Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.02.04. 16:06 Tévésámán

Tekken (2010)

A mai gyerekek már aligha tudják, milyen volt a videojátékok hőskora. Én igen későn (15 évesen) kaptam meg első saját számítógépem, de már előtte játszottam itt-ott olyan klasszikusokkal, mint a Doom II, a Quake II, az igazi GTA és az Age of Empires. Ám nem beszélhetünk a régi időkről a mára már szinte eltűnt videojáték-árkádok említése nélkül. Ezeken a helyeken 100 Ft-ért lehetett automatákon játszani a House of the Deaddel, a Jurassic Parkkal, a Mortal Kombat Trilogy-val vagy éppen a Tekken-sorozat valamelyik darabjával. Ezzel el is érkeztünk írásom tárgyához, a verekedős játékokhoz. Számomra három nagy név van ebben a műfajban: a már kezdetektől fogva fantasztikus grafikájú Soul Calibur, az erőszakosságáról elhíresült Mortal Kombat és az egyszerű, de élvezetes Tekken. (Persze ide lehet még sorolni a Street Fightert, de mivel azzal sosem játszottam, így kihagyom a listámról.) Az előbbi felsorolás kb. a minőségi sorrendet is mutatja: a SC 3D, szép, kidolgozott figurákkal, érdekes harcrendszerrel (ki lehet ütni az ellenfelet a pályáról) és rengeteg lehetőséggel; a Mortal 2D, véres és vicces (gondoljunk csak a kivégzésekre); a Tekken viszont nem olyan szép, nem olyan érdekes, de mégis jó. Míg a Soul Caliburból tervezett film sosem készült el, a Mortal Kombatből már két egész estés akciófilm és legalább két tévésorozat létezik, ráadásul csinálják a harmadik felvonást. A Tekkenből 1998-ban lett egy anime-mozi, de egészen tavalyig (16 évvel az első játék bemutatója utánig) várni kellett az élőszereplős verzióra. Kérdés, hogy érdemes volt-e várni...

A jövőben a világot mamutcégek irányítják, az egykori USA helyén most a Tekken vállalat területe van. Helyszínünk a főváros, Tekken City, ahol a civilizált városlakókat fal választja el a kinti gettó szegényeitől. Ott kint él Jin Kazama (Jon Foo), aki az ellenállási mozgalom csempésze, ám hidegen hagyja az ügyük, egészen addig, amíg az anyját meg nem ölik egy tisztogatási akcióban. Jin ekkor megfogadja, hogy bosszút áll, ezért jelentkezik a cég által évente megrendezett harcművészeti bajnokságra, a Vasökölre. Ő az első, aki bejut a gettóból, de vajon helyt tud-e állni majd az arénában? Talán igen, mert segítségére van edzője, a visszavonult harcos Steve Fox (Luke Goss) és a szintén a verekedésben részt vevő csinos Christie Monteiro (Kelly Overton). Talán együtt, összefogva győzhetnek és a fiatal főhős bosszút állhat a Tekken vezérén, Heihachi Mishimán (Cary-Hiroyuki Tagawa), akit az anyja halála miatt vádol - de mi van, ha nem ő áll emögött és őt is csak kihasználta valaki?

Fogalmam sincs, mi a Tekken-játékok sztorija, de el kell ismerni, hogy a számítógépes karaktereket nagyon jól keltették életre. Igaz, hogy van köztük olyan, aki nem hasonlít eredeti önmagához (pl. Jin haja egészen más, Kazuyo teljesen máshogy néz ki), de a legtöbbjük elképesztő hasonlóságot mutat a digitális karakterekkel (pl. Eddy Gordo és Yoshimitsu). Az egyetlen dolog, amit cikkem tárgyának megtekintése előtt tudtam, az volt, hogy Cary-Hiroyuki Tagawát kérték fel Heihachinak, ami óriási, hiszen ő volt anno a félelmetes Shang Tsung a Mortal Kombatben - a Tekkenből egyébként ő, Yoshi, meg a filmből kimaradt Ogre a kedvenceim. Valójában csak azt vártam, hogy sorakoztassák fel az ismert animált alakokat hús-vér formában, ezt az elvárásomat teljesítették. A főbb harcosok: Jin, Kazuyo (Ian Anthony Dale), Heihachi (ő sajnos alig harcol), Yoshimitsu (Gary Ray Stearns), Raven (Darrin Dewitt Henson), Marshall Law (Cung Le), Eddy Gordo (Lateef Crowder), Christie Monteiro, Bryan Fury (Gary Daniels) és még megjelenik a lényegtelen, de legalább a sorozatból ismert Nina Williams, Anna Williams, Sergei Dragonov és Miguel Roja is. (Utóbbi kettő eredetileg Dragunov és Rojo.)

Anno a Mortal Kombat-filmhez sikerült egy jó sztorit kitalálni, de ott a játék készítői beleszólhattak a dologba, itt azonban nem. Sajnos nincs új a nap alatt, Liu Keng is bosszút akart állni a főgonoszon és Jint ugyanez motiválja; viszont aztán jön egy új ok, amiért harcolhat, ez pedig ismeretlen apjának felismerése. A Vasököl verseny maga olyan, mint Amerikában a Super Bowl, mindenki nézi, ezért hatalmas pénz van benne - ez jó ötlet, teljesen hihető. Szóval feltálalnak nekünk nagy adagnyi akciót, egy kis erőltetett drámát meg valami fura, összecsapott szerelmi szálat. Jinnek ugyanis van egy csaja kint, de amint bejut a versenybe, Monteiroval is összejön, szóval korántsem az a monogám típus. És persze közben mindkét lány aggódik érte, de a kinti barátnő inkább csak kirakatfigura. A verseny maga túl gyorsan zajlik le, és például Anna egyáltalán nem harcol. Az egyes karakterek specialitásai közül leginkább Gordoét sikerült visszaadni, mert bár Yoshi kurvajól mutat, de eldobja a kardját, amit biztosan nem tenne meg a "valóságban". Sajnos az utolsó három harc (Jin és Yoshi, Jin és Fury, Jin és Kazuyo) eléggé zavaros, valahogy egyiknél se értettem meg, hogy mivel győzi le hirtelen a fiú az ellenfeleit - Fury-nél például abszolút érthetetlen, Kazuyonál meg annyira gyorsan történik, hogy lehetetlenség felfogni... A legjobb rész egyértelműen Roja és Kazama harca, az úgy tökéletes, ahogy van, de azért a Law elleni küzdelem is fasza. A táncolós szekvencia azért férfiszemmel nagyon jó:D, mert Kelly Overton istenien mozog... Egy jó pont azért is jár, amiért Luke Goss-nak végre pozitív szerepet adtak.

Érdekességek: Jon Foo egy rövidfilmben eljátszotta Ryut a Street Fighterből; Ian Anthony Dale a Mortal Kombat: Legacy-ban volt Scorpion; Lateef Crowder pedig ugyanott Baraka. Gary Ray Stearns a Mortal Kombat Conquest egyik epizódjában tűnt fel, koponyás harcosként. Tamlyn Tomita, aki Jin anyja, a Babylon 5 pilotjában Laurel Takashimát keltette életre, de a sorozatban már nem ő játszotta ezt a szerepet, hanem Claudia Christian (csak akkor már orosz volt és Susan Ivanova). A rendező neve Dwight H. Little, aki, úgy tűnik, hogy a folytatások mestere, hiszen eddigi rendezései közt van a Halloween 4, a Szabadítsátok ki Willyt 2 és az Anakonda 2. Egy vicces név a stábból: Krystal Mayo (Kristály Majonéz), aki go-go táncosnőt alakított. A Tekken 35 millió dollárból készült, először külföldön mutatták be, ott azonban nagyon rosszul teljesített, csak 1 700 000-et hozott vissza, ezért az USA-ban egyből videóra adták ki. Katsuhiro Harada, a Tekken játékok készítéséért felelős vezető leszólta a mozit, azt mondta, a Namconak (ők a készítő cég) "nem volt beleszólása a film készítésébe, a szerződés megkötötte a kezünket", később azt nyilatkozta, nem is érdekli, milyen a kész mozgókép.  

Röviden: Vannak benne jó részek, de amikor a verekedés vagy Kelly Overton helyett valami mást mutatnak, akkor unalmas. Még Tagawa úr se tud rendesen kibontakozni. Azért a bunyós mozik kedvelőinek ajánlom, nekik biztosan tetszeni fog, a játék rajongóit viszont óva intem tőle, hacsak nem hozzám hasonlóan Yoshimitsu-imádók:D 

Pontozás: 

imdb: 4.8 (4 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 3/5 

Hírek:

- Luke Goss következő munkái közt van az Inside című horror (amiben két rabnak a börtönből kell kimenekülnie egy szörny elől, ami mindenki mást legyilkol és egyikükhöz valamilyen módon kötődik), a Death Race: Inferno (a Halálfutam folytatása, ha jól tudom, a harmadik) meg az Extinction névre hallgató fantasy (ez talán robotos lesz). 

Várható írások: Leon, a profi.

Szólj hozzá!

Címkék: akció fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr474065888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása