Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.07.11. 22:45 Tévésámán

Baseball Bikák (Bull Durham, 1988)

Tegnap este a Superman visszatért akartam volna nézni, de Mozsárágyú elkezdte kapcsolgatni a tévét és egy eddig általam nem is látott csatornán, a Cinemax2-n belefutottunk az Ahol a vadak várnak-ba, így azt néztük - az írás már olvasható kolléganőm tollából. Az utóbb említett fura, szőrmókos film után én pedig leültem egy igazi vasárnap esti szórakozásra, az itt tárgyalt Baseball Bikákra. A műsorújság bemutatója alapján nem sokat vártam tőle, de a Susan Sarandon-Kevin Costner-Tim Robbins-trió már előre biztosította, hogy jó buli lesz ez a mozi - és tényleg az! A véleményem előtt azonban néhány szót a történetről:

Valamikor a '60-as években járhatunk, mikor is a Durhami Bikák csapata szerződteti a tehetséges, de tahó Ebby Calvin "Bomba" LaLoosh-t (Robbins) és az okos, tapasztalt, de közepes Crash Davis-t (Costner). Az ifjú titán és idősebb kollégája hamar megtalálja egymással az ellenséges hangot, plusz ott van még bonyolító tényezőnek a vonzó, szexis Annie (Sarandon), aki minden szezonban választ magának egy párt a Bikák közül - jelen esetben két említett hősünk közt vacillál. Azonban gyorsan eldől a dolog, mert az "édeshármasból" Crash egyszerűen kisétál... Ebby megkapja a nőt és Davis-t a társául, de a "vén róka" esze titokban Annie-n jár, Annie-é meg a baseballon, a szexen és talán őrajta? A kérdés tehát ez: kié lesz végül a szépasszony szerelme, ki érdemli kia profi ligába feljutás dicsőségét és egyáltalán sikerül-e meccset nyernie a pocsékul teljesítő Durhamnek ebben az évadban?

Az elején azt hittem, hogy ez valami baromság, mert folyton a kefélésről beszéltek, de aztán kiderült, hogy egy hamisítatlan, régi vígjátékról van szó. Van benne sport és szerelem, humor és némi dráma, na meg az említett hármas kitűnő játéka! Az író-rendező Ron Shelton, aki korábban kispályás baseball-játékos volt, később pedig sportmozik készítését vállalta magára (Csont nélkül, Zsákolj ha tudsz!, stb.); az írásba pedig Kurt Russell is besegített, aki szintén játszotta ezt az ízig-vérig amerikai sportot a kisligában. Eredetileg őt szerették volna Crash szerepére, de másként alakultak a dolgok, ám Russell később rajongói leveleket írt Sheltonnak és Costnernek, vagyis tetszett neki a végeredmény:) Robbins a legviccesebb, Costner a leglazább, Sarandon pedig annak ellenére, hogy túl volt már itt a negyedik X-en, nagyon jól nézett ki. A többiek nem túl érdekesek.

A poénok ütnek, a hülye frizurák és nevetséges ruhák szintén, ezek mellett pedig azért láthatunk pár igazi baseball-pillanatot is, ám ezúttal elsősorban a játékosok szemszögéből és nem kívülről. A romantikus szál kicsit unalmas, mert már az első közös hármas jelenet után tudni lehetett, hogy bár a nő a fiatal, erős, de ostoba fickót választja, a szíve mégis majd a tapasztaltabb, intelligensebb, sokat látott férfi után fog dobogni. Az kicsit fura, hogy Sarandon karaktere narrátorként a játékidő közepén eltűnik, aztán újból visszatér - persze olyan eseményeket nem tud kommentálni, ahol ő maga nincs jelen, de akkor is... Amit még meg kell említenem, az a tök jó zene: a '60-as évek muzsikája vegyítve a készítési dátum idején menő számokkal, az elején például hallható egy tök jó George Thorogood-szám, a Born To Be Bad. Bár a sztori annyira nem izgalmas, de a poénok meg a játék bemutatása fenntartják az érdeklődést és biztosítják a jó szórakozást. Két vicces név a mellékszereplők közül: Robert Dickman (aki tud angolul, érti) és Alan Paternoster:)

Néhány érdekesség: Annie neve egy szleng-kifejezésből ered - "a Annie": egy baseball grupi, vagyis olyan nő, aki ezen sport játékosaival fekszik le. Costner karakterének neve a valóságból származik - a rendező egy csapat-összeállítási listán látta meg a Crash Davis-t és megkereste a fickót, aki, miután megtudta, hogy „milyen helyzetbe kerül a mozi végére”, rögtön beleegyezését adta nevének használatához. A figura személyiségét Sam Packinpah legendás művének A Vad Bandának vezetőjéről mintázták. A cím Durham város melléknevéből származik: a "Bull" Durham egy dohány-termék volt, amit itt gyártottak - az üzem megszűnt, ám a név megmaradt. 1987-ben a baseballos filmek még aligha számítottak garanciának a sikerre, ezért Sheltonnak elég sokat kellett házalnia, míg végül az azóta megszűnt Orion Pictures megtámogatta a készítést.

A legtöbb színész az átlagosnál kisebb gázsival is beérte, hogy nehogy túlságosan megnőjenek a költségek. Kevin Costnert a sportban való jártassága és atletikus külseje miatt vették fel, Robbins-t viszont a stúdió visszautasította - a direktor végül saját felmondásával fenyegetőzött, ha nem engedik szerepelni. A magas színész és a főszereplőnő alakítója ezen a forgatáson szeretett egymásba, aztán összeházasodtak - ez volt közös kedvenc filmjük. (Tavaly váltak el.) Amikor a kissrác kiviszi az ütőt Crash-nek és azt mondja: "Üss egyet Crash!", akkor Costner erre azt válaszolta, hogy "Fogd be!" - a gyermek nem számított egy ilyen válaszra és elsírta magát ijedtségében. A báros jelenetet elsőre egészen máshogy vették fel: egy kuplerájban játszódott, ahol a két főhős férfi összeverekedik egy csomó néger prostituált előtt. Az említett bár (Mitch's) még megvan, szinte alig változott és a falán lóg egy dedikált kép Sarandonnal és Costnerrel, valamint bekeretezve az üvegablak, amit Bomba betör a labdájával - azon pedig Tim Robbins aláírása van.  Az "el tudom intézni, hogy holnapra vizes legyen a pálya" tényleg megtörtént; maga Shelton játszotta el ezt a trükköt társaival a '60-as években, de szerencsétlenségükre a pálya tulaja egy bérelt helikopterrel felszáríttatta a füvet:) A stáblista alatt látható képen a Yankees egyik nagy játékosa, Thurman Munson bukkan fel, aki repülőgép-szerencsétlenségben hunyt el. Munsonnak a forgatókönyvben nagyobb szerepet szántak, ő lett volna az, aki miatt Annie megkedveli a baseballt, ám az erről szóló jelenetet a tesztvetítések sikertelensége miatt kivágták.

A Baseball Bikák 9 millió dollárból készült és majdnem 51 milliót hozott, a kritikusok nagyon kedvelték. Több amerikai forrás (pl. a Sports Illustrated, az Amerikai Filmintézet és a Rotten Tomatoes kritikai weblap) a valaha készült egyik legjobb sportfilmként nevezte meg. És ez tényleg egy tök jó vígjáték, ajánlom a régi, igazán humoros filmek és a sportos mozik kedvelőinek, valamint a főszereplők rajongóinak! Nekem tetszett.

Pontozás:

imdb: 7.1 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Az eleje picit béna, de ez később abszolút feledésbe merül.)

Hírek:

- Kevin Costner lesz Superman apukája, Jonathan Kent a Man of Steelben, amit Zack Snyder rendez. (Láttam, írtam róla.)

- Susan Sarandon tőle szokatlan műfajban, egy sci-fiben játszik legközelebb: a Cloud Atlas-ban Tom Hanks is szerepel majd.

- Tim Robbins jelenleg A Zöld Lámpásban látható, jövőre pedig majd az Odd Thomas című misztikus thrillerben nézhetjük meg. (Előbbiről szintén született azóta egy cikkem.)

Várható írások: Rémálom az Elm utcában 2. 

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr593058948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása