Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.10. 23:45 Tévésámán

Hegylakó (Highlander, 1986)

Két napig nem csináltam semmit, mivel a múlt héten ide-oda utazgattam, meg egy csomó filmet megnéztem, úgyhogy kis szünetet akartam tartani. Aztán láttam, hogy lesz ez és gondoltam, megírom, ha már a folytatása szerepel itt. Egy kis kardozás Queen-zenére, ki ne akarná ezt látni?:)

Csak egy maradhat - ez az elv vezérli a titokban köztünk élő, rejtélyes hatalommal bíró halhatatlanokat. Ahogy telnek az évszázadok, ezek a férfiak párbajokat vívnak, hogy az utolsó életben maradó megkapja a Jutalmat. De hogy mi ez, és hogy mikor jön el a végső párbaj, a Gyűlés ideje, azt senki sem tudja. Hősünk a skót felföldön született, 467 éves Connor MacLeod (Christopher Lambert), aki már nagyon hosszú ideje nem volt szerelmes, egyedül él és csak a néha-néha megtörténő párbajok hoznak egy kis érdekességet az életébe. Azonban egyre közeledik az idő, hogy Connor újfent összecsapjon a legerősebb halhatatlannal, Kurgannal (Clancy Brown). A gondokat pedig tetézi a MacLeod nyomában loholó rendőrség és a csinos igazságügyi szakértő, Brenda (Roxanne Hart) is. Vajon a Hegylakó nyeri a végső párbajt, övé lesz a nő és a Jutalom, vagy elbukik és Kurgan pusztulást hoz a halandókra?

Mindegy, hogy láttad-e vagy nem láttad, a Highlander a Star Wars-hoz hasonlóan beépült a popkultúrába, így úton-útfélen bele fogsz botlani a rá való utalásokba. A legnyilvánvalóbb ilyesmi az It’s A Kind Of Magic szímű szám, amit az ebben hallható egyik visszatérő mondás inspirált, de akkor már említhetem a Princes of the Universe-t meg a Who Wants To Live Forevert, amiket nem csak a hozzám hasonló Queen-rajongók ismernek. Hogy egy időben közelebbi, háztáji példát is hozzak, a Team Fortress 2-ben a félszemű skót Demoman kardját Eyelandernek hívják (szójáték, highlander+eye=Eyelander, félszemű hegylakó) és mikor sikeresen lecsapja egy ellenfele fejét, azt kiabálja: "There could be only ooooone!":)

De vissza a filmhez! Megismerjük Connor múltját, első "halálát", száműzetését, a Ramirezzel (Sean Connery) folytatott kardforgató-leckéit és a halandó szerelmével eltöltött boldog éveit, amiknek kedvese elhunyta vetett véget. Úgy-ahogy megtudhatjuk Kurgan és Ramirez legfőbb jellemzőit is, meg hogy milyen dolog halhatatlannak lenni az ő világukban. Connery figurája a mester, Lambert-é a tanítvány, Browné a gonosz és Roxanne Hart képviseli az átlagembereket, a nézőt. Mindenki elviselhetően alakít, de Clancy Brown viszi a pálmát, itt bizony ő a legjobb! Van még két szereplő, akik ismerősek lehetnek: a főrendőrt alakító Alan North (Vaklárma, Nagyon különleges ügyosztály) és James Cosmo (pl. Narnia krónikái 1). Mellettük meg kell még említenem a film elején fejét vesztő, napszemüveges fickót játszó Peter Diamondot, aki anno mindhárom eredeti Star Wars-moziban játszott rohamosztagosokat, meg ő volt a kaszkadőr-koordinátoruk. A rendező ugyanaz a Russell Mulcahy, aki a második részt dirigálta, mellesleg egy szemvillanásnyi időre láthatjuk őt, az első emberként, akit Kurgan elgázol a kocsijával:)

A sztoriról fölösleges sokat ugatni, a lényeg az, hogy itt még hiteles az alapkoncepció. Azon kívül, hogy a fejlevágás az egyetlen módja, hogy biztosan meghaljanak, semmi másban nem különböznek tőlünk ezek az emberek, a múltbeli dolgaik szintén érthetőek, logikusak. Párszor még nevetni is lesz alkalmunk:) Van viszont néhány észrevételem! 1: Ha ez a bizonyos kard, ami után Brenda nyomoz, ilyen szuper (kétszázszor hajtogatott pengéjű), akkor hogy tud belőle olyan bazinagy darab letörni a parkolóházban? 2: Mi az értelme a garázsban fél percig egyfolytában hátraszaltózó ellenfélnek? 3: A folytatásban miért nem használja már Connor Ramirezre a gúnynevét (haggis) és hová tűnik a végén általa felvázolt "most már mindenkinek hallom a gondolatait"-képessége? Aki ezek bármelyikére tudja a választ, az bátran kommenteljen!

Érdekességek: A sztorit egy Gregory Widen nevű fickó találta ki, aki egy egyetemistáknak meghirdetett forgatókönyvíró-pályázatra készítette a Shadow Clans című írását, amin ez az egész alapul. A feltöltődést jelentő quickening szót valójában az orvostudományban használják, a magzatnak a méhen belüli első életjelét, első kimutatható mozgását jelenti. A Ramirez által említett Masamune tényleg létezett, a XIII. vagy a XIV. században élt és az általa készített kardok voltak a leghíresebbek a középkori Japánban. Az egymáshoz érő fegyverek szikrázó effektjét úgy hozták létre, hogy a színészek ruhaujjain keresztül autó-akkumulátorok kábeleit csatolták rájuk. Az egyikhez a pozitívat, a másikhoz a negatívat, így mikor a fémek összeértek, szikrát vetettek. A nyitó pankráció-jelenet lenyűgöző kameramozgását egy számítógéppel vezérelt drótkötélrendszerrel készítették. MacLeod történelmi tárgyai közt észrevehetjük Ramirez mellényét és kalapját. Clancy Brown allergiás a maszkolási technikában használt anyagokra, de mégis elvállalta Kurgan szerepét. A templomot, ahol a hős és az antihős találkozik, az ottani papok engedélyével használták a forgatáshoz, ám a háttérben szemlélődő atyák a gonoszt játszó színész által improvizált szövegeket olyannyira szentségtelennek tartották, hogy egymás után vetették a kereszteket:)

A legelső képkockákon olvasható szöveget Sean Connery az egyik villájának a fürdőszobájában mondta fel és a felvétel ezért visszhangzik - ám a készítőknek a hanganyagot telefonon keresztül mutatták meg, ők pedig emiatt nem érezték ezt a hanghatást és áldásukat adták rá. Connery és Lambert még a karaktereiknél is jobban összehaverkodtak a valóságban és a forgatás szüneteiben filmbeli neveiken szólították egymást. Christopher Lambert egyébként éppen akkortájt tanult meg angolul, szóval alig beszélte a nyelvet és mivel nagyon rövidlátó, ezért szemüveget hord, ezt pedig sokszor elfelejtette levenni a középkori szekvenciák rögzítésekor. Ő és Brown ugyanabban az évben játszották el ugyanazt a szereplőt a Mortal Kombatban: Raydent (előbbi a filmben, utóbbi egy sorozatban). Amikor a harmadik megmaradt néger halhatatlan is fejét veszti, akkor az öreg fickó, akinek a kocsiját a rosszfiú feleségestül elviszi, az Frank Dux, aki híres amerikai bunyós (róla szól Van Damme Véres játék című mozija).

A Queen együttes tagjait eredetileg csak egyetlen szám írására kérték fel, ám a meglévő képanyag láttán inspirációt kaptak még többhöz, így született a már említett It's A Kind Of Magic és a Who Wants To Live Forever. A csak rövid ideig hallható New York, New Yorkból Freddie Mercury csak ennyit énekelt fel, így nem lett belőle teljes dal és sohasem jelent meg lemezen. Az A Kind Of Magic című korongon hallható egyébként a film majdnem minden dala, de a Highlanderhöz nem jelent meg hivatalos filmzene. Gary Kilworth írt egy regényt a Hegylakóból, ami a mozgóképben a múlt ködébe vesző eseményekre is fényt derít, pl. hogy kitől tanult meg küzdeni Kurgan. Volt még egy érdekes irodalmi eset, ez pedig a 12 éves, kanadai Marie-Pier Côté neve alatt megjelent Laura l'immortelle névre hallgató novella, amiről egy francia lap 2007-ben kihirdette, hogy plágium-gyanús. A srác elismerte, hogy valóban egy Highlander-fanfictionről (rajongó által írt, nem hivatalos mű) van szó, ami egy francia ember tollából származik.

A Hegylakó 16 millió dollárból készült, de csak alig 13 milliót hozott, bemutatása idején Amerikában nem igazán ért el sikereket. Annál inkább tetszett az öreg kontinens lakóinak!  Az idő viszont kedvezett neki, lassan egyre nagyobb rajongói táborra tett szert, kult-státuszba került, négy hivatalos folytatása készült, valamint egy sorozatot is eredményezett. Ez indította el Christopher Lambert-t a sztárrá válás útján. Összesítésben egy jó film, főleg az alapkoncepciója, a zenéje, valamint Brown és Connery alakításai teszik emlékezetessé. Meg, ahogy már mondtam, mára beépült a popkultúrába, úgyhogy aki még nem látta, nézze meg, mert "kötelező darab" (de utálom ezt a kifejezést...).

Pontozás:

imdb: 7.2

Szerintem: 5/5

Hírek:

- A Summit Entertainment még 2008-ban megvásárolta a Highlander-jogokat és bejelentették, hogy készítenek egy újrát. Már megvan az író, a rendező és a producer, a hivatalos közlemény szerint a bemutató 2014-ben várható. (Ez nem valósult meg.)

- Clancy Brown következő figyelemre méltó munkája a John Dies at the End (horror/fantasy/vígjáték). Ebben egy az időben/térben való utazást ígérő új drog jelenik meg az utcákon, ám az emberek helyett más lények jönnek vissza a mámoros útról és lassan kezdik megszállni a világunkat. Két vesztes fiatalnak kell felvennie a harcot a dimenziónkon kívülről jövő behatolókkal... (Ez kurvanagy lett, írtam is róla.)

- Roxanne Hart szintén a rémisztgetés vizein hajózik jövőre. Az A Night at the Carriage House elméletileg thriller, de horrornak mondható: egy meggyilkolt színésznő visszatér a sírból, hogy az őt eljátszani készülő lányt kísértse, főszerepben Erika Eleniak.

- James Cosmo ugyanígy borzongatós művekben kapott szerepeket. Az egyik a Citadel (démonos), a másik a Hotel Caledonia (horror/vígjáték, valószínűleg emberevőkkel a középpontban). Mindkettőt 2012-ben láthatjuk.

Egyelőre nem nagyon tervezek semmit, most egy kicsit lassítok. Jövő héten aztán lehet hogy rákapcsolok és nekiállok megnézni a videós listámon hátramaradt alkotásokat, de nincs rá garancia, hogy tényleg így lesz:)

Nukleáris világvége-rovat:

Szólj hozzá!

Címkék: akció fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr373369689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása