Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.22. 12:43 Tévésámán

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, 2011)

Mozsárágyú nagyon meg akarta nézni ezt a mozit, én a Thor előtt bemutatott trailerje alapján viszont úgy gondoltam, nem lesz nagy szám. Nos, kolléganőm megszervezte az előadás megtekintését, így öten beültünk és aztán két és fél óra múlva mindenki vegyes érzelmekkel távozott a vetítőteremből.

Jack Sparrow kapitány (Johnny Depp) elindul, hogy kiszabadítsa hű társát, Mr. Gibbs-t (Kevin McNally) a börtönből; valamint fel kell derítenie, hogy ki az, aki az ő nevében gyűjt legénységet egy akcióhoz. Miután a csaló lelepleződik, kedvenc kalózunk nekivág egy újabb nagy útnak, aminek végén a legendás Fiatalság Forrása várja a kalandorokat! Viszont másoknak is kell az örök élet kulcsa: útban vannak a spanyol armada hajói és a nagyon megváltozott Barbossa kapitány (Geoffrey Rush); nem beszélve az újabb nehézséget jelentő rettentő Feketeszakállról (Ian McShane) és élőholt tisztjeiről. Az úton veszélyes vidékek, mitikus lények és a megszokott Jack-féle átverések kísérik a csapatokat; főhősünknek pedig szembe kell néznie még egy gonddal: a csinos Anjelica (Penélope Cruz) személyében ugyanis rátalál a szerelem. Aki egyszer legyőzte már az alvilági Davy Jones-t és harcolt a tenger legszörnyűbb szörnyei ellen, annak meg sem kottyan egy ilyen "kis" kihívás - vagy lehet hogy Sparrow kapitánynak ezúttal beletörik a kardja a kincsesláda zárjába?

Hogy mit vártam? A trailer alapján semmit. Az eddigi Pirates of the Caribbean-epizódokban minden benne volt, ami széles néprétegeknek tetszhet: szerelem, kapzsiság, harc, poénkodás, ivászat, élőholtak, bestiák, karakteres gonoszok, szerethető jófiúk, nagy pálfordulások, hihetetlen csavarok és még sorolhatnám. De Disney-éknek ez már túl sok volt, ezért eldöntötték, hogy Gore Verbinskit lecserélik, kidobják Keira Knightley-t és Orlando Bloomot, a költségvetést lecsökkentik és megnyirbálják a sok bonyolult történetszálat. Oren Aviv az említett stúdiótól azt nyilatkozta, hogy a széria minden része egyre csak nagyobb és nagyobb lett, most pedig már nincs hová nagyobbítani, ezért újraindították az egészet, visszakanyarodva az első mű színvonala felé. Vagyis ezt szerették volna.

Na, de ilyet azért nem vártam. Gyakorlatilag minden két szálon folyik: Barbossa és Jack külön-külön mennek, de aztán persze ez a két szál egyesül. Egyetlen apróság van csak, ami elüt ettől az egésztől, a végsőkig vallásos fiatal pap (Sam Claflin) és az ártatlannak tűnő szirénlány (Astrid Berges-Frisbey) kapcsolatának alakulása, de ennek rajtam kívül társaságomból senki sem tulajdonított nagy jelentőséget. A többiek röhögtek a lány filmbeli nevén, és idegesítőnek, fölöslegesnek találták az egészet, pedig itt van egy aprócska adalék, ami az egész On Stranger Tides színvonalán picit emel számomra. Sajnos a legtöbb fordulat totál kitalálható, egyetlen alkalommal lepődtem meg egy picit; hiányzott az eddigiekre jellemző csavarosság. Mivel a két kapitányon és Gibbs-en kívül csak a majom maradt a régi szereplőgárdából, ezért meg kell ismerkednünk az új alakokkal, el kell fogadnunk őket, stb. és ez nem egyszerűbbé, hanem bonyolultabbá teszi a sztorit. Ezen kívül volna egy kérdésem: Miért Ismeretlen vizeken a cím, ha egyszer MINDEN szereplő tudja, mi vár rájuk?:D Az effektekhez meg annyit, hogy a szirének valószínűleg rokonságban lehetnek Pókemberrel vagy a Left 4 Dead Füstöseivel - ez egy szegényes megoldás -, Feketeszakáll trükkjei viszont tetszetősek.

Depp mesterre nem lehet panasz, lubickol ebben a szerepben. Penélopé Cruz jó nő és jól játszik, de mégse pótolja Keira Knightley-t. Geoffrey Rush, aki eddig is talán a leges legjobb volt ebből az egész csapatból, itt még inkább király, nekem ő volt a kedvencem a "jófiúk" közül. Ian McShane rohadtjó mint Feketeszakáll, fantasztikusan néz ki, gonosz, kegyetlen, félelmetes és az emberei se semmik - gyakorlatilag a film nagy részét ő viszi el a hátán ezzel a minden tekintetben isteni figurával. A vicceskedő koma feladatát ezúttal a Blöffből ismert Stephen Grahamnek adták, de számomra antipatikus volt; Kevin McNally Mr. Gibbs-ének szerepkörét pedig igencsak lecsökkentették, pl. a szokásos sztorizgatást se ő csinálja most, hanem egy névtelen öregember.
A mellékalakok közt olyan nagy nevek bukkannak fel, mint Keith Richards (Teague kapitány, Jack apja), Richard Griffiths (György király, óriásit alakít abban a pár percében:)) és Judi Dench (meglepetés) - plusz az egyik zombit Derek Mears kelti életre (ő volt az új Jason Voorhees). Kiemelném még Ian Mercert - ő a Kormányos-mester, a fő-zombi. A rendezéssel Rob Marshallt bízták meg, aki eddig a Chicagot és az Egy gésa emlékiratait dirigálta, a sztorihoz pedig inspirációt nyújtott Tim Powers On Stranger Tides című 1988-as regénye (érdekesség, hogy ezen írás főhőse is egy Jack nevű kalóz).

Néhány egyéb érdekes dolog: Johnny Depp még azelőtt vállalta el a filmet, hogy forgatókönyv vagy akármi más lett volna hozzá. A világot azóta bejárta a hír, hogy a gáláns Depp saját pénzből, 64 000 dollárért vásárolt esőköpenyeket a rossz idő ellen a stábtagok számára - a költségvetésből erre ugyanis nem futotta. Jack kapitány alakítója emellett a londoni forgatások idején teljes kalózkosztümben sietett egy 9 éves kislány segítségére az iskolába, aki társaival lázadást akart szítani a tanárok ellen - azonban arról már hallgatnak a források, hogy mi lett az akció vége:D Penélopé Cruz a forgatás ideje alatt terhes volt és egy idő után az öltöztetők már képtelenek voltak elrejteni növekvő pocakját, így a távoli és egész alakos felvételekre Cruz testvére, Mónica ugrott be (ő látható a képen, ugye hogy hasonlít a tesójára?) - Mozsárágyú azt mondta, ő észre is vette, hol volt az utóbbi és hol az előbbi, én nem:) A film történéseinek idejét ki lehet számolni az emlegetett események idejéből: 1750-ben járunk.

Feketeszakáll-rovat
Edward Teach a valóságban is létezett, kb. 1680-ban született és 1718 végén hunyt el. Angol kalózkapitány volt, ragadványneve egyértelmű, honnan jött; hírnevét félelmetes megjelenésével érte el, pl. szokása volt kanócokat kötözni a kalapja alá, amiket a csaták előtt meggyújtott, ezzel is megrémítve ellenfeleit. 1717 és 1718 között volt a legaktívabb, elsősorban India és az amerikai kolóniák vizeit járta hajójával, az Anna Királynő Bosszújával. A filmben bemutatott és a róla később kialakult képpel ellentétben ravasz és gondosan tervező kapitányként vezette legénységét, elsősorban nem a nyers erőre hagyatkozott, hanem félelmet keltő taktikáival igázta le áldozatait. Emberei maguk választották őt kapitánnyá és sosem bántotta vagy végezte ki foglyait. Halálát egy végső nagy csatában lelte, 1718. november 22-én. Legalább öt lövés és több mint húsz kardvágás érte utolsó perceiben - miután távozott az örök vadászmezőkre, fejét levágták és az őt legyőző hajó orrára tűzték. A későbbi korokban romantikus hőssé vált, egy sor kalóz-témájú fikciós művet inspirált. A filmben két hiba is kapcsolódik a megjelenítéséhez: egyrészt Teach lobogója nem lángoló koponya volt, hanem kezében kelyhet tartó csontváz, ami lándzsával szúr egy vörös szív felé; másrészt 1750-ben Feketeszakáll már jó 30 éve meghalt...

Vissza az Ismeretlen vizekre: Tehát az eddig megszokott csavaros, meglepő sztori helyett egy szinte egy szálon futó, totál egyszerű történetet kapunk; az új "jófiúk" nem elég maradandó alakok, a rosszfiúk viszont nagyon jók lettek. Az események kitalálhatóak, a poénok jók de korántsem földön fetrengve röhögősek és az egész szimpla egynyári mozivá degradálódott. Egyszer megéri megnézni, de újranézést maximum Ian McShane és csapata miatt érdemelne.

Pontozás:

imdb: 6.7 (5 év alatt 0.6-ot csökkent.)

Szerintem: 4/5 (Angolul egyébként sokkal jobb.)

Hírek:

- Johnny Depp egy egyelőre cím nélküli Keith Richards-dokumentumfilm producere lesz.

- Penélope Cruz következő munkája a Bop Decameron névre hallgató vígjáték, amit Woody Allen rendez, a szereplők közt talájuk még Ellen Page-et és Alec Baldwint. (Ebből lett a Rómának szeretettel.)

- Geoffrey Rush-t legközelebb a Zöld Lámpásban hallhatjuk szinkronként. (Erről írtam azóta.)

- Ian McShane benne lesz a klasszikus Babszem Jankó-mesén alapuló fantasy-ban, a Jack the Giant Killerben.

- Kevin McNally két Edgar Allan Poe által ihletett mozin dolgozik mostanság, az egyik a Poe (tévére készülő dráma, a költő ebben detektív), a másik pedig a The Raven (thriller, ebben a művész utolsó napjaiban egy az írásai alapján ténykedő sorozatgyilkos nyomában jár). Szerintem mind a kettőt érdemes majd megnézni! (Mozsárágyú látta az utóbbit, neki nem tetszett.)

- Sam Claflin következő szerepe a Snow White and the Huntsman egyik figurája, valamint a The Seventh Son című fantasy-ban is látható lesz, ahol Jeff Bridges és Julianne Moore oldalán játszik. (Előbbiről szintén írtam a Filmrajongóra.)

- Stephen Graham az elkövetkezendőkben egy kísértetes horrorban, a The Fields-ben szerepel.

- Derek Mears a Hansel and Gretel: Witch Hunters-ben valami szörnyet kelt életre, a borzongatós The Tape-ben pedig ismét sorozatgyilkos-bőrbe bújik. (Az elsőről van már bejegyzés.)

Várható írások: Daredevil, Silent Hill.

2 komment

Címkék: fantasy vígjáték kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr292923449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2011.05.22. 15:54:22

Szerintem jó volt azért. Külön örülök, hogy nincs benne se Knightley se Bloom, mindig is utáltam őket. Nagy mínusz pont viszont, hogy Keith Richards keveset szerepel. Őt elnézném napestig.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2011.06.05. 16:32:37

"Nos, kolléganőm megszervezte az előadás megtekintését" - azaz Mozsárágyú állta a cechet. :)
süti beállítások módosítása