Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.17. 20:11 Tévésámán

Wes Craven's New Nightmare (Az Új Rémálom - Freddy feltámad, 1994)

A hatodik részben Freddy meghalt - tényleg! - és három évvel később néhányan biztosan feltehették a kérdést: akkor hogy is van ez? Halott, de mégsem? Mégis hány bőrt lehet még lenyúzni az összeégett pofájáról?:) A választ a fantasztikus képzelőerejű Wes Craven adta meg, aki régi ötletéből összehozott egy igazán egyedi, nagyon király horrort! Lássuk, miről szól a rendező Új Rémálma:

Közeleg a tíz éves évfordulója a Rémálom az Elm utcában bemutatásának. A rajongók nagyon várják vissza a pengeujjú gyilkost a mozivásznakra, a New Line Cinema pedig az újabb szép bevétel reményében nagyon megörül, amikor Wes Craven felkeresi őket azzal, hogy már készíti a hetedik felvonás forgatókönyvét. Ezalatt Heather Langenkamp (az első és harmadik rész Nancy Thompsonja) megpróbálja normális körülmények közt élni mindennapjait. Férje speciális effektus-készítő, ő maga még mindig színész, és van egy fiuk. Egy napon aztán kezdetét veszi Heather kálváriája: először rémálmai lesznek, aztán földrengés dönti romba otthonát, majd pedig gyermeke kezd rendkívül furcsán viselkedni. A tetejébe még a régebben őt zaklató ismeretlen telefonáló is újra felbukkan. A felkérés a legújabb Nightmare-re pont a legrosszabbkor jön, de egyre több jel kezd afelé mutatni, hogy maga Freddy áll a háttérben - de ő csak egy karakter egy filmben. Vagy mégsem?

SZPOJLER HÍR

Értitek a lényeget? A film a "valóságot" mutatja be, ahol a színészek saját magukat játsszák - persze nem mindenki. A valóság pedig átmegy az álomvilágba, egy látszólagos filmforgatásba és mi meg csak nézünk, hogy aztarohadt, mi folyik itt?!

SZPOJLER OFF

Tök jó benne, hogy megismerhetjük azokat az embereket, akik az első Rémálmot csinálták: láthatjuk Wes Cravent (író, rendező, ötletgazda, producer), Robert Shaye-t (producer, mellékszereplő), Sara Rishert (társproducer), Robert Englundot, John Saxont (Nancy apját alakította) valamint Jsu Garciat (az egyben volt) és Tuesday Knightot (a négyben szerepelt). Bepillanthatunk a forgatásba, a makettek készítésébe és a színészek magánéletébe is. Emellett viszont kibontakozik előttünk az anya harca a fiáért; egy igazán ijesztő történet őrületről, halálról és a természetfeletti gonoszról; a valóság meg az álomvilág pedig összemosódik. A történet nagyon izgalmas, tényleg félelmet keltő, főleg amiket a kissrác csinál és a már kétszer jól bevált Craven író-Langenkamp főszereplő páros harmadszor is kitűnően működik. A színészek remekelnek, főleg az elképesztően kék szemű hősnő, a vicces napszemüvegekben grasszáló Englund, és a gyermek, Miko Hughes (ő mondja az Ovizsaru legendássá vált mondatát a fiúkról és a lányokról:D). Mellékszerepben megjelenik Lin Shaye, a producer úr felesége, aki a legelső epizódban tanárnőt alakított; meg még kiemelném a babysittert, Tracy Middendorfot - szerintem jól játszik és cuki. Craven ismét írt, pénzelt és rendezett, és egészen élethű volt önmagaként is:D

A történet nagyon komplex, nincs benne humor vagy gagyi, ez egy vérbeli horror. Az itt megjelenő Freddy minden addiginál jobban néz ki, hosszú kabátja, térdig érő bakancsa és organikus látszatot keltő penge-keze van; az arca meg borzasztóan csúnya, szinte alig emlékeztet régebbi önmagára. A speciális effektes fiúk kitettek magukért, a kórházi szobás mészárlás nagyon emlékezetes - meg a nyelves rész, de az irtó béna. A sztoriban külön tetszik a gyermeket megvédő plüssállatka, ez olyan aranyos, de mégis reális dolog, hiszen ki más védene meg a rosszembertől az ágyad alatt? Az eddigi Kruegerrel kapcsolatos marhaságokat elfelejthetitek, mert most véresen komoly, igazi szörnyeteg. Egy dolgot azért nem értettem: Miért Englundot írták ki első számú főszereplőnek, mikor egyáltalán nem az? (Valószínűleg az ő nevével lehetett a legtöbb embert becsábítani a mozikba...)

(A képen saját Freddy-bábum egy kis önreklámmal:D - Sajnos valószínűleg még a költözéskor vagy a dobozban töltött "fogsága" alatt a kisujjáról letörött a pengéje, amit elvesztettem, így öt helyett már csak négy van neki...) Néhány érdekesség: Az ötletet, amit itt valóra váltottak, Craven már a harmadik Elm utcai gyilkoláskor felvetette, akkor azonban elutasították őt. Ez az epizód nem tartozik hozzá a többihez. A forgatás előtt Craven végignézte az összes részt, aztán azt mondta, képtelen volt követni az eseményeket és hogy a folytatások rosszak, méltatlanok az eredetivel megegyező címeikre - a poén az, hogy a harmadikat ő csinálta:D A forgatókönyvnek volt némi valóságalapja, mert Heather Langenkampot tényleg zaklatta egy őrült rajongó. Az itt látható halálos fegyvert az első epizódhoz készített poszterek alapján szerkesztették meg.

Utalások az első részre: Nancy és apjának ruhái a végén, konkrét jelenetek a tévében az említett műből, Heather autója, a "Screw your pass!"-jelenet, és a Craven dolgozószobájának polcán lévő fotó az eredeti Elm utcai srácokról. Langenkamphoz köthető még, hogy valóban filmes trükkmester a férje, Miko Hughes-nak pedig az apja az igazából. Az egyik ápolónő a kórházas szekvenciában Wes Craven lánya. Freddy a stáblista szerint önmagát alakította - persze Robert Englund volt az, akinek maszkja olyan ijesztőre sikerült, hogy amikor a legkisebb szereplő először meglátta, sírva rohant a mamájához:) A kis Miko egyébként a játszóteres részben lévő rakétát és a megvarrt oldalú plüssdínót is megkapta (előbbit az apja vette meg neki, utóbbit ajándékként vihette haza), a sérülésmentes állatka a rendezőé lett. Amikor Heather felhívja Englund lakását, az általa beütött számok kombinációja az ismert Rémálom-dallamot adja ki. A játszótéren, amikor a késes kezűről van szó, az előtérben, homályosan látható egy kisfiú, aki zöld-piros csíkos pulóverben biciklizik át a képen. Az említett kórházi halál-jelenetet egy forgó szobában vették fel. A stáblista végén gyerekek éneklik a már sokat hallott versikét. Végezetül egy vicces név a szereplők közül: Star-Shemah Bobatoon (egy nővérke volt). A New Nightmare 14 millió dollárból készült és 18 milliót hozott vissza. Kivételesen a kritikusok elismerték, még úgy is, hogy nem hozott be túl nagy hasznot. Az eltelt évek alatt kultfilmmé vált, ezt a státuszt egy kisszámú rajongói közösség tartja fenn.

Röviden összefoglalva: Összetett történet, jó színészek, óriási főgonosz, szép effektek, bepillantás a kulisszák mögé (film a filmben), főhajtás a nagy előd előtt; emellett ijesztő, izgalmas és élvezetes! Egyetlen apró negatívum a túl hangos zene, de ez elnézhető. Mindenkinek ajánlom, akinek az első rész tetszett! (Ez még talán jobb.)

Pontozás:

imdb: 6.4 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Várható írások: A texasi láncfűrészes mészárlás.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr783161029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása