Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.27. 23:29 Tévésámán

Félelmetes folyó (The River King, 2005)

A tegnap esti tévéműsorból a Fejér Megyei Hírlap minden részlege nagyon ajánlotta ezt a filmet és a leírás alapján két dolog jutott eszembe. Az első, hogy milyen hülye címe van (bár emlékeztet a Titokzatos folyóra, ami marhajó volt) és hogy a sztori leírása alapján a Bíbor folyókra hasonlít - tehát talán még jó is lehet. Végülis örülök, hogy megnéztem, mert ilyet nem láttam még. Lássunk egy ajánlást:

Egy egyszerű amerikai (vagy kanadai?) kisváros határában áll egy elit iskola, ami minden tekintetben támogatja a várost, a település pedig a sulit. Nos, egy hideg téli napon két kissrác hullát talál, ami belefagyott a tóba - az egykori Gus Pierce-ről (Thomas Gibson) kiderül, hogy a suli elit házának tagja volt. A rendőrfőnök, a tanárok és mindenki más elkönyveli az esetet öngyilkosságnak, ám Abel Grey nyomozó (Edward Burns) számára egyre több jel mutat afelé, hogy gyilkosság történt. Hamarosan titkokban bár, de melléáll a szép irodalom tanárnő (Jennifer Ehle), akivel nagyon közel kerülnek egymáshoz, és ott van még a halott fiúhoz rendkívüli módon vonzódó lány (Rachelle Lefevre), aki mindent megtenne, hogy kiderítse az igazságot. Azonban ahogy Abel egyre közelebb kerül a megoldáshoz, úgy szerez egyre több ellenséget és még egy múltbeli emlék, meg valami természetfelettinek tűnő jelenség is nehezíti a nyomozást - vajon Gus akar üzenni a túlvilágról? És valójában mi történt azon a végzetes éjszakán?

Már az első néhány jelenetből kiderül, hogy ez elsősorban egy művészfilm akar lenni. Nagyon lassan indul be az egész és mégis a rejtély(ek) fenntartja(k) az érdeklődést. Nehéz lenne megmondani, hogy valójában miről szól a The River King (mennyivel jobb az eredeti cím), de nekem többféle üzenetet közvetített: Felfogható utazásnak, ami során hősünk alapvetően a munkájából kifolyólag kezd foglalkozni az igazság feltárásával, de később aztán már erkölcsi késztetést érez arra, hogy megoldja az ügyet, mert annyi ember boldogsága függhet tőle. És ezalatt a saját boldogságának kérdése is előtérbe kerül - sőt, minden szereplő rejteget valamit, ami megkeseríti az életét és talán Abel az, aki változtathat ezen. Szóval a történet jó. A vége egészen meglepő, ugyanis sose hittem volna, hogy ez fog történni; az utolsó pár részlet igazán elgondolkodtató. A zene kitűnően illik az eseményekhez, a képi világ pedig alapvetően elég sötét, komor - mindössze a hónak van néhány helyen baromira mű-látszata, de ez annyira nem ront az összképen.

Edward Burns forgatókönyvíró és rendező is - ő csinálta pl. A Főnix útjának szkriptjét - de valljuk be, színészként nem túl tehetséges. Jennifer Ehle szerintem nagyon kedves arcú, szép színésznő, bár alig jut idő neki - Mozsárágyú talán többet tudna nyilatkozni a hölgy tehetségéről, hiszen az általa látott Oscar Wilde szerelemeiben ő a költő felesége. A Gus-t játszó Thomas Gibson játéka meggyőző volt, viszont a pálmát szerintem Rachelle Lefevre viszi - szép, tehetséges és remekül alakít - a karaktere pedig olyan fura, ellentmondásos alak, de közben nagyon valóságos. (Ő van a képen.)

Néhány érdekesség: A film Alice Hoffman regénye alapján készült (az ő írásain alapszik az Aquamarine című izé és az Átkozott boszorkák Nicole Kidmannel meg Sandra Bullockkal). A rendező a rendkívül ismert Nick Willing, az egyik producernek pedig tök vicces neve van: Bob Portal (Kapu Vili:D). A Félelmetes folyó 16 millió dollárból készült, de sem a bevételéről, sem a kritikai fogadtatásáról nem találtam semmit.

Azt mondom, érdemes megnézni, a misztikus-nyomozós mozik rajongói talán csalódni fognak benne, a drámák és az érdekes/elgondolkodtató alkotások szerelmeseinek viszont ajánlom! Nekem tetszett és egy csomót gondolkoztam rajta (igaz csak addig, amíg el nem kezdődött a tévében a Firefly utolsó része, ami valami rohadtjó volt).

Pontozás:

imdb: 5.8

Szerintem: 4/5 (A levonás azért jár, mert csak egyszer lehet megnézni és az eleje kicsit lapos.)

Hírek:

- Rachelle Lefevre a The Caller című thriller női főszereplője lesz, amiben partnere Stephen trúblád Moyer.

Legközelebb hétfőn jelentkezem, annál előbb biztosan nem.

Szólj hozzá!

Címkék: thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr342937817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása