Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.24. 22:54 Tévésámán

Viharzóna (The Perfect Storm, 2000)

Nem szeretem a katasztrófafilmeket, de mindig van kivétel a szabály alól. Ez is egy ilyen alkotás, de itt elsősorban a természeti csapás helyett arról van szó, hogy hat férfi hogyan küzd meg egy sosem látott, elképesztő erejű viharral és hogy a szeretteikre milyen hatással van az idegtépő várakozás, hogy vajon viszontláthatják még őket valaha?

A történet alapját a valóság szolgáltatta: 1991 végén két hurrikán összeolvadt az Atlanti-óceánon és létrehozta az azóta is "tökéletes vihar"-ként emlegetett természeti jelenséget. A borzasztó csapásban odaveszett egy amerikai halászhajó, az Andrea Gail és hatfős legénysége, az ő történetüket és néhány szerencsés túlélőét dolgozta fel 1997-es könyvében Sebastian Junger (The Perfect Storm). A könyv sokban eltér a valóságtól, a film pedig ezen az írott művön alapszik, amit csak még tovább "torzít".

Szóval adott nekünk Billy Tyne kapitány (George Clooney), akit az utóbbi időben igencsak ver a sors. Hiába hajózik ki újra és újra az Andrea Gail fedélzetén legénységével, képtelenek elég kardhalat kifogni. A kevés pénz pedig rossz megélhetést jelent és ráadásul mindegyik halász helyére várnak mások, így még csak le sem léphetnek, mert kell nekik a munka. Billy pedig be akarja bizonyítani mindenkinek, hogy nem az ő hibája a rossz kapás, így hazatértük után ismét összetoborozza az embereit (John C. Reilly, William Fichtner, Mark Wahlberg, John Hawkes és még egy fickó, aki lényegtelen - a jelzés értékű kisebbségi), hogy visszatérjenek és elhozzák az év nagy fogását. A tenger október végén már igencsak barátságtalan, ezért senki sem akar igazán menni, végül mégis elindulnak, de a kezdeti sorozatos balszerencse miatt folyton összezördülnek. Aztán minden jóra fordulni látszik, a halak csak úgy ömlenek a hajóra - de megint fordul a kocka és egy idő után a vagyonokat érő zsákmány helyett az életük lesz a tét... Mellékszálként pedig megnézhetjük a Mistral névre hallgató vitorlás három utasának és az őket kimenteni akaró parti őrség tagjainak viszontagságait, akiket szintén ugyanaz a csapás éri, mint Tyne-t és embereit.

Vannak olyan hobbik/munkák, amiket semmiképpen nem csinálnék, mert állandóan szembe kell nézni közben a halállal. Ilyen mondjuk a hegymászás, meg a tengeri halászat is. Utóbbiról lesz szó a továbbiakban: ezek az emberek bármilyen körülmények között mennek és dolgoznak, legyen eső, szél, hó, jég, ők kint vannak a háborgó vízen és mindent beleadnak. Én biztosan nem tudnám ezt csinálni... A The Perfect Storm, akárcsak a Discovery egyik valóságshowja, az ő életük egy szeletét mutatja be, de ahogy már mondtam, ez inkább az emberekről szól, mint a munkájukról. Ők is olyan örömökkel/problémákkal találkoznak, mint te vagy én, mondjuk szerelemmel, bajtársiassággal, kudarccal meg gyűlölködéssel. Mindőjüknek van még valami személyes kis ügye is: Bobby (Wahlberg) össze akar költözni barátnőjével, Murph-öt (Reilly) várja otthon a kisfia, Tetűt (Hawkes) pedig kapcsolat-kezdeménye - a másik kettő hátterét nem igazán ismerjük meg.

Mindenképpen érdekes látni, hogy hogyan fogják ki azokat a hatalmas és veszélyes halakat, vagy hogy hogyan élnek ezek az emberek a hajón meg civilben a szárazföldön. Többször is izgalmas jeleneteknek lehetünk szemtanúi, például amikor véletlenül nem kardhal akad a horogra, vagy amikor valaki vízbe esik - én mindig szurkoltam, hogy épségben visszakerüljenek a hajóra. A mentőhelikopter legénysége extra izgalmakat szolgáltat, hiszen először ők mentenek, aztán meg őket kell megmenteni. A legénység utolsó jelenetei pedig megrendítő erejűek lettek... Az mondjuk érthetetlen, hogy a 150 km/órás szél hogyhogy nem zavarja a helikoptert meg a tanker-repülőt? (Aki ért hozzá, magyarázza meg nekem:))

Clooney szerintem jól alakít, bár ez egy olyan szerep, ahová nem a sármos külseje kellett, hanem a tehetsége (vagy csak a neve?). Mark Wahlberget alig lehet felismerni kócos hajával meg a szakállával, John C. Reilly-t meg érdekes volt egy ilyen drámai alakításban látni. John Hawkes volt talán a kedvencem, a csúnya fickó, akit elkerülnek a nők:) Őt egyébként azért emeltem ki név szerint, mert az Azonosságban is szerepelt, mint a motel tulaja. William Fichtner különös vonásaival elég hiteles munkásemberként, de jobb lett volna, ha megtudjuk, hogy Murph és az ő karaktere, Sully, miért utálják egymást annyira. Ismert arc még Michael Ironside (a hajó tulaja), Bob Gunton (a Mistral kormányosa), Christopher McDonald (az időjárás-jelentő), Diane Lane (Bobby barátnője) és Mary Elizabeth Mastrantonio (a Hannah Boden kapitánya). A bárban egyébként valahol ott ül Sebastian Junger és felbukkan Bruce Mahler (a Rendőrakadémia Fachlerje), de őt sajnos nem vettem észre. A rendező/producer Wolfgang Petersen (Kedves ellenségem) volt.

Érdekességek: Junger könyvében vannak hibák, pl. gyakran elírta a személyek neveit, a Satori (amiről a Mistralt mintázta) tulajdonosát/kormányosát nem interjúvolta meg, és a halászattal kapcsolatban szintén akadtak hiányosságai. Ennek ellenére a szerző és állítólag maguk a halászok is megvédték a könyvet a rágalmazásokkal szemben, a sikerért járó pénzből az író pedig megalapított a The Perfect Storm Foundationt, ami a tengeren dolgozók gyermekeinek tanulását/iskoláztatását segíti. Az Andrea Gailt testvérhajója, a Lady Grace "játszotta", de míg a filmen vörös, addig a valóságban zöld színű volt (lásd a képet fentebb). Ezt a vízi járművet a forgatás után tulajdonosa eladta, aztán leégett, hogy most hol van, vagy mi lett vele, azt nem lehet tudni. A Crow's Nest az a pub, ahol a valódi Bobby Shatford és a többiek is megfordultak, ám igazából nem a kikötőben van - az általunk látott külső részek csak díszletek.

Tyne kapitánynak valójában sosem volt balszerencsés fogása, a Linda Greenlaw-val bemutatott "kapcsolata" ugyanígy fikció. Tetű angol neve Bugsy (bug = bogár, talán innen ered a magyar fordítás). Mark Wahlberg Bobby egykori szobájában lakott a felvételek ideje alatt. Michael Ironside-ról az egyik helybéli lakos tényleg azt hitte, hogy ő a Gail tulajdonosa. Az Aeolis teherhajó és a Mistral yacht mindketten egy-egy betűtípusról kapták a nevüket, bár az elsőt elvileg nem így kell leírni. A templomi részben a mikrofon felvette Mary Elizabeth Mastrantonio szívverésének hangját, a rendezőnek pedig a drámai hatás miatt tetszett, így az eredeti hangsávban ez is hallható. Tyne kapitány utolsó rögzített rádióadásának végső mondata ez volt: "Megint jön, fiúk és nagyon jön." Mivel sem a holttesteket, sem magát a roncsot nem találták meg, így amiket a rádió elromlása után láthatunk, az teljes mértékben találgatás arról, hogy mi történhetett. A kapitány és Dale Murphy családja beperelte a Warnert és a többi forgalmazót, mert nem tetszett nekik, ahogyan elhunyt szeretteiket ábrázolták. Az ügyben 2002-ben nekik adtak igazat, a feljebb viteli bíróságon viszont ejtették az ügyet, így kártérítést nem kaptak. Egy vicces név: Murph kisfiát Hayden Tank keltette életre:) A Viharzóna 140 millió dollárból készült és 327 milliót hozott be. A kritikusok vegyes fogadtatásban részesítették.

Nekem tetszett, izgalmas, látványos és tele van jó színészekkel. Ha minden katasztrófafilm legalább ilyen jó lenne, akkor szívesebben nézném őket! Végezetül álljon itt a hat elhunyt férfi neve - értük és a többi tengerbe veszett halászért készült ugyanis ez a mozi.

Frank W. Tyne, Jr., élt 34 évet

Michael "Bugsy" Moran, élt 36 évet

Dale R. Murphy, élt 30 évet

Alfred Pierre, élt 32 évet

Robert F. Shatford, élt 30 évet

David Sullivan, élt 29 évet

Pontozás:

imb: 6.4 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Wolfgang Petersen éppen sci-fit rendez: Az Old Man's Warban öregemberek űrlényekkel harcolnak majd, merthogy az űrkolonizálókhoz való jelentkezés alsó korhatára 75 év:) Jól hangzik, nem?

- Diane Lane lesz Martha Kent a Man of Steelben. (Láttam, írtam róla.)

- John C. Reilly Sacha Baron Cohen legújabb állatságában bukkan fel 2012-ben, ez pedig a The Dictator, amiben egy elmaradott ország vezére mindent megtesz, hogy "megóvja népét a demokráciától":)

- William Fichtner egy különös fantasy-n dolgozik jelenleg, ez a The Stupidest Angel: "Egy apró part menti városkában, ahol a társadalom söpredéke és elmebeteg élnek, a lakosság kénytelen összefogni Szenteste, hogy felvegyék a harcot a városra törő halottaikkal, akiket tévedésből életre keltett a Mennyekből érkezett Leghülyébb Angyal.":D Óriási!

- Bob Gunton egy hasonló műben játszik majd, ennek címe Jimmy. A főhős egy fogyatékos tinédzser, aki az általa Őrzőknek nevezett természetfeletti lényekkel kommunikál.

- Christopher McDonaldot a The Collection névre hallgató sorozatgyilkosos horrorban láthatjuk viszont, valamint a Sound of Mindban (thriller egy fickóról, akinek szuperéles hallása van és így fültanúja egy gyilkosságnak, amiről be akarja bizonyítani, hogy megtörtént).

Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr13409667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása