Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.06.16. 22:29 Tévésámán

Postal (2007)

 

Ne tagadd, TE is játszottál a Postallal:) Vagy anno a kétdimenziós első résszel vagy a másodikkal, ami máig legendás erőszakosságáról - bár azóta már megjelent a szintén elhíresült Manhunt, ami már-már letaszította a trónról. Hogy kicsit meséljek a játékról azoknak, akik sosem látták, elmondom a második rész első pályáját - az első napot.

Kilépünk lakókocsinkból Paradise városkában, hétfő reggel és ránézünk a teendőink listájára: el kell menni a munkahelyre a fizetési csekkért, azt beváltani a bankban és venni egy doboz tejet. Egyszerű, nem? Csakhogy a melóhelyet (a Running With Scissors-t, ami magát a Postalt csinálta:)) megrohamozzák az erőszakos játékok elleni aktivisták és lövöldözésbe keveredünk; a bankban megjelennek a rablók és a rendőrök, újabb tűzharc bontakozik ki és még a boltban sem vagyunk biztonságban, mert ha kicsit türelmetlenkedni kezdünk, kitör a balhé. Vagyis ha semmi rosszat nem tesz a játékos, akkor is elkezdenek vadászni rá mindenféle vadbarmok és rajtunk áll a döntés, hogy kerüljük a konfliktust, vagy inkább vérfürdőt rendezünk. 

A legtöbb kritika persze azért érte e játékot, mert a számítógép előtt ülő emberek biztos, hogy kihasználják az alkalmat és szarrá vernek/lőnek, lehugyoznak, megmérgeznek, felgyújtanak vagy lefejeznek mindenkit, akit lehet - és élvezik. Már a betöltő-képernyő figyelmeztet minket, hogy ha felelős állást vagy politikai karriert akarunk építeni, akkor NE próbáljuk ki, de most őszintén: te mihez kezdenél? Minden oldalról téged támadnak, csak visszavágsz - pláne, ha MINDEN eszközöd megvan hozzá?! Szóval egy húzós munkanap, vagy a párunkkal lefolytatott veszekedés után, ha valami barom a boltban/patikában/iskolában/utcán felidegesít, vagy csak levezetésképpen jól esik egyet ökörködni e virtuális, diszfunkcionális kisvárosban.

2007-ben aztán a világ legrosszabb rendezőjének (is) kikiáltott, videojáték-feldolgozásairól ismert Uwe Boll megfilmesítette ezt - el tudjátok képzelni?:) Bollnak nagyon rossz híre van a szakmában - nos, én láttam az első BloodRayne-t, ami annak ellenére nem jó, hogy Ben Kingsley, Michael Madsen és Michelle Rodriguez játszanak benne; és félig megnéztem az Alone in the Darkot is, abból viszont amennyit láttam, az tetszett. A király nevébent pedig az itteni mozi bemutatta, szóval rossz reputáció ide vagy oda, Boll úr azért megél a szakmájából. És most először egy olyan játékból készült filmet láttam, ami olyanból lett, amit többször is végigvittem, így legalább minden utalást értettem:)

Adott tehát Paradise (vagyis A Paradicsom), egy amerikai kisváros. Itt él hősünk, Postal Dude (Zack Ward), aki éppen munkát keres, hogy eltarthassa iszonyúan kövér feleségét, aki ráadásul fűvel-fával megcsalja őt. Az élet egyéb területein is folyton kudarcok és támadások érik, csak néhány jó fej ember van, aki törődik vele. Az egyikük Dave bácsi (Dave Foley), aki Dude nagybátyja és éppen egy keresztény-hippi-szekta vezetője - a szex és béke kis kommunáját azonban veszély fenyegeti, mert az adóhatóságok 1,3 millió dollárt akarnak bevasalni rajtuk! Így aztán Dave az unokaöccséhez fordul, aki egyszer régen már kihúzta őt a szarból - igaz, rá is ment az élete... Közösen kifundálják a tervet: meg kell lovasítani az egyedül ebben a városban kapható 2000 db Krotchy-figurát, amit a népszerű rajzfilm-karakterről mintáztak, hogy aztán jó borsos áron továbbadják őket. A pár flúgosból és néhány jó bigéből álló kommandó elindul végrehajtani a tervet, ám nem számolnak a szekta őrült alvezérével (Chris Coppola), aki világvégét akar; Osama Bin Ladennel (Larry Thomas) és terroristáival, meg a barom rendőrökkel és a média által felbujtott csőcselékkel, akik mind főszereplőnk vörös fejére pályáznak. Vajon kié lesz a kincs és hol ér véget az elszabaduló erőszak-hullám?

Már 4 éve vadásztam erre a filmre, sehol se tudtam megtalálni angolul, mindenütt csak németül volt fent. Most végre megnéztem és hát érdekes élmény volt:) Zack Ward óriási választásnak bizonyult, nagyon hasonlít a játékbeli figurára, csak éppen a digitális eredeti kicsit tökösebb. Ismert arcként láthatjuk J.K. Simmons-t, akit felrobbantanak; Verne "KicsiÉn" Troyert, akit a lenge öltözetű csajok ide-oda visznek; Erick Averit, aki a boltos Habib és Seymour Casselt, akinek olyan könnyen megjegyezhető feje van (bár nem emlékszem, hol láttam ezelőtt:D). Önmagaként jelen van a rendező és a játék fő kitalálója, Vince Desiderio - aki emellett még producerkedett is. Ki kell emelnem Jackie Tohnt, ő a szép kávézós lány és Brent Mendenhallt, aki George W. Bush - NAGYON hasonlít hozzá minden tekintetben és egy csomó filmben játszotta őt már:)

Sok állatságot láthatunk, ezek nagyrészt hűek az igazi Postal-hangulathoz, de van benne egy-két túlzás: mondjuk a két rendőr és minden, ami hozzájuk köthető, az szar. Motívumok a Postal II-ből: az arab csatakiáltás, a macska-hangtompító, a rendőrruha, az ismert törpe felbukkanása, az össze-vissza piszkító kutya és Dave meg Habib figurája. Nekem csak a 7-es fegyver hiányzott -a marhafej:D A főbb szereplőket az alábbi alkotásokban láthattuk egyébként: Zack Wardot az FvsJben, a Transformers-ben és a Resident Evil II-ben; Dave Foley-t a Szuper felsőtagozatban; Chris Coppolát az új Péntek 13-ban és a Spawnban; a fehér rendőrt játszó Ralf Moellert pedig a Batman és Robinban (persze mind valami aprócska, alig feltűnő szerepben voltak...). 

Boll egyébként nem titkolt szándékkal egy csomó mindenkinek beszól ezzel az alkotásával: saját magának, az őt bíráló kritikusoknak, az erőszakos videojátékok rajongóinak, a hülye átlag-amerikainak, a rendőröknek, a németeknek, ifjabb Bush-nak, a Al-Kaidásoknak és még sorolhatnám - tehát ebből a szempontból tök jó filmmel van dolgunk. Ezen kívül akad pár remek poén, csak mondjuk a már említett rendőrös vonallal és a többi direkt idegesítő szereplővel elfeledtetik a jó részeket.

Érdekességek: A film állítólag a német Postal Rajongói Klub kérésére született, ők ajánlották a játékot Bollnak. Desiderio azzal a feltétellel adta el a jogokat, hogy részt vehet a kreatív munkában - cikkem tárgya eredetileg egy sötét tónusú, komoly alkotásnak indult, de a rendező mindenképpen szatírát/fekete komédiát akart, hogy megmondhassa véleményét a politikusoknak és az őt támadó embereknek. Gary Colemannek felajánlották, hogy a Postal II-ben alakított szerepét megtartsa, de nem vállalta, mert nem akart káromkodni. J.K. Simmons majdnem minden szövegét improvizálta. Verne Troyer, Dave Foley, Larry Thomas és Simmons is ügynökeik tanácsai ellenére vállalták el szerepeiket, mert benne akartak lenni e moziban. Állítólag a tálibokat alakító színészek 90%-a zsidó:) Az utóbbi 10 évben ez az első film, aminek tényleg Uwe Boll írta a forgatókönyvét, utólag pedig azt nyilatkozta, hogy ez az eddigi legfontosabb alkotása. A New York Post a bemutató előtt weboldalán közzétett egy 7 másodperces klipet, amit az ablakmosós-jelenetből vágtak ki: itt Simmons karaktere szeptember 11.-ére mond valami csúnyát. Ezt persze sok amerikai kikérte magának, pedig annak a részletnek nem is ez a poénja. Az ízléstelennek tartott tréfára reagálva a direktor azt mondta, sokkal ízléstelenebb a kontextusából kiragadott egy mondattal rossz hírét kelteni a mozinak.

Ez a műalkotás 15 millió dollárból készült és 18 milliót hozott. A kritikusok persze leugatták, de érdekes módon olyan weboldalakon bukkantak fel pozitív elemzések, mint az MTV.com; ráadásul néhány firkász, aki eddig utálta Bollt, emiatt mégis megsüvegelte őt. A szörnyű fogadtatás ellenére két díjat is nyert a Hoboken Nemzetközi Filmfesztiválon: a Legjobb Rendezőnek járót és a Fesztivál Nagydíját. 

Nem olyan rossz a Postal, de nem nézném meg újra - aki játszott a játékkal, annak viszont biztosan tetszeni fog:)

Pontozás:

imdb: 4.5 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- Uwe Boll szerepelni fog a készülő Postal III-ban, valamint rendezi A király nevében 2-t és a Bennie című horrort. 

- Dave Foley következő szerepe a Monster Brawlban lesz - 8 klasszikus szörny életre-halálra összecsap egy elhagyott temetőben rendezett pankrációban, mi ez ha nem a legnagyobb királyság!?

- J.K. Simmons a The Last Airbender: The Legend of Korra névre hallgató tv-sorozatban szinkronhangként működik közre.

- Verne Troyer elvileg felbukkan a Judge Ice-ban (lásd: Halloween-bejegyzést) és a Postal III-ban ő fogja megszólaltatni Krotchy-t.

Várható írások: új Rémálom az Elm utcában.

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr642990742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása