Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.21. 19:08 Tévésámán

Pancser police (The Other Guys, 2010)

Láttam, hogy lesz ez és bár a bemutatója nem volt valami érdekes, azért Will Ferrell meg Mark Wahlberg kettőse mindenképpen ígéretesnek tűnt. Ugyanabban az időpontban adták az Ami sok, az sokkot, amihez volt már szerencsém párszor, úgyhogy inkább az új élményt választottam. Talán rosszul döntöttem? A cikk végére mindenképpen kiderül!

Vannak a sztárzsaruk (Samuel L. Jackson és Dwayne Johnson), az átlagos rendőrök (Michael Keaton, Damon Wayans Jr. és még pár ismeretlen alak) meg a pancser police (vagyis angolul "a többi fickó", Wahlberg és Ferrell). Hőseink az utóbbiak: a folyton ordítozó, csupa dühből álló Terry (M.W.), meg a nyugodt, de a többiek szerint gyáva és nőies Allen (W.F.). Míg Allen jól megvan az irodai munkájával, próbál tudomást sem venni az őt cikiző kollégákról, addig Terry akcióra, hírnévre és terepmunkára vágyik. Állandó csatát vívnak egymással, a többiek meg velük. Azonban a két szuperkopó érthetetlen módon meghal egy akció közben és a helyük betöltésre vár - Terry pedig bármit megtenne végre a sikerért, így ráveszi unalmas kollégáját, hogy együtt induljanak rablók nyomába. Viszont egyre több szál vezet egy magas rangú tőzsdei vezetőhöz és még annál is több akadály gördül hőseink útjába. Vajon végül sikerül felderíteni az ügyet és rács mögé juttatni a bűnösöket, vagy a rosszfiúk elkerülik a felelősségre vonást, hőseink meg (ismét) megszívják? És pancser police-ék összebarátkoznak, vagy tovább utálják egymást?

Az eleje nagyon fura volt, már az eltúlzott autós üldözésből látni lehetett, hogy ez korántsem a szokásos vígjátékocska lesz. A játékidő alatt végig azon gondolkodtam, hogy paródiát, vagy egy paródia jelleggel készített akció-vígjátékot látok? Nem tudtam eldönteni... Sajnos elég sok rossz dolog van benne, de akad némi jó is, így most összevetem a pozitívumokat meg a negatívumokat, ebből biztosan kiderül, hogy milyen film a The Other Guys. Sajnos nagy valószínűséggel szpojlerekkel lesz tele az írásom, úgyhogy aki meg akarja nézni, az ugorjon a pontozósdihoz!

Kezdjük a jó dolgokkal! A szokásos "vesztesekből lesznek a győztesek", "utállak, de aztán összebarátkozom veled" és "gyenge vagyok, de tökös srác válik belőlem" klisékre épül, de mindet kifordítja. A pancserekből itt sosem lesznek királyok, Terry-nek a legvégére is maradnak fenntartásai Allennel kapcsolatban és hiába próbálnak megváltozni, egyik se jár sikerrel. Sok poén van, ami a hollywoodi akciófilmeket figurázza ki, ezek közül a két legjobb a felrobbanó iroda, meg amikor a helikoptert a golfosok "lövik le". A mellékszerepben jelen lévő Michael Keaton egészen felüdítően hat, ő ugyanis nem erőlködik, kisujjból rázza ki a figuráját. Pár alkalommal tényleg humoros eseményeket/párbeszédeket nézhetünk/hallgathatunk, szóval lehet röhögni, plusz a férfiszemnek kedves Eva Mendezt becsempészték nekünk, és még akad két jó szám is benne (Season of the Witch, Icky Thump). Mindenképpen elismerésre méltó, hogy a műfajon belül a műfajt parodizáló alkotást dobtak össze a készítők, de a végeredmény korántsem tökéletes.

Mert itt a sok negatívum: Tele van az egész borzalmasan erőltetett, izzadtságszagú szexuális poénokkal - a kocsiban a csövesek, a férj és feleség közt lezajló párbeszédek, stb. Egyik se vicces, ráadásul ízléstelenek. Ferrell szájába csupa ostoba szöveget adtak, ami még neki se áll jól - van az határ, amin túl az ilyen faszságok már egyszerűen az agyamra mennek, és itt ezt a szintet sikerült elérni még a felvételek elkezdése előtt, a puszta szövegkönyvvel. De ugyanígy rossz pont jár a teljes első 15 percért, mert a szuperhekusok haláláig gyakorlatilag semmi értékelhető dolog nincs. Utána is sok az üresjárat, a műfaji parodizálás néha rosszul sül el, ha pedig eza két baklövés együtt jelentkezik, akkor aztán egyenesen fájdalmas az egész (pl. a balett-órás részlet). Az se tetszett, hogy a két főseggfej, akik hőseinket szívatják, nem nyerik el méltó büntetésüket a végére; meg hogy a szinkron pár helyen elég szar (pl. azt mondják, hogy "homeless").

Jackson, Johnson, Keaton és a két főszereplő mellett akad még pár ismert arc: Anne Heche (Enn Hess, aki egy nagy cég főnöke, kb. egy perce van összesen); Brooke Shields (a Knicks-meccsen a hősök mellett ül valahol); az ügyész az a Josef Sommer, aki az X-Men 3-ban volt az elnök; az ausztrál "biztonsági embert" meg Ray Stevenson játssza, aki a Thorban a főhős testes haverja, Volstagg. Az angol nyelvű narrátor a rapper Ice-T, a magyar pedig Ganxsta Zolee:) A rendező-író-producer és a betétdalok jelentős részének szerzője Adam McKay, aki már háromszor dolgozott együtt Will Ferrellel ez előtt (Taplógáz, Ron Burgundy, Tesó-tusa) - egyszer láthatjuk is, ő a hajléktalanok góréja. Ferrell egyébként szintén beszállt pénzével a filmbe, és a "Pimps Don't Cry" című zenei darab megírásában segédkezett McKay-nek.

Érdekességek: A kapitányságon lévő rendőrök egyike Patrick Ferrell, Will öccse. Az említett "A stricik nem sírnak"-ot Eva Mendez énekli. Aki tud angolul, annak érdemes végignéznie a stáblistát, mert a készítők nevei mellett egy diavetítés-szerű összefoglalót tárnak elénk a cégek mohóságáról, a nagy pénzügyi balhékról, meg egyéb gazdasági dolgokról (pl. megtudhatjuk az átlagos különbséget egy alkalmazott és egy vezérigazgató fizetése között). Aki pedig eddig marad, az még megnézheti a legutolsó poént is, egy baki-jelenetet, ahol Wahlberg viccet mesél és a végét elröhögik. A Pancser police 100 millió dollárból készült (iszonyúan nagy összeg egy ilyen hülyeségre) és 361 milliót hozott vissza. Marhára meglepett, hogy a kritikusoknak tetszett, olyannyira, hogy a Comedy Awards-on tavaly megszavazták Az Év Legjobb Vígjátékának!

Összesítésben: A szándékot nagyon díjazom, a megvalósításban viszont rengeteg barmóságot követtek el és nem volt annyira vicces, mint amennyire elvártam. (Azért sokkal jobb, mint az imdbs ajánlatban mellé kijövő A pláza ásza, amire egyébként sajnálatos módon a The Other Guys valamennyire hasonlít...) Aki bírja Ferrellt, az adhat neki egy esélyt, de készüljön fel, mert korántsem olyan jó, mint mondjuk a Ron Burgundy. (Utólag már azt mondom, hogy az se jó.)

Pontozás:

imdb: 6.7 (Soknak tűnik...) (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5 (A paródia-jellege miatt felhúztam a pontszámot.)

Hírek:

- Igencsak rossz hír, hogy Adam McKay és Will Ferrell pénzelik a Hansel and Gretel: Witch Hunters-t. Eddig azt hittem, hogy jó lesz, de ezek szerint ez már egyáltalán nem biztos... (Szerencsére mégis jó lett, akit érdekel, keressen rá a róla szóló cikkemre!)

- Dwayne Johnson felbukkan a The Fast and the Furious 6-ban (újabb NAGYON FONTOS folytatás...) és Ray Stevensonnal együtt szerepel majd a G.I. Joe 2-ben (az viszont érdekel). (Utóbbit megnéztem, írtam belőle cikket, borzasztó volt...)

Ma Blöff a Viasat3-on, senki ne hagyja ki!

Szólj hozzá!

Címkék: krimi akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr443401738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása