Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.01.23. 22:20 Tévésámán

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső (Lock, Stock And Two Smoking Barrels, 1998)

Ha azt mondom, Guy Ritchie, akkor sokaknak Madonna volt férje ugrik be, ami elég szar. Viszont a legtöbbeknek a nagyszerű Blöff fog felrémleni, ami a szórakoztató krimi-akciófilmek netovábbja:) Ritchie később kiegészítette ezt a nem rossz Spílerrel és mostanában bizonyította, hogy más területen is remekül tudja kamatoztatni egyéni stílusát, lásd az új Sherlock Holmes-ot (és a folytatásával). De mindenki elindul valahonnan és emberünknek már az első mozija elképesztően magasra tette a mércét, mondhatni új műfajt teremtett - ez volt a Lock, Stock And Two Smoking Barrels...

Eddy (Nick Moran), Tom (Jason Flemyng), Szappan (Dexter Fletcher) és Dudva (Jason Statham) négy jó haver, akik megpróbálnak boldogulni az életben, ki így, ki úgy. Mivel Eddy nagyszerű pókerjátékos, ezért a fiúk elhatározzák, összedobnak neki 100 lepedőt, hogy részt vehessen Baltás Harry (P.H. Moriarty) elit éjszakai kártyapartiján, ahol aztán majd megszedi magát. Legalábbis ez a terv. De a dolgok nem ilyen egyszerűek, mert a dörzsölt Harry csal, így pedig átveri újonc játékostársát, aki ezzel félmillió fontot veszít. A négyesfogat egy hetet kap, hogy összeszedje a lóvét, de mégis honnan lehet ilyen rövid idő alatt ennyire sok pénzt szerezni? Ebben az esetben a szomszédból, ahol a magát csak Kutyának nevező tolvaj (Frank Harper) embereivel a környék legjobb marihuánáját termesztő hülyéket készül kirabolni. Hőseink felállítják a briliáns csapdát, ám arra nem számítanak, hogy a fű egy jelentős személyé; az antik puskák, amiket elrettentésül vettek, szintén hiányoznak valakinek és hát ki ne akarna lecsapni az 500 ezres zsákmányra? Az események pedig beindulnak, röpködnek a golyók és szállnak a jobbnál-jobb szövegek; de vajon ki viszi a bankot és ki találja majd magát a két füstölgő puskacső rossz végén állva?

"Nem lopott az áru, csak nincs kifizetve."

Ez egy óriási film. Már a pörgős nyitójelenet magával ragad és aztán is végig fenntartja a figyelmet. Mivel annyi szálon fut a cselekmény, muszáj figyelni ahhoz, hogy értsünk minden poént, meg tudjuk, ki kivel van, stb. Az ügyesen megalkotott karaktereknek mind-mind van valami saját, egyéni motivációja: van aki félelemtől, van aki nyereségvágytól és olyan is akad, aki bosszútól vezérelve járja útját; a sok külön szál pedig összefut végül és (elvileg) mindenki megkapja, amit érdemel. Mindezt pedig szórakoztató formában tárják elénk, a Ritchie-re oly jellemző megállított képekkel, lassításokkal, marhajó zenével, bunyóval, lövöldözéssel, basszamegezéssel és ütős poénokkal. (Nekem mindössze a jó nők hiányoznak belőle, csak a sztriptízbáros jelenetben van egy csaj, mindenki más férfi.) A befejezés szintén újító jellegű, hiszen a képzeletünkre bízzák, vajon mi történik a kép elsötétítése után.

Guy Ritchie író, rendező és szereplőválogató is volt. Ez Jason Statham és Vinnie Jones első filmje, mellettük pedig csupa olyan arc vonul fel, akiket már azóta láthattunk valahol. Jason Flemyng mostanában különféle szörnyeket játszik (pl. Azazelt a legutolsó X-Menben), de cigányként feltűnik Brad Pitt társaságában, a Blöffben. Steven Mackintosh-t, aki a füvesek vezetője, Tannis-ként láthattuk az Underworld 2-3-ban; a narrátort/Alant játszó Alan Fordot pedig szintén a Blöffben, ahol ő volt a Bunkó. P.H. Moriarty szerintem kiköpött Rade Serbedzija, elsőre össze is tévesztettem őket, a jobbkezét, Barry-t életre keltő Lenny McLean pedig híres-hírhedt tagja volt az angol éjszakai életnek, mielőtt színésznek állt. A történet szempontjából még pár embert muszáj megemlíteni: Stinget, aki Eddy apja; Victor McGuire-t és Jake Abrahamot, ők  a két balek, akiket Barry megbíz, hogy lopják el a puskákat; Stephen Marcus-t, ő Nick, a görög és Vas Blackwoodot, vagyis Rory Breakert. A producer Matthew Vaughn volt, akit egy pillanatra láthatunk, őt ráncigálja ki Kutya a kocsijából:)

"Meleg helyzet volt. És ha helyzet van, akkor lépni kell. Már ha olyan a helyzet."

Érdekességek: Amikor a görög összetöri az üvegasztalt, az véletlen baleset volt, de a rendezőnek annyira megtetszett, hogy visszatérő poént csinált belőle. Jason Statham a valóságban is dolgozott utcai árusként; Vinnie Jones-t pedig éppen a forgatás kezdésekor engedték szabadon a zsaruk, merthogy egy darabig a vendégszeretetüket élvezte a szomszédja elveréséért:) Dudvát angolul Baconnek hívják - vajon hogy sikerült ez a fordítási bravúr? A Barry által fojtogatott úriember Tim Maurice-Jones, a vezető operatőr; a producerek közt felfedezhetjük Sting feleségét, Trudie Stylert. 125-ször mondják a bassza meg valamelyik verzióját, a focimeccsen pedig a játékosok közt megnevezik Vaughnt és Ritchie-t. Érdekes hiba, hogy az állítólag az emberek reakciójából remekül olvasó Eddy akkor is tovább emeli a tétet, amikor Harry rendkívül feltűnő módon reagál a jó lapjárására - ezt mi is láthatjuk, mert ráközelítenek a Baltás szemére. Lenny McLean a bemutató előtt egy hónappal, 49 évesen hunyt el, agyi áttétes tüdőrákban, a filmet az ő emlékének dedikálták. 2000-ben indult egy, a film alapján készült sorozat, a Lock, Stock... (és minden egyes epizódnak másként folytatódik a címe).

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső 1 350 000 dollárból készült és több mint 25 milliót hozott vissza. A kritikusoknak és a közönségnek is nagyon tetszett, hamar kultfilm-státuszt kapott. A Total Film magazin 2004-ben a valaha készült 38. legjobb brit mozgóképnek választotta; 2000-ben a Mystery Writers of America nevű szervezet Guy Ritchie-t Edgar Awarddal tüntette ki a történet megalkotásáért.

Nagyon nagy film, látni kell! Könnyedebb a Blöffnél, rendkívül szórakoztató és izgalmas, mindenkinek ajánlom!

Pontozás:

imdb: 8.2

Szerintem: 6/5

Hírek:

- Jason Flemyng a legendás orosz horror, a Viy újrájában, a Viy. Vozvrashchenie-ben látható mostanság - talán ott is szörnyet játszik?

- Dexter Fletcher szintén egy borzongatós alkotásban bukkan fel, ennek címe Coven - valószínűleg vámpíros.

- Nick Moran a változatosság kedvéért ugyanúgy horroron dolgozik, ez pedig a 13 Eerie, a női főszerepben Katharine Isabelle.

- Jason Statham marad az akciófilmek területén, ebben az évben két folytatással jön majd a mozikba: The Expendables 2 (az elsőt meg kéne nézni...) és The Fast and the Furious 6 (sok lesz már...).

- Steven Mackintosh? Találjátok ki, mi a műfaja a vele készülő Elfie Hopkins-nak:D Annyit segítek, hogy erről szól: "Egy feltörekvő tini nyomozó belebotlik élete első ügyébe, mikor elkezd kutatni a szomszédjába költöző rejtélyes család után." Ebből nem biztos, hogy rá lehet jönni, na, megmondom: horror...

- Alan Ford a beszédes című Cockneys vs Zombies-ban ("Egy csapat bankrabló a zombiktól hemzsegő Londonból próbál kijutni.") és a szintén sokat sejtető Strippers vs Werewolves-ban játszik 2012-ben, utóbbiban Robert Englunddal együtt.

- P.H. Moriarty a gengszteresdiből horrorba átcsapó The Haunting of Harry Payne gárdáját erősíti ("Az egykori gengszter Harry Payne szembenéz erőszakos múltjával és az ellene irányuló síron túli bosszúval.").

- Frank Harpert a mostanság divatos görög mítoszokból merítő irányzatot valamiféleképp újraértelmező The Nephilimben nézhetjük meg hamarosan - a műfajt már nem is merem megnevezni:D

Más téma: Az új Heineken-reklámban sörrel koccintanak. Miért nem gondolkodik kicsit el a cég az országról, ahol reklámozni akar, mielőtt egy ilyet műsorra tűz? Ez olyan, mintha disznóhúst hirdetnének az araboknak... Az meg külön szégyen, hogy a magyar tv-társaságok nyugodtan játsszák ezt, mintha mi se történne bennük...

Várható írások: Jégtörők, Predator, ha szerencsém van, akkor mozizni is el tudok menni.

Itt pedig a film impozáns zenei felhozatalából a kedvencem, amit a nagy kártyaparti alatt hallhatunk, vagyis a Liar, Liar a The Castaways-től:


Szólj hozzá!

Címkék: krimi akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr473742105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása