Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.06.10. 16:48 Tévésámán

Aki bújt, aki nem (Jeepers Creepers, 2001)

jeepers poster.jpg

Tegnap éjjel a zuhogó esőben meg akartam nézni az Elveszett gyerekek városát, ám nem elég, hogy a laptopom dvd-olvasója elromlott, még a külső Blu-Ray-olvasó sem tudja lejátszani ezt az ócska lemezt, így valami mást kellett választanom. A listán az eredeti dvdk közt már csak ez volt, mivel a Kukorica gyermekei 3-ról lemondtam, ezért kb. harmadik alkalommal, sok év után újra megtekintettem a Jeepers Creepers-t. 

Trish (Gina Philips) és öccse, Darry (Justin Long) vidéki mellékutakon át hazafelé utaznak és egymást piszkálják. Aztán váratlanul megjelenik egy hatalmas, félelmetes külsejű teherautó, ami megpróbálja leszorítani őket és többször nekik megy, mielőtt meglepő sebességről tanúbizonyságot téve elszáguldana. A testvérek alig térnek magukhoz a sokkból, amikor pár mérfölddel később meglátják ugyanazt a kocsit és talpig feketébe öltözött sofőrjét, amint éppen gyanús külsejű csomagokat dobál le egy aknába. Ezek után ismét meg kell küzdeniük a roncsnak tűnő, de elképesztően gyors kamionnal és innentől fogva mindkét fiatal meg van győződve róla, hogy üldözőjük egy őrült gyilkos. Darry azonban vissza akar menni az aknához, mert azt hiszi, a csomagokban rejlő áldozatok közt még akadhatnak túlélők. A mentőakció nem úgy sül el, ahogy tervezik és később hiába próbálnak segítséget kérni, senki sem hisz nekik. A mániákus férfi pedig megint megjelenik és elkezd vadászni a főhősökre. Egyre több lesz a borzalmas véletlen, a jelek afelé mutatnak, hogy a fickó nem is ember... De vajon ki ő, mit akar és lehetséges-e megmenekülni a karmaiból? 

jeepers philips-long_sm.jpg

Megint egy Fangoriás kiadású moziról van szó, ami azért már a lemez megjelenése előtt elhíresült itthon (a borító hátulján lévő szöveg tanúsága szerint sikert aratott az itthoni filmszínházakban), ha jól emlékszem, ez a korong rögtön a magazin első kiadásához járt. Az extrákról és a tartalomról majd később, előtte pár szót az egészről: 

Az alapfelállás és a hangulat alapján az Aki bújt, aki nem a Texasi láncfűrészes mészárlás unokájának tekinthető, hiszen megint egy eldugott út mentén csap le valami pszichopata a mit sem sejtő tinikre. Az első fél órának óriási atmoszférája van: az ijesztő kocsi, a kihalt táj és a romos ház mellett hullákat pakoló alak garantáltan ránk hozzák a frászt. Na most ebből még bármi lehet(ett volna), az író-rendező Victor Salva pedig úgy döntött, a gyilkost felruházza némi természetfeletti hatalommal; ám ez a végén inkább a Pumpkinhead felé tereli a cselekményt. Direkt nem akarom leírni, hogy micsoda ez a lény, de tény, hogy remekül kitalált bestia, aminek érthető oka van az ölésre és különben istenien néz ki - de azért úgy a legjobb, amíg még rajta van a kabát. A cselekménybe sikerült belesűríteni a B-kategóriás, tanyasi környezetben zajló borzongatós alkotások minden kliséjét: van bolond öregasszony, bolondnak hitt médium, szkeptikus emberek, értetlen zsaruk, különös életkörülmények, meg gyomorforgató öldöklés. A speciális effektek az alacsony költségvetés ellenére igen korrektek, a látványba se lehet belekötni. 

Jeepers-Creepers-Gina-Philips.jpg

A szereplők közül Gina Philips szerintem remek és jól néz ki, végig neki szurkoltam. Az elsősorban rossz filmek főszerepeit elvállaló Justin Longnak ez volt azt hiszem a nagy kiugrása, de azóta is leginkább felejthető művekben bukkant fel (azért van kivétel, például az After.Life, de az korántsem miatta jó). A híres szörnyek csarnokába kívánkozó Creepert Jonathan Breck kelti életre, a többi szereplő mellékes; ám a producerek közt találhatunk egy ismert nevet, egész pontosan Francis Ford Coppolát. 

jeepers-creepers truck.jpg

Érdekességek: A mozi címét egy 1938-as slágerből vették, amit a Going Places című MGM-mozgóképhez írtak, először pedig Louis Armstrong adta elő. A mára már csak Jeepers!-re redukálódott felkiáltást az ijedt amerikaiak mondják és eredetileg a Jesus Christ udvariasabb verziójaként használták. A dalhoz készült fiktív lemezborítót megpillanthatjuk az egyik jelenetben, ez azonban a rendező ballagási fotója a dal címével összemontírozva:) Az ijesztő külsejű kocsi jelenleg egy gyűjtő birtokában van, a stáblista legvégén pedig még egyszer felbukkan. Philips és Long nem találkozhattak a szörnyet játszó Jonathan Breckkel, hogy tényleg megrémüljenek tőle, amikor először találják szembe magukat vele; ugyanígy a teherautó is meglepetésként érte őket. Breck a kontaktlencsék miatt teljesen vak volt, egyszer megpillanthatjuk őt maszk nélkül a zsaruk közt (ő a teljesen kopasz), az utolsó jelenetében pedig Long alakítja a Creepert.

A rém jelmezét 2 és fél órába tellett felrakni. Az elhagyott templomos szekvenciát a valóság ihlette: egy Dennis DePue nevű férfi 1990-ben végzett a nejével és ugyanígy látták meg őt szemtanúk, amint próbál megszabadulni a holttesttől. Az eset sokáig megoldatlan maradt, mert DePue eltűnt, ám amikor az USA-szerte vetített Megoldatlan ügyekben sorra került, akkor többen felismerték texas-i búvóhelyén, ahol álnéven élt. A rendőrök hosszasan üldözték a sztrádán, ám mégse sikerült elkapni, mert az utolsó pillanatban végzett magával... A filmhez egyébként nem csak ez az egy bűnügy kapcsolható, hanem maga a rendező hírhedt személye is, Victor Salva ugyanis regisztrált gyermekmolesztáló, aki már 15 hónapot ült a tetteiért. Egyébiránt a direktor ott van a templom alagsorában, az áldozatok között. Egy vicces név: Patricia Belcher (Böfögő Patrícia), ő volt Jezz, a médium. Az Aki bújt, aki nem 10 millió dollárból lett és kis híján 60 milliót hozott vissza. A kritikusoktól vegyes értékeléseket kapott, később elkészült a folytatása is. 

Cikkem tárgyát lassan a klasszikus tinihorrorok közé sorolhatjuk, aminek méltó helye van a Sikoly-, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron- és a Végső állomás-szériák közt - csak éppen ebben egy igazán jó gyilkos van, nem valami marhaság. Nekem tetszett a Jeepers Creepers, hiszen a csaj jó, a mészáros fasza, a kocsi ijesztő és van pár apró poén is. Mi kellhet még? 

Pontozás: 

imdb: 6.1 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Azért az első fél óra hangulata később elveszik és nagy kár érte...) 

A dvdről: Az újság melléklete volt, ahhoz képest egészen jó kis kiadvány. A kép meg a hang remek, az extrák pedig az alábbiak: ajánlók - Szeretni bolondulásig, Halálos kitérő; egy jó trailer; egy túl gyors tvspot; a teljes testmaszk felrakása 8 percben, ezt kicsit megvágták; és egy szintén 8 perces werkfilm, félig magyarul, félig angolul, folyton megszakítva ugyanazzal a gagyi részlettel a spotból, plusz egy csomó jelenettel a moziból... Nem rossz lemez, akinek tetszett a film, az szerezze be!

Hírek: 

- Lesz harmadik rész is, név szerint Jeepers Creepers 3: The Cathedral. Victor Salva írja és rendezi, a sztori pedig 23 évvel az első epizód után játszódik, amikor a már anyává vált Trish (ismét Gina Philips, ha minden igaz) egy visszatérő rémálom miatt a második film szereplőivel fog össze, hogy végleg megszüntessék a szörny ténykedését. Brecker szereplése még nem biztos, a kocsi azonban újra jön. Az MGM kifejezte érdeklődését egy negyedik Aki bújt, aki nem iránt, így könnyen lehet, hogy a 3-at és a 4-et egyszerre fogják forgatni. (2016-ig nem valósultak meg.)

- Victor Salva írja, rendezi és pénzeli a Haunted című horrort, amiben egy dokumentumfilmes csapat paranormális jelenségekről forgat, ám ezúttal a dologról kiderül, hogy valódi! A főbb szerepekben Tobin "Fűrész" Bell és Zack "Postal" Ward, valamint Patricia Belcher is benne lesz.  

Ma ismét teszek egy próbát az Elveszett gyerekek városával, még van két lejátszónk, amik közül az egyik talán elindítja. Várható még a Hófehér és a Vadász.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr234576987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása