Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.06.22. 17:21 Tévésámán

Hannibal ébredése (Hannibal Rising, 2007)

Nemrég eszembe jutott ez a film, azt hittem rajta van a listámon, úgyhogy letöltöttem és megnéztem. Aztán meglepődtem, mert hiányzott a megnézendőim közül, de így is jól jártam, mert ez az egyetlen a Lecter-sorozatból, amit még nem láttam eddig. A véleményemet majd később, előtte a sztoriról kicsit:

1944. Litvánia. A gazdag Lecter családnak (apa, anya, fiú, lány) menekülnie kell a háború elől, így elhagyva ódon kastélyukat egy kis erdei viskóban húzzák meg magukat. Egy nap azonban arra jön egy orosz tank és hamarosan lövöldözés kezdődik - csak a kis Hannibal és húga, Mischa élik túl a harcot. De ők sem maradhatnak sokáig biztonságban, mert egy csapat dezertőr gazember érkezik, akik a házban húzzák meg magukat. A rablók öten vannak, a gyerekek ketten és mindenki éhezik. Az egykori katonák vezetője (Rhys Ifans) iszonyatos döntést hoz az életben maradásért... 8 évvel később az ifjú Hannibal (Gaspard Ulliel) egykori otthonában szinte rabként él a kommunisták által működtetett árvaházban. Azonban a fiú Franciaországban élő rokonárhoz vezető nyomokat talál, így megszökik, hogy ott új életet kezdhessen. Ám minden éjjel, ha lehunyja a szemét, azt a végzetes napot látja maga előtt, mikor az öt kegyetlen férfi meggyilkolta a húgát - az utolsó Lectert a bosszú élteti. Franciaország pedig tele van lehetőségekkel, hogy tanuljon, nyomozzon és végrehajtsa terveit, ám üldözöttjei egyáltalán nem védtelen átlagpolgárok és a sötét múltú fiú hamar felkelti a rendőrség figyelmét. Vajon megbosszulhatja szeretett testvére halálát, ha még a szerelem és az általa valósnak hitt dolgok hazug illúziói is az útjába állnak? 

Már az első fél órában megtörténik a legdurvább esemény, ennek kísértete pedig végig üldözi a címszereplőt és vele együtt a nézőt is. Nyilván nem árulok el titkot azzal, hogy megmondom, Hannibal életben marad a film végére - hogy halhatna meg, hiszen akkor a másik 4 mozi (Az embervadász, A vörös sárkány, A bárányok hallgatnak, Hannibal) meg se történhetne! A kérdés tehát, amit a készítők (elsősorban az író Thomas Harris) felvetnek: miért lett olyan dr. Lecter, amilyennek a nagyszerű Anthony Hopkins (és Brian Cox) alakításában megismerhettük? (2016-ra Mads Mikkelsen is csatlakozott hozzájuk a Hannibal című sorozat révén.Fura egy film ez. Ötletem se volt, hogy mit fogok látni, ha majd megnézem, így nem számítottam semmire, de viszonylag kevés meglepetést okozott. Az említett háborús lövöldözéses résznél annyira kitalálható, hogy mi és hogyan fog felrobbanni, hogy az már picit nevetséges; a későbbiekben is van egy-két dolog, amire rá lehet jönni; viszont a végére beépítettek egy csavart (végülis ezt lehet kettőnek mondani), ami olyan, hogy biztosítja Hannibal teljes őrületét.

A francia Gaspard Ulliel elég érdekes alakítást nyújt. Nem mondanám, hogy rossz volt, de lehetetlenség igazán szimpatizálni vele; és annyira különösen néz ki az arca bal oldalán az a kis gyűrődés, mikor mosolyog vagy beszél, szinte eltereli az ember figyelmét arról, amit mond vagy tesz. A női főhős a szép Gong Li (Egy gésa emlékiratai), azonban a karaktere által az egészbe belevitt keleti szamurájos dolog kicsit hülyeség, ezért annyira őt sem kedveltem. A "jófiú" Dominic West (300, Felejtés) nyomozója, aki tudja, hogy mire készül Hannibal, de képtelen ellene tenni bármit; a rosszfiú Rhys Ifans (Rockhajó, Sátánka) viszont nagyon jól játszik - talán ő a legjobb az egész műben. A mellékszereplők közt van Richard Brake (Halloween II, Batman: Kezdődik!) és Stephen Walters (a Franklyn Wormsnakes-e és szintén benne volt a Batman: Kezdődik!-ben). A rendező Peter Webber (Leány gyöngy fülbevalóval), a forgatókönyv írója pedig Thomas Harris - saját regényéből, ő írta a Red Dragont, a Hannibalt és a Silence of the Lambs-et is.

Mivel eredet-meséről van szó, végig tudjuk, hogy a főhős nagyon nagy valószínűséggel nem vallhat kudarcot - de mi van, ha mégis? Vagy mi van akkor, ha elér valamit, amiről kiderül, hogy hiábavaló volt? Ez a dolog csak később jut az ember eszébe, szóval el lehet gondolkodni rajta. Elsősorban csak szövegből, de megismerjük a háború minden szörnyűségét, még Hiroshima is szóba kerül az egyik karakter kapcsán. Ráadásul Harris elintézte nekünk, hogy Hannibal ellenfelei szinte egytől-egyig visszataszítóak legyenek, így valahogy mégiscsak tudunk szurkolni a srácnak, igazságosnak érezhetjük hadjáratát – ezek az emberek bűnösök, mert nem csak azért az egy tettükért kell felelniük. Megtudhatjuk, honnan szerezte Lecter az anatómiai tudását, hogyan lett belőle az ismert érzelemmentes, jéghideg, gonosz kannibál. Ulliel haja a film közepétől kezdve úgy van belőve, ahogy anno nagy elődjéé volt, a poszteren látható maszk pedig egy jelenetben felbukkan és ott az egy óriási pillanat!

Néhány érdekesség: Stephen Walters-nek erős klausztrofóbiája van, így amikor a végső jelenetében az életéért küzd, az egy nagyon is valóságos félelem megnyilvánulása. A forgatáshoz készült művégtagok közül egy levágott fejet és egy gumipéniszt elloptak - utóbbinál különös, hogy egyáltalán minek készült, hiszen még csak hozzá kapcsolható jelenet sincs a filmben:) A Hannibal ébredése 50 millió dollárból készült és 82 milliót hozott vissza, ám a kritikától nagyon negatív értékelést kapott, sőt, a pénztáraknál sem teljesített olyan fényesen, mint elődei.

Mindenképpen érdekes történet a Hannibal Rising, ám a megvalósítása miatt mégsem ér fel nagyszerű társaihoz - ahogy már a Manhunternél írtam, Anthony Hopkins-on kívül más nem képes jól eljátszani Lecter dokit. Azért ha rajongsz az emberevő pszichiáterért, akkor úgyis megnézed majd:)

Pontozás:

imdb: 6.2 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- Dominic West benne lesz a hamarosan bemutatásra kerülő Johnny English újratöltvében - az első tűrhető, ha egyszer megnézed, még jól is szórakozol rajta, de annyira nem jó, hogy folytatás kelljen neki! Ezen kívül Westet még a The Awakening című világháborús-kísértetes horrorban és az eddig John Carter of Mars névre hallgató sci-fiben, a John Carterben láthatjuk. (Az első és a harmadik csúnyán megbukott, a középső asszem nem készült el.)

- Rhys Ifans jövőre A csodálatos Pókemberben kelti életre Dr. Curt Connors-t, ismertebb nevén The Lizardot; valamint a Neverland című Pán Péter-újragondolásban ő lesz Hook. (Előbbit láttam, írtam is róla.)

Várható írások: A kártyavár összedől.

Szólj hozzá!

Címkék: horror dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr693006471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása