Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.03.18. 13:37 Tévésámán

A gazdatest (Gwoemul - The Host, 2006)

Még a Fangoria Magazinban néztem ki ezt a filmet, szóval már kb. hat éve kíváncsi voltam rá. Sajnos megfáztam, így most sok pihenésre szorulok, tehát ráértem - aztán ez a film elrabolt tőlem kétórányi alvást... 

Dél-Koreában járunk, ahol az egyik amerikai bázison egy csomó vegyszert öntenek a Han-folyóba a csatornán keresztül. Aztán valamivel később a parton büfét üzemeltető, kissé lassú felfogású Gang-Doo (Kang-ho Song) azzal kénytelen szembesülni, hogy a folyamból előmászik egy iszonyatos bestia és magával ragadja kislányát, Hyun-seot (Ah-sung Ko, a magyarok Hijú-Szeónak mondják). A tragédiának viszont nem ő az egyetlen áldozata, így a gyászoló emberek összegyűlnek egy hatalmas teremben siránkozni. Gang-Doo édesapjával, húgával és öccsével az amerikaiak karanténjába kerül, mint egy ismeretlen, halálos vírus fertőzöttjei, ám az éjszaka közepén kap egy alig hallható segélykérő telefont halottnak hitt gyermekétől. A család megszökik a fogságból és útnak indul, hogy kiszabadítsák Hyun-seot a szörny karmai közül - de vajon sikerrel járnak? És mi van a vírussal, amit a lény terjeszt - mindenki halálra van ítélve, aki csak a közelében volt? 

Keveset akarok ugatni róla, a lényeg, hogy nem tetszett. Unalmas volt, a főhős idegesített és utálom, hogy az összes távol-keleti filmben komolyzene szól. Hiába van a ronda szörny, a cuki kislány (számomra ő volt a főszereplő, neki szurkoltam) és a szép húg (Doona Bae), ha az egész ahelyett, hogy szórakoztatna, inkább irritáló. Ez a mozi nem nekem szól, én még arra se igazán jött rá, miért Gazdatest a címe (a vírus miatt?). Az értelmetlen két órában leginkább csak Hyun-seo szabadulási kísérletei értékelhetőek és a nagypapát alakító Hie-bong Byeon játéka; a többi általában rémesen unalmas, zavaró, stb. A befejezés pedig még külön szót érdemel, mert annyira hülyeség: persze, kitalálható volt, hogy nem éppen hepiend lesz, de akkor is... 

Érdekességek: Az író-rendező Joon-ho Bong hazájában óriásinak számító pénzt kapott, hogy összehozza a The Hostot, amit előző két filmjének nagy sikere miatt adtak meg neki. 2000-ben valóban történt egy eset, amikor a Han-folyóba a közeli amerikai támaszponton hatalmas mennyiségű formaldehidet öntött egy Mr. McFarland nevű illető. Őt el is ítélték, de a büntetését mégse töltötte le - szerencsére akciójából kifolyólag megtörtént mutáns óriások támadásáról eddig nem számoltak be:) A rendező maga tervezte meg a lény összes mozdulatát, akit a fő-animátorral együtt Steve Busceminek neveztek el, a színész Fargobeli alakítása miatt. Joon-ho Bongnak az inspirációt egy újságcikk adta, amiben egy S-alakú gerinccel rendelkező mutálódott halról írtak. Mindenképpen olyannak akarta a teremtményt, hogy hiteles legyen, ezért a külsejét inkább praktikussági okokból alakították ilyenre, nem pedig látványossági szempontokból. A hasonló mozgóképek óriásaihoz képest a The Host főgonosza meglehetősen kicsi, ráadásul már a legelején teljesen megmutatják, sőt, nappali fényben is elénk tárják a részleteit, ez igazán kiemelkedővé teszi a műfaján belül. Amikor a kreatúra beugrik a vízbe, az nem speciális effekt, hanem a stábtagok ekkor fémhordókat hajítottak be, így hozva létre a csobbanást. A végefőcím utolsó másodperceiben még egyszer hallhatjuk a bestia üvöltését. A sztori politikai mondanivalója miatt (a Koreában jelen lévő amerikai hadsereg és tetteinek bemutatása) nagy népszerűségre tett szert A gazdatest. A direktor így nyilatkozott erről: "Nem mondhatjuk, hogy Amerika-ellenes film lenne, de valóban van benne egy bizonyos metafora és politikai véleménynyilvánítás az USA-ról." A The Host kb. 11 millió dollárnak megfelelő vonból készült és 87 millió dollárt hozott be. A mai napig ez a legnagyobb sikerű dél-koreai mozi, amire több mint 13 millió jegyet váltottak, ez durván az ország teljes lakosságának 20%-át jelenti. A kritika imádta, tizennyolc különböző díjjal jutalmazták.  

Nekem viszont marhára nem tetszett, nagyrészt unalmas és idegesítő volt. A keleti kultúra rajongóinak azért biztos tetszeni fog. 

Pontozás:

imdb: 7.0 

Szerintem: 2/5 (A szörny meg Hyun-seo miatt, de semmiképp se nézném újra...) 

Hírek: 

- 2007-ben már bejelentették, hogy készül a The Host 2, ami előzmény lesz, nagy valószínűséggel 3D-ben és ha minden igaz, ezen a nyáron mutatják be. 

- 2008-ban az amerikaiak elindították a saját A gazdatestük munkálatait, a produceri székben Gore Verbinskivel, ám a tavalyra ígért premier elmaradt és november óta semmi hírt nem hallani róla - szóval valószínűleg ebből se lesz semmi... 

Éjjel adnak egy másik Fangoriás rémdrámát, A bárányok harapnakot, de nem biztos, hogy fennmaradok, tekintettel a betegségemre... Majd meglátjuk. (Végül kihagytam...)

Szólj hozzá!

Címkék: horror katasztrófa dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr744323737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása