Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.04.05. 20:41 Tévésámán

A szállító 2. (Transporter 2, 2005)

Éppen sikerült hazaérnem, mire ez kezdődött. Az első rész tetszett, csak a befejezése nem igazán; ebből meg annyit tudtam, hogy van benne egy iszonyúan ostoba jelenet, amikor a címszereplő egy daru horgával szedi le a levegőben megpördülő kocsi aljáról a bombát. Ennek ellenére már a felvezető verekedés nagyon király lett, szóval egyértelművé vált, hogy Jason Statham szinte szuperhősi szinten tevékenykedő Szállítója ismét el fog szórakoztatni - és ez így is lett, jöjjön most pár szó a történetről: 

Frank Martin (J.S.) ezúttal Miamiban dolgozik egy nagyon gazdag fickónak (aki nem maffiózó), a feladat pedig mindössze a pénzeszsák (Matthew Modine) kisfiának fuvarozása. Hősünknek szimpatikus a srác, na meg az anyukája (Amber Valletta), ezért itt-ott apró szívességekkel teszi kellemesebbé a napjaikat. Az egész is csak egy szívességként indul: a fiúcskát el kell vinni a doktor bácsihoz, ám a rendelőt megszállják az orosz verőlegények, élükön a nyers erőszak és szexualitás női bőrbe bújva (Lola - Kate Nauta), és ezek a jóemberek be akarnak adni valami gyanúsat a gyerkőcnek, aztán pedig Franket felhasználva elrabolják őt. A rendőrség a gazfickók után indul, miközben a címszereplő szuper Audiján szintén a bűnözők nyomában jár. Lassan kiderül, hogy nem egy egyszerű emberrablásról van szó, de akkor mi a rosszfiúk szándéka? És vajon mi lesz a gyermek, a szülei, na meg Frank sorsa? 

Louis Leterrier rendező, Luc Besson producer és embereik ismét odatették magukat, sikerült egy remek, lövöldözéssel, verekedéssel, humorral és jó kocsikkal teletömött száguldós akciófilmet fabrikálniuk. A sztori egészen érdekes, mert ugye az emberrablás nem is emberrablás, a célpont nem is az, akire mi gondolunk és Franket megkörnyékezi a csinos anyuka - vajon kialakul köztük valami? Vicces mellékszálként odakeveredik az a Tarconi nyomozó (François Berléand), aki az előző epizódban még a Szállító elfogásán ügyködött, most meg segíti és egyfajta francia karikatúra-alakká alakul át. Szóval lehet röhögni, álmélkodni és azt találgatni, hogy vajon lehetséges-e egy-egy adott mutatvány végrehajtása a valóságban? Jason Statham újfent fapofával veri el a jónépet, pusztakezes harc mellett láthatjuk tűzoltótömlővel, vascsővel és még valami növényi terméssel is felszerelkezve "csatába menni". Amber Valletta szimpatikus volt, Kate Nauta annyira nem, de mindenképpen el kell ismernem, hogy látványelemnek nagyon hatásos. A főgonosz Alessandro Gassman elég béna, a mellékszereplők közt pedig az egyetlen ismertebb arc Jason Flemyng.

Néhány érdekesség: Eredetileg nem akarták folytatni a Le Transporteurt, ám a dvd-eladások száma meggyőzte a készítőket, hogy jönnie kell egy következő epizódnak. Az elkészült műben rengeteg bújtatott reklám látható, egy példa erre a Frank hűtőjében sorakozó Heineken-mennyiség; egy másik pedig az, hogy kizárólag Nokia mobilokat láthatunk, az összes szereplő ilyenekkel telefonálgat. Mozsárágyú kedvéért kiemelném, hogy az alulöltözött bérgyilkoshölgy fegyverei a valóságban is léteznek, mégpedig Glock-17-es félautomata pisztolyok, amiket átalakítottak (33 golyó fért a táraikba, hangtompítóval és lézeres célzófénnyel szerelték fel őket). Leterrier azt nyilatkozta, hogy "Frank az első meleg akciófilm-hős", ám ezt szinte semmi sem támasztja alá, csak az említett karakter kétértelmű "Mert én ilyen vagyok."-kijelentése - meg aztán, emlékezhetünk, hogy az előző epizódban hogy összejött a kis ázsiai lánnyal.

A PG-13-as besorolás érdekében a erőszakos jeleneteken utólag sokat finomítottak, csökkentették a vér mennyiségét, ám ezeket a részleteket meg lehet nézni módosítások nélkül a vágatlan blu-ray-verzióban, amiben "extraként" Nauta kisasszony még többet pucérkodik, és a számítógépes grafikára is pöppet ráerősítettek. Az említett hölgy egyébként modell és énekesnő, a filmben két dala hangzik el, például, amikor először jelenik meg, akkor a saját számára táncol:) Végül egy vicces név: Jay Amor (gondolom nem kell elmagyarázni, mit jelent), ő a főgonosz egyik verőlegénye volt. A szállító 2. 32 millió dollárból készült és valamivel több mint 85 milliót hozott be, ráadásul még a kritikusok is kedvelték! A sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy elkészült a harmadik folytatása - majd egyszer megírom, ha adják. (Azóta elkészült ez a cikk.) 

Nekem tetszett, még az égbekiáltó ökörségek ("Szarjunk a gravitációra!" - freddyD) ellenére is. Aki kedveli Statham urat meg az előző Le Transporteurt, annak szórakoztató másfél órát jelent majd! 

Pontozás: 

imdb: 6.3 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Azért nem igazán érdemes egynél többször látni:)) 

Hírek: 

- Jason Statham ismét száguldozni fog a Halálos iram hatodik felvonásában, illetve a legnagyobb akciósztárokat erősíti majd a Feláldozhatók 2-ben. 

- Matthew Modine benne lesz A Sötét Lovag: Felemelkedésben. 

- François Berléand a készülő A szállító tv-sorozatban megint Tarconi nyomozó bőrébe bújik. 

Most örvendek, mert Örkény-emlékév van, és Örkény István a kedvenc íróm, így mától az ő művein alapuló filmek és dokumentum-mozik fognak sorjázni a közszolgálatin. Éjjel vetítik majd a már lassan 40 éve készült Az ember melegségre vágyik című tévéfilmet, ami a 100 éve született író három novellájának története egyben - ez a várható írások között az első.

Szólj hozzá!

Címkék: akció


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr714366355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása