Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.01.16. 16:10 Tévésámán

Jonah Hex (2010)

A Solomon Kane mellett az utóbbi időkben ez volt az a film, amit meg akartam nézni az HBO-n. Megint egy olyan, aminek a címe egy tök jó név (a hex valami átkot jelent, ha jól tudom) és képregény-feldolgozás, meg természetfeletti is van benne, ennyi már bőven elég nekem. Közben itt-ott olvastam, hogy milyen nehezen készül, mennyi gond van vele és hogy végül nem olyan lett, mint amilyennek szánták, ez pedig csak még kíváncsibbá tett. A Solomon Kane esetében középszerű élményben volt részem, ahhoz, hogy megtudjátok, vajon ez beváltotta-e a hozzá fűzött reményeimet, olvassatok tovább!

1876-ban járunk, a Vadnyugat virágkora leáldozóban van. Hősünk a polgárháborúban a déliek oldalán harcoló Jonah Hex (Josh Brolin), aki árulóvá vált a csapatán belül, megölte a legjobb barátját - aki történetesen a tábornoka fia is volt egyben - és ezért bosszút álltak rajta. Egykori felettese, Turnbull (John Malkovich) a szeme láttára meggyilkolta a családját és a meggyötört férfi arcára billogot égetett. Hex azonban valahogy túlélte a kínzást és a varjú indiánok sámánjai új életre keltették. Az immár különös képességekkel bíró hős tovább csúfítja saját arcát, hogy megszabaduljon a billogtól, majd Turnbull nyomába ered, de az bennég egy fogadóban, így a céltalan férfi fejvadásznak áll. Munkájában precíz és pontos, de őt magát is körözik, így naponta meg kell küzdenie a túlélésért. Egyszer aztán maga az elnök (Aiden Quinn) hívatja, ugyanis kiderül, hogy Hex ősellensége mégiscsak él és most éppen az USA eltörlésére készül egy szuperfegyverrel! Jonah az egyetlen, aki megállíthatja őt. Emberünk oldalán a csinos (?) prostival, Lilah-val (Megan Fox) elindul, hogy pisztollyal és baltával vágjon rendet az ellenfél sorai között - kérdés, hogy vajon időben érkezik-e vagy a sosem látott erejű pusztító gép megsemmisíti Washingtont, aztán minden mást? Ez lesz az utolsó július negyedike vagy marad még ország, ahol ünnepelhetnek jövőre is?

A figura maga nagyon tetszik. A DC képregény-univerzum lakója, akit John Albano és Tony DeZuniga hoztak létre, először 1972-ben lépett színre az All-Star Western című lapban. Őt fejlesztették tovább a filmhez: Brolin karaktere képes beszélni a holtakkal, de nem ám akárhogy, hanem baromijó, eredeti módon. Mindenhová varjak serege kíséri, látszólag megérteti magát az állatokkal, ezen felül pedig emberfeletti reflexei vannak. A rondasága mellé még adtak neki pár baromijó dumát ("Hány férfit fogadsz egy este?"), meg pár über-király fegyvert (lóra szerelt gatling-ágyú, robbanó nyilakat lövő pisztoly) és kész is a tökéletes főhős. Mi kell ahhoz, hogy még jobb legyen a mozi? Természetesen egy remek főgonosz, akit az ezen a téren jártas John Malkovich kelt életre. Végső formájában Turnbull kicsit olyan, mint egy rozmár, de jól néz ki és ugye erről az arcról könnyen el lehet hinni, hogy egy őrült elméhez tartozik:)

Az egyetlen igazi gyenge pont színészek terén a műnő Megan Fox - nem értem, mert mindenütt azért szidják Kristen Stewartot, hogy csak egy arckifejezése van, de Foxnak sincs több, ráadásul ő egy megcsinált "szépség". Akkor vajon miért nyomatják? Szóval a hölgy nekem nem tetszik és még tehetségtelen is, de azért az jó, hogy a legszebb lány a legrondább férfiba szerelmes, hiszen Hex talán az egyetlen becsületes ember azon a vidéken. A sztori életre keltésében olyan mellékszereplők segítenek, mint Michael Fassbender (az új Magneto), Wes Bentley (Amerikai szépség), Will Arnett (Jégi dicsőségünk), Michael Shannon (A rocker csajok), a már említett Aiden Quinn és a szigorúan uncredited Jeffrey Dean "Komédiás" Morgan. A rendező az elsősorban animációs filmeken animátorként dolgozó Jimmy Hayward volt (fura egy választás), akit a vonaton láthatunk valahol; a producerek között találjuk mindenki Joey-ját, Matt LeBlanc-ot, a zenék egy részét pedig a Mastodon nevű heavy metal-banda szolgáltatja (az énekes/gitáros Brent Hinds szintén a vonaton ül a katonák között).

Az effektek jók, főleg a halottasak, a szuperfegyver hihető, komolyabb baj a történettel sincs, de valahogy az egész olyan egyhangú. Nem mintha nem szurkoltam volna a főhősnek, meg aztán folyton azon járt az agyam, hogy "na most mi lesz", de mégsem volt érdekes, se izgalmas. Érthetetlen, hogyan lehetséges ez, hiszen minden adott hozzá... Különösen az újjáéledéses jelenet és a képzeletben végbemenő párbaj a rossz meg a jó között kitűnő, egy párszor nevetni is lehet, de ez sem elég ahhoz, hogy azt mondjam, jó volt.

Néhány érdekesség: Már 2000-ben, még a 20th Century Foxnál elkezdődtek a munkálatok egy Jonah Hex-tévéfilmen, de aztán ez fiókba került, amíg 2007-ben a Warner meg nem vásárolta a jogokat. A wikipedia szerint a műfaja "poszt-Civil Háborús antihősös western". A rendező a forgatás alatt cowboykalapban osztogatta az utasításokat. Josh Brolin az egyik harcjelenetben véletlenül eltörte John Malkovich hüvelykujját. Ez a film 47 millió dollárból készült, ám alig 11 milliót hozott vissza. A sikertelenség egyik oka, hogy egyszerre mutatták be a Toy Story 3-mal, ami elvitte a nézőket, a másik pedig, hogy a csekély amerikai bevétel miatt külföldön alig játszották, így az USA-n kívüli teljesítménye kevesebb mint félmillió lett. A "hozzáértők" mindenütt leszólták, a Houstoni Filmkritikusok Szövetsége megválasztotta 2010 legrosszabb filmjének.

Nagyon különös mozi ez, mert dacára annak, hogy minden benne van, amitől jó lehetne, mégsem lett az. Viszont sokkal szarabbra számítottam, úgyhogy végülis kellemes csalódás volt. Az egyéb műfajokkal kevert westernek kedvelőinek biztosan tetszeni fog, képregény-rajongóknak pedig érdekességképpen ajánlom.

Pontozás:

imdb: 4.7 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (Korántsem rossz, de nem is jó:))

Hírek:

- Josh Brolin alakítja majd a fiatal K ügynököt a Sötét zsaruk 3-ban. Ezen kívül készül az Oldboy amerikai újrája, aminek ő a férfi főhőse, párját Mia Wasikowska játssza. (Előbbit láttam, nagyon tetszett, írtam róla; utóbbi csúfos bukás lett.)

- Michael Shannon lesz Zod tábornok a Man of Steelben. (Láttam, írtam róla, szerintem borzalmas...)

- Michael Fassbender egyike a Prometheus szereplőgárdájának, amit már nagyon várok. (Ezt szintúgy láttam, és az előbbiekhez hasonlóan készítettem egy az élményeimet taglaló bejegyzést róla.)

- Wes Bentley a nagy durranásnak ígérkező Az éhezők viadalában bukkan fel ebben az évben. (Sajnos ezt szintén megnéztem, ráadásul moziban, akit érdekel, olvassa el a cikkemet róla!)

- Aiden Quinn az érdekesnek tűnő, romantikus filmnek mondott The Last Keepers-ben Virginia Madsen oldalán szerepel hamarosan. A történet megragadta a figyelmemet: "Egy világtól elvonult művészcsalád tinédzser lánya beleszeret egy furcsa fiúba az iskolában. Ekkor kiderül, hogy a lány titokzatos erőkkel bír és felfedezi családja ősi titkát, ami örökre megváltoztatja az életét." Jól hangzik, nem?

Várható írások: A végső megoldás: Halál.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr353555669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása