Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.07.27. 18:55 Tévésámán

X-Men 3: Az ellenállás vége (X3 vagy X-Men: The Last Stand, 2006)

Ezt is megértük, az öt X-Men-mozi utolsó, hiányzó darabja is megérkezett ide. Az öt közül ez az egyetlen, ami eredeti dvdn van meg - az első kettőt a tévéből vettem fel, az utolsó kettőt meg letöltöttem. Most, hogy megjött a kedvem Az elsők után a teljes sorozat végignézéséhez, jól esett újra elővenni a dupla lemezes változatot, ami borzasztó sok extrát tartalmaz - két nap alatt tudtam végignézni. A bejegyzés végén olvashatjátok a lemezek elemzésését, előtte azonban egy kis áttekintés, vagyis hogy honnan indultunk:

- 1963. szeptember: Megjelenik a The X-Men című képregény első száma, Stan Lee és Jack Kirby műve.

- 1989: A Carolco filmstúdió megveszi az immár több mint 30 éves sikersorozat megfilmesítési jogait Lee-től. Készülnek a forgatókönyvek, az első rendező, aki a projekthez csatlakozik nem más, mint James "Avatar" Cameron.

- 1992: Elindul a tévében az X-Men rajzfilm-sorozat, és hazánkban először jelenik meg a mutánsokról szóló képregény.

- 1996: A Carolco csődbe megy, de a 20th Century Fox felvásárolja - az immár legalább 5 éve ide-oda tologatott X-mozi jogai így a Foxhoz kerülnek.

- 1997: A Marvel csődeljárást indít önmaga ellen, a magyar Semic Interprint nem tudja kifizetni a hirtelen óriási mértékben megnőtt publikálási díjakat. A nagy sikerű X-Men (konkrétan a The Uncanny X-Men lefordított kiadása) 36 szám után megszűnik - az ugyanennyit megért Transformers-szel együtt.

- 1999: 10 évvel a munkálatok megindítása után elkezdik forgatni a régen várt filmet, a rendezői székben Bryan Singer (Közönséges bűnözők). A főbb szerepekben Patrick Stewart (Star Trek: Új Generáció), Ian McKellen (III. Richárd), Halle Berry (Fater élve vagy halva), az egykori modell Rebecca Romijn és a szintén ebből a szakmából érkező Famke Janssen, a volt pankrátor Tyler Mane, a szuper-kaszkadőr Ray Park, az egyik legfiatalabb Oscar-nyertes Anna Paquin és az akkoriban szinte ismeretlennek számító James Marsden, meg a hasonló cipőben járó Hugh Jackman. A 2000-ben bemutatott A kívülállók óriási siker, a Penge mellett az első "újkori" nagy sikerű szuperhős-film.

- 2003: A Marvel Enterprises és a Fox folytatást készít a három évvel korábbi mozihoz. Az X2 direktora még mindig Singer, az előző részben kiesett karakterek helyére érkezik Alan Cumming (Josie és a Vadmacskák), Brian Cox (Az embervadász) és Kelly Hu (Péntek 13. VIII. rész). A mű hatalmas siker, személy szerint a legutolsó jelenetet minden idők egyik legjobb filmbefejezésének tartom.

- 2005: Elkezdik a mutáns-mozik trilógiává bővítését - és itt el is érkeztünk Az ellenállás végéhez.

Az X2-ben látott történések után valamivel járunk. A Professzor (Patrick Stewart) néha furán viselkedik, mintha eltitkolna valamit és ez nyomasztja Ciklont (Halle Berry). Küklopsz (James Marsden) teljesen maga alatt van szerelme halála óta, a helyét a tanításban Farkas (Hugh Jackman) vette át. Mialatt pedig a felnőtteknek megvan a maguk baja, az ifjúság is gondokkal néz szembe, ugyanis Vadóc (Anna Paquin) egyre féltékenyebb a csapat új tagjára, Kitty Pryde-ra (Ellen Page), aki úgy látszik, túl sok figyelmet kap Jégembertől (Shawn Ashmore). Ebben a feszült helyzetben jelenti be a Worthington gyógyszergyár, hogy kifejlesztettek egy a mutációt teljesen megszüntető anti-gént - az érintettek nagy része azonban dühös tiltakozással reagál. Kivéve Magnetot (Ian McKellen), aki úton-útfélen toborozza az "övéit" egy seregbe, hogy elpusztítsa a gyógymódot. Mindennek tetejébe a mindenki által halottnak hitt Jean Grey (Famke Janssen) visszatér a hullámsírból, ám ez a tűzvörös hajú nő már nem az, aki anno feláldozta magát társaiért, hanem valami elképzelhetetlen, nagyon veszélyes lény. A harc pedig kezdetét veszi ennek a minden eddiginél hatalmasabb mutánsnak az irányításáért és az antigént termelő gyár elpusztításáért - de vajon ki melyik oldalt választja?

Elöljáróban ki kell kötnünk, hogy az eddig megjelent epizódokért felelős Bryan Singer még a munkálatok elején kilépett, hogy a Superman visszatéren dolgozhasson - és vitte magával a két forgatókönyvírót, a zeneszerzőt és Marsdent is. Hamarosan Matthew Vaughn ülhetett a megüresedett rendezői székbe, hozva magával egy ötletet, Kelsey Grammert (Bestiának) és Vinnie Jones-t (Bulldózernek), majd fogta magát és ő is távozott - ugyanis családi problémái adódtak. Vaughn végülis tényleg nem bízott magában, ahogy azt a First Class-nél írtam, ugyanis adott idő alatt kellett volna befejeznie a munkát, de azt mondta, hogy az általa megálmodott művet ennyi idő alatt nem lehet megcsinálni, ezért meg sem próbálta. Ahogy az első résznél, itt is rengeteg forgatókönyv készült, végül a The Dark Phoenix Saga és a Gifted című képregények történetszálaiból alkották meg a sztorit. Érdekesség, hogy a Giftedet író Joss Whedont felkérték rendezni, ám mivel az általa összehozott forgatókönyvet leugatták, ezért - és egy azóta sem létező Wonder Woman-film miatt - nem vállalta. Ekkor még senki sem sejtette, hogy mégis az ő írása alapján készül majd a mozi bizonyos része. Aztán valakinek eszébe jutott felkérni Brett Ratnert, aki még 1996-ban jelentkezett az első X-film rendezésére. Innentől pedig jöttek az új írók, az új események, az új szereplők, de minden addigi brancsból ott maradt valaki/valami.

Az X3 a legnagyszabásúbb, leglátványosabb és leginkább durva az eddigi mutáns-mozikból. Minden egyes karakter elkeseredett harcot folytat valamiért: szerelemért, hatalomért, biztonságért - bosszúból, félelemből vagy őrülettől hajtva. Mindenki látványos változáson megy keresztül, legyen szó külső/hatalombeli váltásról vagy arról, hogy olyan tulajdonságaik kerülnek felszínre, amikről eddig senki sem tudott; sőt, olyan tettekre szánják el magukat, amikkel csak még több bajt, káoszt és pusztulást hoznak. Felbukkan néhány friss figura: a hihetetlenül intelligens, de közben szörnyen erős és gyors Bestia; a megállíthatatlan, óriási erejű Bulldózer; a megsokszorozódni képes Többszörös Ember (Eric "Grészklinika" Dane); a többi mutáns erejét negáló Pióca (Cameron Bright, itt Jimmy-nek hívják); a szárnyakkal rendelkező, repülni képes Angyal (Ben Foster); meg a szupergyors és más mutánsokat érzékelő Callisto (Dania Ramirez) - hogy csak a legfontosabbakat említsem. Most először Magneto csapata is bővül, az előző rész végén ugyanis Piró (Aaron Stanford) csatlakozott hozzá, és itt is gyűlnek az új harcosok a zászlója alá.

Ezúttal minden régi színészre új megmérettetés várt, mert a karaktereik eddig kevéssé ismert/nem túl kihangsúlyozott oldalait kellett bemutatniuk. Patrick Stewart a film egy bizonyos pontján egészen "gonosznak" tűnik, aztán pedig egy megdöbbentő fordulat részese lesz. Ian McKellen most is uralja a vásznat, a Testvériség vezére még sosem látszott ennyire erősnek; aztán jön egy egészen elképesztő váltás a végére, ahol McKellen ismét brillírozik. Hugh Jackmannek a harcjelenetek mellett az érzelmek hangsúlyozása volt a feladata és szintén ezt kellett tennie az elég rövid ideig szereplő James Marsdennek. Halle Berry alapvetően nem akart visszajönni, ám a Macskanő nagyon bukott, és megígérték neki, hogy Ciklon többet fog harcolni, így aztán ismét vállalta - ezúttal rá nehezedik Xavier feladata. Famke Janssen itt már egészen más, ez a Jean (vagy nevezzem nevén?) szexibb, veszélyesebb, szebb és ijesztőbb - végre tetszett úgy is, mint nő. Anna Paquin karaktere eléggé háttérbe szorul, csak az elején van igazán szerepe, utána szinte eltűnik. Sajnos viszont ugyanez a sorsa a csodás Mystique-nek, vagyis Rebecca Romijnnek is. Az újak viszont kárpótolnak a régiekért:) A mellékszereplők közt ott van Bill Duke a Dangerous című Busta Rhymes-szám klipjéből, a 20 évvel ezelőtti részletben pedig Stan Lee és a szintén X-Men író Chris Claremont. Valamint meg kell még említeni az egyszer hallható R. Lee Ermey-t (a fegyverkezős jelenetben beszél) és egy magyar színészt, Buday Zoltánt, aki a gyógymódért sorban álló mutánsok egyike.

A sztori jól sikerült: két képregény-folyamot raktak egybe, a végeredmény komplex, izgalmas és mindenek előtt nagyon látványos - elég csak arra gondolni, hogy ennyiféle képességet egyszerre eddig még sosem láthattunk! Kellőképpen hangsúlyos a "jó" és a "rossz" oldal; emellett a kisebb mellékszálak, mint mondjuk a Jégember-Kitty-Vadóc-, a Mystique-Magneto- vagy a Farkas-Jean-kapcsolat is helyet kap. A harc a fejekben és a szívekben zajlik, majd csak a legvégső esetben kerül sor tényleges csatára, de az ismét grandiózus módon történik. A múltbéli kezdő szekvencia különösen jó, ezt elsősorban az igazi rajongóknak szánták, de szerintem is remekül sikerült. A megvalósításba néhány helyen bele lehet kötni, azért mondjuk Vinnie Jones-nak nem sok köze van a képregények Juggernautjához (ennek persze technikai okai voltak), meg aztán hogyan tudja Wolverine barátunk meggyújtani a szivarját egy szimulált tűzben?:)

Érdekességek: Az összes színész szerződését meg kellett újítani, mert azok csak két filmre szóltak. McKellen és Stewart megfiatalításához nem CGI-t alkalmaztak, hanem egy új eljárást, a "digitális bőrátültetést" - ennek során a színészekről készült régi képeket egybeolvasztották mostani arcaikkal (szerintem Stewarton annyira nem látszik:P). Famke Janssen kettős szerepéhez tanulmányozta a disszociatív személyiség-zavart és a kettős személyiségeket, hogy minél meggyőzőbb legyen. Halle Berry-t az új harci mozdulat, a forgószél-pörgés annyira elszédítette, hogy egyszer el is hányta magát - a későbbiekben tengeribetegség-elleni tablettákat és vödröket alkalmaztak a hasonló balesetek elkerülése végett:D Rebecca Romijn és James Marsden azért szerepel ilyen keveset, mert a forgatás rendkívül gyors iramra váltott és nekik közben egyéb projekteken kellett dolgozniuk. Hugh Jackman, Halle Berry és Vinnie Jones már játszott együtt korábban a Kardhalban. Ratner próbafelvétel készítése nélkül vette fel Ellen Page-et Kitty szerepére, sőt, maga kérte meg a lányt, hogy szerepeljen. Ben Foster, aki éppen a repülő mutánst játssza, valójában tériszonyos:) Daniel Cudmore, aki itt már másodszor volt Kolosszus, ezúttal egy fényes ruhát viselt, így karakterét olcsóbban lehetett megvalósítani, mint a korábbi animációval. A legtöbb színész maga hajtotta végre kaszkadőr-mutatványait.

Bryan Singer később nagyon kihangsúlyozta, hogy mennyire megbánta, amiért elutasította ezt a rendezést - naná, mivel a Superman Returns megbukott:D (Pedig korántsem rossz film...) Árnyék visszatért volna ebben a részben, ám a neki szánt szerep annyira pici volt, hogy a stúdió úgy vélte, nem érdemes beleölni a pénzt a jelmez elkészítésébe - Alan Cumming egyébként kellemetlenül érezte magát a teleportáló "ördög" bőrében. Nightcrawler eltűnését az X-Men 3-hoz készült játékban megmagyarázzák. Mivel a Fox Az ellenállás vége forgatása alatt kezdte fejleszteni az Origins: Wolverine-t, ezért nem lehetett átfedés a két filmben felbukkanó új szereplők közt - így került például Mágus (Gambit) abba. Az Omega Mutánsok három vezetője közül a lila hajú lány a népszerű Psziché (Psylocke). Kitty Pryde vagyis Árnymacska mindegyik részben benne van, de mindig más játssza és csak itt főszereplő. A történet legvégére fontossá váló, Xavierhez közel álló Moira McTaggert és az őt alakító Olivia Williams nincs kiírva a stáblistában. Magneto és X Professzor utolsó jelenetei nem szerepeltek a forgatókönyvben és titokban vették fel őket. És ha már a mágneses mezők uránál járunk: egy érdekes felvetés olvasható az imdbn, miszerint McKellen karaktere simán el tudná intézni Farkast és Kolosszust is, ha akarná, de valamiért nem teszi, csak áll és nézi, ahogy lemészárolják az embereit. Ezen kívül az említett utolsó szereplésekor érthetetlen, hogy miért nem egy börtönben ül a tettei miatt?

A The Last Stand 210 millió dollárból készült, ezzel az akkori idők legdrágább filmje lett, és kis híján 460 milliót hozott vissza. Mind a kritikusok, mind a rajongók részéről vegyes fogadtatásban részesült, többen a trilógia leggyengébb tagjának titulálták. Az X-Men 3-at bemutatták a 2006-os Cannes-i Filmfesztiválon, versenyen kívül. Famke Janssen a 2007-es Saturn Awards-on elnyerte a Legjobb Mellékszereplőnek járó elismerést, Halle Berry pedig a People's Choice-on kapta meg a Kedvenc Női Akciósztár-díjat.

Nagyon látványos, izgalmas, tele új szereplőkkel, remek színészekkel, jó csajokkal (Page, Paquin, Berry, Janssen, Romijn, Ramirez - bár utóbbi a valóságban nem tetszik, csak Callistoként) és hatalmas csatákkal - mi kellhet még? Természetesen egy csavar a végére meg még egy - ugyanis a stáblista után van egy leges legutolsó jelenet! Ugye, hogy nem láttátok? Nézzétek meg, mert óriási! De most már nem szaporítom tovább a szót, jöjjön a

Pontozás:

imdb: 6.8

Szerintem: 5/5

A dvdről: Az első lemezen található maga a film. Nagyon tetszett, hogy a menüt Magneto és Ciklon "rakják össze", aztán pedig választhatsz oldalt: X-Men vagy a Testvériség, mindkét oldalnak másmilyen háttér-animációja van. Az extrák között kimaradt jeleneteket és két darab ajánlót találhatunk, valamint akad még egy audiokommentár a filmhez és egy a kimaradt jelenetekhez. A második lemezen kizárólag extrák vannak. A menü itt már statikus, de a tartalom feledteti ezt az apróságot. Láthatunk 3 különböző trailert, egy nehezen navigálható fotógalériát, valamint egy olyan szekciót, amiben a storyboardként funkcionáló 3D animációkat vonultatják fel előttünk. Utóbbi kicsit nevetséges külsőre, de érdekes, mert láthatjuk, hogy mennyire másként indult szinte minden jelenet. Megnézhetjük a Danger Room nevű online forgatási napló kisfilmjeit és néhány egyéb érdekességet tartalmazó rövidfilmet. A legjobb részleg a mutánsokat bemutató szekció, ahol mindenkiről ott van minden adat: a történetük, a képességeik, dinamikus összevágások róluk a filmből, a kitalálóik és alakítóik véleménye a figurákról. A fő attrakció mégis a három nagyobb lélegzetű dokumentumfilm: A forgatást bemutató (vicces:)), a trilógiáról szóló (érdekes) és az X3-ról készített (ennek egy részét láthattuk a többi extrában, de így se rossz). Mivel anno ajándékba kaptam ezt a kiadványt, így nem tudom, mennyibe kerülhetett, de ma láttam a sima egy lemezest, az 1200, úgyhogy ez legalább 4000 volt. Ez az egyik legjobb dvd, amit eddig láttam - jó film, sok érdekes, vicces és igényesen összerakott extrával. Aki szereti Az ellenállás végét, mindenképpen szerezze be! Csak ajánlani tudom!

Hírek:

- Brett Ratner pénzeli az alábbi produkciókat a közeljövőben: American Masters: Woody Allen - A Documentary (gondolom, rá lehet jönni a címéből, mi ez), The Brothers Grimm: Snow White (fantasy, főbb szerepekben Sean Bean és Julia Roberts), Arcana (akciófilm, semmit se lehet tudni még róla, de milyen jó címe van).

- Kelsey Grammer lesz a Dorothy of Ozban a Bádogember.

- Shawn Ashmore a The Day című sci-fi/thrillerben Shannyn Sossamon és Dominic Monaghan oldalán játszik.

- Vinnie Jones ismét akciózik, a The Fallen leírása alapján viszont erősen horrorra hajaz - kíváncsian várom!

- Ellen Page-et legközelebb a Freeheld névre hallgató drámában láthatjuk, ahol főszereplő lesz - ha minden igaz, ez egy halálos beteg leszbikusról szól, de lehet, hogy félreértelmeztem:) Emellett Woody Allen legújabb filmjében, a Bop Decameronban is láthatjuk. (Előbbi csak 2016-ra valósult meg, és tényleg erről szól; utóbbi lett a Rómának, szeretettel.)

- Ben Foster a már többször emlegetett Prometheus szereplőgárdáját erősíti jelenleg. (Láttam, írtam róla.)

- Cameron Bright és Daniel Cudmore ismét együtt játszanak, az Alkonyat utolsó epizódjában.

Várható írások: Rémálom az Elm utcában 4.

Ja és még valami: Tényleg nézzétek meg a stáblista végén lévő jelenetet!

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr443105201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása