Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.07.13. 20:18 Tévésámán

Farkasember (The Wolfman, 2010)

Wolfman poster.jpg

Boldog Péntek 13-at mindenkinek!:) 

Nagy szégyen, de még nem láttam egyetlen klasszikus Universal-horrort sem, viszont mint a borzongatós műfaj kedvelőjének, nekem is kötelező ismernem Drakulát, Frankensteint, A Fekete Lagúna Szörnyét, a Láthatatlan Embert, a Múmiát és a Farkasembert. Ahogy ezeket a neveket olvassátok, gondolom, sokatoknak eszébe jutnak feldolgozások (Gary Oldman Drakula, de Niro Frankenstein, Árnyék nélkül, A Múmia-trilógia) és ezek sorát a 2010-es Farkasember zárja. 

Az eredeti 1941-es változat után majdnem 60 évvel Lon Chaney Jr. nyomában járva Benicio del Toro kelti életre Lawrence Talbotot, az angol színészt, akit pályája csúcsán öccse rejtélyes halála vezeti vissza ifjúkorának színhelyére, Blackmoorba. A halott Ben esetében senki sem tudja biztosan megmondani, hogy milyen lény keze/mancsa okozta a végzetét, a helyiek azonban átkokról és gonosz teremtményekről suttognak, ugyanis akadnak még jópáran, akik különös körülmények között távoztak az örök vadászmezőkre. A feldühödött blackmooriak a különc arisztokrata John Talbotot (Anthony Hopkins), Lawrence apját, és az éppen a környéken tanyát vert cigány közösséget is belekeverik az ügybe, ám hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy az elkövető nem ember - vagy nem teljesen az... A főhős hamarosan első kézből tapasztalja meg a vérszomjas valami harapását, aminek következtében egyre több furcsaság történik vele. A fivére után hátramaradt összetört szívű szépség, Gwen (Emily Blunt) szerencsére a segítségére siet, és a külön úton haladó, de ugyanazon célért küzdő Abberline nyomozó (Hugo Weaving) is egyre közelebb kerül a megoldáshoz, ám a sok hitetlenkedőt nehéz lesz meggyőzniük. Vajon sikerrel járnak és kiderül, ki a démoni kreatúra, vagy Lawrence sorsa örökre megpecsételődik és a teliholdas éjszakák többé soha nem lesznek biztonságosak? 

The-Wolfman-the-wolfman-2010-16725269-626-339.jpg

Mi kell egy jó horrorhoz? Egy karakteres gyilkos vagy király szörny (a kettő lehet egy és ugyanaz), sok vér, szép nő(k), érdekes karakterek meg borzongató atmoszféra. A The Wolfman készítőinek sikerült elérniük, hogy az ósdi rém a modern maszkolási technikáknak köszönhetően új életre kelve riogasson; ráadásul minden gyilkolást/csonkítást premier plánban tárnak elénk, ami így igazán húsba vágó élmény:D Emily Blunt képviseli a szép nőket, Anthony Hopkins az érdekes karaktereket, Benicio del Toro pedig egyedi arcával és kitűnő képességeivel méltó utódja az ifjabbik Chaney-nek. Őket még kiegészíti két ismertebb mellékalak: Max von Sydow (idős úr a vonaton), és Geraldine Chaplin (Maleva), valamint a Karib-tenger kalózaiból ismert David Schofield (ott a gonosz inasa, itt a "konstábler") meg Gemma Whelan a Trónok Harcából (itt Gwen szolgálólánya, ott Yara Greyjoy). A rendezéssel a hollywoodi veterán Joe Johnstont (Jumanji, Amerika Kapitány) bízták meg, a forgatókönyvet Andrew Kevin Walker (Az Álmosvölgy Legendája) és David Self (Az átok '99-es verziója, A kárhozat útja) írta Curt Siodmak 1941-es szkriptje alapján. A zenét Danny Elfman szerezte, del Toro pedig producer is volt. 

anthony-hopkins-the-wolfman.jpg

Engem már a legelején, az Elfman sötét atmoszférájú zenéjére megjelenő ős-Universal-logó felbukkanásakor megvettek kilóra, később pedig csak tovább nőtt az elégedettségem Anthony Hopkins kifogástalan és néhol rendkívül humoros, "őrült" alakítása, a lenyűgözően borongós látványvilág, a hozzá társuló hangulatteremtő muzsika meg a kendőzetlenül megjelenített erőszak miatt. A szörny maga baromijól néz ki és isteni a hangja, az egyetlen bajom vele, hogy a végső nagy összecsapást közte és méltó ellenfele közt borzasztóan rövid, már-már gagyiba hajló módon oldották meg. Ezen felül érthetetlen, hogy miért kellett megint ellőni a mostanság egyre gyakoribbá váló "bosszú az önelégült pszichiáteren"-klisét - talán a szcientológusok pénze áll a háttérben? Különben az elsietett befejezéstől eltekintve semmi egyebet nem tudok felhozni a Farkasember ellen. 

Érdekességek: A stúdió 2006-ban hirdette ki, hogy elkezdik a forgatást, ám sorozatosan felsültek a megfelelő rendező kiválasztásával, így állandóan tolódott a munkálatok indulási ideje. Végül Johnston mellett tették le a voksukat, akinek viszont mindössze három hét állt rendelkezésére, hogy felkészüljön a munkára, ami később keresztülhúzta az effektmester Rick Baker számításait. De nem csak ezzel volt baj, merthogy Elfman zenéjét először visszautasították, aztán ismét elővették, végül másokkal átformáltatták és így érte el a végső formáját. Andrew Kevin Walker írta meg az első forgatókönyv-változatot a '41-es alapból, új szereplőket vitt bele és sok olyan jelenetet, amikhez fel lehetett használni a modern technikákat. Ezt dolgoztatta át a direktor David Selffel. A felvételek 2008-ban lezajlottak, ám a premier idejét folyamatosan halasztgatták, két később kitalált szekvencia miatt pedig több részletet utólag kellett felvenni, így 2010 lett belőle. 

Daddy.jpg

Baker és del Toro hatalmas rajongói a régi The Wolf Mannek, így mindent megtettek, hogy benne lehessenek a produkcióban. Benicio maszkját három órába tellett feltenni és egy óra kellett ahhoz, hogy levegyék róla, a színész az Egy vérfarkas Londonbanból és a The Curse of the Werewolfból merített inspirációt. Az effektmester azt nyilatkozta, hogy mivel Lawrence megformálója amúgy is elég szőrös, így sokkal könnyebb volt őt átalakítani bestiává: "Itt volt nekünk Benicio del Toro, aki már alapból úgy néz ki, mint egy farkasember, aztán csak tettünk rá némi plusz szőrt meg egy hegyes műfogsort." A puerto ricoi származású színész az általa játszott figurához hasonlóan kisgyermekként veszítette el az édesanyját. Rick bácsit láthatjuk is, ő az a puskát tartó, fehér hajú, bajuszos fickó, aki a cigánytáborban füttyent a többieknek, majd jobbról rávetődik a szörny. Max von Sydow nem szerepel a stáblistában, ráadásul a jelenete a mozis változatból kimaradt, ám a rendezői meg a dvd-verziókban már ismét szerepel. Külön érdekesség, hogy a karaktere azt állítja, Gevaudanban szerezte a farkasfejes sétapácát - nos Gevaudan egy legendás farkasszerű szörnyetegről híres, ami az 1700-as évek végén többedmagával terrorizálta ennek a francia tartománynak a lakosságát; ezekről a "démonokról" máig nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy milyen állatok voltak.

Anthony Hopkins találta ki, hogy John Talbot harmonikázzon az elmegyógyintézetben. Talbot Hallt a Chatsworth House nevű korabeli épületből alakították át elvadult növényzet hozzáadásával. A vérfarkassá alakuláshoz számítógépes animációt alkalmaztak. Baker szerette volna maszkokkal és jelmezekkel megoldani a dolgot, de mivel Johnstonnak rendkívül kevés ideje volt befejezni a művet, ezért nem kerülhetett sor az ötletei megvalósítására. A rendező azt nyilatkozta, hogy így sokkal rugalmasabb lehetett a készítés során, mert a kritikus pillanatokat ráért később is kigondolni/megvalósítani. A gonosz teremtmény üvöltését több ember hangjából rakták össze, mások mellett operaénekesekéből, állathang-utánzókéból meg Gene Simmons-éból és David Lee Roth-éból. A többi hangot, amit kiad, azt Frank Welker hozta létre. 

wolfman-the-wolfman-2010-30143700-500-335.png

A londoni háztetős üldözésnél, amikor a szörny egy rendőr nyakába ugrik, az kaszkadőrmutatvány! A cigányok táncoló medvéje egy fel nem használt, kissé átalakított animáció Az arany iránytűből (meglehetősen hülyén néz ki amúgy:D). A Gwen által olvasott "ősi cigány tudás" valójában az Encyclopedia Britannica két oldala. A mozi végkimenetele pont fordítottja az 1941-esnek. Abberline felügyelő valós személy volt, tényleg ő nyomozott Hasfelmetsző Jack után. Érdekes hiba, hogy John azt állítja, Szent Kolumbán cigány volt, pedig igazándiból egy ír szentről van szó. A másik hasonlóan különös fordulat az, hogy Gwen azt mondja egyszer Lawrence-nek: "Bárcsak ne küldtem volna el azt a levelet Önnek!", mikor előtte láthattuk, hogy személyesen ment el hozzá. Nos, ez valójában nem hiba, mert a filmszínházas vágásban tényleg csak egy levelet küld és a későbbi változatba került bele a személyes látogatás - kérdés, hogy vajon ezt a magyar szinkronban észre lehet-e venni? (Pláne éjfél után...) A régi Universal-logó amellett, hogy főhajtás, egyben előre is vetítheti a hamarosan meginduló "ősi" horrorok újrázásnak hullámát. 2009-ben valaki feltette az internetre a címszereplő átalakulásának digitális koncepciós vázlatát. A vágatlan Rendezői Változat dvdjéhez járt egy Farkasemberes dögcédula és egy sötétben világító bögre:D Ezeken felül kiadtak gyermek és felnőtt méretű jelmezeket (amik a film bemutatása előtt egy évvel megjelentek a piacon:)), Szent Kolumbán-medálokat, valamint 7 és 12 inches akciófigurákat. Ez Joe Johnston első munkája, ami 18-as karikás besorolást kapott. Végül egy vicces, de az adott műhöz illő név a stábból: Christian Wolf-La'Moy (cilinderes úriembert játszott). 

A The Wolfman 150 millió dollárból készült, a mai napig a dvd-eladásokkal együtt kb. 163 milliót hozott vissza. A kritikusoktól elsősorban negatív megítélésben részesült, ám így is nyert egy Oscart a Legjobb Maszk kategóriájában, második vérfarkas-filmként (az előző az Egy amerikai farkas Párizsban, amiért szintén Rick Bakert jutalmazták az arany szobrocskával). 

Nekem nagyon teszett a Farkasember, ha nem számítjuk a befejezését, akkor szinte tökéletes horrormozi, csak ajánlani tudom! 

Pontozás: 

imdb: 5.8 (4 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Annak ellenére, hogy ez a mű korántsem az elvártnak megfelelően teljesített a pénztáraknál, mégis készítenek egy újabb Farkasember-remake-et, amit szintén a '41-es The Wolf Manre alapoznak. Ez az új rész pedig egy széria első darabja lesz... 

- Állítólag Joe Johnston rendezi a Jurassic Park 4-et. (Ez lett a Jurassic World, a direktori székben Colin Treworrow-val.)

- Emily Bluntot a most már okos magyar alcímmel is ellátott Looper - A jövő gyilkosában láthatjuk legközelebb, valamint az érdekesnek tűnő All You Need Is Kill névre hallgató sci-fiben. Utóbbiban Tom Cruise-zal, aki egy olyan katonát játszik, aki egy időhurok miatt kénytelen átélni az űrlényekkel vívott csata utolsó napját újra meg újra... (Előbbit láttam, érdekes volt; utóbbiból lett A holnap határa.)

- Anthony Hopkins számos izgalmas projektben vesz rész a jövőben: Red 2 (állítólag), Thor 2, Arabian Nights és Noah (ahol ő lesz Matuzsálem). Akit ezek közül valamelyik bővebben érdekel magyarul, az idézőjelben keressen rá itt jobb oldalt a keresőben! (Az első kettőt megnéztem, írtam is róluk.)

- Hugo Weaving szintén tudományos-fantasztikus alkotáson dolgozik, ez pedig a Cloud Atlas; és persze visszatér Elrondként A hobbit 1-2-ben. 

Várható írások: Péntek 13. II. rész, Tesó, The Dark Knight Rises. Ezek tutik. Nem annyira biztosak: Kopaszkutya, D-War, Paranormal Activity és még talán valami Juno Temple-mozi.

Ja és még valami: Felháborító, hogy a Filmmaniává alakult Filmmúzeumon mennyire megvágják a mozikat! A Darkman konkrétan élvezhetetlenné vált, a legjobb pillanatokat mind kiollózták. Gyakorlatilag ha valaki meghalt benne, azt nem mutatták meg, kivéve, ha elkerülhetetlen volt, de még az erőszakot sem ábrázolták, így az elefántos jelenetből kimaradt az ujjtörés, és így tovább... Borzalmas, nem tudom, hogy képzelik ezt...

Szólj hozzá!

Címkék: horror dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr734655634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása