Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.06.05. 17:21 Tévésámán

Rendőrakadémia 6. - Az ostromlott város (Police Academy 6: City Under Siege, 1989)

A múltkor újfent szembesültem azzal, hogy egy adott sorozatból egyetlen részről nem írtam még - most se tudom megmondani, miért hiányoznak néha ezek az írások. A most tárgyalt epizódot láttam legkevesebbszer a Police Academy-szériából és már csak azért is megnéztem, hogy akkor legyen meg itt az összes. Ez az, amiben Steve Guttenberg és valamelyik régi szépleány kivételével sikerült az összes prominens szereplőt utoljára felvonultatni. A City Under Siege szeretett volna az első néhány elődjéhez hasonlítani, amikor a régi szereplők természetes környezetükben, a nagyváros betondzsungelében harcolnak a bűn ellen a humor fegyverével - az alapötlet jó, de sajnos a megvalósítás már egyáltalán nem az...

A szituáció a következő: Harris (G.W. Bailey) saját körzetet kapott, aminek ő a góréja. Még mindig vele van a rejtélyes módon hozzácsapódott Proctor (Lance Kinsey) és ketten próbálják megállítani a rejtélyes és nagyon hatékony gaztevőket, a Wilson Heights Bandát (közülük az egyik Gerrit Graham, a Turbózombi, véruszkár sztárja:D). A töketlenkedést látva a rendőrfőnök (George R. Robertson, mint mindig) odahívja Lassard parancsnokot (George Gaynes, ezúttal Lesszárdnak ejtik) és csapatát (Bubba Smith, David Graf, Michael Winslow, Leslie Easterbrook és Marion Ramsey), kiegészülve a balszerencsés Facklerrel [Bruce Mahler] és Nick Lassarddal [Matt McCoy] az 5-ből, hogy tegyenek rendet. A dolog persze korántsem egyszerű, a bandát ugyanis egy igazi lángelme irányítja, van belső infójuk és a nyomozást tovább hátráltatja, hogy Harris sem hajlandó együttműködni. Vajon ebben a városrészben végleg eluralkodik a káosz vagy sikerül (ismét) rendet teremteniük a kékkabátosoknak?

Az első dolog, amit nem értek: G.W. Bailey szerintem kitűnő színész, de minden egyes Academy-mozival egyre jobban lejáratta magát, szóval miért vállalta el újra és újra? Amit itt kellett csinálni, az a legkevésbé sem vicces, inkább idegesítő. A második: Miután láttam az összes részt, még így sem találok magyarázatot arra, hogy az eredetileg Mauser mellé kitalált Proctor hogyan és miért lesz Harris jobbkeze?!

Minden egyes "jó" karakternek megvan a maga jellegzetessége és emiatt mindenkinek kellett adni egy jelenetet, amiben demonstrálhatja ezen adottságait. Hightower ereje mit sem kopott a régi idők óta, de míg először csak ő képes felemelni a szörnyen súlyos csatornafedőt, addig két jelenettel később már Nick Lassard lazán félrehajítja. Tackleberry fegyverbuzisága három abszolút ostoba részben mutatkozik meg, amik közül kettő értelmetlen, egy pedig ide nem illő. A csúcs viszont Jones beugrása a stand-up-comedy-bárba: nincs áram, pánik van, de a mikrofon működik (lásd: imdb) és egy hirtelen levágott Jimi Hendrix-paródia megold minden gondot - amúgy ennek mi értelme volt?! Hooks újfent ért a komputerekhez és persze egyszer jól leüvölt valakit; Eric Lassard viszont csak kirakatfigura, semmit nem csinál. Megmagyarázhatatlan, hogy a 2-ben és 3-ban szereplő Facklert minek kellett visszahozni, ezek a poénok aligha nevezhetőek ütősnek - de ő még mindig jobb mint Matt McCoy, aki belebukik Mahoney hadnagy helyettesítésébe és baromi rossz főhősnek. Leslie Esterbrookot külön meg kell említeni, a film nagyon nagy mértékben rá épül. Ugye mindig remekül nézett ki, itt pedig jól szétver pár parasztot, meg elvégez egy teljes fitness-gyakorlatsort, természetesen elég hiányos öltözetben - és még az is kiderül, hogy Callahant Debbie-nek hívják.

A rosszfiúk mind valamelyik jófiú ellentétei: az egyik szupergyors karatés (mint Jones), a másik szupererős (mint Hightower), a harmadik mesterlövész (mint Tackleberry), a főnököt pedig sajnos már az első pillanatban leleplezi a magyar szinkron. A már ismert mellékszereplők közül feltűnik kettő: Kirkland apuka (Arthur Batanides, csak egyetlen fölösleges jelenete van, ez volt az utolsó szerepe) és a Billie Bird által játszott öreglány (anno Tack haverja volt, a fegyverbuzi nagyi, itt viszont nem őt játssza, hanem valami Mrs. Stanwycket), valamint egyszer látható a szinte minden részen producerként dolgozó Paul Maslansky (ő a pofa a rendőrségi fizetős telefonnál).

Érdekességek: Mikor Proctor vezeti a buszt, majdnem nekimegy egy zöldséges-standnak. Ekkor Harris az eredeti szinkronban azt kiáltja: "Vigyázz Gene és Roger zöldséges-standjára!" - ez egy utalás a filmkritikusokra, Gene Siskelre és Roger Ebertre, akik azt írták, hogy a sorozat minden részében kell hogy legyen egy jelenet, ahol egy kaszkadőr-sofőr autójával szétrombol egy szemétdombot vagy egy standot. Később ugyanők örültek a nekik szóló kis viccnek, de ettől még lepontozták a Rendőrakadémia 6-ot. A rendező Peter Bonerz emellett csak egy mozifilmet csinált, ami az imdbn Az ostromlott városéhoz hasonló pontszámmal bír. Bruce Mahler 2000 óta nem filmezett, viszont anno produkciós asszisztens volt az FvsJ-nél és A minden6ónál. A polgármestert (is) életre keltő Kenneth Mars ez év februárjában hunyt el 75 évesen, olyan filmekben játszott, mint Az Ifjú Frankenstein és a Sárgaszakáll, valamint egyszer felbukkant a Rendőrakadémia tv-sorozatban is. Végezetül két vicces név a stábból: Melle Mel (első számú reppes:D) és Michael Leopard (egy koma az edzőteremben). A Police Academy 6 11 és fél millió dollárt hozott, azt írták ez nagyon kevés, a készítési költsége viszont ismeretlen, így nincs mihez viszonyítani. Szinte kizárólag negatív kritikákat kapott és ez volt az első a szériából, ami nem érte el az amerikai toplista első helyét.

Sokan azt mondják, ez az Akadémia-filmek igazi alja, ami véglegesen kivégezte őket, de én nem így gondolom. Bár sokban hasonlít az őt megelőző két alkotáshoz, ez valahogy mégis jobb lett, bár sajnos így sem lehet élvezni, mert nem izgalmas, nem vicces - max. Easterbrook miatt van értelme leülni elé, de ő is csak a játékidő egy kis szeletét teszi ki. Nem ajánlom.

Pontozás:

imdb: 4.1 (5 év alatt 0.8-at emelkedett.)

Szerintem: 1/5

Hírek:

- Ha minden igaz, mostanság kerül mozikba a DaZe: Vol. Too (sic) - NonSeNse című avantgárd baromság, amiben Bubba Smith, Marion Ramsey és még Leslie Easterbrook is felbukkan; a férfi főhős pedig Gary Busey.

- Leslie Easterbrook manapság már horrorfilm-sztárrá vált, most is négy különböző borzongatós művön dolgozik: Witches Playground (2012, halloweeni boszorkányos), Hallow Pointe (2012, vérfarkasos), Deception (2011, sorozatgyilkosos) és Taxidermist (2011, kitömős). Ezeken kívül pedig a Low Grounds: The Portal című fantasy-ben lesz még benne, ami Orfeusz történetének modern feldolgozása.

Várható írások: Jack és Rose balladája, Halloween: Feltámadás.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr212959487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása