Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.08.19. 15:25 Tévésámán

Paranormal Activity (2006-2009)

paranormal-activity-poster.jpg

Újból itt vagyok. Mostanában az augusztus 20. miatt nagyon megnövekedett a forgalom a munkahelyemen, ezért kevés időm van írni, plusz estére elfáradok, nem tudok már filmet nézni. Emellett egy extra feladatot is rám bíztak (amit ma fejeztem be) és még van két saját projektem, amikkel foglalkoznom kéne - dióhéjban ezért nincs mostanában heti három bejegyzés, mint régen. Azért annak viszont örülök, hogy az átlag látogatottság jelentősen megnövekedett és nemrég egy felhasználó rengeteg kommenttel is megörvendeztetett minket, szóval az oldal éli az önálló életét, nélkülem is. Na, most már rátérek a tárgyra: 

Emlékszem, anno mekkora feneket kerítettek ennek a mozinak, aztán sorban jöttek a folytatásai, a széria jelenleg a negyedik részénél tart, amit még ugyan nem mutattak be, de már készen áll. (Fűrész-effektus.) Egy jó független horrorról van szó, amihez összeraktak három kitűnő alapmotívumot: félelem az ismeretlentől, félelem a sötéttől és mindezt megspékelték a jó öreg Blair Witch Projectben látott áldokumentum-jelleggel. Az egyszemélyes stáb Orin Peli semmit nem bízott a véletlenre, rengeteget foglalkozott alacsony költségvetésű mozgóképével, amiből aztán mind ő, mind a két szereplő milliókat kaszált. Lássuk, hogyan is történt mindez, de előtte néhány szót a történetről: 

Katie (Katie Featherston) és Micah (Micah Sloat) három éve járnak együtt, nemrégiben pedig összeköltöztek. Ám időről-időre furcsa események zavarják meg boldog együttlétüket, mióta közös az otthonuk, a srác pedig úgy dönt, vesz egy kamerát, amivel leleplezi a különös hangok és megmagyarázhatatlan mozgások forrását. Katie csak ekkor meséli el neki, hogy már 8 éves kora óta visszatérően kísérti őt egy entitás, amiről képtelen megmondani, hogy micsoda; ezt alátámasztandó pedig már az első éjszakai felvételen megjelenik valami, aminek nem szabadna ott lennie. Micah élvezi a rémisztő helyzetet, párja azonban egyre jobban kezd félni és hamarosan mindketten szembesülnek azzal, hogy bármi is van rajtuk kívül a házban, az a lény ártó szándékú. A napok telnek, az ijesztő történések sokasodnak, a fiatalok pedig már a szemüket sem merik lehunyni. Vajon mi fog történni velük? És mi lehet ez a lény, ami terrorizálja őket? 

paranormal_activity.jpg

Alapvetően nem érdekelt ez a mozi, de a helyi turkálóban 100 Ft-ért ott volt eredeti külföldi dvdn, gondoltam beruházok rá és végülis nem bántam meg. Az Ideglelésből meg a lemez borítóján lévő rémisztgető feliratokból kiindulva úgy néztem meg, hogy az éjszakai részeket mindig lehalkítottam és bekészítettem magam mellé egy olvasólámpát is, hátha annyira ijesztő:D (Viccen kívül anno a Blair Witch utolsó 10 percét csak felkapcsolt villany mellett mertem végignézni...) Voltak borzongató pillanatok, de az egész egy hozzám hasonló horror-rajongó számára mégsem volt olyan durva. A már említett nagy elődhöz képest annyi újítás van benne, hogy itt bizony egy idő után már sosem tudhatjuk, mikor jön majd az ijesztés, a befejezés pedig bár sejthető, mégis igencsak mellbevágó és emlékezetes megoldás. 

Kameradráma (hehe) révén elég kevés a szereplő, tulajdonképpen csak a párocska tagjai lényegesek. Katie Featherston nagyon cuki, érte tudtam szorítani, Micah Sloat viszont kevésbé szimpatikus karaktert játszik, így hozzá aligha tudtam kötődni (ez a végjátékot tekintve rossz, de a hiba szerintem nem bennem van). Minimális speciális effektusok vannak, de mindig a megfelelő helyen; az ismeretlen éjszakai látogató egyre erőszakosabb megjelenései pedig garantáltan hatással lesznek mindenkire! 

katie-featherston-07.jpg

Érdekességek: A helyszín Oren Peli saját háza volt, a rendező egy évet töltött az épület átalakításával, újradekorálásával. Az inspirációt az adta neki, hogy egyszer éjjel arra riadt fel, hogy egy doboznyi mosópora lerepült a polcról, ám olyan helyről, ahonnan nem tudott volna magától leesni. (Hasonló már velem is előfordult, csak nekem a filmes akciófiguráim szoktak megmagyarázhatatlan módon mindig hajnalban lezuhanni a helyükről...) Peli egy személyben volt író, rendező, producer, vezető operatőr, vágó és szereplőválogató. Egész életében félt a szellemektől, olyannyira, hogy még a Szellemirtók is megrémítette - ebből merített erőt a művéhez. A forgatás mindössze 10 napig tartott, a színészek nem kaptak forgatókönyvet, hanem csak instrukciókat, hogy miről és hogyan kellene beszélniük; meg hogy hogyan kellene viselkedniük. Mindössze 500 dollárt fizettek nekik a szereplésért, ám a nagy siker után mindkettejüknek tekintélyes jutalom járt. Micah Sloat már rendelkezett operatőri tapasztalattal, egyetemi évei alatt a tanintézmény tévéjénél dolgozott kamerásként, így nem okozott gondot neki a felvevőgép kezelése. 

Az eredeti befejezés egészen más volt, ám miután a Paramount megvette a terjesztési jogokat, ezt is megváltoztatták, a Peli-féle vége-részt csak egyszer vetítették le. Készült egy alternatív változat, ami nem annyira sokkoló, a mozis verzió végén látható rémisztő megoldást pedig maga Steven Spielberg javasolta. Ezen túl néhány jelenetet megvágtak, újakat készítettek, szóval sok dolgot átalakítottak benne - sőt, eredetileg az egészet újra akarták forgatni ismertebb színészekkel, az első Paranormal Activity-t pedig csak mintegy érdekességként a dvdhez adták volna. Különlegessége ennek a műnek, hogy a stúdiólogó még a megvásárlása után sem került fel rá sehova. Bár már 2006-ban elkészült, csak 2009-ben mutatták be, mert a Paramount és a DreamWorks összeolvadása miatt minden az utóbbi által gyártott mozgóképet visszatartottak egy darabig. 2009-ben kiadtak egy rövid digitális képregényt a történethez (Paranormal Activity: The Search for Katie), később pedig több helyen is parodizálták az alapsztorit. Az egyik dvd-kiadáshoz az interneten összegyűjtött rajongói nevekkel meghosszabbították a stáblistát, ami így 15 perccel lett több! 

SZPOJLER-rovat 

Az imdbn említenek egy érdekes hibát, miszerint annak ellenére, hogy a riasztórendszert minden este élesítik, Katie simán ki tud menni éjjel a kertbe, anélkül, hogy a rendszer jelezne, utána pedig Micah sem indítja be az érzékelőket, mikor utána indul. Három dolgot nem értettem: 1. Miért hagyják nyitva éjjelre az ajtót? Én mindig csukott ajtónál alszom. 2. A srácnak miért kell barom módon viselkednie és felingerelnie a szörnyet? Nem tudom, hasonló helyzetben hogyan reagálnék, de ha egyszer megmondják, hogy tilos kommunikálni vele, akkor nem próbálnám meg... 3. Miért nem keresnek másik démonűzőt? Ez az egy pali van az egész világon? Ha ennyire komoly a helyzet, akkor kérhetnének segítséget máshonnan is... 

SZPOJLER VÉGE 

A Paranormal Activity kb. 15 ezer dollárból lett és ehhez képest elképesztő mennyiségű pénzt, több mint 193 millió (!) dollárt hozott vissza. [Csak érdekességként: ez kb. a befektetett összeg tizenkettőezer-nyolcszázszorosa.] Nem hivatalosan ez a világon a valaha legnagyobb bevételt produkáló film, összehasonlítva a készítési költségével. A kritikusok pozitívan értékelték. Lett két előzménye (Paranormal Activity 2,3) és egy japán folytatása (Paranormal Activity: Tokyo Night), hamarosan bemutatják a negyedik epizódot és már tervbe vettek egy ötödik részt is. (Mintha valaki korábban a Fűrészt emlegette volna...) Micah Sloat az első előzményben még szerepelt, a későbbi részekben azonban már nem kapott szerepet, Katie Featherston a tokiói kivételével mindegyikben benne van. 

Igazából az ehhez hasonló művekről nem sokat lehet beszélni, szükségtelen elemezgetni őket, csak le kell ülni eléjük és rémüldözni, úgyhogy én is ezt ajánlom - nézzétek meg, mert az a lényeg!

Pontozás: 

imdb: 6.3 (4 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 5/5 (Igaz, hogy kitaláltam a befejezést, de különben semmi rosszat nem tudnék mondani róla.) 

A dvdről: Ismét egy külföldi kiadás. Ha a lemezt berakjuk, akkor először két horror ajánlóját láthatjuk (A doboz, The Resident) - ezeket automatikusan lejátssza, mint régen a videotékás kazettáknál. Engem már a menünél sikerült megvenni, ami olyan, mintha éppen Micah nézné az előző éjszakai felvételeket a számítógépén. A filmet kétféle verzióban tekinthetjük meg: Van az alternatív befejezésű, ami kevésbé sokkoló, de eredetibb és kizárja a folytatások lehetőségét; vagy választhatjuk a Spielberg-féle mozis befejezésűt. A film két változata csak a lezárásban különbözik, a második befejező jelenetet megnézhetjük külön is az egyik menüpont alatt. Van még egy audiokommentár, valamint a "saját paranormális jelenséged"-kisfilm versenyre beérkezett alkotások gyűjteménye. Utóbbiról bővebben: Az összes együtt 23 perc és a győztesnek választott szerintem gagyi, de szerethető. Kiemelném viszont a Normal Activity-t, nekem az tetszett leginkább, ez egy óriási vígjáték-paródia; rajta kívül pedig van például egy Roberto Rodriguez nyomában haladó trash-horror-ajánló (Gyilkos legyek Mexikóból:D) és egy különös, érthetetlen rajzfilm is. Én Peli helyében tutira a Normal Activity-nek ítéltem volna az első díjat, de hát ő a hozzáértő... A végső poén (számomra) a lemez borítójában belül elhelyezett post-view sheet, avagy mit tegyünk azután, hogy megnéztük ezt az alkotást? Tippek, hogyan nyugodjunk meg, hogyan kergessük el a félelmet, stb., mindez humoros formában. Összesítésben ez a külföldi korong 100 Ft-ot lazán megért, akinek tetszett a film, annak ajánlom megvételre, ám nem tudom, hogy a magyar kiadvány felér-e hozzá. 

Hírek: 

- Oren Peli már csak mecénása a negyedik Paranormal Activity-nek, valamint ugyanígy pénzeli Rob Zombie Lords of Salemjét. Viszont közben készít egy újabb saját projektet is, ez pedig az Area 51, aminél társproducer, író és rendező is - ez kb. ugyanaz, mint az itt tárgyalt alkotás, csak éppen űrlényekkel. 

Várható írások: Woyzeck.

Szólj hozzá!

Címkék: horror áldokumentum


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr184720251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása