Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.02.02. 00:17 Tévésámán

Predator - Ragadozó (1987)

Megint olyan eset forog fenn, amikor a folytatások előbb kerülnek fel az oldalra, mint az eredeti. Ugyanis már régen megvan a Predator 2, a Ragadozók és az AvP 1-2 is, csak ez hiányzott. Nagyon nagy kedvencemről van szó most, mert ebben született meg az egyik leges legjobb filmes szörnyeteg, a Ragadozó. Marcona külseje ellenére intelligens, felülmúlhatatlan technikai fölénnyel bír és ezek dacára egy barbár sportot, a vadászatot űzi, már-már megszállottan. Prédái mindig az univerzum legveszélyesebb lényei, így a született gyilkos Alien és az eszes, a környezetéhez gyorsan alkalmazkodó ember. Mégis attól tetszik annyira, hogy hatalmas, erős, ijesztő és hosszú a haja:) Tök király fegyverei vannak (minden részben valami új), remek a hangja, a külseje, egyszerűen tökéletes. Csak azt utálom, hogy sose ő nyer... 

Különös, de az egész Ragadozó-sztori egy hollywoodi viccből alakult ki. A nyolcvanas évek közepén, amikor a Rocky már a negyedik részénél járt, azt kezdték mondogatni, hogy mivel Balboa már a Földön nem találhat legyőzőre, következő ellenfele E.T. lesz (és ekkor még szó se volt a Rocky V-ről). Viszont egy testvérpár, Jim és John Thomas lehetőséget láttak a viccben, ezért összedobták a Vadász című történetet, amiben egy igazi keményfiú egy űrből jött harcossal méri össze az erejét. Az 1985-ös szkriptből aztán '86-ban kezdtek filmet forgatni, ám sokáig nehezen haladt a dolog, mert az eredetileg Jean-Claude Van Damme-nak szánt szerep, a nindzsa-szerű földönkívüli nem volt elég meggyőző, a rendező John McTiernan pedig még újoncnak számított a szakmában. A folyton panaszkodó és a többi szereplőhöz képest alacsony Van Damme-ot gyorsan lecserélték, a helyére a 220 centi magas, kosarasból lett színész, Kevin Peter Hall állt; a szörny-guru Stan Winston pedig szintén beszállt a buliba és egy repülőúton, James Cameron sugallatainak felhasználásával megtervezte a gyík-ember-rák-keverék óriást, aki aztán bevonult a filmtörténelembe.

"Valami seggfej szerint ti vagytok a csúcs." 

A mozi egyértelműen a szörnyre és a fénykorát élő főhősre, az izomkolosszus Arnold Schwarzeneggerre épült, de utóbbi felvetette, hogy jobb lenne egy csapat, ne csak ő harcoljon egyedül a lénnyel. Az ötlet mindenkinek tetszett, így szerződtették a Rocky-mozik sztárját, Carl "Apollo Creed" Weathers-t, az egykori pankrátor Jesse Venturat és a Schwarzival a Kommandóban együtt dolgozó Bill Duke-ot. Mellettük volt még a balhéiról közismert Sonny Landham, a spanyol származású Richard Chaves és a forgatókönyvíró Shane Black, akit McTiernan felügyeletére, meg az akkoriban íródó Halálos fegyver munkálatai miatt vettek be. Mind Blacknek, mind Venturanak ez volt az első szerepe. A csapat tagjai mellett meg kell még említeni Peter "Optimus Fővezér" Cullen szinkronszínészt is, aki a lény megszólaltatásáért volt felelős.

Pár szót a sztoriról: Dutch őrnagy (Schwarzi) és elit mentőosztaga új feladatot kap, ami a brazil őserdőbe szólítja őket. A csapatnak egy állítólagos minisztert kell kiszabadítania gerillák fogságából, ám még a tapasztalt harcosok is meglepődnek, mert rögtön érkezésük után megnyúzott holttestekre bukkannak, akik életükben amerikai katonák voltak. A rejtélyek száma pedig egyre csak nő, mert miután rajtaütnek az ellenségen, kiderül, hogy a megbízó Dillon (Weathers) átejtette őket - de ez még csak a kisebbik gond. Ugyanis egyre bizonyosabbá válik, hogy nincsenek egyedül a dzsungelben. Valami lassan elkezdi egyenként levadászni őket, így a hamis mentőakcióból élet-halál harc alakul ki. Végül csak Dutch és a förtelmes lény maradnak, így közöttük dől majd el, ki lesz a végső győztes és ki hagyhatja el élve (netán trófeákkal megrakodva?) az erdőt. Vajon legyőzheti-e az ember a testileg erősebb és technikailag fejlettebb szörnyeteget, vagy skalpja bekerül a Ragadozó páncélját díszítő tárgyak közé? 

"Mind itt halunk meg." 

Ezzel az alapfelállással lehetetlenség elrontani egy filmet, túl sok jó dolog van benne, hogy rosszul sikerüljön:) Mai szemmel nézve mindössze egyetlen vonásába tudok belekötni, a láthatatlansági effektusba, ami a XXI. századi nézőnek már finoman szólva idejétmúltnak tűnik. Ellenben a vadász külseje tökéletes, az akkori filmesek még iszonyatjó maszkokat/jelmezeket tudtak csinálni. Hall karaktere rendkívül életszerű, szinte lelép a vászonról. A kommandó is fasza lett, érezhető köztük az összetartás, látható, hogy ezek durva fazonok, akikkel nem érdemes ujjat húzni - főleg abból a részletből látszik, amikor a fél erdőt lekaszálják sortűzzel:D Az egészre a koronát a remek zene teszi fel: Little Richard slágere, a Long Tall Sally és a nekem külön tetsző, harci dobokból álló visszatérő főtéma. A játékidő első fele egy vérbeli akciófilm, ahol a tökös amerikaiak valagba billentik a gazembereket és magukkal viszik az egyetlen túlélőt, egy szép lányt (Elpidia Carrillo). Utána pedig kezdődik a vadászat, ahol az eddig legyőzhetetlennek látszó férfiak lesznek a zsákmányállatok. Szóval van itt akció, sci-fi, pici horror és mindez megfelelően vegyítve.  

Érdekességek: Blain fegyvere egy minigun, amit alapvetően helikoptereken használnak, azonban számos módosításon esett át. Először is, lelassították, hogy lehessen látni a forgását; másodszor, mivel lehetetlenség megfelelő elektromos energiaforrás nélkül működtetni, ezért a hozzá tartozó akkumulátor kábeleit Jesse Ventura jelmezében rejtették el. A valóságban az egyszer Nagymamának, egyszer Nagypapának nevezett fegyver olyan erős, hogy ha egy ember lőne vele, azt fellökné; itt pedig elvileg azért mondana csődöt, mert hiányzik a hozzá való erőforrás, meg azért, mert a Blaint kivégző plazmatöltet átégeti a hátán cipelt lőszeres zsákot - de mindez nem akadályozza a szereplőket. Később ugyanez az ágyú bukkant fel a Terminátor 2-ben. Az imdb szerint, amikor Hawkins kikérdezi a lányt, ő spanyolul azt válaszolja a "Mi történt, hölgyem?" kérdésre, hogy "Nem tudom, nem vagyok biztos benne.", nem pedig azt, hogy "a vadon ragadta el". Másik hiba, hogy bár Dutch egész testét elfedi a sár, a szeme szabadon marad, így továbbra is sugározza a hőt, ezért a Predatornak meg kellett volna látnia.  

"Mind hülye buzik vagytok, nem tudjátok, mi a jó." 

Sonny Landham csak azzal a feltétellel kapta meg a munkát, hogy egy testőr éjjel-nappal vele volt, hogy megakadályozza őt a rendbontásban. A forgatást hónapokra leállították Schwarzenegger egyéb irányú elfoglaltságai (például az esküvője és a nászútja:)) miatt. Mind Arnold, mind a rendező 25 fontot fogyott a forgatáson - előbbi a szerepére felkészülve; utóbbi azért, mert nem evett a mexikói kajákból. És ő járt jól, mert a többiek mind hasmenést kaptak a fertőzött víz miatt. John McTiernan eltörte a csuklóját a forgatás alatt, de folytatta a rendezést. Jim Thomas társproducer is volt, testvére azonban nem. Elpidia Carillo a Ragadozó 2-ben ugyanezt a karaktert kelti életre. A stábnak több kellemetlen hátráltató tényezővel kellett megküzdenie, így például a dzsungelben őket fogadó borzasztó hideggel, amiket hőlámpákkal győztek le. A színészeknek a nehéz terep próbára tette az állóképességét, mivel egyikük elmondása szerint "...mindig domboldalon forgattunk. Egész nap domboldalakon álltunk, egyik lábunk fent, másik lent. Borzasztó volt." Dutch alakítójának még a jeges, mocskos és piócákkal telt vízzel is meg kellett birkóznia, a felvételek sokasága miatt pedig három hétig borította sár a testét. A kommandó tagjaival még egyszer, utoljára találkozhatunk a stáblistában, ahol mindnyájan tisztelegnek a közönségnek - ki így, ki úgy.  

"Mi az isten vagy te?!"-rovat 

Amikor a szörny elkapja az első katonát (akit "elragad a dzsungel"), ott még Van Damme bújik meg az effekthez használt speciális vörös ruhában. Az eredeti lényként egy dokumentumfilmben szintén ő látható (képet mellékeltem feljebb, ilyen lett volna a szörny az első dizájn szerint). Peter Cullen nem nagyon akarta elvállalni a feladatot, mert az előző munkájában (a King Kongban) nagyon megerőltette a hangját, így pihennie kellett volna, de a maszk nélküli Predator arca meggyőzte, hogy beszálljon a produkcióba. A vadász vérét diszkókban használatos világító rudak folyadékából és zseléből állították elő, a színe a besorolás miatt zöld. A sisakon belüli szkenner-hangok egyik összetevője egy ostorcsapás. A láthatatlan harcos haját nem animálták, ezért álcázáskor kopasznak tűnik. Mind ebben, mind a második részben benne van, hogy a teremtmény valahogy képes felvillantani a szemét (persze csak a sisak üvegét), azonban az AvP-ben és a Predators-ban már nem. Ugyanakkor itt egészen emberi hangon röhög és úgy látszik, alapvetően az infra-tartományban lát, mert maszk nélkül úgy jelenik meg előtte minden. De feltételezhető, hogy már ekkor is többféle látásmódja van, mert ezekkel találja meg a fém csapdákat és így célozza be a fegyvereket. A hangutánzása (felveszi az emberi beszédet) főleg a folytatásban lesz fontos, itt pedig először hallhatjuk a nagyon király "célzáshangot", amikor a három vörös lézerpont kiválasztja a plazmaágyú következő célpontját. A Predator-ruha nehéz volt és rosszul kiegyensúlyozott. Kevin Peter Hall (a képét lásd lejjebb) nem látott ki a jelmezből, ezért sokszor el kellett próbálni a jeleneteit, mert utána emlékezetből játszott. Őt egyébként a végén láthatjuk "civilben", a helikopter pilótájaként.

A Ragadozó 15 millió dollárból készült és csak a bemutatása évében 98 milliót hozott be. Eredetileg rengeteg negatív kritika érte, elsősorban a sztorija miatt, de az évek alatt megkapta a neki járó elismerést. 2007-ben a Film.com megválasztotta 1987 hetedik legjobb filmjének; 2008-ban az Empire magazin a Top 500 Valaha Készült Legjobb Mozis listájának 336. helyét adományozta neki. Az Entertainment Weekly újság a 22. legjobb akciófilmként és a 14. legjobb "Rock-'em, Sock-'em" (lődd szét őket?) mozgóképként nevezte meg.  

Röviden: Egy elképesztően király főszörny, egy igazán hiteles kommandó, egy szép nő, sok lövöldözés, késelés, robbantás és végül a nagy összecsapás, amire mindenki emlékezni fog. Szóval így ahogy van, a Predator nagyon jó és mindig az is marad! 

Pontozás: 

imdb: 7.8 

Szerintem: 6/5 

Hírek:

- Arnold Schwarzenegger a többi nagy akcióhős mellett szerepel a The Expendables 2-ben és elvállalt még egy fantasy-t, a Black Sands-et, amiről egyelőre nem sokat lehet tudni.

- Shane Black írja és rendezi az Iron Man 3-at, ami az Avengers után jön. Kíváncsi leszek, mire mennek Jon Favreau nélkül... (Láttam, írtam róla; jó volt, de másodszorra már hatástalan.)

- Peter Cullen ismét megszólaltatja az Autobotok fővezérét, ezúttal a Transformers: Fall of Cybertron nevű videojátékban.

Várható írások: 12 dühös ember.

Most pedig két zeneszám következik, az első a Long Tall Sally, amit nem lehet kihagyni, ha erről a filmről van szó; a második meg egy klip, amiben Bill Duke az egyik főszereplő, érdemes végignézni:D (Utóbbit levették, de Busta Rhymes-tól a Dangerous volt az.)

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr124047102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása