Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.03.20. 18:19 Tévésámán

Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie (2010)

Tegnap este már elég jól éreztem magam, hogy fennmaradjak és megnézzek valamit a listámról. A fennmaradó mozik közül (amiket el is lehet érni) ez tűnt a legígéretesebbnek. A Warhammer-univerzummal először általános iskolában találkoztam, mikor az egyik barátom behozott egy White Dwarf-magazint, ami ezekkel a terepasztalon játszható figurás játékokkal foglalkozik. Az űr-tengerészgyalogosok (Space Marines) azonnal megtetszettek, hiszen hatalmasak, fenyegetőek és nincs köztük két egyforma; óriási gépezeteikkel és fegyverarzenáljukkal a csatatér urai. Aztán jó pár évvel később láttam őket "élőben", a HoldfényConon, ahol két elég érdekes külsejű úriember játszotta a játékot - a játékosok látványa nem igazán hozta meg a kedvemet ahhoz, hogy beszálljak:D Azonban 2009-ben személyesen is csatlakozhattam az űr végtelenségében lezajló elképesztő háborúkhoz a Warhammer 40 000: Dawn of War - Soulstorm nevű számítógépes játékkal, ami annyira tetszett, hogy megvettem eredetiben. Sajnos a Dawn of War 2-t azóta se tudtam kipróbálni, mert nem elég jó a gépem hozzá, viszont elolvastam hat könyvet, amik ebbe a világban játsdzódnak és szerintem mindegyik remek. Szóval akit érdekel a W40K világa, annak ajánlom a Soulstormot (egy ezresért kapható eredetiben) és a C.S. Goto által írt könyveket (meg a Best of Hammer and Boltert, ha tudtok angolul). Most, hogy kb. értitek, miről van szó, térjünk rá az első, valódi Warhammer 40 000-filmre, az Ultramarines-ra: 

Történetünk főhőse az újonc Proteus (Sean Pertwee hangján szólal meg), aki csatatestvéreivel első valódi bevetésére készül a tapasztalt Severus kapitány (Terence Stamp) vezényletével. A csapat leszáll az Algol nevű bolygóra, ahol hosszas kutatás után egy iszonyatos csata maradványaira lelnek és hamarosan szembe is kell nézniük a Káosz őrült mutánsaival. A tét egy ősi ereklye, amit maga a Császár adományozott a planétának, ez pedig nem kerülhet az ellenfél karmaiba! A maroknyi bátor Ultramarin gépágyút és lánckardot ragad, hogy megállítsa a démoni hordákat, de vajon sikerrel járnak-e? És mi lesz az ifjonc Proteus sorsa? 

Kevés elvárásom volt vele szemben, de nekem tetszett. A teljes filmet animációval hozták létre, ami egészen jól sikerült, mindössze az emberek arcai közt van egy-két furcsa, az öregebbek pofázmánya például nem lett valami jó. Az akció nagyon látványos, akad itt fej kettévágása, agyonlövés, sortűz, kardozás és pusztakezes harc is; a káosz bestiái sem rosszak, meg láthatóak az emblematikus fegyverek (a már említett lánckard, nehézgépágyú, lángszóró, csatabárd és egy mágikus közelharci fegyver). A démonok rondák, a páncélos harcosok remekül néznek ki - mindegyikükön van egy csomó apró jellegzetesség, Proteus-nak például rúnákkal teleírt ágyékkötője van. A történetet le lehetne írni egy mondatban, de a lényeg a hangulat. Remekül adták vissza az űr-tengerészgyalogosok fanatikus hűségét a Császárhoz, a Káosz követőinek vérszomját és mindezt egy klasszikus, már-már ósdinak nevezhető sci-fi-alapon - kicsit az Alienre emlékeztetett... Terence Stamp mellett az egyetlen ismert hang a kitűnő John Hurt, aki a vége felé felbukkanó Carnak káplán hangját adja. A rendező Martyn Pick, aki főleg animátor, ez volt az első egész estés mozija. Kiemelném még a zenét, ami leginkább gótikusnak nevezhető és remekül festi alá a képsorokat.  

Érdekességek: Egyetlen női szereplő sincs, még a komputereknek is férfi hangja van. A bátor harcosok arcait az Image Metrics cég különleges digitális arckifejezés-beviteli technikájával keltették életre. Az Image Metrics ez előtt a GTA 4-en, az Assassin's Creed 2-n meg a Harry Potter és a Főnix Rendjén dolgozott. Az Ultramarines-t elvileg megjelentették egy különleges dvdn, amihez jár egy 32 oldalas képregény, ám ez a kiadvány a mai napig nem érkezett meg az üzletekbe, sőt, még azok se kaptak belőle, akik előzetesen megrendelték. A film készítési költsége és bevétele ismeretlen, az igazi W40K-játékosoknak nem nagyon tetszett. 

Nekem viszont igen. Rövid, de izgalmas, számomra a látvány megfelelő volt és hát BÁRMI, ami Space Marines-os, az ultra-király:D; így az Ultramarines is. Akinek nem a világ legtökéletesebb számítógépes grafikája kell elsősorban, hanem egy izgalmas sztorit akar látni, az nézze meg, hátha kedvet kap, hogy megismerje ezt a nagyszerű űr-világot!

Pontozás: 

imdb: 5.7 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Martyn Pick rendezi majd a The Haunting of Harry Payne című horrort, amiben egy ex-maffiózót túlvilági bosszú fenyeget. 

- Terence Stamp következő munkája a Pan, ami a Pán Péter modern, alternatív feldolgozása. Ezúttal Pan egy bűnöző, akit egy Hook nevű zsaru üldöz, a főbb szerepekben Stamp mellett Sean Beant és Aaron Eckhartot láthatjuk. 

- Sean Pertwee szintén horrorban bukkan fel, 2013-ban az arcát is megnézhetjük a The 4th Reich-ban (nácis zombis ijesztgetős/akció Tom Savinivel) és a Manor Hunt Ballban. Utóbbi ugyanúgy a borzongatós műfajba tartozik, a történetről: "Egy csapat helyi fiatal betör a felsőosztály legnagyobb partijára, hogy tönkretegyék azt; ám kénytelenek szembenézni a ténnyel, hogy a modern "nemesség" körében a munkásosztály tagjainak vadászata a legdivatosabb sport. A főszereplőknek ezek után túl kell élniük a hajtóvadászatot és meg kell szökniük, mielőtt egyenként leterítik őket." Kicsit a Spawn-képregény első Urizenes sztorijára emlékeztet, de attól még érdekesnek tűnik...

1 komment

Címkék: horror akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr184328745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gubb 2012.08.12. 10:11:21

Ez egy érdekes gyöngyszem, nagyon ritkán készül manapság nézhető film, érdekes módon az animációs filmek terén viszont érezhető az általános színvonalemelkedés. Kicsit keveset kapunk ugyan a Warhammer mélyebb hátteréből (kik ezek a démonok, miért vannak itt), de ha ezt elfogadjuk a terjedelmi korlátokra hivatkozva, akkor ez egy jó kis történet jól megcsinálva.
süti beállítások módosítása