Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.06.01. 13:33 Tévésámán

Miranda (2002)

Van egy pár filmem kedvenc színésznőmtől, Christina Riccitől, ami megvan, de még nem írtam róluk. A listára pillantva (amin a videón lévő, elemzésre váró filmek vannak) ezen akadt meg a szemem, úgyhogy hétfő éjjel megnéztem. Láttam egy párszor, meg most elég fáradt voltam, szóval a vége felé majdnem elaludtam, de mégis azt mondom, hogy ez egy fura, de érdekes, jó film. Lássuk mit takar a cím:

Frank (John Simm) könyvtáros és abszolút vesztes. Egy napon megpillant egy különös nőt (C.R.), akibe első pillantásra beleszeret, a maga esetlen módján megpróbál udvarolni neki és a rejtélyes Miranda szép lassan közel engedi magához. Elkezdenek járni, később együtt élnek, de a férfi rájön, hogy valójában semmit nem tud szerelméről és mikor ezt neki is elmondja, a lány másnap eltűnik... A szerelmi bánattól szenvedő Frank aztán talál egy névjegykártyát Miranda egyik otthagyott ruhájában, ami a gazdag és perverz üzletemberhez, Nailorhöz (Kyle MacLachlan) vezet, találkozásukkor pedig felbukkan Miranda. De az eddigi kedves, aranyos lány most rideg, gonosz; barna haja fekete lett; barna szeme kék, és a ruházata csupa fekete - vajon mi történt vele? Kicsoda valójában Miranda és vajon létezik-e még az a nő, akibe hősünk beleszeretett?

Nehéz lenne műfajilag besorolni a Mirandát. Az eleje egyértelmű vígjáték, a közepe dráma, a vége felé pedig thrilleré válik - mindez megfűszerezve egy kis romantikával. Alapvetően négy főszereplőnk van: Frank; a címszereplő lány; Nailor és Christian (John Hurt), aki Miranda "mentora" - hogy konkrétan miben, azt nem mondom el, mert úgy lelőném a poént. A lényeg az, hogy a főszereplő férfi narrálásával, vele együtt tudunk meg újabb és újabb dolgokat a nőről, mialatt a másik két pasas így vagy úgy belekavar kettejük kapcsolatába. A műfaji többneműsége miatt nem könnyű elsőre megemészteni ezt az egészet, de vannak benne jelenetek, képek, amik nagyon megmaradnak. Végülis arról szól, hogy egy rendes fickó hogyan próbál megszerezni magának egy rendkívüli nőt - kicsit az egész az egy éve megszakadt kapcsolatomra emlékeztet:D

Ricci kitűnő, nagyon szép, az átváltozása hiteles, remekül jelenít meg minden érzelmet - karaktere a filmen belül is szerepeket játszik. John Simm szerintem idegesítő arc, főleg a neki adott rémesen irritáló magyar hangja miatt, de nem csak azért - őt egyébként a nemrég a Duna Tv-n sugárzott Élet a Marsonban láthattuk, már ha családom nőtagjain kívül akárki is nézte:P MacLachlan baromijó, egy velejéig romlott gazember, aki viszont méltó ellenfélre talál - magassága miatt pedig mind Ricci, mind Simm mellett veszélyes óriásnak tűnik. John Hurt keveset szerepel, ő az, aki a háttérből irányítja a szálakat, de még egy ilyen kisebb fajsúlyú alakításban is remekel. A mellékszereplők közül kiemelném a Frank haverját alakító Julian Rhind-Tuttot, ő nagyon vicces, meg Cavan Clerkint, aki Nailor embere és borzasztóan zavaró.

Néhány érdekesség: Ez a rendező, Marc Munden, egyetlen mozifilmje, egyébként csak sorozatokat és tv-filmeket rendez. Az író, Rob Young ezen kívül SEMMIT nem csinált sem ezelőtt, sem ezután. Londonban és Scarborough-ban forgatták, mégsem angol, hanem amerikai alkotás. A stáblista alatt egy érdekes 2D-s animáció látható, ami aztán részben megismétlődik az egyik jelenetben. Amit még mindenképp meg kell említenem, az a betétdal, mert nekem nagyon tetszik:) Egy kiegészítő vélemény - az imdbn írja Andrew Hutchings nevű felhasználó: "El kell ismerni, megvannak a maga vicces pillanatai. Sosem lesz belőle igazi thriller, bár talán nem is akart az lenni; de mindenképpen van benne valami nagyon szerethető. (...) Úgy vélem, Ricci kisasszony lenyűgöző, főként a külseje és rejtélyes alakítása miatt gondolom így. Azt hiszem Hitchcock ölni tudott volna azért, hogy valamelyik filmjében szerepeltesse. Neki megvan ez a különleges vonzereje."

Különös film ez a Miranda, én szeretem, de nem tudom, kinek tetszhetne. Christina Ricci-rajongóknak ajánlom!

Pontozás:

imdb: 5.5

Szerintem: 4/5 (A levonást főleg Simm miatt kapja.)

Hírek:

- John Hurt lesz az Immortals-ban az öreg főisten, Zeusz; valamint felbukkan még a Harry Potter 7. II. epizódjában is. (Utóbbiról írtam cikket azóta.)

Várható írások: A doboz.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: thriller vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr402948528

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csengery Kristóf - ELJÖN ÉRTÜNK 2011.06.01. 15:37:06

Szeretlek, mondják egymásnak a lelkek,és végigélnek minden szenvedéstzokszó nélkül – egymásért, vagy taláncsak egy rögeszme rabságában. Perszehinni akarják, hogy az érzelemtöbb a szónál és több a gondolatnál.Hinni próbálják, hogy a szó: szeretlek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása