Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.07.24. 22:20 Tévésámán

Fekete karácsony (Black Christmas, 2006)

Fekete karácsony.jpg

Kedvelem Michelle Trachtenberget, kár, hogy leszámítva a Harriet, a kémet; minden más filmje súlyos állatság (azért a EuroTrip legalább vicces:)). Anno megtaláltam ezt, amiben ő játszik és horror is, hát, gondoltam, megnézem. Nem sok maradt meg belőle, de amikor láttam, hogy adni fogja a tv, adtam még egy esélyt a Fekete karácsonynak, hátha ezúttal jobban fog tetszeni. Végülis így lett, de a véleményem alig változott meg róla. Lássuk a sztorit: 

Történet, mint olyan, valójában nincs. Azt az elmés megoldást alkalmazták, hogy a múlt eseményeit a szereplők a jelenben mesélik el, mint ahogy mondjuk a Péntek 13-ban, de még ezzel sem igazán vagyunk kisegítve. A lényeg az, hogy van egy ház, teli csajokkal (köztük Trachtenberg, Lacey Chabert a Lost in Space-ből meg a tinihorrorok egyik elmaradhatatlan sztárocskája, Mary Elizabeth Winstead) és van valaki, aki betör hozzájuk karácsonykor, aztán sorban megpróbálja kivégezni őket. Kapunk némi magyarázatot a miértekre, de a hangsúly a gusztustalan, beteges eseményekre kerül. Vajon lesz-e túlélő és a gyilkos tényleg az a Billy Lanz, akitől már évtizedek óta rettegnek a környéken, de mindenki halottnak hiszi? 

movie-babes-of-the-day-black-christmas-20061220052411810-000.jpg

Az 1974-es, nagy sikert aratott Black Christmas adaptációjáról van szó most, ami a klasszikus borzongatós klisére, az ünnephez kapcsolódó gyilkolásra épül. A sztori nagyon beteges, a megvalósítás brutális, de ezen kívül kevés pozitívumot tudok mondani erről a filmről... Innentől kezdve jönnek a szpojlerek, szóval csak az olvasson tovább, aki már látta vagy nem akarja megnézni! 

Tehát az alapfelvetés: Billy Lanz (Robert Mann) egy fickó, akinek iszonyatos gyerekkora és még rosszabb ifjúsága volt, aztán megölte az anyját, a mostohaapját és majdnem a húgát is (aki nem csak a húga...). Becsukták a tébolydába és ott ült kb. 15 évig; a fickó egyébiránt külsejében csak annyiban "ijesztő", hogy sárga a bőre és a szeme. 1. barmóság: Az őr azt mondja, hogy a gyilkos minden évben próbál megszökni és most persze tényleg sikerül neki, de annyira ostoba módon... Nem hiszem el, hogy az őr ennyire hülye és hogy ha Billy minden évben ki akar szabadulni, akkor miért nem kettőzik meg az őrséget vagy csinálnak valami mást karácsonykor? Jön a "helyi sorozatgyilkos legendája", és amikor egyszer nem teszik meg a szükséges lépéseket a rossz szellemek elűzésére, akkor naná, hogy megjelennek. A többesszám korántsem véletlen, a gyilkos ugyanis nincs egyedül, de most következik egy újabb állatság: 2. Agnes, a másik mészáros hol a bánatban volt ennyi ideig, miért éppen most bújt elő és eddig mért nem jött sose? 

black-christmas-2006-andrea-martin-and-lacey-chabe.jpg

Ameddig elkezdődik a gyilkolászás, addig nézhetjük, ahogy a lányok rossz párbeszédeket adnak elő gagyi poénokkal, majd szépen kezdenek hullani. Az Eve nevű leányzó csaliként bevetése a nézőknek jó húzás, az viszont nem az, hogy a két legjobb csaj (Trachtenberg és Chabert) elég gyorsan meghal és onnantól gyakorlatilag nincs több szimpatikus karakter, akinek szurkolni lehetne. Újabb marhaságok: 3. A srác miért nem kapcsolja ki a gépet, amikor bemászik az ablakon és egy pár percig egyedül van a szobában? Látja, mi van a képernyőn és otthagyja... 4. Dana (vagyis Penny Robinson:D) panaszkodik, hogy mennyire hideg van, ő ki nem megy, de amikor már kint van, akkor ráérősen elszív egy cigit és utána olyan tempóval halad, mint egy döglött lajhár. 5. "Sokadik Hellraiser"-effektus: Miért vannak egymásnak a telefonjába úgy beírva, hogy pl.: "Melissa mobilja"? 

Néhány érdekes szpojler: Trachtenberg csak úgy vállalta a munkát, ha a karaktere mindenképpen meghal:) Az itthon is látható halála az amerikai verzióban másmilyen, ott egy korcsolya élével vágják szét a fejét. Az egyesült államokbeli változatban a végén Kelli megöli Billy-t, aztán Agnes-t, a hazánkban elérhető befejezés pedig egészen más. 

SZPOJLEREK VÉGE 

A legfőbb alkotó Glen Morgan, aki íróként, rendezőként és producerként is közreműködött a Fekete karácsony munkálataiban. Morgan horrorok/sci-fik alkotója, elsősorban sorozatoké (X-akták, Bionic Woman, stb); másik rendezése a patkányos rémdráma, a Willard. A történések alapjául Roy Moore 1974-es forgatókönyve szolgált. A főszereplővé avanzsáló Kellit Katie Cassidy kelti életre, akit mellékszereplőként láthattunk a Távkapcsban és a Rémálom az Elm utcábanban. A Leigh-t alakító Kristen Cloke a rendező felesége, Agnes-t pedig egy Dean Friss nevű férfi játszotta. Andrea Martin (Mac néni) szerepelt az eredeti '74-es filmben, a producerek közt pedig ott találjuk Bob Clarkot, az első verzió direktorát. Kiemelném Karin Konovalt, aki lenyűgözően ocsmány alakítást nyújt Billy anyjaként. 

6252281_gal.jpg

Érdekességek: A játékidő nincs másfél óra. Kyle szerepére Glen Morgan lánya pusztán ránézésre választotta ki a srácot a jelentkezők közül. Minden lány maga hajtotta végre a kaszkadőrmutatványait. Lacey Chabert megsérült a forgatás alatt, ezért repülőn elutazott Los Angeles-be, hogy meggyógyítsák a sérülését és az őt kezelő orvos éppen Katie Cassidy mostohaapja volt. Keresztény csoportok tiltakoztak a film karácsonyi bemutatója ellen, de végül képtelenek voltak megakadályozni azt. A forgalmazó Dimension Films a rendező tudta nélkül forgattatott le olyan kis részleteket, amik csak a trailerbe kerültek bele, a teljes moziból kimaradtak, a direktornál ez kiverte a biztosítékot. Furcsa módon az ajánlóban látható egy olyan színésznő is, aki nem tagja a stábnak. A Fekete karácsony 9 millió dollárból lett, 21 és fél milliót hozott vissza, csupa negatív kritikát kapott. A 2000-es években készült klasszikus horror-újrák közül ennek lett a legkisebb bevétele. 

Egyszer meg lehet nézni, de elsősorban a Motel meg a Fűrész rajongóinak ajánlom, akik az értelmetlen brutalitást kedvelik. Izgalmas történetet és fordulatos eseményeket ne várjatok tőle, de aki arra számít, hogy a jó csajok közül pár levetkőzik, nos, azoknak is el kell vennem a kedvét, mert ilyen se lesz... 

Pontozás: 

imdb: 4.5 (az eredeti 7.2-t kapott) (4 év alatt 0.1-et emelkedett, a korábbi verzió maradt 7.2.)

Szerintem: 4/5 (A hülyeségek annyira nagyok, hogy már imádni valóak:)) 

Hírek: 

- Katie Cassidy és Michelle Trachtenberg megint együtt fognak játszani, a The Scribbler című thrillerben. 

- Lacey Chabert egy újabb horrorban vesz részt, ez pedig a kísértetes The Ghost of Goodnight Lane. 

Várható írások: A Sötét Lovag: Felemelkedés, D-War, Paranormal Activity, Woyzeck

Itt pedig jöjjön egy dal, ami a témához illik:

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr674676119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása