Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.03.15. 13:16 Tévésámán

Super 8 (2011)

Mikor először olvastam erről a filmről, már tudtam, hogy tetszeni fog és érdemes megnézni. J.J. Abrams neve mostanra egyet jelent az igazi szórakoztató mozikéval, általában amikben részt vesz, azok jól sülnek el (lásd: Cloverfield, Star Trek). Külön plusz, hogy csak most néztem meg, mert mióta végeztem a Jack Nicholson-életrajzzal, azóta Steven Spielbergét olvasom és ő ennek a fő producere, szóval így még egy kis extra érdekesség is volt számomra. A rövid, egyszerű, figyelemfelkeltő cím megint egy remek mozit takar, lássuk, mi ez: 

1979-ben járunk az ohioi Lillianben. Az apró városkában él a tizenéves Joe (Joel Courtney), aki barátaival (Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso és Zach Mills) saját zombifilmjük elkészítésén munkálkodik szabadidejében. A "rendező" Charles aztán egyik nap felkéri a suli legszebb lányát, Alice-t (Elle Fanning), hogy szerepeljen az egyik jelenetben, ő pedig igent mond. A srácok éjjel kiosonnak a vasúthoz, hogy rögzítsenek néhány snittet, amikor jön egy szerelvény és ezt belefoglalják a moziba. De egyikük sem számít arra, hogy a vonat kisiklik és óriási pusztítást hagy maga után. A kis szemtanúk megegyeznek, hogy senkinek nem beszélnek a dologról, ám ezután az éjszaka után a városkában elszaporodnak a különös események, ráadásul megjelenik a katonaság is. Joe, Alice és barátaik pedig a felvett képsorokat megnézve rájönnek, hogy volt valami a vonaton, valami megmagyarázhatatlan, ami a baleset után elszabadult otthonukban. De mit akar ez az entitás és vajon mi lesz a film meg a város lakóinak sorsa? 

Semmit sem vártam tőle, de megkaptam azt, amit már nagyon régen egyetlen mozitól sem: a szórakozást. A Super 8 egyetlen vágya, hogy szórakoztassa a nézőt és remek munkát végez e téren. A vonatkatasztrófa képsorai elképesztőek, még akkor is, ha a nézése közben azt gondoltam, hogy "azért ez túlzás". A filmforgatás tök jó, a srácok szimpatikusak, és külön tetszett, hogy tényleg hétköznapi fiúk. A rendező srác dagi, a hosszú hajú kicsi és fogszabályzót hord, a magas szemüveges meg olyan tutyi-mutyi, az utolsó srácnak meg nagy elálló fülei vannak - csupa olyan arc és személyiség, akikkel találkozhattál a suliban. A főhős Joel Courtney egészen egyszerű, mindennapos megjelenésű; a csapatból mindössze Elle Fanning lóg ki, aki fiatal kora ellenére már most túlszárnyalja szépségben a nővérét.  

Az alapszituáció Spielberg saját életéből származik: iskolás korában filmeket készített a barátaival/családtagjaival, és újból megjelenik egy bizonyos korábbi alkotásának fő motívuma, miszerint a különös valamivel csak a gyerekek tudnak szót érteni, a felnőttek pedig önös célokból bántani akarják. A Joe életét beárnyékoló tragédia a halál elfogadásáról mesél, ami gyerekként talán még nehezebb, mint felnőtt fejjel; a két csonka család közt fennálló ellentét szintén erre vezethető vissza. Spielberg egészen fiatal volt, amikor az apja elhagyta a családot, ez visszaköszön Alice-nél, csak anyával. És megjelenik még, bár csak felszínesen, a nagy esemény, a tini-szerelem is, de egy manapság szinte idejétmúltan romantikus módon, ami szerintem marhajó. Ha pedig a főszereplők gyerekek, akkor sokat lehet nevetni, hiszen a gyerekkor a vidámság időszaka:) 

A látványvilág nagyszerű, a Cloverfieldben látott módon mindig csak részleteket mutatnak a valamiből, most is inkább a hangok keltik életre. Elképesztő, mikor üvölt, a hideg futkos az ember hátán... A hozzá kapcsolódó eseménysor végtelenül egyszerű, de nagyszerű, igazán családbarát megoldás. Bár csak ritkán hallhatunk zenét, de amikor mégis, akkor remek régi dalok szólnak, meg egy csomószor a hangeffektekkel ijesztenek ránk. A játékidő alatt elénk tárulnak a '70-es évek végén felnövő gyerekek mindennapjai, a kertvárosi élet jellemzői és mindezt sikerült úgy kivitelezni, hogy elkerülték a csöpögős amerikai nacionalizmus felvonultatását - á lá A függetlenség napja. A főszereplők remekelnek, bár elsősorban Fanning és Courtney emelkedik ki közülük, de nekem Griffiths és Lee játéka is tetszett. A felnőttek közül ismerős lehet Alice apja, Ron Eldard, akit A szellemhajóban láthattunk; az ezredes bőrébe bújt Noah Emmerich a Truman Show-ból és a napszemüveges, bajszos néger, Richard T. Jones, a Reneszánsz emberből. A rendező J.J. Abrams valahol felbukkan katonaként, a zeneszerző Michael Giacchino pedig Crawford seriffhelyettest játssza.  

Érdekességek: A történet két különböző ötletből állt össze: az egyikben a '70-es évek végén pár gyerek filmet forgatott, a másik egy űrlény-invázió volt. A rendező ugyanakkor szeretett volna tisztelegni Steven bácsi mozijai előtt, főleg az E.T. és a Harmadik típusú találkozások járt a fejében a forgatókönyv megírásakor. Spielberg szinte folyton ott volt a helyszíneken és mind ő, mind Abrams azt nyilatkozták, hogy ez volt a legszórakoztatóbb forgatás, amin valaha részt vettek. Charles alkotását, a The Case-t igazából elsősorban Gabriel Basso meg a többi gyerek találta ki, a direktor csak segített nekik. A kész rövidfilmet a végefőcím elején megnézhetjük és nagyon király, érdemes megvárni:D  

Elle Fanning csak 12 éves volt a felvételek idején (azért amikor Joe elmegy Alice házához és a lány apja éppen hazajön, akkor legalább 16-nak néz ki), így a törvény szerint nem vezethetett: ezt úgy oldották meg, hogy egy kaszkadőr a hátsó ülésről, távirányítással vezérelte az autót. Mikor a főszereplő fiú szembenéz a végén a lénnyel, akkor a haját borzoló fuvallat (a valami lehelete) valójában Abrams, aki egy nagy kartonpapírral legyezte Joel Courtney-t:D A városházi gyűlésen az asszisztensek között a szemfülesek felfedezhetik Dakota Fanninget. A Super 8 volt Courtney és Riley Griffiths első filmje. Zach Mills-szel a Mr. Magorium meseboltjában találkozhattunk, Ryan Lee pedig benne van a legújabb Dévid Getta-klipben (és egyébként a hatalmas fogaival meg a fura arcával tisztára úgy néz ki, mint a csalfa volt barátnőm:D:D:D:D). A szörnyet Coopernek nevezték el a stábtagok, a mozgását pedig Bruce Greenwood szolgáltatta, az ő digitális lenyomatára építették fel a bestiát. A névtelen mellékalakok közt találhatunk egy Zilai Zoltán nevű úriembert, aki a katonák egyikét alakította.  

A benzinkutat Kelvin-állomásnak hívják, ez a név Abrams egyik visszatérő motívuma. A vonat teljesen számítógéppel rajzolt, a baleset pedig direkt eltúlzott, hogy emléket állítsanak vele a régi nagy katasztrófafilmeknek. Az éjszakai jelenetet tényleg éjjel vették fel, külső helyszínen és nem egy elsötétített stúdióban. A végén lévő mágneses mezős részben látható az a bicikli, amivel Elliot elmenekíti E.T.-t az üldözőik elől és megállapítható, hogy csak bizonyos tárgyakat vonz a mező, amiket a lény maga választ ki. Amikor Joe szembenéz a teremtménnyel, az a fiú halott édesanyjának szemével néz vissza rá. Fura hiba, hogy a srácok a suliban valahogy képesek lejátszani a filmfelvételeket, pedig nincs áram a városban. A The Case-t sajnos nem lehetett valódi 8 mm-es filmre venni, mert a szemcséssége miatt az utómunka lehetetlenné vált rajta, ezért 16 mm-es szalagra rögzítették. Ahogy a Cloverfieldnél, a promóció részeként itt is többféle vírus-marketing-kampányt indítottak, a Valve pedig a Portal 2 mellé kiadott egy interaktív előzetes-játékot, ahol a játékos a vonaton van, mielőtt az kisiklik, aztán pedig a trailerhez hasonlóan kinyílik az ajtó és hallhatjuk a szörny hangját. 

A Super 8 50 millió dollárból lett és kis híján 260 milliót hozott vissza. A kritikusoktól azon nyomban pozitív visszajelzéseket kapott, főleg a nosztalgikus mivolta, a kitűnő látványelemei és a jó zenéje miatt dicsőítették - többen 2011 egyik legjobb nyári mozijának választották. Külön elismerték Elle Fanninget és Joel Courtney-t játékukért, viszont a mozi befejezése sokaknak nem tetszett. A nézőket szintén megosztotta a lezárás, egyesek erőteljes, érzelmes, kielégítő megoldásnak tartották, mások erőltetettnek és elhamarkodottnak - nekem tetszett.  

Ez egy marhajó mozi, amiben keveredik az ifjúsági film, a sci-fi és a dráma. Látványos, lenyűgöző, humoros és kiemelkedően szórakoztató, csak ajánlani tudom! 

Pontozás: 

imdb: 7.1 (4 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5 

Utólagos szerkesztés: Másodszorra, magyarul nézve inkább a nagyon erős érzelmi töltete, a szépsége és a jó viccei fogtak meg a Super 8-ban. Már nem volt olyan izgalmas, de a szívszorító és a kedves pillanatok így is meghatottak:) Nagyszerű alkotás, érdemes többször látni!

Hírek: 

- J.J. Abrams pénzeli az egyelőre még cím nélküli Cloverfield-folytatást; valamint producere és rendezője lesz a 2013-as új Star Trek-epizódnak. Ezeken felül íróként és direktorként működik közre egy Revolution névre hallgató, tévére készülő sci-finél. A történetről: "Egy csapat ember harcol a túlélésért és szeretteik megtalálásáért egy világban, ahonnét mindenfajta elektromos energia hirtelen rejtélyes módon eltűnik." (Az első lett a Cloverfield Lane 10, a második a Sötétségben, amiről írtam is.)

- Steven Spielberg támogatja a Sötét zsaruk 3.-at és a Stephen King regényeiből készülő The Talisman tv-sorozatot (már a Poltergeist óta együtt akart dolgozni Kinggel). Valamint ő a producere a Jurassic Park IV-nek és a When Worlds Collide-nak, amiben egy bolygó neki fog ütközni a Földnek és a közelgő katasztrófa árnyékában láthatjuk, hogyan viselkednek, mit tesznek az emberek. Spielberg rendezni is készül, mégpedig a Robopocalypse névre hallgató dráma/sci-fi/akciót. Ebben egy jövőbeli robot-lázadás utáni események szemtanúi lehetünk - kicsit Terminátor-koppintásnak tűnik, nem? (A Men in Black 3. részéről azóta elkészült a cikkem, a Jurassic Park 4 pedig végül Jurassic World néven látott napvilágot.)

- Joel Courtney lesz egy 10 000 000. Mark Twain-feldolgozásban, a Tom Sawyer & Huckleberry Finnben Tom. 

- Elle Fanning jövőre egy drámában szerepel, a Bombban: "Két tinédzser lány életét mutatja be a '60-as évek Londonjában." Fanning mellett főbb szereplő lesz Christina Hendricks és Anette Bening. Elle még egy fantasy-ben is felbukkan egy év múlva: a Maleficentben a Csipkerózsika történetét mutatják be a gonosz Maleficent szemszögéből, akit Angelina Jolie játszik, Fanning a hercegnőt kelti életre. (Utóbbiról írtam azóta.)

Szólj hozzá!

Címkék: thriller dráma sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr154318393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása