Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.10.24. 19:04 Tévésámán

A Tale of Two Sisters (Janghwa, Hongryeon; Két nővér; 2003)

taleof1.jpg

Sokszor igen érdekes körülmények vezetnek engem egy-egy film megtekintéséhez. Az A Tale of Two Sisters-hez például a Sucker Punch vezetett el, mert annak kapcsán kíváncsi lettem Emily Browning többi munkájára és így akadtam rá a Hívatlan vendégre, ami pedig ennek az újrázása. Anno azt írtam, szívesen látnám eredetit és mivel most ázsiai tematikus hét van a cinegore-on, így vállalkoztam a megnézésére. Persze úgy már kevésbé izgi, hogy tudtam, mi a csavar, de ennek ellenére baromira sokkoló!

tale of two_sisters-02.jpg

Su-mi (Su-jeong Lim) és Su-yeon (Geun-Young Moon) testvérek, akik hosszú idő után hazatérnek idegszanatóriumbeli kezelésükről. De az otthonuk egy borzalmas tragédia emlékét rejti magában, és a nővéreknek meg kell birkózniuk édesapjuk (Kap-su Kim) új feleségével (Jung-ah Yum), aki finoman szólva nem kedveli őket. A helyzetet súlyosbítja, hogy mindhárom nőt félelmetes látomások kezdik gyötörni - a lányok a mostohájukat tartják felelősnek ezekért, ő pedig a férje gyermekeit. Vajon mi az igazság: tényleg egymást akarják az őrületbe kergetni vagy valami más áll a háttérben?

tale-of-two-sisters.jpg

Szerintem külön jó volt, hogy tudtam, mi a befejezés, mert így figyelhettem az apró részletekre. Az első 20-25 percben például bizonytalan voltam, hogy melyik lány lesz a főszereplő, ez nagyon tetszett. Utána egy darabig úgy gondoltam, hogy kissé unalmas az egész, egyrészt mert az ázsiai filmekre oly jellemző komolyzene ilyen módon történő  felhasználása marhára nem tetszik, másrészt meg van úgy, hogy tényleg semmi se történik. Aztán a megduplázódó tárgyas rész (ami persze utólag magyarázatot kap) megalapozza a rejtélyes atmoszférát, és már az első ijesztés is rohadtul hatásos. Még akkor is sikerült megrémíteniük, amikor tudtam, hogy ez a szándék és ez egy horrornál nagyszerű dolog! Amikor pedig az amerikai verzióval ellentétben a mostoha szintén elkezdi látni azokat a szörnyűségeket, akkor lesz csak igazán király minden, főleg a lezárással együtt. Nekem mindössze a "vendégek jönnek"-szekvencia nem tetszett, értelmetlennek és erőltetettnek tartom; azonban a virágmintás szekrény, minden hozzá kapcsolódó eseménnyel együtt garantáltan emlékezetes marad a nézőknek! (Megjegyzés: Az epilógust látva felvetődik a kérdés, hogy egyáltalán miért kellett ezt a bizonyos bútordarabot megtartani? Épeszű ember kidobta volna.)

tale-of-two-sisters-poster.jpg

Az összes szereplő kitűnő, főleg Su-jeong Lim és Jung-ah Yum, Geun-Young Moon meg olyan cuki:) Az író-rendező Jee-woon Kim volt. Amit még fontosnak tartok megemlíteni, az a csönd remek alkalmazása az izgalom fokozására és a mezítláb mászkálás, aminek biztosan van valami átvitt értelme, de hogy mi, arra nem jöttem rá. A horrorisztikus részek kibaszott durvák, főleg a végére csap át őrületbe az egész. Összehasonlítva a The Uninviteddel ez valahogy kevésbé szájbarágós, több dolgot bíznak a fantáziánkra és a mivel csak a legutolsó jelenetben derül ki, hogy mi indította el az egész eseménysort, így a tragédia utólag még sokkolóbb. 

tale of 4.jpg

Érdekességek: A film alapját egy híres koreai népi történet, a Janghwa Heungryeon jeon adja, amit először 1924-ben adaptáltak az ezüst vászonra. (A wikipedián fent van a lényege, el lehet olvasni, elég rémisztő.) Az eredeti cím a lányok eredeti nevéből ered (Janghwa=Rózsaszirom, Heungryeon=Vörös Lótusz), az új neveik kb. ugyanazt jelentik. A Két nővér megnyerte a Legjobb Film díját a Fantasporto Film Fesztiválon. A készítési költsége számomra valahogy zavaros, olyan 3-3 és fél millió dollárnak megfelelő pénzből lett. A bevételi adatai szintén homályosak, de az imdb szerint a legnagyobb hasznot hozó koreai mozi lett és ez az első, amit az amerikai mozikban is bemutattak. A kritikusok mindenütt pozitívan értékelték. 

Azt nem mondanám, hogy tetszett, de baromi félelmetes, érdekes és dacára a több mint két órás játékidejének, simán ideszögezett a monitor elé. A távol-keleti mozgóképek kedvelőinek mindenképpen ajánlom, meg azoknak, akik a lassú folyású, elsősorban pszichológiai horrorokat szeretik. A Hívatlan vendég ehhez képest nyugis erdei séta:) 

Pontozás: 

imdb: 7.3 

Szerintem: 5/5 (Azért nem szívesen nézném meg újra, eléggé felkavaró élmény volt.) 

Várható írások: Hanna - Gyilkos természet, meg még ki tudja, mi.

Szólj hozzá!

Címkék: horror dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr414868043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása