Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.09.21. 18:11 Tévésámán

Áldott a gyermek (Bless the Child, 2000)

Nekem bármit el lehet adni Christina Riccivel - ez jó példa erre. Anno, mikor megnéztem, ebből a szempontból csalódás volt, mert a hölgy csak mellékszereplő, de ettől függetlenül a film nem olyan rossz. Anya harca gyermekéért - hányféle példát láttunk már erre? Ott az Aliens, a Felejtés, a Silent Hill és így tovább. Mindegy, ki vagy mi üldözi őket, a lényeg ez; alapvetően most is erről van szó.

Maggie (Kim Basinger) ápolónőként dolgozik egy kórházban. 1993 végén beállít hozzá drogos testvére, Jenna (Angela Bettis), de hamarosan lelép - viszont otthagyja nála pár hetes kisbabáját... Hősnőnk magához veszi és felneveli a kicsit, aki a Cody nevet kapja (lányról van szó) és ezután pár évet ugrunk az időben. A lányka hat éves (Holliston Coleman kelti életre ekkor) és egy különleges egyházi iskolába jár, ugyanis autista. Emellett viszont más furcsaság is van benne, például egyre fogékonyabb lesz a kereszténységre. Ekkor pedig megjelenik a hat éve eltűnt Jenna, oldalán dúsgazdag, vallásalapító férjével, Eric-kel (Rufus Sewell) és magához akarja venni a lányát. Maggie elkeseredett harcba kezd Cody-ért, eközben a várost egy gyerekeket gyilkoló szekta tartja rettegésben - lehetséges, hogy a két dolognak köze van egymáshoz? És mi lehet a vörös hajú kislány különös titka?

SZPOJLER JÖN

Nem emlékszem, hányszor láttam ezt, de valahogy tök megmaradt. Kicsit olyan, mint egy fordított Ómen: ott mindenki a gyerek ellen küzd, itt meg mindenki érte. Az alaptéma a már említett anya harca gyermekéért, ám igen erőteljes a vallási vonal, merthogy Cody Isten új gyermeke, vagy prófétája - lesz, ha felnő, de már most is csodás képességei vannak. Óriási ötlet: az új évezred megváltója egy drogos anyától született, vörös hajú autista kislány - ez szerintem nagyon jó így. Az ellenfél pedig maga a Sátán, aki egy gonosz kultusz-vezéren keresztül akarja "megtéríteni" az áldott gyermeket... Ennél fogva láthatunk démonokat, angyalokat (ők nagyon jók) és maga Lucifer is megjelenik egy rövid időre (Brian Steele alakításában). Adott a vallásos nyomozó (Jimmy Smits), a megtérő bűnös lány (Ricci), az ördögűző öreg pap (Ian Holm) és minden egyéb ehhez a témához tartozó, elengedhetetlen kellék. Viszont az Új Hajnal egyház vagy program felépítése és egyéb vonásai akaratlanul is a szcientológiát juttatják a nézők eszébe - én ezt gondoltam, lehet, hogy csak beleképzelem, ám a neten írják a hasonlóságot. Ha pedig így van akkor Hubbard úr egyháza az ördöggel cimborál, legalábbis a Bless the Child alkotói szerint.

SZPOJLER VÉGE 

(A kislány ma így néz ki.) A történet alapjául Cathy Cash Spellman regénye szolgált. A videokazettás felvételemből a film első egy-két perce hiányzik, de a főcímen kívül egyéb dologról biztos nem maradtam le. Tehát itt egy mindig aktuális fő eseményszál, mellette a vallás misztikuma, a Jó és a Rossz örök harca, mindezt pedig nyomasztó módon, némi felturbózott látványeffekttel tálalják. Kim Basinger jó a főszereplőnőként, erős a jelenléte a képernyőn. A kis Holliston Coleman nagyon aranyos és az első nézés közben biztosan mindenki aggódni fog érte. Rufus Sewellt szabálytalan arca és jeges pillantása kitűnő gonosszá teszik, karaktere indulatait remekül tolmácsolja a nézőnek (pont ahogy A mágusban). A fő jófiúnak számító Travis ügynököt a Star Wars új trilógiájából ismert Jimmy Smits játssza (ő volt Bail Organa szenátor), de ez a figura kidolgozatlan, alig kap teret - vallásos, abszolút jó, de kötik a szabályok. Angela Bettis hihető drogosként, egyébként tényleg nagyon vékony és kissé beteges külsejű, így "jól állt" neki ez a szerep, ám Jenna szintén klisé: ő a szenvedélyek rabja, akit ezt felhasználva irányítanak. Christina Ricci egy talpig feketébe öltözött, a kultisták közé tartozó leányzó, aki azonban túl sokat látott és szabadulni akar, de nem engedik neki - ő lesz az, aki "angyalként" segítséget nyújt a reményvesztett Maggie-nek, de súlyos árat fizet érte. Csupán néhány jelenete van, de fontos szereplő, meg aztán így még egyetlen másik filmjében sem láttam őt:) Plusz ismert arc Peter Mensah a Jason X-ből, aki valamiféle isteni küldött:) A rendező A Maszkot és a Rémálom az Elm utcában 3-at is jegyző Chuck Russell volt. 

Érdekességek: A templomban látott gyertyás trükkfelvételt visszafelé vették fel, ez észrevehető, mert hősnőnk ruhája úgy mozog, mintha a szél fújná. Ricci karakterének utolsó jelenetét egy Torontoban található "szellem-megállóban" rögzítették - ott két ilyen használaton kívüli metróállomás is van, amiket filmezési célokra szoktak használni. Az Áldott a gyermek 65 millió dollárból készült és 40 milliót hozott vissza, a kritikai fogadtatását ez alapján meg lehet tippelni.

Szerintem nem olyan rossz, a főszereplő lánykáért könnyen lehet rajongani, mert olyan aranyos - épp ezért utáljuk meg hamar az összes szereplőt, aki bántani akarja. Azért korántsem tökéletes mozi, de láttam már bénábbakat.

Pontozás:

imdb: 5.1 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Rufus Sewell benne lesz az Abraham Lincoln: Vampire Hunterben (aki a címéből nem találja ki, mi ez, az meg se nézze!), valamint ismét játszik egy bibliai témájú műben: a Paradise Lost névre hallgató fantasy-akciófilm Lucifer és Mihály arkangyal csatájáról szól, a főbb szerepekben Sewell mellett Bradley Cooper és Djimon Hounsou látható.

Várható írások: Korán keltem aznap, mikor meghaltam.

Szólj hozzá!

Címkék: horror fantasy thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr413243980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása