Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.07. 18:31 Tévésámán

A Karib-tenger kalózai: A világ végén (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007)

A Holtak Kincsében annyi elvarratlan szál maradt a sztori végére, amennyit talán egyetlen másik filmben sem találhatunk, plusz ott volt az óriási befejező jelenet, így mindenki tudta, hogy jön a Karib-tenger kalózai 3. Sőt, aki moziban látta a 2-t, az nem győzött várni, hogy mikor érkezik már a folytatás. Az pedig jött, és bátran állíthatom, hogy a széria lezárása (mármint a tervezett lezárása) az eddigi legjobb rész, minden tekintetben!

Az összes figura, akit az előző epizódokban megismertünk és életben maradt, visszatér, hogy itt elnyerje méltó jutalmát/büntetését! Először is, ott van a Barbossa (Geoffrey Rush) vezette csapat (Keira Knightley, Naomie Harris, Orlando Bloom, Kevin R. McNally, Mackenzie Crook, Lee Arenberg, David Bailie és Martin Klebba), akik Szingapúrba igyekeznek a helyi kalózúrhoz, Sao Fenghez (Chow Yun Fat) egy rejtélyes ereklyéért. Aztán ott van a lord Beckett (Tom Hollander) által irányított Kelet-Indiai Társaság, markában Davy Jones-szal (Bill Nighy) és a Bolygó Hollandi elpusztíthatatlan legénységével (köztük van idősebb Will Turner, vagyis Stellan Skarsgard); akik minden kalóz megölését tűzték ki céljuknak - Jones persze nem önszántából. E tisztességtelen csapatot erősíti az ismét "jó útra tért" Norrington (Jack Davenport), meg a szinte rabszolgaként tartott Swann kormányzó (Jonathan Pryce). Hogy hol van Jack kapitány (Johnny Depp)? Az élet és halál mezsgyéjén élvezi saját maga meg egy csomó homok társaságát, amíg valaki ki nem szabadítja onnan. A háttérben pedig felsejlik egy emberi testbe zárt istennőnek és halandó szerelmének tragédiája; valamint eljön az ideje a világ kalózurainak összehívására is, mert az egész tengeri rabló-társadalmat a megsemmisülés fenyegeti. Vajon ez lesz a bolondos Sparrow kapitánynak és hasonló kvalitású kompániájának az utolsó kalandja vagy sikerül nekik megállítani a többszörös erőfölényben lévő "tisztességesek" ármádiáját?

Igazából nagyon nehéz ebben az esetben a történetről írni, hiszen a teljes Dead Man's Chest ennek az előzménye. Emellett a cselekmény borzasztóan bonyolult, szövevényes, minden egyes karakter szinte önálló szállal rendelkezik. Szerencsére viszont most nem követték el azt a baklövést a készítők, mint az előd esetében, hogy az első egy órába belesűrítettek egy csomó humorosnak szánt, hülye dolgot. Itt minden lényeges, fontos, a külön poénosnak szánt Jack kálváriáját bemutató rész pedig mindent visz:) (Azt viszont meg kell mondanom, hogy a szellemileg szerényebben bútorozott nézők lehet, hogy elvesznek majd az átverések kusza útvesztőjében...) Az utolsó felvonás, az utolsó kör ez, így most minden színésznek, minden figurának még több helyet és akció-lehetőséget adnak. Az első fél órát a megnyerő mosolyú Rush, a harcos amazon Knightley és a karizmatikus Chow Yun Fat uralja. Itt jut szerephez az újabb mágikus tárgy, a térkép, ami elvezet a senki által nem ismert helyekre. Egy teljesen új helyszínként elkísérhetjük hőseinket a fagyos északra, majd a címben ígért Világ Végére! Ezek után csatlakozik hozzájuk a most még inkább buggyantnak tűnő Jack és kezdetét veszi az átvágási hadjárat. Elizabeth kardozik, Davy Jones szintén bemutatja vívótudását, Sparrow kapitány megint lehetetlennek tűnő trükköket hajt végre, Ragetti és Pintel nagyszerű ötletekkel rukkolnak elő, Will pedig egymaga akar valagba billenteni mindenkit. Van itt minden, ami kell:)

A látvány továbbra is lenyűgöző. Olyan nagyszerű jeleneteket láthatunk, mint a három "rosszfiú" és a három "jófiú" alkukötése, a szellemvilágból a valóságba való átkelés, vagy a gigászi örvényben lezajló végső összecsapás. A CGI-tornádó elsöprő erővel pörög, ám a látottak meglepően nagy részét valóban felépítették. A színészeket most már biztosan senkinek nem kell bemutatnom, aki látta a hármat, az a többit is megnézte már, így mindenkit ismerhet. Akit viszont külön ki kell emelni, az Keith Richards, aki végre itt életre keltette a számára már oly régen felkínált Teague kapitányt, vagyis Jack apját:) Richards nagyon nagy, abban a 10 percben, amíg szerepel, simán uralja a vásznat és még gitározik is egy kicsit. Nekem még külön tetszett a David Schofield játszotta inas/bérgyilkos Mercer végzete - ő az egész Karib-tenger legvisszataszítóbb figurája, úgy kell neki! A rendező még mindig (és utoljára) Gore Verbinski, a producer Jerry Bruckheimer.

Néhány érdekesség: A munkálatok már a Holtak Kincsének készítési fázisában beindultak, pedig még forgatókönyv se volt. Az eredeti játékidő 3 óra, ebből 20 percet vágtak ki. Verbinski beszállt Hans Zimmer mellé a zeneszerzésbe, az említett alkukötős résznél hallhatjuk őt gitározni. A Világ Végére odaérve a kép elsötétül, ekkor az inspirációul szolgáló Disney-látványosság zenéje és hangjai szólnak. A legnagyobb kihívás az animátorok számára az élethű víz-effektek, elsősorban az örvény létrehozása volt. Keith Richards nem hazudtolta meg magát és a forgatási napon rendesen a pohár fenekére nézett, azonban szerencsére így is sikerült felvenni a jeleneteit. Barbossa keresztneve Hector, ez azonban azért lett így, mert Johnny Depp viccből így nevezte egy interjúban, a rajongótábor pedig hivatalosnak vélte e kijelentést - a készítők kénytelenek voltak alkalmazkodni. A majom remegését egy vibráló tetejű hordóval érték el, az apró állatot erre ültették rá trénerei keresztbe font mancsokkal:)

Calypso megjelenésekor valami érthetetlent mond: a forgatókönyv szerint nagyjából azt jelentik szavai, hogy "Keressétek meg azt, aki gonoszul bezárt engem, bármelyik tengeren is legyen!", más források szerint viszont anyanyelvén szidja a kalózokat. A francia főkalózt egy román színész játssza. A Hollandi csigafejű matrózát és Sao Feng alvezérét, Tai Huangot ugyanaz a színész keltette életre, Reggie Lee, aki így a végső csatában egyszerre volt jelen mindkét hajón:) Egyesekben felmerülhet a kérdés, hogy a dézsában álldogáló Davy Jones hogyan jut ki a partra a vízből úgy, hogy nem léphet szárazföldre? Nos, a kérdéses jelenet magában hordozza a megoldást, ugyanis bizonyos szögekből látszik két vödör, amikből nyilvánvalóvá válik, hogy a rettegett szellem-vezér egyik vízhordó edényből a másikba lépkedve ért el a dézsáig:D A stáblista után van egy plusz jelenet, ami 10 évvel az egész után játszódik, de ez kissé unalmas, aki kihagyja, nem marad le semmiről. Végezetül még egy poén: Újfent felbukkan a vicces nevű Aesop Aquarian (Vizi Ezópusz), aki fehér ember létére egy ázsiai kalózt játszik a Gyöngyön - őt A gyűrűk ura rajzfilmnél említettem.

A kalózok tanácsa valóban létezett. A Part Bajtársai volt a neve, és a 17-18. században működött, egy kalózok és csempészek között létrejött laza szövetségként, az Atlanti-óceán, a Karib-tenger meg a Mexikói-öböl tartoztak a fennhatósága alá. A "piece of eight" (szó szerint egy a nyolcból) az 1700-as években használatos kis értékű ezüstpénz neve - sajnos a magyar fordításra nem emlékszem, ha jól tudom, érméknek nevezik őket -,  ebből ered a kalóztanács talizmánjainak elnevezése. A zöld villanás naplementekor vagy napfelkeltekor szintén valós, de nagyon ritka természeti jelenség. Legjobban a tengerről látható, és ennek során az atmoszférában szétszóródó fényt egy délibáb erősíti fel. A trilógia folyamán többször felbukkanó Kalózeskü (vagyis az itt kézzel foghatóan valóságában megjelenő Törvénykönyv) elvileg Morgan és Bartholomew esküje. Ők tényleg éltek anno, Morgan nagyon sikeres fosztogató volt, korának legjobban őrzött kincsestárait rabolta ki; Bartholomew viszont korántsem volt olyan nagy kaliberű kalóz, mindössze a mai kor emberének tipikus romantikus tengeri rabló-képének egyik megalapozójaként híresült el. És ő volt az, aki az elsők között fogalmazott meg egy esküt, amit a legénységének be kellett tartania - ennek néhány passzusa bekerült ezekbe a filmekbe. E két történelmi személy a valóságban több mint biztos, hogy nem találkozott, mert utóbbi csak 6 éves volt, mikor az előbbi meghalt.

Az At World's End 300 millió dollárból készült, ezzel a mai napig tartja a világ legnagyobb költségvetésű filmjének rekordját. 963 milliós összbevételt hozott, ám sok negatív kritikát kapott - az említett, egyesek számára túl bonyolult cselekmény miatt. Ez 2007 legsikeresebb filmje és a dvd-kiadása is a legnagyobb bevételt hozta, bár mennyiségbeli eladás tekintetében csak második lett a Transformers után. A világ végén a People's Choice Awardon a Legjobb Film és a Legjobb Harmadik Rész díját kapta, valamint ugyanitt Keira Knightley-t és Johnny Deppet megjutalmazták játékukért. Készült hozzá Monopoly, különleges sakk-készlet és még Hazug Kockája-játékot (lásd bővebben: Holtak Kincse) is adtak ki. Gore Verbinski anno bejelentette, hogy ez lesz utolsó rész, ám, mint tudjuk, azóta már elkészült az eddigieket meg sem közelítő Ismeretlen vizeken és ki tudja, mikor lesz a következő felvonás... (Ha jól sejtem, 2017-ben...)

Összesítés: Ez a film nekem nagyon tetszett, szerintem a széria legjobb darabja még ma is, azonban igazán csak a második résszel együtt lehet élvezni. Bátran ajánlom mindenkinek!

Pontozás:

imdb: 7.1 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5  

A dvdről: Ez is különleges, limitált szériás, dupla lemezes változatban van meg. A borító nagyon szépen csillog és a betűk meg a hajók domborműként kiemelkednek a síkból. A tok belsejében található egy kis kérdezz-felelek, ami a film megtekintése után feltett legérdekesebb nézői kérdésekre válaszol. Az első lemezen a menüt a forgó térkép alkotja, egyetlen aprócska hibája, hogy állandóan ugyanaz a zene (Jones medáljáé) ismétlődik benne, ezen kívül nincsenek átvezető animációk. Ezen csak egy extra van, a tényleg nagyon vicces bakiparádé:) A második korong menüjében ott áll Jack, de ha várunk egy picit, akkor fogja magát és elszalad:) A More felirat mellett balra és jobbra van egy-egy rejtett extra, az egyik a mogyorós jelenet leforgatásának nehézségeit, a másik pedig a betétdalok dob-részeinek felvételét mutatja be. Az alábbi kisfilmeket láthatjuk ezen az oldalon: Keith Richards a forgatáson, a sok Jackes jelenet őrületes munkálatai, az örvény-csata létrehozása, 2 kivágott szekvencia, Chow Yun Fat és karakterének világa, a zene komponálása. Ezekből megtudhatjuk, hogy Richards és Chow Yun Fat mekkora arcok:); hogy a végső csatához felépített, iszonyatosan nehéz díszletek a világ legnagyobb díszletei voltak, ezeknek elképesztő részleteit is ismertetik; hogy az árbocos párbajnál a legtöbbször nem Bill Nighy-t láthatjuk Davy Jones-ként; vagy hogy milyen egzotikus hangszereket használt Zimmer a muzsika megalkotásához.

A Kivágott jelenetek külön menüjében Jack rákjai mászkálnak a képernyő legkülönbözőbb pontjain és itt van egy újabb rejtett extra, amiben Martin Klebba Karib-tenger kalózais chopperjét és csillogó-villogó sportkocsiját csodálhatjuk meg. A második kimaradt szekvencia nagyon vicces, ebben a Gyöngy két kapitánya rivalizál egymással:) Ha lapozunk a főmenüben, ott az a bizonyos kecske bámul ránk. Legalul van egy rejtett kisfilm, ami a világ végés jelenet kezdetleges, 3ds storyboardja, ez viszont nem túl érdekes. A Tervezés Mesterei menüpontban Jack rángatja kötéllel a feliratokat:D Itt akad még két rejtett extra: az egyik Szingapúr felépítését mutatja be, felgyorsítva; a másik pedig Sparrow kapitány száműzetésének felvételét. A többi kisfilmből megtudhatjuk, hogyan készült a térkép; hogyan tervezték meg Jones-t és embereit; Teague kapitány jelmezének és Szingapúr kitalálásának folyamatába is betekintést nyerhetünk; valamint végigkísérhetjük a Törvénykönyv megcsinálásának fázisait. Ezek a legérdekesebb filmecskék, mert kiderül, hogy minden egyes kellékben mennyi plusz van, amit a néző nem láthat (a térképen megfelelő kombináció kirajzol egy kínai sárkányt a földrészekből, a könyvben van rum-recept, stb.). A következő dokumentum a Hoist The Colours című dal komponálását tárja fel - ezt éneklik az elején az akasztófa alatt. A végső néznivaló pedig a kalózurak tanácsának bemutatása - minden egyes lordnak elbeszélik rövid, fiktív történetét és bemutatják az egyes talizmánok származását. Ebből kiderül, hogy a kínai nő a tanácsban vak, Sao Feng nevének jelentése Romantikus Harcos, Jack a Karib-tenger kalózura, Barbossa pedig a Kaszpi-tenger lordja. [Megjegyzés: Hogyhogy az egyik kalózúr egy másik szolgálatába áll?] Bár a két lemezen együtt nincs annyi extra, mint a Holtak Kincsének hasonló kiadásán; a meglévő kisfilmek összességében viccesebbek és több a rejtett kincs:) Akinek tetszett a film, az szerezze be ezt a különleges kiadást, mert nagyon megéri az árát!

Várható írások: Rémálom az Elm utcában 6, A hihetetlen Hulk

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr143132110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása