Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.24. 15:49 Tévésámán

Daredevil (A fenegyerek, 2003)

Az a 180 ember, aki olvas minket, már talán tudja, hogy szeretem a szuperhősös filmeket és azokat is, amiket mindenki más utál. Ennélfogva egy szuperhősös film, amit mindenki más utál, az ideális párosítás nekem:D Erre az egyik legjobb példa a Daredevil. A címszereplőről azt kell tudnunk, hogy a Marvel képregény-univerzum lakója, 1964-ben jelent meg először a nyomtatott hasábokon és egy vak igazságosztó. A legtöbb régi képregény-szereplő valamilyen baleset vagy születési rendellenesség miatti hátrányából kovácsol előnyt a bűnözőkkel szemben - gondoljunk csak Tony "Vasember" Starkra, Hulkra vagy az X-Menekre. Daredevil képességeit és tragédiáját is mindjárt felvonultatom, a sztoriba olvasztva:

Matt Murdock (Ben Affleck) még fiatal fiúként, egy balesetben elvesztette látását - azonban az arcára ömlő radioaktív folyadék felerősítette a többi érzékét, elsősorban a hallását. Egyfajta szonárra tett szert, így a hangokat hallva "láthat". Különleges képességét testedzéssel kiegészítve egészen egyedülálló harcossá válik - édesapja meggyilkolását követően pedig elkötelezi magát az igazság szolgálatára! Apja bokszolói ragadványneve alapján ördög-szerkót ölt és elindul az éjszakába - nappal pedig a kispénzűek és ártatlanok védelmét látja el a bíróságon ügyvédként. Egy nap társával (Jon Favreau) üldögél kedvenc kávézójában, mikor megérzi egy belépő hölgy rózsa-illatú parfümjét és bár nem látja, de azonnal megtetszik neki. A harcos szellemű Elektra (Jennifer Garner) és Matt első perctől vonzódnak egymáshoz, de közbejön valami, ami boldogságuk útjába áll. Ugyanis a new yorki alvilágot kezében tartó Vezér (Michael Clarke Duncan) megbízza az emberfeletti reflexekkel bíró bérgyilkost, Célpontot (Colin Farrell), hogy tegye el láb alól Elektra apját, a milliárdos Natchios-t (Erick Avari). Az akció végrehajtása közben a férfi segítségére siető Daredevil csapdába kerül, emiatt úgy tűnik, mintha ő ölné meg a gazdag üzletembert. Az "árván maradó" lány pedig bosszút esküszik, így Matt és szerelme akaratlanul ellenfelekké válnak. És még ott van a Vezér, Célpont, meg a hősünk nyomában loholó sajtó is. De vajon képesek lesznek legyőzni egy embert, aki saját bevallása szerint nem érez félelmet?

Mint szemüveges, át tudom érezni milyen nem látni, de tök király ötlet egy vak szuperhős. Mennyire jól jön ez pl. hipnotizálás, gondolatolvasás, elvakítás, stb. ellen! Ráadásul a szonárja miatt lehetetlenség elbújni előle - viszont ha megnézed ezt a filmet, akkor láthatod, hogy van pár árnyoldala is ennek az erőnek. Bár külsejében korántsem impozáns, a hatalmát tekintve (és a vakságból adódó remek poénlehetőségek miatt) mégiscsak jó kis hős ez a Daredevil!

Ben Affleck és Jennifer "Alias" Garner ugyan nem a színjátszás csúcsát képviselik, de azért mindkettejüktől láthattunk már jó (jobb) teljesítményt (Apja lánya, Hirtelen 30). Viszont mindketten jók a szerepeikre, hiszen magasak, izmosak és szépnek mondhatóak. Michael Clarke Duncan hatalmas méreteivel minden szereplő fölé magasodik, öblös hangját a magyar szinkronban is remekül visszaadták és az egész figurából árad az erő, a hatalom, a legyőzhetetlenség - kitűnő! Colin Farrellt A fülke óta kedvelem, itt nagyon király, az övé a legjobb poénok jelentős része, a kabátjához társuló csörgőkígyóhang pedig külön tetszik:) Emellett igazán őrült, megszállott látszatát kelti, talán ő a legjobb a négy főszereplő közül. A mellékalakok közt láthatjuk Stan Lee-t, akit majdnem elgázolnak; Ellen "grészklinika" Pompeot titkárnőként; Leland "vészhelyzetesLúsön" Orsert a Vezér jobbkezeként; Paul Ben Victort gazemberként (pl. Véndögség, Zsaru pánikban) és David Keith-t Matt apjaként (A nagy csapat 2. Parkmanje volt). Jon Favreau azóta a Vasember-szériával befutott rendezőként; Erik Averit a Múmiából és a Majmok bolygója-újrából ismerheti a néző; a maffiafőnök Fallon egyik testőre pedig Kane Hodder - maga Jason Voorhees, de sajnos nem szúrtam ki, pedig ki szoktam... Egyetlen jelenetben látható Kevin Smith, aki a Daredevil-képregényekhez írt történeteket, a karakterét pedig Jack Kirby-nek hívják (az igazi Kirby volt az egyik első művész, aki lerajzolta a vak hőst). Ugyanakkor Frank Miller is benne van, ő egy "Fickó ceruzával a fejében", elvileg a Natchios-gyilkosság előtti motorrablós résznél jelenik meg, de rá se emlékszem (ő szintén írt kalandokat Matt Murdocknak). Az író-rendező Mark Steven Johnson, aki a Szomszéd nője mindkét epizódját, valamint a Szellemlovast és az Elektrát írta (utóbbi kettőt rendezte is) - ha úgy vesszük 2 jó és 2 rossz, így az arány pont 0. A producerek közt találjuk a már említett Lee-t és Avi Arad Marvel-fejest.


A sztori egy szokott "bemutatkozik a hős"-történet és néhány jól bejáratott klisé egyvelegéből jön össze, de sajnos van benne néhány orbitális hiba. A két legszembetűnőbb: A gyilkosságnál Célpont elveszi Daredevil pálcáját, ő keresi is az övére erősített megszokott helyén, de az nincs ott és aztán pár pillanattal később mégis ennek segítségével menekül el a helyszínről. Tehát elveszti, de aztán rögtön újra nála lesz. A másik pedig: Hogyan tudja a végső harc(okat) ilyen erőbedobással megvívni, ha leszúrják, megverik, stb.? Úgy küzd, úgy mozog az esetek 70%-ában, mintha semmi baja se lenne. Ezek mellett én a teljes oknyomozósdit kihagytam volna... A legviccesebb jelenet az, mikor Elektra először jelenik meg, ott annyit nevettem; a legjobb harc pedig Célpont és Daredevil végső csatája a templomban.

Néhány érdekesség: Már 1997-ben elkezdődtek a munkálatok A fenegyereken, közben stúdióról stúdióra vándorolt az anyag. A visszaemlékezések és az Elektra-vonal szinte teljes egészében Frank Miller írásain és ifjabb John Romita rajzain alapul. Afflecket Kevin Smith javasolta a főszerepre és ő egyébként is el akarta játszani Mattet, mert gyerekkora óta rajong érte. A felkészülés során minden beszerezhető DD-képregényt elolvasott, hogy azokhoz méltó legyen az alakítása. Ben egyébként tényleg szinte teljesen vak volt a speciális kontaktlencsék viselése közben. 2004-ben azt mondta, hogy csak akkor vállalná el újra a szerepet, ha a hős sötétebb tónosú sztorijait vinnék filmre és/vagy a Smith által írottakat - két évvel később pedig kijelentette, hogy a szerep rossz fényt vetett rá és soha többé nem bújna szuperhős-kosztümbe. Furcsa módon ez a filmje sikeres lett (erről még lesz szó) és őt külön is méltatták, azonban 2003-ban Arany Málnát szavaztak meg neki - igaz, elsősorban a Paycheck és a Gigli című munkáiért és nem ezért - lehetséges, hogy emiatt változott meg később a véleménye A fenegyerekről. De ha így van, akkor jó nagy hülye... 

Jennifer Garner elképesztően zöld szeme szintén kontaktlencse, Colin Farrell pedig kollégájához hasonlóan a képregényekből merített ihletet karakteréhez. Michael Clarke Duncan egyébként is impozáns 196 centis magassága ellenére a legtöbb jelenetnél dobozokon állt, vagy magasított talpú cipőt viselt, hogy látványos mértékben tornyosuljon mindenki fölé, legyen akár az illető mondjuk a 180 centis főhős. Mikor megkapta a szerepet, Duncan 130 kiló volt és ennek ellenére rávették, hogy szedjen fel még jó 20 kilónyi izmot - később megjegyezte, hogy ezt nem csinálná végig újra szívesen. Mikor a folytatás lehetőségéről kérdezték, poénból azt mondta, 20 millióért bármikor elvállalná és hogy szerinte börtönévei alatt Kingpin majd lefogy, hogy felvehesse a versenyt gyorsaságban Daredevillel. A Vezér egyébként eredetileg Pókember ellenfele és csak 1981 óta vált DD első számú ellenlábasainak egyikévé. A keveredés elkerülése végett a Marvel kikötötte, hogy egyetlen jövőbeli Spider-Man-moziban sem szerepelhet ez az óriás - ennek ellenére a Pókember-rajzfilmekben benne van és ott éppen Duncan szólaltatja meg.

Matt üzenetrögzítőjére egy bizonyos Heather beszél, ő a Miller-féle képregény-ciklusban hősünk barátnője, aki ott is szakít vele - a hang, amit hallunk Claudine Farrellé, Colin Farrell testvéréé, aki Célpont életre keltőjének asszisztense volt a forgatáson és a báros részben látható valahol. A játszóteres harcot négy nap alatt vették fel, a szonár által létrehozott Árnyékvilág kidolgozása pedig közel egy évbe tellett. A nyitó stáblista nevei Braille-írással jelennek meg. 2003-ban kiadták a film regény-adaptációját (az író Greg Cox), 2005-ben pedig napvilágot látott a 16-os karikás besorolású Rendezői Változat, ami közel fél órával hosszabb az eredetinél és tartalmaz egy a mozis verzióból teljesen kivágott mellékszálat, ahol a rapper Coolio egy drogost alakít. (Állítólag a Director's Cut sokkal jobb a bemutatottnál.) A Daredevil 78 millió dollárból készült (a Pókember sikere miatt az 50 milliós büdzsét megemelték) és közel 180 milliót hozott vissza. Vegyes kritikákat kapott.

Szerintem ez egy szórakoztató film, a visszaemlékezős részek után lesz igazán jó az egész, a két főgonoszt játszó színész pedig remekel. Aki gondolja, adjon neki egy esélyt, nem a világ legjobb akciófilmje, de nézhető.

Pontozás:

imdb: 5.3 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Elvileg lesz még egy Daredevil-mozi, ami átalakítja/újrakreálja a figurát. Egy időben Jason Stathamet rebesgették főszereplőnek, jelenleg semmi biztosat nem lehet tudni róla. (Sorozat lett belőle.)

- Mark Steven Johnson a készülő Ghost Rider: Spirit of Vengeance producere.

- Jennifer Garner a Butter című vajköpülős vígjátékban bukkan fel legközelebb Olivia Wilde és Hugh Jackman oldalán, valamint a szereplés mellett ennek a filmnek a producere - ez már kész van, hamarosan bemutatják. Másik érdekes munkája pedig a The Odd Life of Timothy Green, egy fantasy lesz. (Ezt láttam, egészen jó, írtam róla cikket.)

- Colin Farrell újabban vért szív  a Fright Night (Frászkarika:D) névre hallgató tinihorrorban, jövőre pedig a sci-fi világába utazik majd a Total Recallal (Philip K. Dick regénye alapján, nem tudom mennyi köze lesz az azonos című Schwarzis filmhez), aztán pedig kutyát rabol Mickey Rourke-kal meg Christopher Walkennel a Seven Psychopaths-ben:)

- Michael Clarke Duncan a Zöld Lámpás egy szinkronhangjaként hallható nemsokára, ezen kívül a The Siblingben (tucathorror) és a The Riotben (akció, rajta kívül Ron Perlman plusz Armand Assante játszik benne) látható is lesz. (Előbbiről szintén írtam azóta.)

- Frank Miller munkáiból készülő mozik: The Wolverine (jövőre jön, Hugh Jackmannel) és egy cím nélküli 300-folytatás (érdekes ötlet...). (Mindkettőt megnéztem, mindkettőről készítettem bejegyzést.)

Várható írások: Silent Hill.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr222929016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása