Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.09.23. 19:37 Tévésámán

Korán keltem aznap, amikor meghaltam (I Woke Up Early The Day I Died, 1998)

Nagyon régóta meg akartam ezt nézni. Olyan jó címe van, plusz szerepel benne két kedvencem, Christina Ricci és Ron Perlman, a forgatókönyvet pedig a világ legrosszabb rendezőjének kikiáltott Edward D. Wood Jr. írta - lehetséges, hogy ez ne legyen jó?:)

Valamikor, valahol, talán az '50-es években járunk, amikor főszereplőnk, A Rabló (Billy Zane) megszökik az elmegyógyintézetből és miután szerez magának ruhát, kocsit és fegyvert, végrehajt egy rablást, ahol 15 000 dollárt zsákmányol. Viszont megöli a bolt tulajdonosát (Gregory Sporleder) és valami különös oknál fogva elmegy a temetésére - vagyis, amit annak hisz. A körülmények együttes játékának köszönhetően a pénz pedig egy koporsóba kerül, majd eltűnik onnan. De vajon ki vitte el a dohányt? A temetőőr (Perlman)? A temetkezési vállalkozók (Carel Struycken és Max Perlich)? Esetleg a gyászolók egyike (köztük a legendás sikoly-királynő, Tippi Hedren)? A hajsza megkezdődik, és úgy látszik, senki nem állhat emberünk útjába - ám egyre több titokzatos alak próbál keresztbe tenni A Rablónak, meg növekszik a hullák száma is. Már csak egy kérdés marad: hol a zsákmány és kié lesz?

A nyitó stáblista alatt már jól szórakoztam és kb. a háromnegyedéig úgy gondoltam, hogy ez egy fura, de vicces film. Az első, ami igazán különleges benne, hogy a szereplők beszéd helyett csak artikulálatlan hangokat adnak ki meg mutogatnak. Szinte folyamatosan szólnak a különféle zenék, és éneket is hallhatunk, de beszéd nincs. Vannak viszont, főleg az elején, részletek a forgatókönyvből, amik megjelennek a képernyőn, egyfajta narrációként. Aztán ott az egyértelmű paródia-jelleg: Zane úgy játszik, mint Johnny Depp az Ed Woodban, vagyis kétségtelen, hogy ez a figura valahol a hírhedt rendező maga. Jönnek bevágások régi mozgóképekből, és még a woodi mozik hibáit is megpróbálták utánozni - pl. a parkolóőr fejéről leesik a paróka és ez nagyon látványos. Ami miatt viszont mégsem tudom hova tenni az egészet, az a sok erőszak és a vége felé egészen elboruló hangulat. Úgy az első óra után az eddigi krimi-fekete humorból átmegy valami rémdrámába, a végén pedig jön egy csavar, mikor kiderül, hol volt a pénz, antihősünk meg elnyeri méltó büntetését. Az eleje vicces, izgalmas, érdekes, a vége felé viszont valahogy ijesztő/rossz, hogyismondjammilyen.

(A képen az író, aki a film bemutatójakor már 20 éve halott volt.) Gyakorlatilag a legkisebb mellékszereplő is ismerős lehet valahonnan. A már említett Gregory Sporledert a Reneszánsz emberben meg a Kerge birkákban láthattuk, Carel Struycken volt az Addams-család inasa, Max Perlich meg a Maverick első pókercsatájában résztvevő, apró termetű mesterlövészt játszotta. Remélem, hogy Tippi Hedrenről mindenki tudja, melyik filmben bukkant fel! További ismerősök: Tara Reid (pincérnő és még valami), Nicolette "Született feleség" Sheridan (a bálban vagy hol a főhős társa lesz egy időre), Lee Arenberg (A Karib-tenger kalózai Pintelje, ő a parkolóőr), Abraham Benrubi (Jerry a Vészhelyzetből, itt kidobóember), valamint a legendás Vampira (nagyon furcsa külsővel) és Eartha Kitt (az énekesnő, ő volt például az első Macskanő). Christina Ricci egy tini prostit játszik, aki megpróbálja kizsebelni a férfit, felbukkanása egészen a Buffalo '66 táncos jelenetéhez hasonlít. Billy Zane producer és a zenék összeválogatója is volt, a rendező meg egy bizonyos Aris Iliopulos, akinek ezen kívül csak egy munkája volt a filmiparban.

Érdekességek (már maga a teljes I Woke Up... az:)): Műfaji besorolása szerint vígjáték, elvileg Wood emlékére készült. Sok olyan technikát használtak a készítők, amit a nagy előd, mondjuk a már említett ollózgatást a régebbi mozikból. Több színész is szerepel, akik együtt dolgoztak anno az íróval, például Vampira, akinek ez volt az utolsó filmje. Sem a nézők, sem a közönség tetszését nem nyerte el a Korán keltem aznap, amikor meghaltam; a pénzügyi hátteréről nincsenek adatok.

Nagyon furcsa film ez. Lehet rajta nevetni, izgalmas és érdekes, a zenéje marhajó, de a műfaji kevertség, a hirtelen tónusváltás és a sok halál rosszat tesz neki. Nem mondhatom, hogy tetszett, de azt sem, hogy nem - egyszerűen fogalmam sincs, mit mondjak róla. Aki valami igazán különlegeset akar látni, szereti a nehezen befogadható alkotásokat, annak biztosan tetszeni fog, és persze az Ed Wood-rajongóknak is - már ha vannak ilyenek:D

Pontozás:

imdb: 6.2 (5 év alatt 0.2-t növekedett.)

Én nem adnék rá pontot, mert egyszerűen lehetetlen:)

Hírek:

- Jövőre mutatják be a Plan 9 című horrort, ami egyértelműen Edward D. Wood Jr. fő művén, a 9-es terv a világűrbőlön alapszik.

- Billy Zane-t az elkövetkezendőkben az alábbi művekben láthatjuk: Mysteria (rejtélyes thriller, a címe nagyon tetszik, de ötletem sincs, valójában micsoda), Scorpion King: Battle for Redemption (a harmadik réteg kitint nyúzzák le a Skorpiókirályról, akit ezúttal nem a Szikla alakít, de cserébe megkapjuk Ron Perlmant), The Ganzfeld Experiment (horror, Dominic "Szökés" Purcellel), Death Method (thriller, a leírása alapján a Fűrészre emlékeztet), The Ghost of Goodnight Lane (filmforgatásos, szellemes horror, főbb szerepekben a Lost in Space-es Lacey Chabert, és a Halloweenből ismert Danielle Harris), Tarantula (országúti motoros leszámolás Danny Trejoval) és végül a Dark Star Hollow (szintén ijesztgetős, Josh Hartnettel).

- Tippi Hedren marad az ismerős terepen, szintén borzongatós művekben fog felbukkanni, egész pontosan a Room and Boardban (kannibálos?) meg a House of Good and Evilben.

- Ron Perlman a The Littlest Angel című aranyos, angyalkás animációs moziban lesz Isten hangja:) Emellett láthatjuk is a Bad Ass-ben (akciófilm Danny Trejoval), a The Riotben (akció/sci-fi) és a The Gatekeeperben (horror, ennél producer is).

- Abraham Benrubi szintén ijesztgetni akar, a Gluttonban Patricia Arquette-el játszik, a rendező David Arquette.

A következő megnézésre kerülő darabról még nem döntöttem, de nagy valószínűséggel A Paradicsom Fantomja lesz az, jövő héten pedig adja a tévé a Kedves ellenségemet, amit biztosan megnézek majd! (Azóta mindkettőről írtam már.)

Szólj hozzá!

Címkék: bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr863251729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása