Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.07.28. 18:15 Tévésámán

Rémálom az Elm utcában 4: Az Álmok Ura (A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master, 1988)

Az előző Rémálom az Elm utcában óriási lett, mert mindent beleraktak, ami sikeressé tette az első részt; a végén látott aprócska utalás pedig már akkor megmutatta, hogy lesz folytatás. Nos, az Álomharcosok nagyot kaszált és ugye ez a stúdiók első számú érdeke, így kétségtelennek tűnt, hogy jön a Nightmare 4. Jött is, és bár nem tudta tartani azt a szintet, amit elődje felállított számára, mégsem lett rossz, mert elvitte a szériát egy másik irányba és így nézve nagyon is jó mozi.

Az előző részben életben maradt három Álomharcos hétköznapjaiba pillanthatunk bele az elején. Középiskolába járnak, megpróbálnak normális életet élni, de elsősorban az álmaiba másokat is belevonni képes Kristen (Tuesday Knight) miatt a másik két srácnak (Rodney Eastman és Ken Sagoes) nem könnyű. A szőkeség ugyanis meg van győződve róla, hogy Freddy Krueger (Robert Englund) él, és meg fogja ölni őket. A fiúk nem hisznek neki, amikor pedig rájönnek, hogy igaza van, már túl késő... Ezek után a kétségbeesett Kristen utolsó rémálmában segítségül hívja félénk, visszahúzódó osztálytársát, Alice-t (Lisa Wilcox), aki szemtanúja lesz barátnője halálának és a pengeujjú visszatérésének. Az áldozatok száma pedig nőni kezd - ám Kristen átadja képességét álmában Alice-nek, így a halottak ereje már nem csak a gyilkost, hanem vörös hajú hősnőnket is erősíti! Ő pedig felveszi a harcot Freddy-vel, aki talán most méltó ellenfélre talál a lányban - vagy mégsem?

Amikor kiderült, hogy készül a negyedik epizód, Wes Craven egy társíróval közösen forgatókönyvet készített hozzá, ami az álmokon keresztül történő időutazásról szólt volna, ám a stúdió ezt túl meredeknek találta. A helyére viszont ez az illogikus, magyarázat nélkül maradó valami jött, de ezzel még nincs baj. A gond ott kezdődik, hogy Patricia Arquette gyermeket várt a forgatás idején, így nem tudta újra eljátszani Kristent - a helyére jövő vicces nevű Tuesday Knight (Kedd Lovag:)) pedig sem nem olyan cuki, sem nem olyan jó színésznő. Mentségére legyen mondva viszont, hogy énekesnek egész tűrhető, az elején hallható betétdalt ugyanis ő adja elő. De hát kellett valami, amivel átkötik a harmadik rész végét ide, a három fiatal csak ezért van benne. Azonban mivel túl gyorsan meghalnak és Freddy visszatértének tulajdonképpen semmilyen igazi oka sincs, ezért úgy az első 20 perc élvezhetetlen. A mára szokásos tinihorror-klisének nevezhető főszereplő fiatalok buta bemutatása és Kristen halála után viszont fordul a kocka: itt jön Lisa Wilcox, aki egészen csinos nő, a figuráját pedig át tudom érezni; meg érkezik Robert Englund, teljes erőbedobással. Freddy stílusa most vált át a horror-vígjátékba, itt tényleg nagyon jó poénokat nyomat és emellett mégis megmaradtak a ronda és elmés gyilkossági módok.

Ha el tudjuk fogadni, hogy a hangvétel könnyedebbé, humorosabbá válik, és hogy a főhősnő minden elhunyt barátja valamilyen képességét megkapja, akkor remek filmet láthatunk. A végén lévő csattanó, avagy, a "hogyan tudjuk ezúttal lenyomni Krúgert" (megint Krúgernek mondják, mint a kettőben) elég gagyi; de kárpótol érte a nagyon király ismétlődős jelenet és a tényleg fasza befejező utalás a várható folytatásra. Azért van pár baromság is, ami felett lehetetlenség elsiklani. A leginkább szembeötlő az, hogy négy gyerek hal meg egymás után, ám a suli nem zár be. Áh, ugyan, miért is kéne neki bezárnia?:) Aztán: senki sem kezeli úgy a túlélőket, mint ahogy a diliházból szabadult, öngyilkosságot megpróbáló embereket szokták; de a legnagyobb poén az, hogy még Kristen anyja is úgy viselkedik a lányával, mintha az előző film nem történt volna meg.

A "színészek" közül csak Wilcoxot és Englundot érdemes kiemelni, de azért még megemlíteném Brooke Theiss-t (vagyis Debbie-t), mert jó csaj; Danny Hasselt (Dant), mert visszatér Alice-szel együtt a következő részben; meg Toy Newkirköt (Sheila), mert neki meg vicces a neve (toy=játék). Az álmokról szóló előadást a producer Robert Shaye tartja, a rendező Renny Harlin pedig egyike az őt hallgató diákoknak.

Néhány érdekesség: Kristen temetésekor a sírköve mögött látható Nancy Thompsoné és az apjáé - az 1. és a 3. rész hősei voltak. Alice munkahelyét, a kávézót Crave Inn-nek hívják - utalás Wes Cravenre. A rendezést felajánlották a magyar származású Takács Tibornak is, ám ő nem tudta vállalni, mert túl hamar kellett volna kezdenie. Ez volt az első alkalom, amikor Robert Englundot legfőbb főszereplőként kiemelték. Az Álmok Ura 13 millió dollárból készült és több mint 74 milliót hozott vissza. A kritikai megítélése vegyes volt, ám ez lett 1988 legtöbbet hozó horrorja és a New Line addigi legnagyobb sikere. Az FvsJ-t leszámítva ez hozta be a legmagasabb bevételt az összes Rémálom közül. Megnyerte a Katalán Filmfesztivál Legjobb Speciális Effektek-díját és a Young Artists Awards-on ennek ítélték a Legjobb Horrornak járó elismerést.

Ha nem számítjuk az elejét és a kissé béna legyőzési részt, akkor egy remek folytatással van dolgunk. Mindenképpen jobb, mint a Freddy bosszúja, ám nem éri el sem a Nightmare on Elm Street, sem a Dream Warriors szintjét. Akinek az előző rész tetszett és túl tud lépni a kisebb hülyeségeken, az nézze meg!

Pontozás:

imdb: 5.7 (5 év alatt 0.5-öt emelkedett.)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Lisa Wilcox a felújított első Halloweenből ismert Daeg Faerch mellett játszik a hamarosan bemutatásra kerülő Sebastian című horrorban - a plakátja alapján ez valami rémes gagyinak tűnik, de ki tudja?:)

Sajnos most megint valami szarakodás megy a blog.hun, reggel alig bírtam szerkeszteni. Most nem tudom, mi lesz a következő alany és azt sem, hogy mikor jelentkezem újra, de addig is ajánlom figyelmetekbe a keresőt (Kategóriák), használjátok bátran!:) [Konkrét dolgot idézőjelben tudtok megtalálni, de a nagyszerű motor számra képtelen rákeresni...]

Ja, és még valami: A nővérkés rémálom-jelenetnél figyeljétek, ki játssza a vörös körmű nővérkét!:D

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr503107852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása