteket készítettek, mert volt néhány jelenet, amit túl kockázatos lett volna velük felvetetni.

Terminatrix1001.jpg

T-X Terminatrix-rovat 

Kristanna Loken 7 kilónyi izmot szedett magára a szerep kedvéért, harcművészeteket gyakorolt, lőfegyverek kezelésében képezte magát és megtanult magassarkúban futni. Mivel a T-X-nek nagyon kevés szövege van, így pantomim-leckéket vett, hogy szavak helyett az arckifejezésével meg a testével tudjon kommunikálni. A temetői szekvencia felvételekor a rengeteg futás miatt rosszul lett és a halottaskocsi tetejére való ugrást már nem tudta végrehajtani, azt egy kaszkadőrnő csinálta meg helyette. A mell-nagyobbítós képsor csak sokadik próbálkozásra sikerült, mert a melltartójába épített légpárnák folyton meghibásodtak. Több mint egy évet vett igénybe a részecskegyorsítóra rátapadó Terminatrix meganimálása.

10845315_2.jpg

"Én öltelek meg."-rovat 

Arnold Schwarzenegger hat hónapon át napi három órán át tréningezett, így elérte, hogy kb. ugyanakkora súlya és izomtömege lett, mint a Terminator 2 idején - ne felejtsük el, hogy ekkor 54 éves! A fizetése 29 250 000 dollár plusz a teljes profit 20% lett, ennek egy részét felajánlotta, hogy a daruskocsis üldözést le lehessen forgatni, ugyanis a hatalmas jármű súlyosan megrongálódott és nem volt idő másikat szerezni, azt kellett megjavítani; valamint még ahhoz is hozzájárult, hogy a stáb maradhasson Kaliforniában, ne kelljen Kanadába költözniük. (A rossz nyelvek szerint az utóbbi gesztus kampányakció volt a kormányzói kinevezéséhez, mások azt mondták, az ekkoriban fellángolt kanadai forgatásokat ellenzők mozgalma adott okot rá.) Arnold több alkalommal megsérült, egyszer például az egyik ínszalagja szakadt el a csuklójánál, ami miatt meg is kellett műteni. A temetői jelenetnél a Terminátorra pakolt felszerelés a lehető legkönnyebb volt, de rendkívüli súlyt képviselt: csak a bőrdzseki több mint 10 kilót nyomott, nem beszélve a koporsóról, a gépágyút pedig egy speciális tartóövvel erősítették a derekához, mert még ő sem volt elég erős ahhoz, hogy egy kézzel megemelje. A tartóövet később digitálisan kiradírozták a képről.

A "Visszatérek." helyett most "Még visszatér." és "Visszajöttem." van. Amikor a jó robot újraindítja magát, az nem trükkfelvétel: a színész képes volt olyan hosszú ideig teljesen mozdulatlan maradni. Az újraindulás pillanatában, ha kimerevítjük a képet, megnézhetjük, milyen programok futnak a Terminátor agyában, többek közt találhatunk Quicktime Video Codec-et és MP3.comot. Az itt látható komponensek az Apple Macintosh operációs rendszer részei, vagyis a halálosztó Apple-gyártmány:D Schwarzenegger párkapcsolati tanácsokat adott Claire Danes-nek, amíg együtt dolgoztak. Az imdbn két érdekes kérdést is felvetettek a felhasználók: Ha a kiborg tényleg annyira rémesen nehéz, akkor hogyan képes olyan autókat vezetni, amikkel majdnem megegyezik a súlya, hogyan bírják el őt? A másik pedig, hogy mielőtt kiderül, hogy Kate képes őt parancsok végrehajtására kötelezni, addig a nő hiába mond neki bármit, nem teljesíti, pedig engedelmeskednie kellene (például mikor az elején azt mondja neki, hogy engedje el és ő ellenáll). Vajon hogy lehetséges ez? 

A Terminator 3. - A gépek lázadása megközelítőleg 200 millió dollárt emésztett fel, de világszerte 433 milliót hozott vissza. A kritikusoktól vegyes fogadtatásban részesült. Terveztek egy negyedik részt, a Project Angelt, ebből különböző okok miatt nem lett semmi, de aztán megszületett a Megváltás... 

Nekem tetszett, még jobb volt, mint a kettő, mert a T-X sokkal jobb gonosz, mint a T-1000-es. 

Pontozás: 

imdb: 6.4 

Szerintem: 5/5 (Kíváncsi vagyok a negyedikre is.) 

Hírek: 

- Lesz Terminator 5, James Cameron adatlapján már szerepel, mivel mint a figura kitalálóját, minden jövőbeli projektnél fel fogják tüntetni, de valószínűleg ő maga nem dolgozik rajta. 

- Arnold Schwarzenegger állítólag megint halált oszt az említett ötödik Terminatorban, valamint felbukkan a The Legend of Conanben (ez szerintem egy újra) és az akció/fantasy műfajú Unknown Soldierben, amiről egyelőre nem sok mindent lehet tudni. 

- Kristanna Loken marad a tudományos fantasztikum területén, következő munkája a Hunting the Phantom címet viseli.

Végül egy igazi klasszikus, idevágó videó, a Rossz PC Játékok Sorozat Terminator 3 epizódja:

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr275128255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása