Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.10.02. 15:21 Tévésámán

Kedves ellenségem (Enemy Mine, 1985)

Tegnap voltunk a rokonoknál szüretelni. Elég kemény munka ez, de jó hangulat volt, mindenki vidáman dolgozott, engem azért az egész marhára megterhelt - hát igen, városi gyerek vagyok, nem szoktam hozzá... Viszont óriási tisztelet minden öregnek (és középkorúnak), akik ezt anno egész nap csinálták, a mai emberek sehol nincsenek hozzájuk képest:) Na, de térjünk rá a Kedves ellenségemre! Gyerekkorom egyik kedvenc sci-fije ez, amit most jól esett újra látni, videóra is felvettem, úgyhogy megőriztem az utókornak:) Már emiatt a retro-érzés miatt jó véleménnyel vagyok róla, de ezzel nem mindenki van így... Lássuk, miről szól:

2092-ben az emberiség már sorban hódítja meg a bolygókat az űrben, ám hamarosan szembekerülnek a hasonló céloktól vezérelt drákokkal. Hősünk Willis Davidge (Dennis Quaid) katona, aki egy támadás visszaverése során lezuhan egy ismeretlen planétán. Ám emberünk nincs egyedül, mert az ellenséges űrhajó pilótája ugyanezen a bolygón kötött ki. Davidge megpróbál rajtaütni a drákon, ám szerencsétlenül jár és fogságba esik. Ezek után lassan pedig mind neki, mind "kollégájának", Jeriba Shigannak (Louis Gossett Jr.) nyilvánvalóvá válik, hogy ezen a zord és veszélyes vidéken csak egymásra számíthatnak. Így az ember és a földönkívüli összefog, hogy együtt éljék túl a megpróbáltatásokat, majd ahogy telik az idő, egyre jobban megismerik egymást, a másik kultúráját, nyelvét, szokásait. De hiába a barátság, ha minden nap meg kell küzdeniük az életért, ami egyre nehezebbé válik... Vajon kijutnak valaha innen, vagy ez a kopár kőgolyó lesz a sírjuk? És egyáltalán milyen jövő vár rájuk, ha saját fajtársaik megtudják, hogy összebarátkoztak az ellenséggel?

Ez a film nem az űrlényekről szól, nem is a technikáról, hanem egyetemes emberi dolgokról. Egy ismeretlen helyen, két idegen kénytelen összefogni a túlélésért: láthatjuk, hogyan kell legyűrniük a nyelvi akadályokat, a kulturális különbségeket; hogyan kell megvívniuk a természettel, és hogy végülis a kitartás eredményt hoz. Nem fontos az, hogy Jerry földönkívüli - ő éppen hogy emberibb Davidge-nél (ez egyébként nem új keletű dolog, de itt egy korai példa rá). Az űrlény tanítja meg a földit arra, mit jelent embernek lenni: hinni valamiben, harcolni az életért és egy önmagánál nagyobb célért. 

A látvány nagyon jó, semmi nem tűnik műnek, még az űrszörnyek is egész élethűek. A helyszínek fantasztikusak, a meteoreső szép, a makettek tetszetősek. Egy kamaradrámát láthatunk: Dennis Quaid és Louis Gossett Jr. kettőse teszi ki a mozi nagy részét. Az ő kölcsönhatásuk, ellentéteik, meg közös pontjaik adják a drámai jelleget, a vígjátéki humort és felfedezhető egy erősen bújtatott háború-ellenesség is. A többi szereplő mellékes, közöttük egyetlen ismertebb arc Brion James (Ötödik elem). A rendező a német Wolfgang Petersen (Trója), a történet alapja pedig Barry Longyear 1980-as novellája, ami Hugo Awardot nyert kategóriájában.

Érdekességek: A filmet eredetileg Budapesten kezdték forgatni, ám a költségek túl magasra rúgtak és az akkori rendezőt, Richard Loncraine-t kirúgták. A helyére felvett Petersen áttette a forgatás színhelyét Münchenbe, ahol egy már általa ismert stúdióban mindent előröl kezdett, az addig elkészített anyagot nem használta fel. A rendezőváltás alatti szünetben a két főszereplőt továbbra is fizették, a költségek pedig nőttek - viszont cserébe a drák maszk részletesebbé, kidolgozottabbá vált. A forgatókönyvbe belekerült egy az eredeti történetben nem szereplő bánya, mert a készítők azt gondolták, a cím bányára utal, pedig birtokos jelző (mine=enyém, de ugyanakkor kőfejtő is). Az űrlények nyelve nagyrészt visszafelé kiejtett orosz szavakból áll, a különös hanghatást pedig Gossett Jr. produkálta, akinek egy adottsága ez a nyállal-kevert beszédtechnika, amit még gyerekként sajátított el:) A nyitó csatában az ellenséges vadászgép komputerén egy protein felépítése látható. A nagy filozófusokról folytatott vita-résznél megfigyelhető, hogy Quaid fojtottan nevet - ez azért van így, mert ez már a sokadik próbálkozás volt, de mégis az egyetlen, ahol Davidge életre keltője nem tört ki hahotázásban. A mellékszereplők közt találhatunk egy Balog Menyhértet, akit manapság már Menyhért René Balog-Dutombének hívnak és kaszkadőr, itt egy Mills nevű pasast játszott (nem tudom ki lehetett az); valamint valahol felbukkant Peter "Londo" Jurasik is (és nem vettem észre...).

Az Enemy Mine kb. 33 millió dollárból lett, a marketing-kampányával együtt ez az összeg eléri a 40 milliót, ám mindössze 12 milliót hozott vissza. A reklám-hadjáratot azért említettem meg külön, mert már azért erős bírálatokat kapott - az eredeti plakát pl. egyáltalán nem mutatja, hogy ez egy barátságról, bajtársiasságról szóló történet. A film kritikai fogadtatása erősen vegyes volt...

Nekem tetszett, szerintem jó, teli van emlékezetes pillanatokkal (pl. az evés, a földalatti lény támadása, stb.). Bátran merem ajánlani, egyetlen kiemelhető hátránya talán a hossza, ugyanis két órás. Ja és még valami: Sajnáltam, hogy a végén nem derült ki, hogy ez az egész eseménysor végül békét hozott-e a két faj között, vagy nem?

Pontozás:

imdb: 6.9 (3 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Ifjabb Louis Gossett (ahogy Bozai József mondta anno) következő szerepe a The Home című horror lesz, Brian Cox-szal és Cloris Leachmannel.

- Bumper Robinson (ő volt Zammis) szinkronizálni fog, mégpedig a legújabb Igazság Ligája egész estés rajzfilmben, a Doomban - Kiborgot.

Várható írások: Apáca show 2.

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr653272092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása