Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.01.24. 23:00 Tévésámán

Jégtörők (Slap Shot, 1977)

Nagy Spawn-rajongó vagyok, ezért régen sokat böngésztem a spawn.comot és ott rengeteg olyan figurával találkoztam, amik arra vittek rá, hogy később megnézzem a filmeket, amikből készültek. Így történt pl. a Hellboy-jal, de ott figyeltem fel először a Slap Shotra is. Ha már figura készül belőle, akkor az valami (2016-ra ez már korántsem igaz), úgyhogy mivel most adta a Viasat3, meg is néztem. Triplán jól jött, mert egyrészt sportfilm (azokat szeretem), másrészt megtudhattam, kiket ábrázol a McFarlane-gyár figura-szettje, harmadrészt pedig végre láthattam valami Paul Newman-mozit - bevallom, azt hiszem ezen kívül egyetlen másik művét se láttam, pedig nem semmi színész volt. Lássuk hát, miről is szól a Jégtörők! 

Charlestown egy kis iparváros, amit leginkább a gyár tart el. A város hokicsapata a Chiefs, ami nagyon nagy pechszériától kísérve játszik a kis ligában, sose jön össze nekik semmi. Ráadásul kiderül, hogy a gyár bezárja kapuit és így 10 ezer munkás kerül az utcákra, ez pedig rosszat jelent a csapatnak is. Mert ha nincs ember, aki fizetni tudna a jegyért, akkor ki nézné meg az amúgy igen rosszul játszó fiúkat? A válasz hamarosan kiderül, ugyanis a kontár menedzser leszerződteti az idióta külsejű Hanson-tesókat (Jeff Carlson, Steve Carlson és David Hanson), akik már az első meccsükön összevernek és letaglóznak mindenkit. Az öregedő irányító/edző, Reggie (Newman) pedig meglátja a lehetőséget ebben, mert a közönségnek tetszik a cirkusz, így hamarosan a Chiefs elkezd durvábbnál durvább módszerekkel küzdeni a pályán, a jégkorong pedig lassan pankrációvá alakul. Közben azonban egyre feljebb haladnak a ranglétrán, egyre több lesz a szurkolójuk és a felhajtás is csak nő, de vajon hová vezethet mindez? Nyerhetnek-e így bajnokságot és ha övék lesz a kupa, vajon egyben maradhat-e a hazugságok talajára épülő csapat, vagy a pénzügyi válság miatt feloszlatják őket?

A nyitó 10-15 percben semmi nem történik, de érdekelt, hogy mi lesz. Csak jóval később, a Hansonok első bevetésekor indul be a film és bár sokszor olyan dolgokról esik szó benne, amik aligha nevezhetőek érdekesnek (Reggie szerelmi és szexuális élete), van egy megfoghatatlan hangulata, ami odaszegezett a képernyő elé és a nagy bunyókká fajuló meccsek hatalmasak, szóval volt mit nézni. Azért mégse lehet csak úgy elmenni a film kora mellett, ugyanis az eltelt több mint 30 év miatt a poénok megkoptak, kevésbé viccesekké váltak, de azért így is akad pár humoros jelenet. A Slap Shot abszolút egy emberre koncentrál: Newmanre, így csak azt láthatjuk, ami vele vagy körülötte történik. Mindössze a játszmák azok, amik alatt a hangsúly kicsit áthelyeződik a többi csapattagra, a játékra és a bunyóra; a fennmaradó időben azt mutatják, hogy próbál Reggie csajozni, hogyan akarja egyben tartani a bandáját és végülis hogy miként akarja megtalálni a saját boldogságát.

Kérdés, hogy mennyire fontos itt a hoki? Az elején szinte alig, amit pedig később látunk, az valódi jégkorong helyett inkább Bud Spencer és Terence Hill a jégen:D Az egyes karakterek nem annyira kidolgozottak, mindenkinek van valami emberi jellemzője, de ezeknek a jégen szinte semmi szerepe nincs, hiszen például mit számít a pályán, hogy valaki francia-e? De legalább itt bemutatják azt, ami a többi sportfilmből nagyrészt hiányzik, az életszerűséget. Mindenki káromkodik, anyázik, senki sem szupertehetség, de fura módon mégis elveszett a "te ezt basztad el, te azt basztad el, figyelj erre, passzolj", stb., ami a csapatszellem meglétét igazolná. Senki se hibáztat senkit, a játékosoknak nincs konfliktusuk se egymással, se az edzővel - egyetlen kivétel ez alól Michael Ontkean Nedje, aki direkt kimarad a verekedésekből, és helyette rendes hokit akar játszani. De ő is csak Reggie-vel kerül összetűzésbe és akkor se valami nagy dologról van szó, hanem sima passzív ellenállásról. Szóval van is hoki, meg nincs is, van is csapat meg nincs is, vannak is karakterek, meg nincsenek is...

Nagyon sokszor csúnyán beszélnek a szereplők, ettől az egész annyira valóságos lesz; ezen kívül van leszbikus meg homokos karakter, rengeteg szó esik a szexről és az ágyjelenetben sokáig mutatnak egy félpucér hölgyet, vagyis itt a takaró mindenkinek ugyanaddig ér:) Visszatérő motívum az elveszett szerelem, hiszen Reggie a volt nejét akarja visszakapni, Ned pedig, bár szétmegy asszonyával, Lily-vel, mindketten titokban a másikra vágynak. Newman karaktere próbálja elnyerni valamelyik nő szívét, de hogy sikerrel jár-e, azt nem árulom el. Az életszerű légkör megteremtését szolgálja az is, hogy bemutatják, amint a jégkorongosok rárepülnek egymás feleségeire, és emellé a készítők rámutatnak a sport-bizniszben utazó gazdagok machinációira. Egy mellékszálban megjelenik, hogy mi mindent tesz meg az edző a csapata egyben tartásáért, akár az egész világot hajlandó átverni - más kérdés, hogy ez jó-e vagy sem. A végén pedig csinálnak egy fordulat-fordulatot, amihez hasonlót még sose láttam, pláne nem sportfilmben, ez még külön érdekes (arra gondolok, hogy mi történik az utolsó meccsen).

Számomra Newman mellett három ismert arc akadt: Brad Sullivan - a perverz Morris, aki Thomas atya volt az Apácashow 2-ben; Swoosey Kurtz - itt az egyik játékos felesége, és pl. Vadtűz a Buboréksrácban; valamint M. Emmett Walsh - Dickie Dunn, az alaptalan híreket megíró újságíró, pl. a Kelekótya karácsonyban találkozhattunk vele. A Hansonokat valódi hokisok játszották: Jeff és Steve Carlson tesók a valóságban is, ráadásul van egy harmadik bátyjuk, Jack, aki azonban nem tudott részt venni a forgatáson, helyette jött David Hanson, aki szerencsére nagyon hasonlít a Carlsonokra. Steve és David jelenleg edzőként dolgoznak, Jeffről nincs adat. Michael Ontkean szintén profi jégkorongos volt, mielőtt színésznek állt. Még két embert meg kell említenem: Lindsay Crouse-t, aki Lily, Ned felesége (ő olyan cuki) és Susan Kendall Newmant, Paul lányát, aki pedig gyógyszertárasnőt és rajongót is alakított. A forgatókönyvet Nancy Dowd írta, testvére, Ned Dowd kis ligás élményei alapján. Ned a kaszkadőrök vezetőjeként és technikai tanácsadóként vett részt a forgatáson, valamint ő a rettegett afrofrizurás ellenfél megtestesítője. A rendező George Roy Hill, aki a nagyon különös Az ötös számú vágóhidat és a nem túl jól sikerült Fura farmot jegyzi.

"Az erőszak bemocskolja, megöli ezt a sportot."

Érdekességek: A slapshot a legerősebb lövés e sportban. A Chiefs-et a valóban létező Johnstown Jets inspirálta, amiben a szereplők közül többen játszottak; néhány verekedést a valóságban megtörtént események inspiráltak. Newman azt nyilatkozta, hogy ezen a forgatáson szórakozott a legjobban és ez volt a kedvence saját filmjei közül. Emellett megemlítette, hogy civilben elég keveset káromkodott, ám a Slap Shot után ez megváltozott, mert annyira beleragadtak a szitokszavak a beszédébe:) A Hanson-testvérek szövegei improvizációk voltak, a cselekedeteik nagy része ugyanígy spontán jött. Amikor az öltözőben a fiúk alumínium-fóliát tekernek a kezükre, azt azért teszik, hogy az ütéseikkel fel tudják szakítani az ellenfeleik arcát - állítólag a Carlsonok ezt csinálták élesben is, de ők ezt később tagadták. Szerintük éppen csak kőkeményre szárított vizes bőr-golfkesztyűik voltak:D A filmben "old time hockey"-nak, vagyis régi idők hokijának nevezik a rendes szabályok szerinti játékot, ám a való életben ezt éppen az ellenkező értelemben használják.

A Jégtörők készítési költségéről nincs adat, de 28 millió dollárt hozott be, ami azért szép summa, főleg 1977-ben. A kritika az évek alatt egyre pozitívabban állt hozzá, mára kultfilm-státuszban van. A mai napig sok NHL-csapat nézi a repülős vagy buszos utazásokon, sok profi hokis a kedvenceként nevezi meg mostanában is. Hatását mutatja, hogy a jégkorongozók egymás közt Dickie Dunn-nak nevezik azt az újságírót, aki megalapozatlan híreket közöl:) Kanada francia nyelvterületén különösen kedvelt alkotás ez, mert a két francia játékos egy ottani dialektust használ és azon káromkodnak. A már említett régi idők hokija mellett egyéb szólások is bekerültek a külföldi jégkorongozók nyelvezetébe, sőt, kint lehet kapni Chiefs-mezeket. Utólag valódi csapatok megválasztották maguknak ezt a nevet, jelenleg a világon legalább három hoki-csapatot hívnak Chiefs-nek. Ezek közt akad olyan, amelyik a filmben látott mezeket viseli.

A Hanson-tesók beépültek a popkultúrába, Jeff, Steve és David máig híresek erről a szerepükről - meg is élnek belőle, rengeteg hokimeccsen felbukkannak hozzájuk hasonló alakok az USA-n belül. Anno felajánlották nekik, hogy kapnak egy saját mozit, de visszautasították, mert mindegyikőjük a valódi sportkarrierjére akart koncentrálni. Őket ábrázolja a McFarlane által kiadott Cult Classics-széria három figurája, amiket össze lehet kapcsolni, ezáltal kialakítható egy közös dioráma - ezeket anno meg kellett változtatni, mert először véres uniformissal gyártották őket és a szülők panaszkodtak:) A Maxim magazin 1998-ban a Slap Shotot választotta a valaha készült legjobb "fiús mozinak"; az Entertainment Weekly Top 50 Kultfilm listáján a 31. lett. A GQ nevű újság beválasztotta aközé a 30 film közé, ami "megváltoztatta a férfiak életét", az egyik cikkírójuk szerint az utóbbi 50 év legjobb sport-mozgóképe ez. Hasonló véleményen volt a The Hockey News, ahol a világ legjobb jégkorong-filmjének választották. Két folytatása készült (Breaking the Ice, The Junior League), ezek videóra jöttek ki, mérsékelt sikerrel.

Érdekes film volt, de örülök, hogy láttam. A sportmozik egyik ősatyja, ami például a nagy kedvencemnek számító Kerge kacsák-trilógia előtt taposta ki az utat. Különös atmoszférája magával ragad, duplán csavaros befejezése még ma is meglepően hathat és a Hansonok tényleg nagyszerű fickók:D Aki szereti ezt a témát, mindenképpen adjon neki egy lehetőséget!

Pontozás:

imdb: 7.4 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (Az eleje és sok egyéb részlete kicsit unalmas.)

Hírek:

- M. Emmet Walsh egy érdekesnek tűnő dráma/fantasy-n dolgozik jelenleg, ez a The Odd Life of Timothy Green. A sztoriról: "Egy gyermektelen pár elás a kertjében egy dobozt, amiben benne van minden vágyuk egy gyermek iránt. Hamarosan pedig meg is születik a kicsi, ám Timothy Green több, mint aminek látszik." A női főszerepben Jennifer Garner. Mit gondoltok? Nekem elég jól hangzik. (Azóta megnéztem, írtam róla, tetszett.)

Várható írások: Predator.

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr113745478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása