Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.30. 10:37 Tévésámán

Kutyám, Jerry Lee (K-9, 1989)

A sikeres "családi" film titka állítólag az, ha van benne gyerek és/vagy kutya. A '80-as évek végén és a '90-es évek legelején készült három olyan mű, amiben egy magának való zsaru kénytelen összehaverkodni egy kutyával, akivel aztán elválaszthatatlan társak lesznek. Ez az egyik, aztán ott van még az Egyik kopó, másik eb Tom Hanks-szel és a Szuperhekus kutyabőrben Chuck Norris-szal. Én mindet láttam többször is, gyakorlatilag egyszer nézhető vígjátékocskák, bár lehet, hogy kutyabarátoknak alkalmasak többszöri megtekintésre:) Azonban akárhogy nézzük, egyedül Jerry Lee kalandjából készült folytatás, így ez mondható a legsikeresebbnek - de semmiképp nem a legjobbnak.

Szóval, adott nekünk Dooley nyomozó (James Belushi), aki már évek óta lohol egy nagy hatalmú, kábítószerrel kereskedő üzletember nyomában. Legújabb fülese szerint a pofa egy raktárban tartja az árut, az épület azonban olyan hatalmas, hogy szükség lesz segítségre: profi drogkereső négylábúra! Hősünk pedig hamarosan társul kapja a rigolyás, kissé nehézfejű, de ennivalóan aranyos Jerry Lee-t, akivel szép lassan igazi partnerek lesznek - bár kezdetben meg kell verekedniük a a legjobb helyért a kocsiban, a finom falatokért meg a nőkért is:) A nagy fogás közel van és szerencsére a kutya mindig a legjobb időben van a legjobb helyen - de vajon sikerül-e Dooley-nak lekapcsolnia a főgazembert vagy bozontos kollégájának segítsége sem lesz elég?

A németjuhász (vagy farkaskutya) az egyik legszebb létező kutyafajta. A nagyszüleimnek kettő is volt belőlük, Lady és Pajtás, ők vigyáztak ránk a húgommal, mikor kicsik voltunk, bár úgy igazán sosem barátkoztunk össze velük, de kedveltük őket - sajnos már egyikük sem él... Tehát adott egy szép, aranyos kutya, aki ráadásul tök jól színészkedik és mellette Belushi, akinek a vérében van a vígjáték - kettősük kitűnően működik. Akad néhány jó képi poén az állatnak köszönhetően és pár remek szóbeli a pasastól, látványnak pedig mellékelték a szép Mel Harris-t, aki Dooley csaját alakítja. Ezek és a jó zene (pl. Oh Yeah a Yellotól:D) a pozitívumok.

A negatívum maga a sztori. Az első 10-15 perc totál érdektelen, amíg a kutya nincs, addig unalmas. Miután pedig a kutya megjelenik, sajnos még mindig inkább a pofán van a hangsúly és a gyagya konfliktuson. A főgonosz egy seggfej és nem is félelmetes, ráadásul sajnos sokszor a K-9 képtelen eldönteni, hogy mi akar lenni: kutyás vígjáték vagy nyomozós krimi. Bevallom, nekem leginkább a Jerry Lee 2 maradt meg, ahol egy érdekesebb konfliktus és több poén van, meg ott lehet izgulni - itt erre alig akad lehetőség. A végén megpróbálnak ellőni egy jajmostmilesz-patront, ami talán a kiskorú nézőket meghatja, de mivel én tudtam, hogy van folytatás, ezért engem nem:)

Néhány érdekesség: A rendező a felejthető filmek és sorozat-epizódok készítője, Rob Daniel; az író-producer pedig Steven Siegel, aki a többi részen is dolgozott. A mellékszereplők közt egy-egy rövid jelenetig láthatjuk Ed "Al Bundy" O'Nealt (a kutyakiképző), Pruitt Taylor Vince-t (a bárban a főrosszfiú, jellegzetes szemmozgásáról azonnal fel lehet ismerni) és William Sadlert (pl. A ködből ismerhetjük). A címszereplő négylábút három valódi rendőrkutya játszotta. A hivatalos verzió szerint Koton volt Jerry Lee, akit szolgálatteljesítés közben, 1991 novemberében ért halálos találat; azonban pár nappal a végzetes akció előtt egymillió dollárnyi értékű kábítószer megtalálásában segített. A dvdn található extrák közt viszont a stábtagok (köztük Belushi is) a Rando névre hallgató ebet jelölik meg Jerry-ként. Rando volt az egyetlen, aki értette az angol nyelvű parancsokat a három közül, a többieknek németül lehetett csak instrukciókat adni - a "kétnyelvű" kutyus már szintén elpusztult, de ő öregségtől. A már említett Egyik kopó... történetében nagyon hasonlít ehhez és azt rebesgetik, hogy a pár hónappal előbb bemutatott Jerry Lee sikere járult hozzá annak pozitív megítéléséhez. Az eredeti cím, a K-9 az amerikai rendőrség speciális kutyás egységeit jelöli, egy szójáték: K (kéj) + 9 (nájn) = kéjnájn, ami kiejtésben szinte tökéletesen azonos a kutyát jelentő canine-nal. Végezetül egy magyar vonatkozású dolog: A stáblistán megjelenő nevek közül valami okból egyetlen férfiszínész nevét nem olvassa fel a mindenki által ismert főszinkron, Bozai József - pedig az összes többit igen. A készítési költségeket nem ismerem, viszont a Jerry Lee több mint 43 millió dollárt hozott, így biztosan sikeresnek mondható.

A kutya jó, Belushi elmegy, a nő szép és van pár remek poén meg muzsika, de az egész együtt mégse jó. Viszont úgy emlékszem, a második epizód remek, úgyhogy ha azt is adják, mindenképpen megnézem! (Mind a két folytatásáról írtam cikket azóta.)

Pontozás:

imdb: 5.6 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- James Belushi a Dorothy of Oz című animációs musicalben lesz a Gyáva Oroszlán hangja.

- Pruitt Taylor Vince a Creature névre hallgató mocsári szörnyes horrorban és a már ezeken a hasábokon többször említett Butterben bukkan majd fel.

Jön még: Sin City, Miranda.

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr552942739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása