Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.25. 20:42 Tévésámán

Egek ura (Up In The Air, 2009)

Az utóbbi években sosem történt olyan, hogy egy bemutatóval megvettek volna engem egy filmre. Általában megérzés, műfaj, szereplők, rendező, feldolgozás alapja, stb. miatt választok, de az HBO-n többször is láttam ennek a műnek a bemutatóját, ami egyszerűen hatásos volt. Nem mondta el, miről szól, kihagyta a legjobb pillanatokat; de elém tárt egy érdekes részletet, ami alapján látnom kellett. Azoknak, akiknek nincs HBO-juk (ez a családunk egyetlen luxuscikke), elmondom, hogy ez a csatorna két éven belül bemutat mindent, ami a mozikban volt, gyakran olyat is, ami hozzánk el se ért. Jelen esetben szintén egy két évvel ezelőtti alkotásról van szó, így én már egyáltalán nem emlékeztem a körülötte lévő felhajtásra - lehet, hogy anno észre se vettem... Tehát: Nem tudtam róla semmit, csak hogy George Clooney a főszereplő és hogy romantikus dráma, meg láttam a bemutatóját, ennyi mégis elég volt - de a véleményem majd csak a sztori ismertetése után jön:)

Ryan Bingham (George Clooney) élete elég különös. A munkája az, hogy pipogya főnökök nevében kirúgjon embereket a munkahelyükről és ezt az Egyesült Államok bármely pontján megteszi. Emiatt évi 300 napot légi utazással tölt - gyakorlatilag repülők fedélzetén és hotelszobákban lakik, minden cucca belefér egy aprócska kézipoggyászba. Ryan rengeteg pénzt keres és szakmája ásza, de nincs családja, testvéreivel nem beszél, nincs barátnője, még csak egy normális emberi kapcsolata sincs. Egyetlen hőn áhított célja bekerülni az elit 10 millió mérföldes klubba és megkapni az érte járó Aranykártyát. Megszokott világába azonban belezavar a főnöke (Jason Bateman) által felvett ambiciózus, fiatal Natalie (Anna Kendrick); egyik útján pedig megismerkedik a gyönyörű és hozzá oly mértékben hasonló harmincas nővel, Alex-szel (Vera Farmiga), akivel furcsa kapcsolata alakul ki. Ez a két nő teljesen felforgatja hősünk eddig megszokott életét, ráadásul megbízója arra készül, hogy földre kényszeríti az Egek Urát. Vajon mi lesz ennek a vége?

Sohasem láttam még ehhez foghatót. Rengeteg esetben a képek beszélnek, a látvány nagyon-nagyon egyedi, szép, érdekes és a három főszereplő formálódó kapcsolata is figyelemre méltó. A történet egész egyszerű: a férfi, aki elzárkózik a szerelemtől, mégis szerelmes lesz - ám a megvalósítás miatt ez magasan kiemelkedik a kategóriájából. Elgondolkodtató, vicces, izgalmas és valahogy jó érzése lesz tőle a nézőnek. Nehéz szavakba önteni, hogy mitől annyira jó - még úgy is, hogy a végén lévő csavarra rá lehet jönni. Ha pedig itt tartunk: a befejezése külön tetszik, mert tulajdonképpen nincs:)

Clooney elbűvölő ebben a szerepben. Ahogy néztem, azt gondoltam, de kipróbálnám ezt az életformát, milyen szívesen lennék én is egy ilyen elit repülős klub tagja. Annak ellenére, hogy Ryan nem egy igazán szívmelengető személyiség, mégis imádni fogjuk, mert George bácsi úgy kelti életre:) Vera Farmiga tényleg nagyon szép a korához képest és az általa megformált Alex egy magabiztos, erős, eltökélt nő, akivel szerintem bármely férfitársam szívesen leülne egy italra. Anna Kendrick cuki, figurája esetlen, de tehetséges és nagyon jól ellensúlyozza a vérprofi "főkirúgót". Jason Bateman mellett ismert arc a szerintem kimondhatatlan nevű Zach "Másnapos" Galifianakis és J.K. Simmons - mindhárman csak pár percet szerepelnek. A rendező-forgatókönyvíró-producer a Junot dirigáló Jason Reitman volt, a sztori pedig Walter Kirn 2001-es regényén alapszik.

Egyéb érdekességek: A regényt az író egy hólepte vidéki tanyán írta, repülőgépekre, repterekre és az első osztály utasaira gondolva; ezek alapján formálta meg Bingham figuráját. Sheldon Turner forgatókönyvíró és Jason Reitman egymástól teljesen függetlenül kezdtek el írni egy-egy szkriptet a könyvből, ám előbbi korábban lett kész és 2003-ban eladta művét a DreamWorks-nek. Reitman viszont producer apjával, Ivannel megvetette a filmjogokat, majd az így hozzá került Turner-féle iratot két másik fickóval átszabatta, és ő maga is részt vett a munkálatokban. A kész mozgóképre ennek ellenére mégis ki kellett írni az eredeti forgatókönyvíró nevét, mert irományának jó pár eleme benne maradt az Up In The Airben. A direktor úr még 2002-ben kezdte el írni az Egek urát, és ezt szerette volna első nagyjátékfilmjének, de "közbejött" a Juno és a Köszönjük, hogy rágyújtott.

A valóságban nem létezik ez az Aranykártya, amit a 10 millió mérföldeseknek adnak, viszont az 1 milliósoknak jár egy speciális kedvezmény - 2009-ben kb. 400 ezren voltak. Amikor Alex és Ryan először találkoznak és megnézik egymás utazási kártyáit, a nő meglepődik, látva a legendának hitt Concierge Key-t (magyarul azt hiszem Konzul Kártyának nevezik); ez viszont tényleg létezik. Nem hirdetik a létét, csak kiválasztott utasok kaphatnak ilyet és ezzel könnyebben lehet jegyfoglalást változtatni, vagy akár repülőtéri megbeszéléseket szervezni - a film bemutatója után Reitmant meghívták a klubba:) A meztelenkedős jelenetben nem Vera Farmigát láthatjuk (nekem megfordult a fejemben, hogy ez biztos valaki más teste:D), de azért, mert a forgatás előtt szült. J.K. Simmons a saját gyermekei képét mutatja a karaktere gyerekeiként. Walter Kirn, a regény írója a nagygyűlésen látható, Anna Kendrick mellett, bal oldalon ül. A kirúgásra kerülő emberek nagy része olyan férfi és nő, akiket nemrég bocsátottak el, és hamis hirdetésre jelentkeztek, egy állítólagos dokumentumfilmhez, ahol el kellett játszaniuk, hogy hogyan viselkedtek/viselkedtek volna abban a bizonyos pillanatban. Ők viszont nem Clooney-val és partnernőjével beszélgettek, hanem csak a kamerának mutatták a reakciójukat. A nyitóstáblista és a végefőcím alatt repülőgépből fényképezett képek láthatóak: a felszín madártávlatból és a felhők feletti ég. Az Egek ura tele van reklámmal: az összes dicsért márka a valóságban is létezik, ám azok a cégek nem fizettek ezért, csak úgy kerültek be, hogy a rendező szeretett volna valós márkákat használni a hitelesség kedvéért. A promóciós körúton a direktor mindenkit lefotózott, aki interjút készített vele és minden városban, ahol járt, filmezett egy kicsit, a végeredmény pedig egy rövid dokumentumfilmecske lett, a Lost In The Air: The Jason Reitman Press Tour Simulator.

Az említett úriember néhány gondolata az Up In The Airről: "Egyrészt ez egy film egy férfiról, aki mások kirúgásából él. Másrészt történet a fickóról, aki megszállottan gyűjti a repüléssel szerezhető mérföldeket. Viszont egy olyan férfiról is szól, aki találkozik egy nővel, aki nagyon hasonlít hozzá és annak ellenére, hogy mindketten az egyedüllétben hisznek, lassan mégis egymásba szeretnek." "(...) a mozi egy filozófia körüljárása. Mi van, ha úgy döntesz, hogy pontról pontra élsz, úgy, hogy nincs semmid és senkid?" "Ha egy olyan pofáról akarsz filmet csinálni, aki emberek kirúgásából él, de mégis azt akarod, hogy szeressék, akkor marhára elbűvölő fickót kell választanod az eljátszására; és én nem tudok George Clooney-nál csodálatosabb élő színészt. Nagy szerencse, hogy igent mondott." "Az utóbbi 10 nap alatt tízszer ültem repülőn, így megtapasztaltam ezt az életstílust. Azt hiszem a repülőgép az utolsó menedék azoknak, akik szeretnek egyedül lenni és könyvet olvasni."

Az Egek ura 25 millió dollárból készült és 163 millió dollárt hozott vissza. Óriási mértékű pozitív kritikai elismerést kapott, rengeteg díjat söpört be és számtalan jelölést kapott. Több kritikus-szervezet elismerte, például a Washington Állami Filmkritikus Szövetség 2009 legjobb filmjének választotta. Még egy aprócska poén, avagy az élet a legkitűnőbb humorista: George Clooney-t egy Ryan Bingham nevű figura eljátszásáért jelölték Oscarra, de nem nyert; azonban ugyanezen az átadón egy Ryan Bingham nevű zeneszerző nyert egy szobrocskát az Őrült szív egyik betétdaláért:)

Nekem nagyon tetszett, ilyen jó romantikus filmet/drámát még sosem láttam. Ajánlom mindenkinek!

Pontozás:

imdb: 7.4 (5 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 6/5

Kis megjegyzés 2023-ból: Tegnap éjjel a Viasat3 leadta a stáblistát is, amiben szerepel egy amatőr dalszerző dala és ennek a címéből lett szerintem a film címe. A szó szerint "fent a levegőben" itt átvitt értelemben értendő, úgy mint "lóg a levegőben". A magyar fordítók ezúttal kitűnő hazai címet adtak!

Hírek:

- George Clooney következő munkája a Gravity című sci-fi dráma lesz. 

- Vera Farmiga a beszédes nevű Goats-ban (Kecskék) játszik David Duchovny-val - egyébiránt vígjátékról van szó. (Ez a Kecskebűvölők.)

- Anna Kendrick szinkronizál a ParaNormanban - ez az animációs film egy fiúról szól, aki tud beszélni a holtakkal és megmenti városkáját egy évszázados átoktól. Ha már átok: a hölgy benne lesz a tvájlájt iklipsz 1-2-ben is. A változatosság kedvéért harmadik munkája szintén komédia: a Rapturepaloozaban két tini egy vallásos apokalipszis közepén próbálja legyőzni az Antikrisztust - érdekesnek hangzik...

- J.K. Simmons benne van a fergetegesnek ígérkező Geezers!-ben.

- Zach Galifianakis szintén hangját kölcsönzi egy rajzolt mozgóképhez, a Csizmás, a kandúrhoz (Ez minek, ki kíváncsi rá?), de látható is lesz a szintén gyerekeknek szóló The Muppets-ben, ami a kedves bábfigurák legújabb szélesvásznú kalandja!

Ma feltehetőleg az AvP-t nézem, de lehet, hogy valami mást. Két napon belül biztosan jelentkezem!

1 komment

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr633180527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2011.08.27. 19:13:07

Most nem azért, de Vera Farmiga most augusztusban volt 38 éves. Akkor ne írj már róla olyanokat, hogy a korához képest nagyon szép. Mintha 78 lenne...Bocsesz, de női szolidaritásból hozzá kellett szólnom ehhez.
süti beállítások módosítása