Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.10.07. 20:05 Tévésámán

Batman: A kezdet kezdete (Batman: Year One, 2011)

1793613-yearoneultimate_large.png

Azok, akik velem együtt a '90-es években voltak gyerekek, mind emlékeznek rá, milyen jó volt anno hazarohanni a suliból és levágódni a tv elé, aztán a Nickelodeon csatornán rajzfilmeket nézni egész délután. Nekünk még ennél is jobb volt, mert mindig is volt HBO-nk, amin annak idején többek között a Batman-rajzfilmsorozat is  ment, amit nagyon szerettem - és íme helyben is vagyunk. Míg a Marvel önálló filmcéggé alakult át a Vasember bemutatása óta, addig a DC leginkább színvonalas, egész estés animációs mozikat és rajzfilm-sorozatokat készít szuperhőseiről. Ezek mindig fantasztikusak, mivel animációval könnyebb megeleveníteni a szupererőket, a szörnyeket és a földönkívüli világokat, ráadásul általában a történeteik is izgalmasak, érdekesek, hiszen nem egyszer már megjelent képregények szolgálnak alapul számukra. Most is ez a helyzet, a Batman: A kezdet kezdete Frank Miller és David Mazzucchelli 1987-es comics-ából készült - ugyanabból, amiből Christopher Nolan trilógiája nőtte ki magát... 

batman-year-one-blu-ray-review-20111013113814946-000.jpg

Gotham városába két ember érkezik ugyanabban az időben, mit sem tudva egymásról. Egyikük James Gordon hadnagy (Bryan Cranston hangján szólal meg), aki feleségével családalapításra készül és bár tudja, hogy nem éppen ez a legalkalmasabb hely erre, mégis hisz egy szebb jövőben. A másik pedig a fiatal Bruce Wayne (Ben McKenzie), aki több mint tíz évig volt távol a várostól, miután szülei tragikus halála sötét árnyékot vetett az életére. Mindkettejüknek ugyanaz a célja: felszámolni a bűnözést és a korrupciót, ám míg egyikük a kenőpénzek melegágyában próbál becsületesen felszínen maradni, addig a másik egy különös élmény hatására furcsa jelmezt öltve járja az utcákat, hogy saját kézzel szolgáltasson igazságot. Vajon sikerül Gordonnak lefejeznie a rendőrség keblén melengetett korrupció-kígyót? És mi a helyzet a média által csak Batmannek nevezett Bruce-szal - vajon ő mit fog elérni ezzel az akcióval? 

Batman-Year-One.jpg

Sejtettem, miről lesz szó ebben a műben, de kellemesen csalódtam, A kezdet kezdete ugyanis marhajó! Ami rögtön feltűnt, az a realizmus: a szereplők arca és teste szépen kidolgozott, valósághű; folyik a vér és rendes adag erőszak is van benne. Láthatunk prostikat, lefizetett zsarukat, emberrablást, verekedést, lövöldözést, autós üldözést, sőt, még házasságtörést is - nem a tréninggel meg az egyéb unalmas marhaságokkal foglalkozik, mint a Batman: Begins. Szupergonosz mint olyan ezúttal nincs, de a veszély valós: gengszterek, orvgyilkosok, stricik, tehát igazi gazemberek jelentik. Külön tetszett még, hogy van egy Macskanő-mellékszál, ami annyira nem lényeges, de tök jó, hogy ott van. Teljesen átformálták Catwomant: Selina izmos, napbarnított, rövidhajú és Eliza Dushku hangja hallható a szájából. Rajta kívül pici időre megjelenik Vicki Vale és Harvey Dent is, valamint Selina segédje, Holly Robinson. 

Három nagyon hatásos jelenet: Batman belépője az úri társaságba, a denevérlégió támadása és az inspiráció pillanata, amiből kiderül, hogy miért éppen Denevérember lesz Bruce-ból, de nekem még tetszett a kicsit Alan Moore munkáit idéző lőgyakorlat/ultrahang váltogatás-szekvencia is. A Year One címhez (első év) hűen egy teljes év lepereg a szemünk előtt, mindig megmutatják a dátumot, hogy éppen melyik hónap melyik napján járunk. Valójában inkább Gordon a főszereplő, mint Batman, annak dacára, hogy két szálon fut a cselekmény, amit az ő gondolataikkal narrálnak. A rendezők egyike Sam Liu, aki a Superman és a Nap-expedíciót is dirigálta, a producerek közt pedig megint ott van Bruce W. Timm, aki ezúttal egy verőlegény hangja:) 

Érdekességek: A képregény 1987-ben jelent meg, a születési évemben, Bruce pedig éppen annyi idős a filmben, mint én most:) Ez a 12. DC Universe egész estés rajzfilm. Vicki Vale nem szerepelt az eredeti történetben (csak egy utalás történik rá), őt a mozi készítő rakták be. Egy idézet az IGN.com kiritkájából: "Valódi, komoly, felnőtteknek szóló szórakozást nyújt, ami mind a régi, mind az új rajongóknak tetszeni fog." A Batman: Year One 3 és félmillió dollárból lett, 2 milliónál valamivel többet hozott be. 

Egyetértek az IGN-esekkel, mert ez egy nagyszerű alkotás. Véres, durva, izgalmas, néhol humoros és rendkívül realisztikus - csak ajánlani tudom, Denevérember-rajongóknak kötelező darab! 

Pontozás: 

imdb: 7.3 

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Frank Miller írásai alapján készül a Batman: A sötét lovag visszatér-rajzfilm, ami kétrészes lesz és a 300: Rise of an Empire - a korábbi Battle for Artemisia. Ezen felül Miller úr rendezi és pénzeli a Sin City: A Dame to Kill Fort. (A régen várt folytatás, de emberünk egyszer már megbukott rendezőként a Spirittel...) 

- Az Essen nyomozót szinkronizáló Katee Sackhoff elég sok érdekes filmben szerepel jövőre. Az egyik a Sexy Evil Genius, erről már írtam párszor, keressen rá, akit érdekel. Plusz még láthatjuk az egyelőre cím nélküli Riddick-folytatásban, a The Haunting in Georgiaban (kíséretes horror), a Growlban (vérfarkasos) és az Oculus-ban (szintén ijesztgetős, ebben egy nőnek be kell bizonyítania, hogy a testvére nem gyilkos, és a szörnyű tettet egy természetfeletti erő követte el). 

Próbálkozom valahogy elérni a Jack & Diane-t, ma teszek egy újabb kísérletet rá. Tervezem még Az Operaház Fantomját és A falut megnézni, valamint a cinegore kerekasztal miatt sorra kerül a Häxan is.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr994825385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása