Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.10.31. 12:24 Tévésámán

Hívatlanok (The Strangers, 2008)

Pár hónappal ezelőtt találkoztam rég látott csoporttársaimmal és egyiküket nem sokkal később megműtötték, ezért otthon kellett feküdnie. Amíg lábadozott, leveleztünk, és persze szóba kerültek a jó filmek. Én ajánlottam neki horror kategóriában a Hívatlan vendéget, ő pedig nekem a meglepően hasonló című Hívatlanokat. Sajnos csak a múlt hét végén jutottam odáig, hogy megnézzem ezt a művet - aki kíváncsi rá, hogy az ajánló Ildinek igaza lett-e, és tényleg olyan jó-e a The Strangers, az olvasson tovább!

Kristen (Liv Tyler) és Jimmy (Scott Speedman) egy esküvőről térnek haza, a hétvégét a srác apjának nyaralójában készülnek eltölteni. Ám a romantikus napoknak lőttek, mert egyikük döntése miatt mindketten rémesen érzik magukat. De ha már együtt vannak, megpróbálják megbeszélni a dolgokat és ismét felmelegíteni a kihűlő kapcsolatot. Ám ez a terv is meghiúsul, mikor az éjszaka közepén egy lány bekopog hozzájuk és egy bizonyos Tamarát keres, ráadásul csak nagy nehezen lehet megértetni vele, hogy itt nincs ilyen. Viszont a lány még kétszer visszajön és hamarosan kiderül, hogy nincs egyedül - társaival a frászt hozza a fiatalokra, ám ha csak ennyit akarnának! Az idő múlásával nyilvánvalóvá válik, hogy a céljuk Kristen és Jimmy megölése, hőseinknek így harcolniuk kell a túlélésért - de vajon kik a rájuk vadászó emberek és miért csinálják ezt?

Szerencsétlenségemre valami hülye verzióban szedtem le ezt, ami ide-oda ugrált két helyen is a jelenetek között, de azért meg lehetett nézni. Az első negyed órában szinte semmi se történik, de mivel kezdetben homályos, hogy a pár min veszett össze, így máris akad valami, ami felkeltheti a kíváncsiságunkat. Mikor úgy tűnik, hogy jóra fordulnának a dolgok, akkor jön a lány, és innentől megy át a film igazi, klasszikus horrorba. CGI-szörnyek, természetfeletti izék meg digitálisan készített effektek helyett a múlt században bevált módszerekkel terrorizálják a nézőt: zajokkal, hangokkal, képekkel. A gonoszok nagyon egyszerűen néznek ki, de mégis ijesztőek; a két főszereplő szép, szimpatikus és talán külső adottságaik miatt még intenzívebben hat a szenvedésük. Elég kevés szereplő van: a pár, a rosszak, két gyerek, meg Jimmy haverja; a helyszín is kizárólag a ház és közvetlen környezete, a visszaemlékezésekben az esküvő csak elenyésző mértékben bukkan fel. A Hívatlanok működik, mert alapvető emberi félelmekre alapoz: a haláltól, a veszélytől és a sötétségtől való félelmünkre. Ezen kívül itt van még a szeretteink féltése, a biztonság elvesztésének pánikja és az értelmetlen erőszaktól való rettegés.

Liv Tyler most is gyönyörű és baromijól játszik, ez volt a "szülési szabadsága" utáni visszatérése a mozivászonra. Scott Speedman akkoriban már ismerősen mozgott a horror világában, hiszen ő volt Michael Corvin az Underworld 1-2-ben; itt végre megmutathatta képességeit. A szerepére talán bárki más is jó lett volna, de összeillő párost alkotnak Tylerrel, szóval vele se volt gondom. A gyilkosok közül leginkább a Man In The Mask és a Dollface megformálása kívánt tehetséget, a Pin-Up Girlé nem annyira, egyébiránt őket Gemma Ward, Kip Weeks és Laura Margolis keltette életre. Az író-rendező Bryan Bertino.

SZPOJLER-VESZÉLY!

A történettel mindössze egyetlen igazi bajom van, a vége. Bár ez nem hiba, vagy mellényúlás, csak egy pár ilyen film után megszokod, hogy a befejezéskor kiderülnek a titkok és minden megvilágosodik, de itt másképp van. Semmit nem tudunk meg a gyilkosokról, indítékaikról, valódi személyiségükről, de még az arcukat sem láthatjuk, pedig leveszik a maszkokat. Ez még nyomasztóbb élménnyé teszi a Hívatlanokat, mert olyan valóságos, hogy semmilyen magyarázat nincs - hiszen hány igazi bűntény maradt megoldatlanul... Ja és még valami: A legelső pillanatokban hallhatunk egy telefonálót - szerintem ez az egyik gyerek lehet, de nem biztos. Én elsőre lánynak hittem, de ez a hang egy fiúhoz tartozik:) Szerintetek ő kicsoda és mi a szerepe a történetben?

SZPOJLER VÉGE

Érdekességek: Byran Bertino azt nyilatkozta, hogy a Manson-család rémtettei (a Helter Skelter című könyv) és egy gyerekkori élménye ihlette a sztorit. Még kicsiként szemtanúja volt, hogy a környékükön ismeretlenek kopogtatnak be mindenhová és keresnek valakit, aki nem lakik ott - ahol nem válaszoltak nekik, ott kirámolták a házat. A "Valós eseményeken alapul" így csak részben igaz, egyéb inspirációul a '70-es évek thrillerjei szolgáltak. Az életben is történt egy ehhez rendkívül hasonló bűncselekmény, az úgynevezett Keddie Cabin Murders - 1981-ben, egy amerikai üdülővároskában megöltek egy nőt és három gyermeket, a tettest máig sem sikerült elkapni...

A teljes Hívatlanokat kézi kamerákkal vették fel, minden egyes jelenetben látható némi kamera-mozgás. Az eseményeket időrendi sorrendben rögzítették. Liv Tyler mandulagyulladást kapott a sok sikoltozástól:) Amikor karaktere pánikol, ott az életszerű reakciót azzal érték el, hogy a felvétel előtt a színésznő ugrált, futott és egyéb mozgást végzett, hogy kifulladjon tőlük. Ezen kívül a rendező mindig elmondta neki, hogy honnan várja a hirtelen, hangos zörejeket, de minden alkalommal más irányból érték a behatások, így tényleg megrémült. A Jimmy barátját játszó színésznek két különböző maszkot csináltak, ezek mindegyikét három órába tellett feltenni. Sok tengerentúli moziba hibás kópiákat küldtek a The Strangers-ből, amiken pár percnyi hang hiányzott és csak statikus zörej volt helyette hallható, ám a közönségnek ez fel sem tűnt, mivel a mű alaphangulatához teljesen jól illett a csönd. Cikkem alanya 10 millió dollárból készült és 82 milliót hozott vissza. A kritikusok vegyes fogadtatásban részesítették.

Nekem tetszett, elég nyomasztó volt, többször rám hozta a frászt, és a gonosz figurák nagyon jók. A klasszikus borzongás kedvelőinek ajánlom, mert ugyanazokkal az eszközökkel dolgozik, mint a régi horrorok. Szóval Ildinek igaza lett:)

Pontozás:

imdb: 6.2 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Készül a Hívatlanok 2, jövőre már láthatjuk. A történetről annyit lehet tudni, hogy ezúttal egy négytagú családot zaklat majd a gyilkos trió. Szintén Bryan Bertino írja és rendezi, a maszkosok szintén maradnak és még az egyik főszereplő is visszatér egy rövid jelenetig, de nem árulom el ki - aki látta, az tudja. (Ez 2016-ig nem készült el.)

- Scott Speedman az Underworld 4-ben ismét farkas-vámpír mutáns lesz. A 2012-ben jövő mozi alcíme Az ébredés. (Úgy emlékszem, dublőrrel helyettesítették. Láttam, írtam is róla.)

Tegnap este halovén-bulit tartottunk barátainkkal, így A légy 2-ről lemaradtam, de helyette megnéztük az Ed Woodot, úgyhogy ez várható, valamint a The Ruins és a Battle Royale 2.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr683342226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása