Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.01.07. 17:28 Tévésámán

Közelebb (Closer, 2004)

1.jpg

Nekem bármit el lehet adni Natalie Portmannel és végülis miatta néztem meg ezt másodszorra is. Plusz még a Közelebb mellett szólt, hogy a másik választás Az átok lett volna, de mivel azt már kívülről tudom, és nem érhet az 1963-as eredetije nyomába sem, így inkább ezt választottam.

18.jpg

A film négy ember története: Dan, a "bukott író" (Jude Law); Alice, a sztriptíztáncosnő (N.P.); Anna, a fotós (Julia Roberts) és Larry, a bőrgyógyász (Clive Owen). Mind különbözőek, de közben hasonlóak is és a játékidő alatt a köztük formálódó szerelmi viszonyok alakulásának lehetünk tanúi. A két nő és a két férfi a boldogságért harcol egymással meg saját magukkal, a kérdés csak az, végül ki lesz ennek a furcsa háborúnak a győztese? És vajon milyen árat kell fizetnie ezért?

tumblr_m5i70u9Qar1rwz6wco1_500.jpg

"A szerelem miért kevés?" 

Tulajdonképpen a négy hősön kívül semmi más lényeges nincsen, bennük pedig az a különös, hogy egyikük sem jó vagy rossz: egyszerűen csak esendő emberek. Nem archetípusok, de felvonultatják előttünk mindkét nem gyengeségeit: a csalfaságot, a leküzdhetetlen vágyat, a szerelmi bánatot, a fájdalmat és a pillanatnyi tökéletességet. Személy szerint hozzám talán Alice és Larry állnak legközelebb, a másik kettő motivációit képtelen vagyok megérteni. Egyébként Roberts alakján kívül a többiekben mind akad valami szimpatikus. Dan például jó humorral van megáldva, de az első látásra róla kialakított képünk nagyon távol áll a valóságtól. Larry látszólag egy durva állat, ám igazából talán ő a leginkább érzelmes közülük, a két férfi közös jelenetének végén viszont kiderül, hogy bizony mégsem az erkölcs bajnoka, sőt. (Személyes megjegyzés: Bizony minden oka megvan rá, hogy bosszút álljon.) Alice egy igazi kettős személyiség, egyik pillanatban olyan mint egy angyalka, a másikban pedig egy csábító, buja démon. (Portman rövid, vörös hajjal, aztán rózsaszín, majd platinaszőke parókában, sokszor csupán alig néhány ruhadarabot viselve elképesztő látványt nyújt...) Anna számomra kifejezetten taszító alak, róla nem is igazán akarok beszélni.

women actress natalie portman closer 2004 pink hair striptease 1900x1000 wallpaper_www.wallpaperfo.com_71.jpg

"Minden valami másnak a másolata." 

Ki kell hangsúlyoznom, hogy ez a történet csakis 18 éven felülieknek való, ám nem a látvány, hanem a szöveg miatt. Az összes szereplő végletekig szókimondó és elsősorban mindig a szexről van szó a párbeszédeikben, sokszor meglepően kendőzetlen módon; szerencsére a felemelőnek aligha nevezhető eseménysort itt-ott megszakítja egy-egy kis poén, ami jól jön a néző arcába vágott nyers valóság feldolgozásához. Külön érdekesség, hogy csak nyomokban láthatjuk az idő múlását, az egyes szekvenciák közt napok/hetek/hónapok vagy akár egy egész év is eltelhet, csak a szereplők külsejében bekövetkező minimális változások utalnak erre. A sztori alapjául Patrick Marber színdarabja szolgált, a forgatókönyvet maga Marber írta (az ő nevéhez fűződik az Egy botrány részletei is). A rendező-producer Mike Nichols (Diploma előtt, Farkas) volt.

w7r0dqjydjfvr7df.jpg

"Mindent szeretek benned, ami fáj."

Érdekességek: A színpadi változat 1997-ben debütált. A darab és a film elvileg Mozart Cosi fan tutte-jének modernizálása, erre utal az operában játszódó részlet és a kísérőzene. Clive Owen játszott a darab egyik adaptációjában, akkor viszont Dant keltette életre. Natalie Portman a forgatás kezdetén egy fura ajándékkal lepte meg Julia Roberts-et: egy nyaklánccal, aminek a medáljába az volt belevésve, hogy "ribi" - utalva ezzel a sok káromkodást tartalmazó szövegkönyvre. Roberts a felvételek befejezése után viszonozta Portman kedvességét egy "kis ribi" feliratú nyakbavalóval:D Anna kiállítása az egyetlen jelenet, amikor mind a négy karakter egy helyiségben tartózkodik. Az utolsó percekben és a repülőtéren a vámnál kiderül, hogy Alice nem hazudott, amikor Larry fizetett neki, hogy megmondja az igazi nevét. A film befejezése csak utalás a darab végére, de ha a lezáró képsort figyelmesen nézzük, megtudhatjuk, hogy mi lesz Alice sorsa... A Closer 7 különböző díjat kapott, ezek nagyrészt Portman és Owen között osztódtak el. 

"Próbálj meg hazudni! Ez a világ közös pénzneme." 

A Közelebb 27 millió dollárból készült, 115 és fél milliót hozott vissza, ráadásul még a kritika is pozitívan értékelte. Nem mondhatnám, hogy szeretem, de a kitűnő színészi játék és a mindannyiunkat érintő kérdések valósághű bemutatása miatt egy nézést mindenképpen megérdemel. Natalie Portman-rajongóknak kötelező!

Pontozás: 

imdb: 7.3 

Szerintem: 5/5 (Csak azért, mert utálom Julia Roberts-et, még nem fogok pontot levonni...) 

Hírek: 

- Natalie Portman visszatér a mozivászonra Jane-ként a Thor: The Dark Worldben. (Ami teljesen felejthető lett.)

- Clive Owen szintén egy folytatásban bukkan fel hamarosan, a Sin City: A Dame to Kill Forban; valamint még egy érdekesnek tűnő filmet találtam nála, ez pedig a The Last Knights, egy akció/kaland Morgan Freemannel - egyelőre mást nem lehet tudni róla, de a címe elég figyelemfelkeltő. (Az elsőt láttam, írtam is róla.)

Ma este nagy valószínűséggel megnézem a 48 órát, de nem biztos. (Ez 2016-ra maradt, viszont annak az évnek az egyik legjobb filmje lett!)

Szólj hozzá!

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr345003611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása