Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.09.15. 19:05 Tévésámán

Vonat (Train, 2008)

train1.jpg

Az utolsó előtti Thora Birch-horror. Semmitmondó címe ellenére érdekelt, pedig belefutottam két apró kommentbe is egy fórumon, ahol ezeket írták angolul: "olcsó belezés" + "olyan mint a Motel összekeverve az Ernest iskolába meggyel". Utóbbit kissé erősnek érzem, az előbbivel viszont kénytelen vagyok egyetérteni. A legszomorúbb viszont, hogy pár apróságon bukik el a film - ezekről később részletesen, most lássuk a történetet: 

Hőseink fiatal amerikai birkózók (2 lány, 2 fiú, az edző és a segédedző), akik egy kelet-európai országban (elvileg Ukrajnában) vesznek részt egy bajnokságon. A srácok éjjel a tiltás ellenére kiszöknek bulizni, emiatt másnap lemaradnak a vonatukról. Szerencsére egy hölgy ad nekik egy tippet a következő induló szerelvényre vonatkozóan, így felszállnak a címben szereplő járműre, ami hamarosan néhány gazember miatt brutális gyilkosságok színhelye lesz. A kérdés már csak az, hogy vajon miért csinálják ezek az alávaló vadállatok azt, amit, és hogy vajon marad-e túlélő, hogy elmesélje rémtetteiket? 

train6.jpg

Kétféle horror létezik: az, amelyikben a végén kapunk (vagy legalább sejtünk) egy okot, egy motivációt az események mögött; meg az, ahol nincs motiváció, nincs értelem, ha pedig mégis akad, akkor elsikkad/lényegtelen. Utóbbiba tartozik a Motel, amit annak idején kendőzetlen brutalitása miatt nagy szenzáció övezett, és ebbe a kategóriába sorolhatóak a Fűrészek, de ezeknél a háttérben meghúzódik egy elmésen felépített történet-folyam. A Vonat megtekintése után rájöttem, hogy sokkal jobban tetszenek azok a filmek, ahol magyarázatot kapunk a miértekre (Rob Zombie's Halloween) vagy legalább felkínálják a lehetőséget, hogy mi magunk értelmezhessük a sztorit (Dark Corners). Ebben az esetben semmi ilyesmi nincs. A gyilkosokat mozgató erők gyorsan nyilvánvalóvá válnak, a fröcsögő vér és a szakadó végtagok között pedig kiolvasható az átlagos amerikai bántó hozzáállása az ázsiai és a kelet-európai emberek iránt... 

Az alap egy klasszikus felállás: Adott a hely, ahonnét nem lehet kijutni és vannak a hősök, akik ilyen-olyan emberek, mind megpróbálnak elmenekülni, aztán vagy sikerül nekik vagy nem - közben üldözik őket a gyilkosok. Olyan remek alkotások épülnek ugyanerre a motívumra, mint az Alien, A szellemhajó vagy a Háborgó mélység, itt pedig csak az a különbség, hogy az adott zárt hely egy mozgó járművön van. A gonoszok valami olyan dolgot művelnek, amitől sokan félnek manapság is, emiatt a sztori maga realisztikus - legalábbis bizonyos szintig. A vér folyik, a testek felvágása, átszúrása és mindenféle csonkítása igen élethű - már a stáblista alatt megnyúznak egy palit (bvüee). Van néhány egészen jó jelenet; például amikor bejárhatjuk a három kabint és az ablakok kötik össze őket, az nagyon tetszett; a lezárás szintén király lett. A színészek közül Birch kisasszony magasan kiemelkedik, bár azért Gideon Emery (Willy, a segédedző) se rossz. A negatív szereplők köréből a jeges pillantású Koyna Ruseva (a doktornő) és az egyetlen igazán karakteres antagonista, Valentin Ganev (a kalauz) az említésre méltóak, a többieknek alig kellett megerőltetniük magukat. 

thora1.jpg

A Traint, ahogy már említettem, a sok kis ostobaság rontja el. Például a legutolsó kocsiban berendezett helyiség már túlzás; kétszer is premier plánban van Wilhelm Scream (klisé ordítás, amit már ezerszer hallhattál), ezen kívül a nagydarab pasas puszta kézzel eltol egy vasúti kocsit, ami azért nevetséges. Sosem lepődtem meg a játékidő alatt, ki lehet találni, mi fog történni, de még azt is, hogy mit fognak mondani a karakterek! Amikor Alex (vagyis Thora Birch) kijut a vagonból, akkor ott másfél percig olyan sötét van, hogy semmit se lehet látni - igaz, nem is történik semmi; de ezt marhára utálom! Érthetetlen, hogy mitől kopasz az összes rosszfiú? A legnagyobb baj viszont az, hogy a cselekmény az USA-hoz mérten fejletlen országok megítélésében rossz irányba terel, és inkább erősíti a balkáni népekkel meg az ázsiaiakkal kapcsolatos amerikai előítéleteket... Szerencsére akad egy-két felüdítő poén, például a szobacserés, amin jóízűen nevettem, csak kár, hogy ahhoz túl kevés van belőlük, hogy a Sötét zughoz hasonlóan csökkentsék a feszültséget. Az egyetlen igazán jó dolog, amiért örülök, hogy láttam, az Alex menetelése a végén, az a pár jelenet kárpótolt az addig látott 1 órányi szemétért. 

Érdekességek: Ez eredetileg a '80-as években készült Terror Train remake-je lett volna, de aztán önálló sztorivá alakult - a két film között csak a helyszín a hasonlóság. A forgatás Bulgáriában zajlott, Thora Birch maga hajtotta végre a legtöbb kaszkadőr-mutatványát. Az író-rendező Gideon Raff, akinek a nevéhez két sorozat és egy felejthető thriller fűződik. A szerzetesek egyike Bolt Birch, Thora öccse. A Toddot játszó srácot Derek Magyarnak hívják, szóval biztosan távoli magyar ősökkel bír:) A wikipedia szerint a Vonatot hatszor választották meg a legsokkolóbb filmnek - hogy ki, hol és mikor, azt nem tudom. A készítési költségről meg a kritikai fogadtatásról nincsenek adatok. 

thora2.jpg

A Train egy tisztességes iparosmunka, ami viszont sajnos sok apró hibát tartalmaz. Az ötlet jó, a gyilkosságok szó szerint húsba vágóak, Thora Birch nagyszerű és a lezárás király lett, de még így sem mondhatom rá, hogy jó film. A Motel és a Fűrész rajongóinak ajánlom, illetve azoknak, akik ezeket még nem látták. Úgy vélem, ideális átvezetés lehetne a B-kategóriás gagyikból a vizuálisan sokkoló brutalitás felé. 

Pontozás: 

imdb: 4.8 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5 

Hírek: 

- Gideon Emery-t legközelebb a StarCraft II kiegészítőjében, a Heart of the Swarmban hallhatjuk szinkronként. 

- Derek Magyar rendezi, írja és pénzeli a The Secrets We Share című dráma/thrillert, amiben színészként is felbukkan. 

- Valentin Ganev marad a horrornál, következő munkája a beszédes nevű Asylum (Őrültek háza). 

Várható írások: Winter of Frozen Dreams

Végezetül egy vonatos dal, elsősorban a rockzene kedvelőinek küldöm:

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr144779190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása