Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.10.26. 17:01 Tévésámán

Sorvadj el! (Thinner, 1996)

Ez a horror-hét második bejegyzése. A Thinner-t régen felvettem videokazettára, így mindenképp megnéztem volna előbb-utóbb, plusz már a "karrierem" kezdetén beígértem a cinegore-nak, így két okom is volt, hogy ismét megtekintsem. Azon gondolkodtam, miközben betettem a kazettát a videóba, hogy milyen jól emlékszem egy csomó részletére, pedig elvileg csak egyszer volt szerencsém hozzá... Lássuk, mi is ez:

Billy Halleck (Robert John Burke) ügyvédként keresi kenyerét egy kisvárosban. Feltűnő túlsúllyal rendelkezik, ám nem túl vonzó külsejéhez képest igen szemrevaló felesége van és a lánya sem csúnya. Jól keres, nagy házban él és befolyásos barátokkal rendelkezik. Utóbbiak igencsak kapóra jönnek, mikor a legutóbbi győzelmének tiszteletére rendezett vacsoráról tart haza az asszonnyal, aki orális szolgáltatást nyújt a volánnál ülő Billy-nek, ő pedig a kéjtől ködös tekintettel túl későn vesz észre egy elé lépő idős nőt és elgázolja. A hatalom birtokosai kihúzzák a szarból, ám a halott nő ősöreg apja, a félelmetes külsejű Tadzu Lempke (Michael Constantine) megátkozza testes hősünket, aki ezek után szép lassan fogyni kezd. Egy darabig mindenki azt hiszi, hogy végre hatni kezdett a diétája, ám hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy valami másról van szó, merthogy disznó módjára zabál, ám naponta három kilóval lesz könnyebb! Ennek tetejébe kiderül, hogy a gázolási ügyben nyomozó rendőr és az ítéletet kimondó bíró is különös betegségek áldozataivá váltak - vajon mindennek az öreg cigány az oka, aki az idős hölgy apja volt? Ha pedig tényleg átok szállt rájuk, akkor hogyan szüntethetik meg azt?

Néhány mozzanat nagyon élesen megmaradt, például a megátkozási jelenet és a befejező szekvencia, de a köztük lévő eseményekre alig emlékeztem. Viszont a történet elég izgalmas ahhoz, hogy magával ragadja a nézőt - bár, ha jól sejtem, könyv formában még jobb lehet! Szóval ahogy Billy egyre vékonyodik, úgy lesz egyre inkább szimpatikus, egyre jobban szurkolunk neki, hogy túlélje, mert nyilván hasonló helyzetben mi is megtennénk bármit az életért. Azonban ez a férfi egy pillanatra sem bánja meg a tetteit, mégis feloldozást akar. Ahol úgy gondolja, hogy csupán ártatlan résztvevője a dolgoknak, ott valójában bajt okoz - Lempke átka lerántja a szeméről az ellenzőt. A látvány sokszor elég ronda, hiszen a csontsovánnyá fogyó főhős nem valami szép, ahogy az említett két komája sem, de maga az öreg cigány is nagyon csúnya. Őket ellensúlyozandó itt van viszont Lempke dédunokájaként a rendkívül csinos Kari Wuhrer és nekem azért Halleck lánya, Bethany Joy Galeotti is tetszett:P Csupán néhány jelenet akad, ami rosszul sikerült: az egyik ilyen a "fehér ember átka-monológ", a másik a rémálom.

Robert John Burke játéka tetszett, plusz a külsejét elég jól megcsinálták, mind soványan, mind dagadtan természetesnek látszik. Az egyedüli ismert arc a Billy-nek szívességgel tartozó maffiózót életre keltő Joe Mantegna, aki elég profi bűnöző látszatát kelti, ám valahogy túljátssza a figuráját. A legjobb a csupán néhány perceket szereplő Michael Constantine, őt eléggé elcsúfítottak, sámánszerűvé tették, tényleg emlékezetes alak lett az általa megjelenített Lempke. A többiek nem nyújtanak kiemelkedőt, a már említett Kari Wuhrer szépségével viszont kitűnik a szereplők közül. A filmet Stephen King regénye ihlette, az író maga is megjelenik a játékidő első felében, mint Dr. Bangor, a gyógyszertáras - neve a King-művekben gyakran felbukkanó városka nevéből származik, ez az a városka, ahol a horror-könyvek királya a valóságban lakik. A rendező és az egyik forgatókönyvíró Tom Holland volt, aki ugyanezeket a feladatokat látta el a Gyerekjátéknál.

Néhány érdekesség: A Thinner című regény 1984-ben jelent meg, a film leginkább a befejezésében különbözik tőle. Michael Constantine görög származású, most 84 éves, a filmbeli lánya pedig igazából egy évvel idősebb volt nála. Kari Wuhrer figuráját a stáblista szerint Ginának hívják, azonban a szinkronban Lempke Gallinának nevezi. Tom Hollandnak nem tetszett a lezárás, ugyanis ő elkészítette a könyvben olvasható befejezést, de a producerek a tesztközönség rossz reakciója miatt megváltoztatták azt. A Sorvadj el! 14 millió dollárból készült és alig több mint 15 milliót sikerült behoznia. A kritikusok utálták.

Én azt mondom, elviselhető film, a jobb King-adaptációk közé tartozik, de még így sem tökéletes. Mivel azonban az eredeti művet nem olvastam, így viszonyítási alapom sincs, de azért tetszett.

Pontozás:

imdb: 5.7 (5 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Stephen King műveiből jelenleg három rövidfilmet forgatnak. Ezeken kívül egész estés alkotásként megvalósul majd a Bag of Bones (Pierce Brosnannel a főszerepben, tévére készül), a Creepshow (újrázása a '80-as évekbeli eredetinek) és még egy szintén a televízió által rendelt minisorozat, a The Talisman is hamarosan realizálódik. Az utóbbi két műnek egyelőre még nincs kitűzve a bemutatási dátuma.

- Kari Wuhrer az Alien Tornado című rendkívül gagyinak tűnő sci-fiben játszik jövőre Jeff Fahey oldalán.

Tegnap sajnos megcsúsztam a filmnézéssel, ugyanis nem lett meg időre a Holtak hajnala. Ettől függetlenül ez lesz a következő alkotás, amit elemzek, talán ma este, a House után kerítek sort rá. További tervezett mozik erre a hétre: Hívatlanok, The Ruins.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr933331744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása