Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.08.01. 21:44 Tévésámán

Merida, a bátor (Brave, 2012)

Merida poster.jpg

Hosszú idő után újból olyan vetítést szervezett a Fejér Megyei Hírlap, amire kuponok összegyűjtésével ingyenjegyet lehetett szerezni. Annak ellenére, hogy csak előfizetőknek szólt az akció, megint borzalmasan sokan voltunk, ráadásként ismét felbukkant a mindenhová legelsőnek odaérő illető is... Sajnos senki sem jött el velem, de mivel másfél órát álltam sorba a jegyekért, ezért mindenképpen látni akartam a filmet. Csak annyit sejtettem, hogy humoros fantasy-animációs lesz és ezt meg is kaptam, de a Brave sokkal több, mint aminek látszik: egy valódi tündérmese!

Merida-brave-31314578-400-314.jpg

A régi idők hajnalán, Skóciában járunk, ahol az ősi szokás szerint a klánokat egyesítő király lányát valamelyik lord fia veszi majd el feleségül. Most azonban a szóban forgó lány Merida (Kelly Macdonald az eredeti hangja), akinek esze ágában sincs férjhez menni, pláne nem az éppen aktuális kérőkhöz. Ő szabadságra, kalandokra, izgalmakra vágyik és utálja a hercegnőséggel járó megkötéseket. De édesanyja (Emma Thompson) ragaszkodik a tradíciókhoz, köti az ebet a karóhoz, Merida ezért a sors útjára lépve egy boszorkánytól kér segítséget, hogy megváltoztassa az anyukáját - de a varázslat váratlan hatással jár, amitől hamarosan veszélybe kerül a család, a béke és az egész ország is! A katasztrófát csak a hercegnő tudja megakadályozni, de vajon sikerrel járhat? És mit kell majd tennie, hogy megmentse azt a sok-sok embert, akiknek a jövője az ő kezében van?

mbo5ddek3k61damv40nqzw2.jpg

Nem azt kaptam, amit vártam, de izgalmas volt, sok humorral és jópofa figurákkal, ráadásul van mondanivalója, pláne a "rajzfilm" mivoltához képest. Bár csak pici fantasy van benne, de az a csipetnyi mágia remekül illik a kaland-vígjáték elegyébe. A hősnő nagyon aranyos, gyakorlatilag egy hatalmas, vörös hajzuhatag zöld ruhában:D és a személyiség szimpatikus. Az anyuka sajnos valamennyire klisé-alak, ahogy az apuka is, de együtt remek párost alkotnak, köztük lehet érezni valamiféle tényleges kapcsolatot, ami azért az animált házaspároknál ritka. A hármasikrek főként a kisebbek szórakoztatására vannak, de szerencsére ők sem idegesítőek; a klánvezérek és dinka fiaik viszont minden korosztálynak sok kellemes percet szereznek az ökörködésükkel:) Maga a cselekmény mindössze egyetlen fordulatot tartogat, kb. a film harmincadik percénél, de ez olyasmi, amit garantáltan nem sejthetsz előre!

Visszatérő poén a mai modern világ dolgainak áthelyezése a középkorba (a boszorkánynak például saját automatizált "ügyfélszolgálata" van), az egyik klánba tartozó hatalmas izompacsirtához kötődő poénok sora és a férfiak randalírozási vágya; Meridának pedig az anyjával való konfliktusával, a szabadság iránti vággyal meg egy mára már letűnt kor varázslatos dolgaival kell szembenéznie. Akad még dalbetét, íjászat, plusz egy csomó medvés vicc. A szinkronhangok közül Emma Thompson mellett ismert még Billy Connolly (a király), Robbie Coltrane (Lord Dingwall) és Craig Ferguson (Lord Macintosh); a boszorkányt pedig a HP-filmek Mrs. Ribizly-je, Julie Walters szólaltatja meg. A három író és rendező: Brenda Chapman (Egyiptom hercege, A kis hableány), Mark Andrews (Szuper haver, John Carter) és Steve Purcell (Sam & Max-videojátékok); Purcell pedig a banya hollójának hangja is. A nagyfilm előtt van egy kisfilm, az aranyos, szívet melengető La Luna, ami a legkisebbeknek szól, de nagyon élveztem:)

klánvezérek.jpg

Érdekességek: A fő író, Brenda Chapman a saját lányáról mintázta hősnőjét, a királynét pedig önmagáról. A Brave hat évig készült, Chapman négy év után kilépett a projektből, a helyét vezető rendezőként Mark Andrews vette át. A hölgy távozásával a mozi külseje jelentősen megváltozott, például az események eredetileg 80%-ban havas tájon játszódtak, a kész változatban viszont semmi ilyen sincs már. A fantasztikus látványvilág létrehozásához a Pixar Stúdió teljes animációs rendszerét átalakították és terveztek hozzá két speciális szoftvert is. Ez a Pixar első filmje, amiben női főszereplő van, egy meghatározott történelmi korban játszódik és elsőként használták benne a Dolby Atmos hangzástechnikát. 4164 moziban nyitott, ezzel szintén rekorder a Disney rajzfilmes részlegénél.

Merida_web_small.jpg

A Merida egy biciklimárka neve is:D A vörös lány haja 1500 különálló tincsből tevődik össze és az egyik program, amit a készítők megterveztek, csak arra szolgált, hogy a hajzuhatag a hercegnővel együtt, természetesen mozogjon. Lord Macintosh főhajtás az Apple előtt, amely sokban segítette a Pixart - a Brave-et Steve Jobs emlékének szentelték. A MacGuffin-klán főnökének fiát senki sem érti - magyarban zagyvaságokat mond, angolban viszont egy skót dialektust, a Doric-ot használja. Áprilisban a mozi első 30 percét levetítették egy tesztközönségnek, akik tetszésüket fejezték ki. A vörös hajú királylány kalandjaiból két videojátékot fejlesztettek. A Merida, a bátor 185 millió dollárból készült és már most 310 milliót hozott vissza, mind a kritikusok, mind a nézők pozitívan értékelték.

brave-still_2.jpg

Mi tagadás, ez egy nagyszerű mese és bár én már öreg vagyok hozzá, így is érzem, hogy mennyire színvonalasabb és szórakoztatóbb a mostanában sorozatban készülő állatos, ogrés, stb. barmóságoknál. Kitűnő atmoszférájával, zenéivel, látványával, humorával és szerethető karaktereivel a '90-es évek Disney-rajzfilmjeire emlékeztet. Akinek van gyermeke, az vigye el őt a moziba, nézze meg vele együtt a Meridát, mert ez a történet megérdemel egy esélyt! [Remélem a készítők nem rontják el azzal, hogy csinálnak neki egy folytatást...] 

Pontozás: 

imdb: 7.2 (4 év alatt 0.5-öt csökkent.)

Szerintem: 5/5 

Brave: The Legend of Mor'Du

A dvd-változaton található aprócska extra ez az alig 7 perces filmecske, amiben a boszorkány a varjú segítségével meséli el Mor'Du történetét egy új vevőnek, aki szintén a hatalmas erőt adó varázslatra vágyik. A sztori (amit egyébként a Meridában teljes egészében megismerhetünk) hagyományos animációval, álló és félig mozgó képekkel elevenedik meg; ám mivel szinte semmi újdonsággal nem szolgál, így aligha volt értelme az elkészítésének. Két kis poén van benne, én egyiken se nevettem, de a kicsiknek biztosan tetszeni fog. Egyetlen dolog van, amiért úgy érzem, hogy mégiscsak megérte látnom a The Legend of Mor'Dut, ez pedig a bosziról alkotott véleményem megváltozása, mert ebből, nagyon felszínesen, de kiderül, hogy korántsem véletlenül választotta azt a bizonyos varázslatot a hercegnőnek. Vagyis még ha tényleg ezt az egy trükköt tudja, akkor is jó szándék vezérli és ebben a bűbájban benne van a változtatás lehetősége, így mégiscsak képes segíteni vele a kuncsaftjain. De én azért valami nagyobbat vártam...

Hírek: 

- Merida sztorijának hivatalos hazai premierje holnap lesz (augusztus 2.). 

- Billy Connolly-t legközelebb A hobbit 1-2-ben láthatjuk. 

- Julie Walters egy másik középkori animációs kalandfilm, a Justin and the Knights of Valour szinkronhang-gárdáját erősíti jövőre. 

- Emma Thompson két érdekes, a természetfelettivel foglalkozó filmet forgat jelenleg. Az egyik a Voyage of Time (dráma, rendezi Terrence Malick, férfi főhős Brad Pitt): "Az univerzum születésének és halálának vizsgálata." A másik pedig a Beautiful Creatures (szintén dráma): "Egy városkába titokzatos új lány érkezik, aki egy helybéli tinivel együtt különös rejtélyekre derít fényt, amik a családjaikat is érintik." Szerintem főleg az utóbbi tűnik izgalmasnak. (Valami YA-baromság let...)

Ha lesz időm és kedvem dvdt nézni, akkor írok róluk, de most már nem ígérgetek tovább, mert lassan két hónapja képtelen voltam megnézni őket... Ja és még valami: A stáblista után van még egy utolsó poénos jelenet, aki teheti, az maradjon bent és nézze meg! 

Végül a nekem legjobban tetsző kelta nyelvű betétdal, amit Emma Thompson énekel:

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy kaland animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr254691276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása