Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.06.18. 18:00 Tévésámán

V mint Vasember

Átnéztem az eredeti dvdkből álló kollekciómat és kiderült, hogy hátra van még a legendás Kopaszkutya, valamint az is, hogy két általam nagyon kedvelt mozinak, a Vasembernek és a V mint Vérbosszúnak nem ismertettem még az extráit. A két képregényes sztorit összekötöttem és ebből lett ez a bejegyzés.

6umcc07-xu-rvhg7j0cbbq2.jpg

Iron Man Ultimate Edition (2 lemezes) 

Még 2008 karácsonyára kaptam ezt - karácsonyra általában az abban az évben látott legjobb filmet kérem valamilyen hiper-szuper verzióban. A Vasember fejét mintázó vastag tokban található a két korong és hogy felelevenítsem Tony Stark első mozis kalandját (meg hogy megfigyeljem az eredeti szinkronban magyarul beszélő terroristákat), ismét végignéztem az első lemezt, amin az Iron Man mellett két extra van. Az egyik egy rövid és gagyi trailer a Vasember-rajzfilmsorozathoz, a másik pedig kimaradt/bővített jelenetek gyűjteménye. A repülős rész, mikor a stewardess-ek táncolnak Tony-nak, az bővítettben még viccesebb (kiegészülve egy katonai díszszázad műsorával), plusz megtekinthetjük az Iron Monger két alternatív legyőzetését és egy szintén humoros parti-szekvenciát, amiről Stark úr páncélban lép le, majd reggel széjjellőve tér vissza. Utóbbi részlet talán a legjobb az egészben, kár, hogy ezt nem tudták valahogy beletenni a moziba. Baromira tetszett még a menü, amit maga a fémruhás hős navigál nekünk és irtó jól néz ki! 

A második lemezen látszólag kevés az extra, de valójában szinte minden menüben van egy-két almenü, így borzasztó sok cuccot bele tudtak préselni a korongba. Amit elsőnek megnéztem, az Robert Downey Jr. próbáinak összevágása: három jelenetet játszik el alkalmi színészek segítségével és sok vicces improvizáció van benne. Aztán jön egy leginkább paródiának látszódó híradó, amiben azt kommentálják, hogy "a hatalmas sikerű Vasember trailerből teljes filmet akar forgatni a Paramount" - ez nyilvánvalóan azt figurázza ki, hogy hogyan reagáltak a rajongók arra, amikor az Iron Man készítésének hírét meghallották. Aztán jön egy kisebb színfalak mögötti felvétel, ahol a rendező és az egyik író színe előtt beszéli meg Jeff Bridges és R.D.J. azt a részletet, amikor Obadiah tudatja Tony-val, hogy ő kezdeményezte az eltávolítását. Ez végül másképp lett a moziban, de nagy kár érte!

Ezeket követi a Wired névre hallgató dokumentumocska, ami a látványelemek megtervezéséről/megalkotásáról szól. A három cég, amik az effekteket gyártották (ILM, The Orphanage, The Embassy) képviselői beszélnek a munkájukról, mutatnak érdekességeket, teszt-videókat és például megtudhatjuk, hogy az egyik kis mozdulatot a Mark I-figura Jon Favreau mozgását követve hajtja végre - vagyis ő van a digitális páncél alatt. A képgalériák egészen jók, a navigáció jól működik bennük és van köztük pár szuper meg néhány vicces fotó is. Észrevettem, hogy az egyik kétszer van, de ez csak apróság. Bemutatják a helyszíneket, a futurisztikus technológiát, a karakterek terveit, akadnak kulisszák mögötti fotók és végignézhetjük a Vasember, az Iron Monger és Tony Stark figurájának vázlatait is. Itt szembesültem először azzal, amire a későbbiekben sokszor akad példa, mégpedig, hogy a főgonosz eredetileg Crimson Dynamo lett volna. (Tulajdonképpen a második rész főgonosza a Dynamo és még egy karakter összeolvasztása, itt pedig előbb lett kész a "ruhája", mint maga az "ember", szóval végülis Obadiah Stane beültetésével vált Iron Mongerré.) 

900139_press03-001.jpg

I Am Iron Man - dokumentumfilm a Vasember-mozi létrehozásáról, több felvonásban 

Ahogy a Karib-tenger kalózai 2. esetében, itt is egy komplett mozgóképet kapunk, ami a Vasember keletkezését mutatja be az ötletektől a díszbemutatóig; ám ellenben azzal, ezt részekre bontották, így meg lehet nézni sorban, egymás után, külön-külön vagy egyben, ezért kevésbé unalmas. Sok érdekességet tudtam meg a moziról ebből, többek között az alábbiakat: A végleges páncélt elsősorban az Avi Garnov által rajzolt Iron Manről mintázták, maga az alkotó is segített a valódi fémruha tervezésében. Ezt a jelmezt (plusz ugye a másik két páncélt és az Iron Mongert) a Stan Winston Stúdió csinálta, aminek benézhetünk a műhelyébe, végigizgulhatjuk Robert Downey Jr.-ral a testminták vételét és megtudhatjuk, hogyan működtek ezek a király felszerelések a valóságban. Mivel Tony Starkot Howard Hughes-ról mintázták, így a készítők igyekeztek Hughes nyomában járni, például az ő egykori szerelőcsarnokában építették fel a díszletek nagy részét. A Mark I-páncél kb. 50 kilót nyomott, Mike Justus kaszkadőr bújt bele és az egyik felvételnél lángra kaptak a lábai. Robertre azért is esett a választás, mert mind személyiségében, mind külsejében hasonlít a képregénybeli Tony-ra.

Afganisztánt Kaliforniában keltették életre, a sivatagos szekvenciák rögzítése sok bajjal járt. Stan Lee most is kitett magáért, Downey Jr. pedig kezet csókolt neki:D A katonás részekben igazi katonák voltak a statiszták. Robert sokat kaszkadőrködött, egy idő után már nem engedték neki, hogy mindent maga csináljon. A forgatás remek hangulatban telt, sok röhögéssel, a humor melegágya az improvizáció volt. A 16-os szektorban dolgozó kopaszodó, szemüveges tudós az egyik producer. Tony repülését újfajta, különleges kötél-felfüggesztéssel oldották meg, aminek titka az, hogy a színészt nem a derekánál vagy a hátánál rögzítették, hanem a talpainál, így tényleg olyan, mintha a levegőn állna. A Stark-villát átalakították, hogy jobban illjen Downey Jr.-hoz. Jeff Brigdes egyik anekdotájából kiderül, hogy a Mandarin lett volna a főellenség, de őt végül kiírták - a háromban viszont már tutira benne lesz! A stáb hóviharba került a sivatagban:D A felvételeket határidőn belül, a költségvetési mérce alatti összegből sikerült befejezni, ám az utómunka nagyon sokáig tartott. Benézhetünk a Skywalker Ranch-re, ahol a hangeffekteket hozták létre, megnézhetünk pár kihagyott főcím-tervezetet is. Az alkotók érzéseinek és aggályainak ismertetése után pedig a premier kezdetével zárul a film. 

"Nincs szükségünk alvásra, van helyette tehetségünk." - Robert Downey Jr. 

Szerintem ez egy remek extra, ami önmagában is megállná a helyét, már csak emiatt megéri beszerezni az Ultimate Editiont.

Iron Man Mark I.jpg

The Invincible Iron Man - kisfilm a Vasember-képregényekről 

Ebben az extrában azok az emberek beszélnek, akik megalkották vagy újrateremtették Tony Starkot 1963-tól 2008-ig. Bár időtartamban sokkal rövidebb az előzőnél, mégis érdekes, hiszen láthatjuk azokat a férfiakat, akiknek ezt a nagyszerű figurát köszönhetjük. Név szerint: Stan Lee (író), Gene Colan (rajzoló), Gerry Conway (író), Dan és Charles Knaut (írók), Joe Quesada (író), John Romita Jr. (rajzoló), Bob Layton (író-rajzoló), Patrick Zircher (rajzoló), Joe Casey (író), Warren Ellis (író) és Adi Granov (rajzoló). Az alábbi érdekességeket tudhatjuk meg Starkról és a páncéljáról: A Vasember egyik legnagyobb vonzereje, hogy mindig újra lehet alkotni. Lee a vietnami háborús időkben egy olyan figurát hozott létre, akit minden oka meg lett volna a közönségnek utálni (gazdag fegyverkereskedő) és ő mégis megszerettette velük. Az Iron Man-szériának több női rajongója volt, mint az összes többinek. A manapság Scarlett Johanssonnal azonosított Fekete Özvegy a Vasember egyik mellékszereplőjeként kezdte.

Tony a leggazdagabb alak a Marvel-univerzumban. Önálló akaratából lett szuperhős, azért, mert így döntött - létrehozta saját magát. Eredetileg ő tervezte a S.H.I.E.L.D. összes cuccát, valamint annak alapítója/vezetője, emellett az Avengers megalakítása is Stark érdeme. A hős két korszakos antitézise a Mandarin (mágus, aki a misztikumot állítja szembe a technikával) és a Fantasztikus Négyesből származó Dr. Fátum (vagyis Dr. Doom, aki tulajdonképpen ugyanaz, mint Tony Stark, csak gonosz célokkal). Tony a képregényben alkoholizmussal küzd - ez visszaköszön a második moziban. Az teszi őt igazán egyedi figurává, hogy nagyiparos, rendkívül jómódú és egy vállalati jellegű atmoszférában tölti a napjait, szemben a többi hőssel. Az egyik legérdekesebb comics-sorozat ezzel a karakterrel kapcsolatban az Extremis, amit Ellis és Granov hozott össze: ebben a főszereplő a nanotechnológiának köszönhetően testében viseli a páncél nagy részét, vagyis az ereje leginkább önmagából származik, nem a ruhából. A másik érdekes az újkori újraindítása, az Ultimate Iron Man, amiben Starknak agydaganata van, részeges és egyedül képtelen felvenni a páncélt. 

"A tehetséget nem lehet megtanulni." - Dan Knaut 

Ez is igen jó kis információforrás, ráadásul a játékideje is baráti, bár elsősorban azoknak ajánlom, akiket az érdekel, hogy honnan indult a Vasember karrierje.

Összesítésben: Ez a kiadvány irtó jó. Külsőségeiben állati, tartalmában szórakoztató és érdekes - egy nagyszerű film méltó prezentálása. Aki szerette az Iron Mant (kétlem, hogy volt olyan, aki nem szerette:D), az mindenképp szerezze be! (Az árát sajnos nem tudom, mert ajándékba kaptam.)

 

DSCN6896.JPG

V, mint Vérbosszú Duplalemezes Extra Változat 

Ezt szintén karácsonyra kaptam és ahogy a Vasemberből, ebből is van plakátom, figurám és eredeti dvdm:) Lássuk a kiadást! A tok teljesen egyszerű, belül két lemez, egyiken Evey (maga a film), a másikon V (az extrák). Az első gond az, hogy nincsen megjelölve, hogy melyik melyik, bár tény, hogy a plusz cuccokat tartalmazó korongon van egy cirill felirat, de ezzel aligha vagyok kisegítve:D A menü egyik dvdn sem animált, de ez mellékes, mert a háttér pofás lett. Az Evey-s diszken csak a V for Vendetta található, semmi más, de legalább egy rakás nyelven lehet nézni. Az extrás lemezen az alábbi cuccok vannak: egy trailer (baromijó, csak éppen az egész sztorit elmondja), soundtrack-info (ez rém gagyi:D), az I Found A Reason című dalra (amire V és Evey táncolnak) egy fura montázs a filmből, valamint három kisfilm.

Az első a készítésről szól, ebben a producer, a rendező és a szereplők beszélnek a forgatásról. David Lloydnak (az eredeti képregény rajzolójának) tetszett a kész mozi. John Hurt úgy foglalta össze a V-t, mint "az 1984 találkozása az Aliennel" (ő mindkettőben szerepelt:)). A központi kérdés többek szerint a terrorista-szabadságharcos ellentét, mert aki egy embernek terrorista, az másnak szabadságharcos. A következő filmecske a látványvilág megtervezését mutatja be. Ebből kiderül, hogy nagyrészt Berlinben forgattak, nagyon kevés idő állt rendelkezésre a helyszínek kiválasztására és a díszletek felépítésére, meg hogy a jövő külsőségeiben megragadt a múltban. Az Árnyékgalériában váltakozik a nappal és az éjszaka, mert V ehhez mérten állítja be a fényeket. A "könyvtár" könyvei közt rengeteg buta olvasmányt halmoztak fel, a nagy részüket pedig összeragasztották, építőelemeket gyártottak belőlük, hogy gyorsabban mozgathatóak/felállíthatóak legyenek. Irakban egyébként a valóságban is találtak egy ilyen könyvtárat, amibe csupa olyan művet rejtettek el, amit a kormány betiltott. A maszkos hős ruhái XVI. századi technikával készültek, különlegesen finom anyagból voltak, ami nagyon könnyen gyűrődött, ezért sokat kellett a jelenetek előtt-után simítgatni őket Hugo Weavingen:D A színész elmondta, hogy az álarcból elég nehézen látott ki, gyakorlatilag csak azt látta, ami szemben volt vele és azt is csak egy sávban; mindezen pedig a paróka és a szoros, hosszú nyakú jelmez csak rontott. A Trafalgar téren, az angol Parlamentnél és a Whitehall negyedben három napig vették fel a sztori szerint ott zajló szekvenciákat, azonban ennek megszervezése öt hónapba telt! A felrobbanó épületek makettjei hatalmasak és nagyon részletesek voltak, megnézhetjük a megsemmisítésüket. Fura, de ezután a kisfilm után végig kell nézni a rengeteg nyelven kiírt copyright-figyelmeztetést, amit a Vérbosszú után is, de csak ennél, a többinél nem.

celebrity-pictures-martha-stewart.jpg

A harmadik negyed órás dokumentum Guy Fawkes-ról és koráról számol be, történészek, írók és a téma egyéb szakértői ismertetnek meg minket az ikonikus angol összeesküvő életrajzával. Az egész lőpor-összeesküvést Robert Catesby találta ki, Guy csak a végrehajtó volt. Az ügyet máig rengeteg rejtély övezi, de a hozzáértők szerint még ha sikerrel is járnak az anarchisták, akkor sem érnek el tartós változást, csupán polgárháborút robbantottak volna ki a trón megszerzéséért. Az utolsó extra a V for Vendetta grafikus novella születését tárja elénk - Alan Moore és David Lloyd munkája nagy feltűnést keltett akkoriban. Képregényszakértők, a film készítői és maga Lloyd úr beszélnek a kiadványról. Kiderül, hogy a '80-as évek elején csupa gagyi jött ki Amerikában, amiket ráadásul "cenzúráztak", és aki ebben a műfajban alkotott, az szégyellte hivatását. Az igazán érdekes, jó dolgokat aprócska, független kiadók terjesztették. A V alapvetően a Thatcher-éra kritikája, a jövő bemutatása elavultnak számító eszközökkel. Az első sorozat fekete-fehérben látott napvilágot, mert a Warrior kiadónak nem volt elég pénze, hogy színes legyen:) 29 szám után az egész leállt, Moore és társa más munkákon kezdtek el ügyködni, ám akkor a DC felvásárolta a V-t és a történet ismét elindult, hogy véget érhessen - a 29. szám ugyanis nyitott befejezéssel bírt. Alan bácsi a Watchmen mellett írta meg a befejezést, ezért is lett ahhoz hasonlóan nagy hatású. (2016-os megjegyzés: Elolvastam ezt a művet, de nagyon kevés maradt meg belőle, marhára összetett és furcsa...)

Mindent egybevéve nem rossz ez az Extra Változat - figyelembe kell vennünk, hogy jó hat-hét éves dvdről beszélünk, ezért az apróbb hibák megbocsáthatóak neki. Akinek tetszett a V mint Vérbosszú, az mindenképpen szerezze be, csak ajánlani tudom! 

Én rengeteg új dolgot tudtam meg ebből a majdnem egy hétig tartó dvdzésből és remélem, hogy a két film rajongói is örülnek a háttérinfóknak. Ahogy az előző bejegyzésben elmondtam, egyelőre nem tudom, hogy mi lesz a következő írásom témája, de ezen a héten még biztosan jövök 1-2 cikkel.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr884596419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása