Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.16. 15:33 Tévésámán

Mr. 3000 (2004)

Már 3 éve lesz, hogy a kitűnő komikus, Bernie Mac mindössze 50 évesen elhunyt. Annak idején, mikor meghallottam a halálhírét, arra gondoltam, hogy ezt a filmet kellene megnézni az emlékére, de azóta sem adták. Nemrégiben beígérték, de akkor meg Liz Taylor távozott közülünk és az ő tiszteletére sugározták az Öreg díva, nem vén dívát (kérdés: nézte valaki?). Most viszont végre megnézhettem újra a Mr. 3000-et, ez a bejegyzés pedig megkésve ugyan, de legyen Bernie Mac emlék-írás!

Baseball-mozi ismét. Tudnunk kell, hogy néhány évvel ezelőtt még az volt a szabály, hogy aki pályája során 3000 pontot üt, az bekerül Cooperstownba, a baseball halhatatlanjai közé. Nos, hősünk, Stan Ross (Mac), eléri a legendás pontszámot, de a szakírók és a komplett média utálja, ezért nem szavazzák be őt a legnagyobbak sorába. Stan viszont egy kisebb üzleti birodalmat épít fel a Mr. 3000 névre és éli világát, de képtelen túltenni magát ezen a "kudarcon". 9 évvel ezek után, mikor visszavonják a mezét, mégis megcsillan előtte a remény, de aztán hamarosan elképesztő dolog derül ki: egy 1982-es meccset kétszer játszottak le annak idején, ezért három ütése érvénytelen! Az így Mr. 2997-re ledegradált Ross felkapja a vizet és úgy dönt, 47 évesen visszamegy egykori csapatához, a Brewers-höz, hogy megszerezze azt a három ütést. Itt szembesül saját felkészületlenségével, rossz erőnlétével, a csapatban uralkodó széthúzással és egy ifjú titánban felfedezi egykori nagyképű önmagát. Így tehát segítenie kell magán, a fiatal tehetségen, a csapaton és ennek tetejébe még felbukkan régi szerelme, Mo (Angela Bassett) is - őt pedig vissza kell hódítania! Inenntől egy kérdés foglalkoztat mindenkit: legenda lesz Stan Ross-ból vagy sem?

Ebben a filmben a sport inkább csak háttér, valójában egy férfiről szól, aki elér valamit, amit csak kevesen; de ez túlságosan büszkévé és dölyfössé teszi. Lenéz és kihasznál mindenkit, csak a saját érdeke vezérli, de egy új akadály rádöbbenti, hogy mennyire elvesztegette az életét és az erejét. Van valamije, de sok minden hiányzik a mindennapjaiból - például a szerelem. És nem egy Nagy csapat-szerű, már bejáratott "elsőkből lesznek az utolsók" klisét kapunk, hanem valami egészen mást...

Bernie Mac kiváló itt, főleg az elején mond remek poénokat és már pusztán a vigyora elég ahhoz, hogy a néző is elmosolyodjon:) Partnernője Angela Bassett, aki egy dögös újságírónőt alakít; akit még ismerhetsz, az Amauri Nolasco (pl. A szállítmány, Max Payne) és Chris "Mr. Big" Noth. Mellettük feltűnik még egy-két tévés híresség, akik önmagukat alakítják: Larry King, Jay Leno, Tom Arnold és a stáblistában nem jelezve Carmen Electra is. Érdemes megjegyezni, hogy a káromkodni képtelen Fukudát a legújabb Mortal Kombat-sorozat Scorpionje, Ian Anthony Dale kelti életre. A rendező egyébként egy Charles Stone III nevezetű számomra ismeretlen pasas.

Néhány érdekesség: A forgatásra rekordszámú nézősereg gyűlt össze többször is a Miller Park-stadionban. A Baseball Hírességek Csarnokába valójában 1947 óta minden visszavonult, legalább 2800 pontot elérő játékost beválasztanak - a filmnek azonban annyi valóságalapja van, hogy a szakírók szavazzák be a játékosokat Cooperstownba, így érthető, hogy Stan miért nem kerül oda. Viszont az is igaz, hogy legalább 5 éve abba kellett hagynia a játékot, hogy megfeleljen a kritériumoknak és mivel ő éppen most tért vissza a "nyugdíjazásból", ezért ez a való életben akadályt jelentene. A Mr. 3000 30 millió dollárból készült és csak alig 22 milliót hozott, ezen kívül a kritika sem volt egyértelműen pozitív irányába.

El kell ismernem, hogy vannak benne unalmas részek és a játékot sem mutatják olyan sokáig, de vicces és Bernie Mac-ért megéri megnézni - plusz ha szereted a baseballos mozikat, biztosan ez is tetszeni fog!

Pontozás:

imdb: 5.5 (5 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Angela Bassettet jelenleg a Vészhelyzetben láthatjuk, valamint nemsokára benne lesz a Zöld Lámpásban és a This Means War című romantikus akciófilmben, ahol két CIA-ügynök küzd ugyanazon nő (Reese Witherspoon) kegyeiért.

- A feltörekvő tehetséget, T-Rexet életre keltő Brian J. White Chris Hemsworth mellett játszik a Cabin in the Woods-ban (horror).

- Tom Arnold valami nemtudomhanyadik Beethoven-filmben (a bernáthegyis) lesz a kutya hangja (?!). Ezúttal a méretes blökinek a Télapó egyik bajbajutott manóját kell kisegítenie. [A Garfield tele van az ilyen filmeket kifigurázó képsorokkal. Tényleg nem tudnak már mit kitalálni?]

Várható írások: Fater élve vagy halva, Druidák.

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr662908334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása