Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.10.05. 20:56 Tévésámán

Terminátor 2 - Az ítélet napja (Terminator 2 - Judgement Day, 1991)

Későn érő típus vagyok, ezt is csak 20 évvel az elkészülte után láttam először. De az előző rész tetszett, ezért kíváncsi voltam a folytatásra, és nem csalódtam. Sőt, szerintem ez még jobb volt, mint a '84-es!

Évekkel az előzmény után járunk. Sarah Connor (Linda Hamilton) jelenleg A halálosztóban megismert pszichiáter diliházának vendégszeretetét élvezi, ám időközben már megszületett a jövő vezére, John Connor (Edward Furlong). John nevelőszülőknél él, lóg a suliból, hackerkedik és ahol lehet, megszegi a törvényt - de azért rendes srác. Egy nap aztán megjelenik egy hatalmas termetű, bőrbe öltözött fickó (Arnold Schwarzenegger) és megmenti a fiút különös rendőrnek látszó támadójától (Robert Patrick), aki meg akarja ölni. A hajsza pedig csak most kezdődik, mert az Arni által életre keltett, átprogramozott, "jó" T-800-as megküzd az alakváltó, sokkal fejlettebb T-1000-essel. Aztán Sarah kiszabadul és ez az érdekes trió (az "őrült" anya, a szabályszegő fiú és a robotember) elindul, hogy megváltoztassa a jövőt. Vajon sikerrel járnak?

Az elején megismétlődik a már látott jövőbeli csatatér-szekvencia, ám ezúttal sokkal nagyobb mértékben. Már itt lehet látni, hogy mennyivel több pénzt szántak erre, mint a korábbi felvonásra; a 2029-es háború bemutatása még ma is megállja a helyét. Aztán következik Schwarzi belépője, ami mindent visz, szóval ez a báros verekedés és az utána lévő felszerelkezés annyira király, hogy szavak sincsenek rá:D Az új ellenfél nem valami félelmetes (legalábbis külsőleg), Arnold bácsi mellett csak másodhegedűs lehet. Linda Hamilton most is nagyon jól játszik, karakterén érződik az őrület, az elszántság, az anyai féltés, és még ha képtelen lenne bárki seggét szétrúgni, azért tutira megpróbálná:) Edward Furlong szimpatikus kissrác volt ekkor, de az sajnos sosem derült ki, hogy az általa itt elcsórt 300 dollárral Kiss-koncertre akart menni a barátaival... Ismertebb arc a Dyson bőrébe bújt Joe Morton (Blues Brothers 2000, Dr. House). Ki kell még emelni Hamilton ikertestvérét, Leslie Hamilton Gearrent, ő kétszer látható: az álomban a kerítésen túli Sarah-ként, a végső leszámolásnál pedig az átalakult T-1000-esként. Ugyanakkor nem ők voltak az egyetlen ikerpár a forgatáson: a zárt osztály őrét és az ő alakját felöltő robotot a megszólalásig hasonló Don és Dan Stanton játszották el. A rendező-író-producer megint James Cameron, a segédproducer pedig ismét Gale Anne Hurd.

A sztori érdekes, fordulatos, ráadásul a szemkápráztató effektek, az autós üldözések (szám szerint három) és a lövöldözés mellett jutott hely néhány remek poénnak. Már az vicces, hogy a legújabb halálosztó milyen udvarias az emberekkel - ha szóba áll velük:) Sőt, innen származik a szállóigévé vált "Hasta la vista, baby." és a "No problemo.", valamint újra elhangzik a "Visszatérek." meg a "Jöjjön velem, ha élni akar!". Plusz pozitívum még, hogy a gyerek irányítja a robotot: ezt jó volt látni, hiszen ez minden kisfiú álma (én is akartam egy szupererős robot-társat kiskoromban), a bosszú a szkeptikus pszichiáteren szintén kedvemre való volt. Sajnos akadnak olyan butaságok, amik mellett nem lehet elmenni - ezeket nehezemre esik felróni Az ítélet napjának, hiszen elődje nem titkolt szándékkal lett olyan, amilyen. Azért mégis: Hogy van az, hogy a jó doktor és csapata elmegy a Terminátorban látott rendőrőrsi mészárlás ténye mellett? Vannak képek az elkövetőről, 17 rendőr életét vesztette azon az éjjelen, de nekik még több bizonyítéknak kell a halálosztók létezésére. A teljes "padlóból kijövő fémpofa"-jelenet rémesen ostoba, nem a látvány miatt, bár az is béna lett, de már magában az hülyeség, hogy attól le tudja másolni az őrt, hogy csak a cipőtalpával érintkezett... De ezekért mind kárpótol Sarah rendkívül durva álma, ami igencsak ijesztő lett.

SZPOJLER ÁLÖRT

Aztán még a befejezés, amit direkt lezártak, ám nyitva maradt: Ugyanis bár a Skynet létrehozásához kellő mikrochip, a robot-kéz és a processzor megalkotója odavész, az előző epizódban hátra maradnak a Terminator lábai, itt pedig a bal keze. Vagyis marad utánuk bizonyíték és akár ennyiből is létrejöhet a félelmetes, élő számítógép-hálózat.

SZPOJLER END

Érdekességek: 1984-ben felmerült a folytatás lehetősége, már akkor kihirdették, hogy készül a mozi, 12 milliós költségvetéssel. Ugyanakkor lett némi jogi probléma és a technika sem volt még elég érett, így 7 évet csúszott a projekt. Linda Hamilton kemény edzésen vett részt, hogy elnyerje ezt a remek alakot, a filmért 1 millió dolláros fizetést kapott. Az álom-jelenetben az ikertestvérével lévő gyermek az ő saját 10 hónapos kisfia volt, Dalton. Állítólag a liftes lövöldözésnél Hamilton maradandó halláskárosodást szenvedett, mert az egyik forgatási szünetben elfelejtette visszatenni a füldugóit. Edward Furlong nem volt színész ezelőtt, sőt, szándékában sem állt annak lenni, de mégis felfedezték:) A majdnem háromnegyed éves forgatási idő alatt Edward jelentősen megnőtt, a hangja mutált, ezért majdnem minden jelenethez újra fel kellett venni a szövegét és néhol észrevehetően fiatalabbnak tűnik, mint előtte. Eredetileg Michael Biehn visszatért Reese-ként a lidércnyomásos epizódban, ám őt a mozis verzióból kivágták. Ugyanígy kimaradt az időgép, azonban a látványterve 1997-ben mégis visszaköszönt: a Kapcsolat dimenzió-kapujának képében.

Stan Winston effektmester és csapata órákat töltött nukleáris próbarobbantások tanulmányozásával, hogy aztán még reálisabb legyen az atomcsapás víziója - anno amerikai szakértők azt mondták, hogy az addig bemutatott fikciós mozgóképek közül ez volt a lehető legtökéletesebb bemutatása a bomba pusztító erejének. Lakeview Terrace városkájának lakosai tüntetést szerveztek, mikor meglátták, hogy kórházukból börtön-pszichiátria lett - de hamar kiderült számukra, hogy egy film díszletei ellen léptek fel:) Az utolsó kamionos üldözéshez a stáb számára lezárt öt mérföld hosszú útszakasz megvilágosításához szükséges összes kábelt ellopták, így újakat kellett kölcsönözni, ez pedig 5 nappal hátráltatta a befejezést. A végső leszámolásnál a vasöntödében az egész építményt bevonták gumival, hogy a színészek ne sérüljenek meg. Ez az első film, ahol emberi mozgást használtak fel egy digitális karakter mozgatásához, valamint itt jelent meg az első, részben számítógéppel animált főhős. Különös hiba, hogy amikor Sarah beletöri a kulcsot a zárba, azt egy olyan ajtónál teszi, amiben két zár van, így az ápolóknak csak át kéne nyúlniuk a rácson és a másik oldalról simán kinyithatnák a rácsot. A Terminátor 2-nek három verziója létezik: a mozis, a Speciális Kiadás és a Bővített Speciális Kiadás - utóbbi kettő csupán két jelenetben különbözik egymástól. 2009-ben megjelent a különleges Skynet Kiadás, ami limitált példányszámban készült: ebben a pakkban benne van a film tökéletesen újrakevert hanggal és feljavított képpel, 3 DVD-n, mindhárom verziójában, mindez egy Endoskeleton-fejben. Rengeteg képregény és könyv készült a sztoriból, valamint hét különböző videojáték.

T-800 rovat

Arnold Schwarzenegger kb. 15 millió dollárt és egy alig használt Gulfstream III-as repülőgépet kapott a szereplésért (utóbbi magában is megér 14 milliót). A végső összecsapásban látott sérült Terminator-külsőt öt órába tellett megcsinálni és még egy órába leszedni a színészről. A körbeforgatós-shotgun egy átalakított Winchester-modell, ez az újratöltési mód baromijól mutat és így lehet egy kézzel lőni vele. A minigun ugyanaz a fegyver, ami a Predatorban látható és annyira nehéz volt, hogy csak Schwarzi bírta el - a súlyos masinát módosították, így némileg lelassult és az egyes lövések hangját meg lehetett különböztetni. A "Vakációra lenne szükségem."-sort emberünk az Ovizsaruból emelte át, nem volt benne a forgatókönyvben. Mikor a várost elhagyva vezetés közben a Terminator Dysonról beszél, akkor valójában a szélvédőről olvassa a szöveget. A báros jelenet felvétele során egy hölgy valahonnan betévedt a forgatásra és azt hitte, hogy a szórakozóhely meg a vendégek mind valódiak. Aztán meglátta Arnit boxeralsóban, ő pedig azt mondta, hogy ma férfisztriptíz-est van:D Külön meg kell említenem egy általam is észrevett hibát: a sivatagban a mexikóiaknál a kutya egyáltalán nem vadul be a halálosztó jelenlététől, pedig Reese az előző epizódban azt mondta, hogy az ebek megérzik őket.

T-1000 rovat

Robert Patrick az X-aktákból ismert, ott Doggett ügynök alakítója. Egy régi amerikai focis sérülés miatt Patrick picit sántít, ezt az animátoroknak hozzá kellett venniük a folyékony fémember mozgásához. A legelső üldözésnél a T-1000-est mutató részeket mind fordítva vették fel. Egy kaszkadőr vezetett, mialatt a gyilkos lény alakítója koncentrálhatott a színészkedésre, majd az egészet megfordították. A képlékeny lényhez kapcsolódó hangeffektek az alábbi módon készültek: Amikor átcsúszik a rácsokon, az nagyon közelről felvett kutyakaja, ahogyan kicsúszik a konzervből. Az alakváltás egy lisztből és vízből készült elegybe portalanító spré fújása, amit egy kotonnal ellátott mikrofonnal vettek fel. Ha golyók érik, akkor egy tartálynyi joghurtba belevágott üvegpoharat hallunk, az utolsó csatában pedig James Cameron saját maga szolgáltatta a sikolyait. Bár az előző részben kijelentették, hogy csak élő szövet tud átjönni az időportálon, a T-1000 mégis kivételt képez ez alól - viszont még így is érthetetlen, hogy akkor minek álcázza magát meztelen embernek?

A Judgement Day 102 millió dollárból készült és 520 milliót hozott. Ez volt az első mozi, ami több mint 100 millióba került és ez lett '91 legnagyobb bevételű mozgóképe. Pozitív kritikai fogadtatása lett, 18 különböző díjat nyert, köztük négy Oscart (!): maszkmesteri munka, hangkeverés, hangvágás és vizuális effektek kategóriákban. 78 évre visszamenőleg a Terminátor 2 az egyetlen folytatás, ami úgy kapott Oscart, hogy az előzményét még csak nem is jelölték. A populáris kultúrára, meg az akció- és sci-fi-műfajra óriási hatása volt. Az Amerikai Filmintézet 10 Legjobb Sci-fi-listáján a 8. lett, a 100 év...100 borzongásban 77., a "Hasta la vista, baby." pedig a 76. helyet érte el a 100 Legjobb Filmes Dumák sorában. A Total Film 2006-os Top 100 legjobb filmjei közül a 33., az Empire magazin Top 500-ából pedig a 35. helyezést érdemelte ki.

Nekem nagyon tetszett, bár főleg inkább az eleje. Schwarzenegger óriási benne, a T-1000-es viszont gagyi. Ennek ellenére látványos akciót, jó poénokat és egy érdekes történetet kapunk, a három főszereplő bármelyikével könnyű azonosulni, így szurkolni fogunk nekik, szeretjük majd őket és ennek így kell lennie egy jó moziban. Én azt mondom, a Terminátor 2 jobb, mint a sima Terminátor.

Pontozás:

imdb: 8.5 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Edward Furlong egy poszt-apokaliptikus drámában, a Remnants-ban játszik jövőre. Ebben a harmadik világháború túlélői próbálnak meg boldogulni egy pincében, egy nukleárisan szennyezett, pusztuló világban. További főhősök: William Baldwin és Monica Keena (FvsJ, Szemtelen szemtanúk). Elég ígéretesnek hangzik nem? Furlong másik érdekes munkája a Bind című horror/thriller; amiben egy csapat fiatal a zord tél közepén bent reked valahol, és egy gonosz entitás kezd vadászni rájuk.

- Joe Morton a Starbrightban bukkan fel legközelebb. Ez fantasy, amiben egy árva egy kitalált tündérmese-világba menekül. Olyan legendás neveket sikerült összeszedni hozzá, mint Kathy Bates vagy James Earl Jones. Morton producer is lesz.

Ja és még valami: Egyébként nem a Skynet irányítja a Mátrixot?:D

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr293281079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása